Oldtajmeri

• Začetnik teme Začetnik teme Zagor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa vidi, on je tu negde oko 50 godina star, a ni sadašnja kola sa mnogo boljom limarskom zaštitom neće toliko ostati u prvoj boji, a ondašnja tek nisu mogla. Sviđaju mi se i točkovi, a te gume s belom šarom dugo nisam video u prodaji. Ko zna od kada su.
Ma sve to stoji i u pravu si naravno,nego sam htela da kazem ta boja sa perlama je znatno skuplja od klasicnih boja za automobile,igrom slucaja pravila sam do skoro auto boje zato znam. Te sa perlama su uzimali samo ovi za motore jer imam malo treba,ali zamisli ceo auto to kosta puno .

nije u pitanju smart telefon, vec neki mali kad idem na trcanje da cisto mogu nazvati hitnu ako padnem..

ZVMpxRa.jpg

mm2ohak.jpg

Ja sam recimo pravio kompletnu pedalu gasa (od onoga što je ostalo) preko poluga, čaura, zglobova itd. Za to sve ti treba brusilica, Bušilica, turpija, stega i aparat za varenje.

Sve se remontuje i popravlja, tako je uostalom i napravljeno da se remontuje.

Pumpa za vodu se remontuje, anlaser se remontuje, creva za vodu se kombinuju od drugih automobila, hladnjak se kalaiše, rezervoar se kalaiše i obloži stakloplastikom, karburator se remontuje, kočnice isto, diferencijal isto itd da ne gnjavim.

Sve je pravljeno robusno i kvalitetno da traje.

Trapovi se remontuju i ugl imaju mazalice za održavanje. Limarija se radi prvo peskiranje pa krpljenje i kalaisanje. Zaštita po meni je najbolja mast&ulje&vosak.

Tapetarija je isto jednostavna ugl tada se šilo i navlačilo na žice. Sedišta sa oprugama, gurtne se promene, uvežu konopom, žima, sunđer (nekada morska trava)

Poslednja izmena:
Uz sav rizik da će me pravi ljubitelji Poršea iz tog doba spaliti na lomači moram reći da mi se ovaj model zapravo veoma dopadao. On je baš kao i 924 (predstavljen 1976) nastao iz ubeđenja vodećih ljudi Poršea da je vreme automobila sa motorom nazad prošlo i da će ubuduće svi Poršei obavezno imati motor napred koji nikako ne sme da bude bučan kao stara box mašina koja je umela da razbudi pola kvarta!. Ovo se pokazalo kao ogromna greška u proceni. Ljudi su i dalje masovno kupovali modele 911 i Carrera, sa i bez turba, dok 924 (pa ni kasnija evolucija 944) i 928 nikad nisu postigli bog zna kakav tržišni uspeh. Nije modelu 928 pomogao ni moćni V8 u njemu koji ga je činio i bržim od 911 bez turba, jednostavno u srcima ljubitelja Poršea to nije bilo to.
Zato Poršei u klasičnoj zadnjemotorskoj varijanti uveliko postoje i danas, dok su 928, 924 i 944 odavno zaboravljeni.

u Australiji je Holden , na ovoj slici je ipak Opel rekord D )))
Pogledajte prilog 1031310
može i ovako )))
Inače to je prvi model Opela u koji je ubacivan i dizel motor, mada se s njim nisu baš proslavili. Lepo je videti sliku modela sa dvoja vrata kao podsećanje na činjenicu da je nekad i to bilo sasvim uobičajeno na velikim limuzinama, dok je danas potpuno nezamislivo.

Poslednja izmena:
Uz sav rizik da će me pravi ljubitelji Poršea iz tog doba spaliti na lomači moram reći da mi se ovaj model zapravo veoma dopadao. On je baš kao i 924 (predstavljen 1976) nastao iz ubeđenja vodećih ljudi Poršea da je vreme automobila sa motorom nazad prošlo i da će ubuduće svi Poršei obavezno imati motor napred koji nikako ne sme da bude bučan kao stara box mašina koja je umela da razbudi pola kvarta!. Ovo se pokazalo kao ogromna greška u proceni. Ljudi su i dalje masovno kupovali modele 911 i Carrera, sa i bez turba, dok 924 (pa ni kasnija evolucija 944) i 928 nikad nisu postigli bog zna kakav tržišni uspeh. Nije modelu 928 pomogao ni moćni V8 u njemu koji ga je činio i bržim od 911 bez turba, jednostavno u srcima ljubitelja Poršea to nije bilo to.
Zato Poršei u klasičnoj zadnjemotorskoj varijanti uveliko postoje i danas, dok su 928, 924 i 944 odavno zaboravljeni.
Pa kada je 100 puta bolja upravljivost jedino je 4x4 bolji.

Uh ... oni koji su to vozili uglavnom se nisu hvalili time. Ne verujem ni da bi se pokojni Džems Din složio s tobom. Uglavnom je do šmeka i zvuka. Za stari Porše 911 je itekako bilo potrebno znanje da se ne bi izokrenuo 100 puta s njim. Sad je drugo, tu su razna elektronska pomagala.

Vozio sam automobile sa zadnjom vučom i to je pravo uživanje kada ti potpuno kontrolišeš plivanje automobila prilikom oštrije vožnje. To nema cenu niti može da se poredi. Opet mogu da kažem i da recimo m3 sa svom elektronikom nije to taj osećaj nego kao da voziš putnički auto. Pogon na sva 4 točka je neprevaziđeno ludilo.

Da, auto lak, a motor za ono vreme relativno jak. Hiljadarka je dosta viđana i na trkama.
ovaj je bio jako dugačak a uzak , dok je hilhadarka bila proporcionalna po dimenzije , a varijanta TTS bila ko stvorena za reli pa i za vožnju kroz kegli , sećam se u ona vremena kada je bio reli Sutjeska završetak te manifestacije je bila vešta vožnja kroz kegle i kružne putanje , neretko pobednici u ovoj disciplini su bili baš vozači sa TTS om

ovaj je bio jako dugačak a uzak , dok je hilhadarka bila proporcionalna po dimenzije , a varijanta TTS bila ko stvorena za reli pa i za vožnju kroz kegli , sećam se u ona vremena kada je bio reli Sutjeska završetak te manifestacije je bila vešta vožnja kroz kegle i kružne putanje , neretko pobednici u ovoj disciplini su bili baš vozači sa TTS om
1200 je bio više zamišljen kao neka porodična varijanta.

Back