Omikron posle druge doze

prvenstveno zarazniji omikron koji izbegava imuni odgovor i kod preležanih i kod vakcinisanih
ne razumem. kako izbegava? sta je omogucilo izbegavanje?? vakcina? mi nevakcinisani:
sva deca su mi bila bolesna redom, i kada su ga prenela na mene, ja sam reagovao, najezio sam se, cesao se, spajkovao se, boleli me zglobovi i te kako, napala mi je nos i njuh, pa sam disao na usta, ali sam se izborio sve u roku od pola sata
da li ja imam neki jak imunitet? ne, dobijem svaki grip i satre me grip kao i sve druge.

ali korona? koronu ja satrem sa suplementima kao do sale, mozda se ne bi hvalio da je umesto omikrona bila delta, ali eto imao sam srecu, cela moja porodica.

tada cak nisam imao ni kvercetin po preporuci dr. zelenka, ali sam imao i uzimao masu drugh suplemenata.

Poslednja izmena:
ne razumem. kako izbegava? sta je omogucilo izbegavanje??
Kako sad ko je prelezao delta doj koji je bio "tezi",nema nikakav imunitet za omikron koji je "laksi"?
Neka zaštita ostaje, ali je omikron mnogo izmenjen u odnosu i na Vuhan i na Deltu, jednostavno su proteini na njegovoj površini znatno mutirani i antitela za predhodne sojeve vrlo slabo "pasuju" na površinu omikrona.

Predhodni imunitet (vakcina ili preležavanje) pomaže u nekoj meri, posebno za teže slučajeve jer se telo brže prilagodi a antitela ipak uspore virus, međutim zaražavanje je daleko lakše. Dobro je što vidimo da su te mutacije doprinele i slabljenju "probojne moći" omikrona pa se sada mnogo ređe probija u pluća i dalje, ali tome smo se i nadali od starta.

Da li svi virusi mutacijom slabe?
Mutacija je mutacija, kovid je mutacijom postao prenosiv na ljude. Ona može biti i ovakva i onakva.

Dugoročnije gledano, pritisak okoline usmerava virus tako da zaraznije a prikrivenije varijante imaju prednost. Ako se pojavi varijanta koja se teže prenosi, biće istisnuta, ako se pojavi varijanta koja izaziva teže simptome postaće primetnija i borba protiv nje će biti jača. Dakle, što slabija i zaraznija, to bolje po nju.

Pritisak okoline je višestruk:
1. više ljudi koji su preležali virus ili su vakcinisani - manje potencijalnih meta, mutacije koje izbegavaju ta antitela imaju prednost
2. primetniji simptomi - više opreznosti, manje mogućnosti za širenje

Back