Okupacija RSK

Po medjunarodnom pravu da su to uradili naprecac oruzjem, i time preskocili sve legalne korake. Uopste nisam tvrdio da je Hrvatska bila nelegalna, a Krajina legalna, niti obratno. Drzavnost nema veze sa priznanjem, niti se time stice legitimiteta Hrvati, kao i Srbi tu borbu vode vec dva stoljeca, jednako i oruzjem i politikom. Drzava se ne stvara preko noci.

Oni bi dobili nezavisnost, samo sto bi to malo duze uzelo. Oni su preskocili gotovo sve i jedan korak da to izvedu legalno i po tome nisu imali nista vecu legitimnost ili pravo od RSK.

Izvrćeš činjenice, što me i ne čudi.

Hrvatska i Slovenija nudile su prvo promjenu federacije u konfederaciju kao budući oblik zajedničke države, a kad to nije prihvaćeno, nudile su mirni razlaz.

Međutim, ste se digli na oružje, pa je došlo do ovoga do čega je došlo.

I onda vam mi krivi. :roll:

Mi smo vama ponudili bratsku ruku, ali ste je vi pružili Miloševiću, umjesto nama.

Prije ce biti da su se Franjo i Zloba dogovorili, ajmo ih malo potpaliti i pritisnuti, a onda cemo ih se zajedno rijesiti. Srbi koji su se na pocetku zatekli izvan Krajine znaju dobro kako im je bilo. Oni su najvise i stradali!

Ti ne znaš gdje si šupalj. :lol:

Jesu Žumberački uskoci bili i u Temišvaru,pošto se Vojna krajina protezala od Senja do Temišvara?

Pripisujete sebi važnost koju nemate u bezobraznom pokušaju da prisvojite teritorij na kome smo vas primili i spasili vam glave od Turaka.

Već sam te pitao koju su to bitku sa Turcima vodili Srbi iz Vojne krajine?

Krajina je osnovana kao granična linija sa Turcima zbog osiguranja od EVENTUALNE opasnosti.

Međutim, nakon povlačenja južno od Save, Turcima više nije padalo na pamet da poduzmu bilo kakve prodore gdje bi ugrozili Monarhiju.

Sudjelovali ste skupa sa Hrvatima u Velikom ratu kao saveznici Mlečana protiv Turaka kad su Turci istjerani iz Dalmacije.

To je sve što ste vojnički doprinjeli obrani Monarhije od Turaka.

Zato ste i imali imanja samo na korištenje, a ne u vlasništvo sve do ukidanja Vojne krajine, kad vam je Austrija ponudila ta imanja na otkup.

Jedino sto je supljo odje je tvoja tikva. Pogledaj datume i godine, dolazak Zumberackih uskoka i nastanak vojne Krajine, te razloge dolaska i ostanka doseljenih na tim prostorima, te razloge preseljavanja Srba iz turskih krajeva (cesto puta i na silu). To sve ljepo pise u austrijskim izvorima.

Koga ste vi to primili i dopustili mu ostati? Koga ste vi uopste bili u stanju primiti u tom vremenu??:mrgreen:

Provale Turaka u Liku i dalje su se stalno desavale, a ko je bitku sa njima vodio, pa sigurno hrvatski kmetovi i oni Hrvati sto su pobjegli sve do Austrije. :mrgreen: A sto se zemlje tice, to tek ne spominji, ne ide ti nimalo u prilog. Mi smo imali zemlju na koristenje, a vi kao kmetovi ste radili za druge i samo ste vi bili na koristenje :mrgreen:

Koliko ja znam, hrvati se nisu borili za svoju drzavu 1914 vec su hteli da dobiju neki poseban status u okviru austro ugarske u smislu neke tripartitne monarhije. A u drugom sv.ratu su se borili da ubiju srpski narod, mnogo vise nego da stvore sebi drzavu.

Hrvati su imali svoju državu od 924. godine do 1918.

Nakon 1102. nije bila neovisna, ali je ipak bila država i to se uvijek poštivalo i u zajednici s Ugarskom i Habsburgovcima i u Austro-ugarskoj državi.

Pred WW1 Trojednica se borila da dobije ravnopravan status sa Austrijom i Ugarskom unutar Monarhije, za što je i ubijeni prijestolonasljednik bio zainteresiran.

U WW2 ustaše su provodile genocidnu, nacističku politiku, a hrvatski narod se borio protiv toga, kao i za oslobođenje od okupatora.

Problem je nacin na koji je to radjeno i klima koja je stvarana, sto iz Zagreba, sto iz Beograda. Vecina Srba Krajisnika ne bi imala problem sa tim da je to uradjeno na normalan nacin, a ne kroz maltretiranje, izbacivanje sa posla, mrznju, velicanje ustastva itd.

Nema porodice u Krajini koja u drugom svjetskom ratu nije nekog izgubila od ustasa. I velis, kao mogao bi to pokusati shvatiti? To nije bilo prije trista godina, nego juce u onom trenutku. Ja sam odrastao slusajuci price o tome, starijih ljudi koji su to prezivjeli. A kad ti neko ubije pola porodice, i kaze da ce opet, onda se to ne uzima bas olako. Koga su zmije ujedale i gustera se boji.

Sjecam se jednog grafita iz 1990. godine u vrijeme domoljubnog zanosa, koji je glasio "Smrt Srbima-volim Hrvatsku!" Kao da se ne moze zemlja voliti bez da zelis smrt nekome?? U tome je bila sustina i problem!

Skoro polovina "neobrazovanih" Krajisnika, tj. ratnog stanovnistva Krajine, su bili Srbi protjerani iz gradova, znaci profesori, inzinjeri, doktori itd. kao na primjer, moji roditelji!

S ovime bih se mogao složiti. :ok:

Naravno da je to nasa glupost a ne "kosmicka nepravda"! Ali ja nekako sticem utisak da se hrvati nikad nisu borili za stvaranje svoje drzave sa velikom zeljom i trudom, cini mi se da su pre zeleli da ubiju sto vise srba i da budu sto bolje sluge, da ih gazda pomiluje po glavi......nego sto su zeleli da budu nezavisni kao narod i da imaju SVOJU drzavu a ne "drzavu" kao npr. 1941 ili ovo danas sto nazivaju drzavom.

Ti nikad nisi vidio nekog Hrvata uživo, jel?

Pa, borili su se politickim sredstvima, za status unutar Austro-Ugarske. Kao i Srbi u Krajini i Vojvodini. Puno cesce su nastupali zajedno, nego sto su se glozili (a bilo je i toga puno).

Drugi svjetski rat je nesto drugo, kao i desavanja poslije drugog svjetskog rata i sve do danasnjeg dana.

Hrvati nisu nikad volili Srbiju, jer su htjeli da oni budu ti koji ce ujediniti Slavene na Balkanu. Zato su se tako zdusno borili protiv Srbije u prvom svjetskom ratu. Oni nas u Krajini nisu volili, ali su Srbe iz Srbije gotovo uvijek mrzili. Sto je apsurd, jer Srbi iz Srbije su na njih (pa i danas) uvijek gledali sa simpatijama.

Ovo je potpuno promašeno.

Hrvati su uvijek sa simpatijama gledali Srbe iz Srbije i vrlo ih je obradovalo to što su uspjeli zbaciti turski jaram u XIX vijeku.

A i na prijelazu stoljeća su Hrvati iz AU monarhije i Srbi iz Srbije surađivali što su više mogli i njegovali odlične odnose.

Sve je bilo savršeno u redu dok se nije javila želja iz Beograda da pokuša ostvariti Načertanije i da hrvatsku zemlju proglasi srpskom.

E, to nismo, ne možemo i nećemo moći dozvoliti. :mrgreen:

Morala bih da proverim, bila je zima, ili kraj '90 ili pocetak '91. To mi je bio prvi materijal bez IT tona (tona sa kamere).

Imali su oni vise sastanaka i dogovora, ali po sjecanju mislim da je taj bio jedan od vaznijih.

Pa nisu svi Hrvati.

Nisu svi, nije cak ni vecina, ali dovoljan broj ekstrema.

S ovime bih se mogao složiti. :ok:

Pisem po onome kako sam to licno vidio i dozivio. Licno nemam nista protiv vas, ali imam i uvijek cu imati protiv vase politike, koja je i vas i nas odvela u nesrecu.

Ovo je potpuno promašeno.

Hrvati su uvijek sa simpatijama gledali Srbe iz Srbije i vrlo ih je obradovalo to što su uspjeli zbaciti turski jaram u XIX vijeku.

A i na prijelazu stoljeća su Hrvati iz AU monarhije i Srbi iz Srbije surađivali što su više mogli i njegovali odlične odnose.

Sve je bilo savršeno u redu dok se nije javila želja iz Beograda da pokuša ostvariti Načertanije i da hrvatsku zemlju proglasi srpskom.

E, to nismo, ne možemo i nećemo moći dozvoliti. :mrgreen:

Hoces reci da je i Starcevic i njemu slicni, to sve tako vidio? Ono sto sam napisao, zasnovano je na knjigama i novinama iz tog vremena, kroz 19. stoljece pa sve do pocetka prvog svjetskog rata. Kod Hrvata, kao i kod Srba, su bile dvije struje, od kojih je jedna gledala na Srbe i Hrvate kao na bracu, a druga kao na krvne neprijatelje. Naravno, ti se sa ovim neces sloziti, jer krivi su uvijek samo Srbi, zli Vuk i pravoslavni popovi.

Imali su oni vise sastanaka i dogovora, ali po sjecanju mislim da je taj bio jedan od vaznijih.

Nisu svi, nije cak ni vecina, ali dovoljan broj ekstrema.

Pisem po onome kako sam to licno vidio i dozivio. Licno nemam nista protiv vas, ali imam i uvijek cu imati protiv vase politike, koja je i vas i nas odvela u nesrecu.

Po Hrvoju Šariniću, sastajli su se 8 puta.

Hoces reci da je i Starcevic i njemu slicni, to sve tako vidio? Ono sto sam napisao, zasnovano je na knjigama i novinama iz tog vremena, kroz 19. stoljece pa sve do pocetka prvog svjetskog rata. Kod Hrvata, kao i kod Srba, su bile dvije struje, od kojih je jedna gledala na Srbe i Hrvate kao na bracu, a druga kao na krvne neprijatelje. Naravno, ti se sa ovim neces sloziti, jer krivi su uvijek samo Srbi, zli Vuk i pravoslavni popovi.

Bože sačuvaj da ja tvrdim da su krivi samo Srbi.

Starčević je prvo bio za južnoslavensko jedinstvo, a kasnije je krenuo putem frankovaca od kojih su kasnije nastale i ustaše.

Kod stvaranja Države SHS frankovcima nije dozvoljeno da uđu u Nacionalno vijeće zbog svojih ekstremnih stavova prema Srbima.

Generalno gledano, postoje 2 momenta u kojima su ekstremisti u oba naroda uspjeli isplivati na površinu.

Na žalost, oba momenta su bila kobna i to radi povijesnih društveno-političkih okolnosti u kojima su se desili, a ne radi snage tih ekstremista.

Prvi je bio 1941. kad je Pavelić zahvaljujući trenutku došao na vlast i napravio pogrom Srba i ostalih u NDH.

Drugi je bio 1991. kad su nacionalisti na obje strane opet prevladali i što je opet rezultiralo ogromnim žrtvama.

Drugi je bio 1991. kad su nacionalisti na obje strane opet prevladali i što je opet rezultiralo ogromnim žrtvama.

Lako bi se ekstremistima uvrnuli rogovi da je to bio nekome cilj. Ali nije. Da je tada na Hrvatskoj strani bio Racan ili Suvar umjesto Tudjmana, a na srpskoj Raskovic, rata ne bi ni bilo.

Reci da smo mi u Krajini bili izmanipulisani, a vi niste, to jednostavno ne pije vodu. Mene je pocetak rata zatekao na pogresnoj strani i dobro znam kako nam je bilo.

Back