Omalovažavanje

Urwald

Ističe se
Moderator
Poruka
2.459
Omalovažavanje predstavlja oblik arogantnog verbalnog i emocionalnog ponašanja kojim se:
druga osoba ponižava, umanjuje se njena vrednost, potcenjuje se njeno mišljenje i/ili se omalovažava njeno dostignuće.

Zašto ljudi pribegavaju omalovažavanju drugih?
Kako omalovažavanje utiče na ljude?
Gde je granica između omalovažavanja i konstruktivne kritike?
Kakva su vaša iskustva - da li ste nekada nekoga omalovažili ili ste možda bili omalovažavani?
Kako ste se (po)nosili u/sa takvim situacijama?

Ne znam. Poznavala sam takvu jednu osobu i primetila sam da ne omalovažava samo mene već i neke druge osobe.

Pomalo utiče na samopouzdanje. Postaješ ponovo siguran u sebe kada shvatiš da nije bitno šta kaže, več ko kaže.

Mislim da ne postoji. Konstruktivna kritika je dobronamerna kritika koja se prihvata. Omalovažavanje je zlobna kritika..ili zavist.

Kakva su vaša iskustva - da li ste nekada nekoga omalovažili ili ste možda bili omalovažavani?

Bila sam omalovažavana. I danas se gorko kajem što sam uopšte uspostavljala neki kontakt sa tom osobom.

Kada neko dobronamerno kritikuje, to ne radi pred "publikom". Ona je to radila pred publikom.

Najpre sam bila tužna, izgubila sam malo samopouzdanja, na kraju sam bila besna. Besna na sebe jer tu osobu nisam dobro procenila kada smo se upoznavale.

Iz tog tužnog i ružnog iskustva naučila sam da budem opreznija kada su neka nova upoznavanja u pitanju.

Omalovažavanje sam trpeo uglavnom u školi, ređe u kasnijim godinama. Posebno je štetno kada osoba ima nisko samopouzdanje, onda mu ga tako još više unište.

Možda da bi se osećali bolje povodom sebe samih? Ili im prosto ta osoba nije simpatična? Imaju neki pik na nju, šta li.

Kao što rekoh, na one sa niskim samopouzdanjem – vrlo loše, što mogu i iz iskustva da potvrdim. Neke druge, opet, ne dotiče. Jedan moj kolega crtač se često suočava sa uvredama onih koji ne vole sadržaj koji on stvara, nazivaju ga svakakvim imenima... Kada ga je jednom neko pitao kako on reaguje na takve stvari, on je rekao nešto tipa – ma ne uzbuđujem se ja, mene to zasmejava! Taj čovek očigledno ima više samopouzdanja od mene jer ne dozvoljava da ga pogađaju uvrede osoba koje mu nisu ni rod ni pomoz' Bog.

Pošto se bavim crtanjem, opet komentarišem iz tog ugla. Kad kažeš nekom – ne valja ti to, to i to, mogao bi da poradiš na tom i tom – to je konstruktivna kritika. Kad kažeš: ovo je teško sr... ne uzimaj više olovku u ruke, to je omalovažavanje i zlonamerna kritika.

Ne. Ne predstavlja mi zadovoljstvo da nekoga vređam na taj način. Ali jesam trpeo to. Od toga su mi ostali neki strahovi, ali i to se povlači vremenom.

Izbegavati ih. Ja u ovom i ovakvom mentalnom i psihičkom stanju ne mogu drugačije da se nosim s tim.

Doživjela od poslodavca.
Kakva je to osoba bila? Nedorasla zadatku kao prvo. Zatim, pomanjkanje vaspitanja i to u ozboljnom obliku. Sujeta. Zloba. Neznanje.
Sjećam se jedne situacije kada je ta osoba sva zaprepaćena povišenim tonom upitala: ,,Kako ti to znaš, a ja nisam uspjela da...,,?! Od tada sam morala da glumim neznanje i nespretnost da se ne bi osjećala ugroženom, iako nije bilo nikakve potrebe za tim.
Ne znam da li da naglasim da je u vladajućoj stranci?! To puno govori!

Omalovažavanje predstavlja oblik arogantnog verbalnog i emocionalnog ponašanja kojim se:
druga osoba ponižava, umanjuje se njena vrednost, potcenjuje se njeno mišljenje i/ili se omalovažava njeno dostignuće.

Ceo zivot to dozivljavam.
Kad si dete mnogo ti smeta cak te pogoodi do te mere da places.
Smeta i kad si tinejdzer jer mislis da zivot zavisi od tudjeg stava prema tebi.
Posle odrastes.
Smeta i danas ali vise kao neki kamencic u cipeli.
Ja svoju vrednost znam odlicno i nema sta da me pogadja neka pricca.
Nikada ne mozes drugome zatvoriti usta
a posebno protiv copora ne vredi da se boris.
Cutis gledas svoja posla i kao i pre ides posteno i vredno.

Ti si kriv ako taj omaložavalavac utiče na tebe, ti si odgovoran za svoje emocije, jakog čoveka ništa verbalno ne može da potrese.
Ovo i nije baš zdrav stav pogotovu kada je omalovažavanje u pitanju.
U osnovi nisi kriv ako ako omalovažavanje utiče na tebe, pogotovu ako si dete ili ako nisi došao do tog nivoa da ne vrednuješ tuđe gluposti.
Emocije su specifična stvar, baš je retkost da neko u potpunosti ovlada njima, a takođe je upitno čemu to služi

Dešavalo bi mi se da me neko omalovažava. Kako sam primjetila to rade iz čiste zlobe da te povrijede ili da sebe istaknu. Najružnije m je kad to rade pred nekim drugim ili u društvu ili to uradi osoba od koje to nisam očekivala. Pa me to zaboli, ali kod onih koji to rade konstantno i drugima, to me ne dotiče. Samo me naljuti, kao sad slučaj sa jednom koleginicom na poslu. Privatno sam se distancirala od nje koliko sam mogla, ali i dalje zbog posla ne mogu koliko bih željela. Prosto je "fascinantno" koliko to ljudima ne smeta i koliko takvi koriste svaku moguću priliku da te žacnu. Ne razmišljaju o posljedicama i šta znam valjda im je to hrana. Neko projektovanje ličnog nezadovoljstva na druge, pa kako meni nije dobro, da i tebi malo zagorčam život.

Dešavalo bi mi se da me neko omalovažava. Kako sam primjetila to rade iz čiste zlobe da te povrijede ili da sebe istaknu. Najružnije m je kad to rade pred nekim drugim ili u društvu ili to uradi osoba od koje to nisam očekivala. Pa me to zaboli, ali kod onih koji to rade konstantno i drugima, to me ne dotiče. Samo me naljuti, kao sad slučaj sa jednom koleginicom na poslu. Privatno sam se distancirala od nje koliko sam mogla, ali i dalje zbog posla ne mogu koliko bih željela. Prosto je "fascinantno" koliko to ljudima ne smeta i koliko takvi koriste svaku moguću priliku da te žacnu. Ne razmišljaju o posljedicama i šta znam valjda im je to hrana. Neko projektovanje ličnog nezadovoljstva na druge, pa kako meni nije dobro, da i tebi malo zagorčam život.
Да, неки се хране злом и злобом.
Проблем је што то "очекивање" иде из наше главе и унутар нас, а да није стварност. Ми често подсвјесно желимо да је тако а није.
Са крмадима можеш само штапом.

Да, неки се хране злом и злобом.
Проблем је што то "очекивање" иде из наше главе и унутар нас, а да није стварност. Ми често подсвјесно желимо да је тако а није.
Са крмадима можеш само штапом.
Sigurno da da. Dešavalo mi se da ja na prvu odmah ne prepoznam da u nekom čuči taj poriv pa se opeknem. Ponovi li još jednom tu je kraj.

Ali šta sa nekim sa kojim si krvno vezan i decenijama unazad blizak? Evo baš skoro sam imala jednu situaciju da iako nije omalovažavanje bliska osoba me indirektno uvrijedila svojim ponašanjem. Znam da nije slučajno, nije nimalo naivno i ja još uvijek neznam kako da se postavim od nevjerice i šoka. Samo se pitam koji ti je najednom jbte?

Omalovazavaju ljudi koji su nesrecni, sa malo samopouzdanja, nesigurni, stalno pod maskom svog superega.

Izbegavati u sirokom luku i sto manje se upustati u konverzaciju sa takvima.

Back