Okupacija RSK

Pravoslavni manastiri u Hrvatskoj su nastali prenamjenom već postojećih objekata.

DAI ne spominje Srbe tako daleko na zapadu.

Ime gradića Srb nema nikakve veze sa Srbima.

Gdje se na crkvenom Saboru spominju Srbi?

Srbi kao nacija onda nisu ni postojali.

Nisam ja spominjao namjenu ni prenamjenu manastira, nego vrijeme iz kojega su ti manastiri kao takvi, a to je 14. stoljece. Po sjecanju, DAI spominje granicu Srba i Hrvata kod rijeke Cetine. Gradic Srb nema veze sa Srbima, nego sa Marsovcima, u to ne treba ni sumnjati. :D

"Oko 924. (925.) god. dodjose u Spljet na katolicku crkvenu skupstinu papini poslanici, "koji su isli po dalmatinskijem gradovima i dogovarali se sa hrvatskom i sa srpskom gospodom" (Dalmatiarum peragrantes ciuitates et cum Chroatorum atque Serborum proceribus conuenientes)"

Franjo Racki, Documenta (Mon.spect. hist. Slav. mer. VII), p. 190

..koji je tvoj problem ???...moj post,je odgovor na Apatridovu glupost...

Pa onda uvrijedi njega licno, ne moras sviju vrijedjati u njegovo ime.

Ukucaj npr Majić!!!

"Majići su uglavnom Hrvati, većim dijelom iz Hercegovine, a prema nekim izvorima iz okolice Vrgorca. Vrlo su rijetko i Srbi (iz Daruvara). Razmjerno najviše Majića u proteklih sto godina rođeno je u hercegovačkoj općini Grude, gdje se svaki sedamdeseti stanovnik prezivao Majić. U Hrvatskoj danas živi oko tri tisuće Majića u oko osamstopedeset domaćinstava (122. prezime prema brojnosti). Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno sedamsto, pa se njihov broj od do danas gotovo učetverostručio. "

dakle uglavnom Srbi katoličke vere.........

Nisam ja spominjao namjenu ni prenamjenu manastira, nego vrijeme iz kojega su ti manastiri kao takvi, a to je 14. stoljece. Po sjecanju, DAI spominje granicu Srba i Hrvata kod rijeke Cetine. Gradic Srb nema veze sa Srbima, nego sa Marsovcima, u to ne treba ni sumnjati. :D

"Oko 924. (925.) god. dodjose u Spljet na katolicku crkvenu skupstinu papini poslanici, "koji su isli po dalmatinskijem gradovima i dogovarali se sa hrvatskom i sa srpskom gospodom" (Dalmatiarum peragrantes ciuitates et cum Chroatorum atque Serborum proceribus conuenientes)"

Franjo Racki, Documenta (Mon.spect. hist. Slav. mer. VII), p. 190

Pa onda uvrijedi njega licno, ne moras sviju vrijedjati u njegovo ime.

..to nije uvreda za sve..arogancija se vraca arogancijom,a izgleda da Apatrida jos nisi upoznao..

Dobro, ne poznajem ni njega ni tebe, ali to sto si rekao je uvreda za mene. Kad mene cujes da sam tako nesto rekao za Hrvate koji su protjerani, pobijeni, popljackani, onda to vise necu uzimati za uvredu.

..moj post nije imao takvo obiljezje tvog shvacanja..na njegovu glupost kad su dosli,ja sam jednostavno odgovorio kad su otisli ako nisu bili tu !!!..bez primisli kako si ti shvatio...do tog stadija jos nisam dosao..

Manastiri Krka i Krupa su iz 14. stoljeca, a spominju se Srbi nedje prije, na nekom Spljetskom saboru iz 10. stoljeca, kao i u De Administrando Imperio isto iz 10. stoljeca, te Ajnhardov ljetopis, pa gradic Srb u Lici . I tako. :D Cudno je kako su svi ti navodi iz 10. stoljeca?

Imali su status ravnopravnog naroda sa Hrvatima i to ne samo od drugod svjetskog rata nego sto godina prije.

Razlikujem ja misljenje od cinjenice, ali ne vidim po cemu su Hrvati imali pravo (ili status), a Srbi nisu? S tim da se krenuli silom!:eek:
Pa po tome sto su imali republiku, a Srbi ne. Cak ni autonomni teritorijalni status kao Albanci na Kosovu. Trebalo je dakle na tome insistirati, ali ne, htela se drzava i na kraju se nije dobilo nista.

Unuce Kljakino, evo ti o pradjedu Kljaki nesto.......

У њеко доба Пилипенда чу иза себе тутањ корака; упореди се и пође с њим Јован Кљако. Бјеше то живолазан старчић, који је прије двадесет и пет година учествовао у шибеничкој буни против владике Краљевића, кад оно хтједе да поунијати православне Далматинце, а сад Кљако, под старост, ипак превјери! Назва бога Пилипенди и додаде:

- А, јадан Пилипенда, смрзну ли се?

- Валај да хоћу да се укочањим овђе, насред пута, не бих зажалио!

- А јадан, а што ти... а што се ти не би уписао?

Пилипенда одврати:

- Валај, нећу, па сад цркао од глади! А нећете дуго ни ви сви, па да вам је цар поклонио цијело Петрово Поље!

Кљаку и друтовима му Пилипенда бјеше живи, оличени пријекор; ипак се насмија и поче извијати:

- Ама, Пилипенда, болан, оразуми се и чуј ме! Не учинисмо ни ми то од бијеса, нити мислимо остати у поганији, него... знаш... докле изимимо, докле опасемо нејач и чељад, па онда ћемо лако!

Пилипенда пљуну.

- Ја не знам хоћете ли лако и како ћете, али знам да вам образ не опра нико, ни довијека, ни докле вам буде трага!

Кљако се намршти, те ће опоро:

- Блејиш, Пилипенда, али ћеш и ти бити унијат прије Ускрса!

Пилипенда стаде и викну:

- Ја се уздам у мога српскога Риста! Ако ће ми помоћи, хвала му, ако неће и онда му хвала, јер ми је све дао, па ми све може и узети, и душу! А ти...

Кљако га прекиде.

- Мучи, Пилипенда, ја сам царске вјере!

- А, пасји сине, - викну Пилипенда измахнувши штапином... - чекај да ти притврдим ту вјеру!

Али Кљако побјеже.

Онда Пилипенда, изван себе од гњева, свом снагом удари Куријела. Овај стаде, окрете главу и тужно погледа господара, а Пилипенда се постидје, па га обузе жалост, те сједе на перваз од цесте и заплака се!

Majiću, stara hrvatino!!

Treba da uhebeš 100 djece da bi mogao popraviti "vekovno srpstvo" Majića...

Back