Oktroisan Ustav kralja Aleksandra I

Дечко, твоје размишљање о историји и политици је на нивоу школског такмичења Тито-Револуција-Мир из 1976. године.
Drzi se ti, Bastiani, sportskog foruma, jer za druge nisi kvalifikovan. A ako si zainteresovan da se bavis politkom, tu ti je Gruban, pa sa njim i njemu slicnim raspravljaj o svetskim sportskim dogadjajima.

Da ne zaboravim da ti se zahvalim na komplimentu. Mnogo je godina proslo od kako sam zadnji put cuo da me je neko oslovio sa "decko". Lepo zvuci.

Takvo gusenje nacionalnih elemenata danas se definise kao genocid. Da je bio mudar i vidovit vladar, znao bi da je stvaranje jugoslovenske nacije namoguca misija, cak ni u narednih par vekova. Zar si toliko naivan da poverujes da bi se Srbi odrekli svog srpstva. Mozda bi se ti odrekao, ja ne bih.

Naravno da mu nije bio cilj raspad Kraljevine, vec dodatno jacanje njegove centralisticke, diktatorske vladavine.

O kakvom kontekstu je rec? Drugo, ne vidim zasto bi voleli kralja koji nije njihov i koji im ukida naconalnost i ono malo privilegija koje su uzivali u AU monarhiji.. Sta vise, ne vidim ni jedan ozbiljan razlog zasto bi jedan Srbin voleo kralja. Iskreno govoreci, ni ja ne cenim privilegovane.

danas da

ali do juce ameri imadose robove

do juce englezi i francuzi muzose kolonije

naravno da je mislio samo o svojoj vladavini , karadjordjevici su takvi

- - - - - - - - - -

niko normalan nije za privilegovane

mozda jedino ako je apsolutno ceremonijana tradicija

Jugoslovenstvo koje je furao Aco je po meni jedino moguće , jer je trebalo ranije etničke indetitete staviti kao sekundarne jer oni kao posebni i odvojeni uvek žive svoj tradicionalni srednjovekvni amonizitet koji počiva na religijama.

Aco je shvatio da se kako zbog njegove dinastije a najviše SPC ne može izgraditi nadreligijski srpski nacionalni identitet , a samo nadreligijski identitet je mogao spojiti ono što je ranije bilo nespojivo.

Zanimljvo je kako je upravo SPC bila nagorljiviji zagovornik Acinog jugoslovenstva što ostali narodi nisu fermali 5% jer prosto nisu bili budale , a danas nam SPC prodaju priče o srpstvu a nikako o jugoslovenstvu što je dovoljan dokaz da je Acina tvorevina bila velikosrpska

Dakle , najveća greška je što je napravljena monarhija a ne republika , jer unitarna republika bi svakako mogla opstati pre nego lažna Jugoslavija pod pravoalavnim srpskim kraljem.

Kad sam rekao da je Acina Jugoslavija bila jedina moguća mislio sam na unitarnost jer ja ne priznajem nikakve države u državi kao što je bila SFRJ.

U oktroisanom ustavu je on trebao da abdicira i ukine monarhiju i uspostavi unitarnu republiku Jugoslaviju sa građanskim i ustavnim patritizmom , a ne verskim,etničkim i ostalim glupostima.

Lično mislim da je za sve nesreće srpskog naroda kriva SPC , prvo zbog toga što je još u 19.veku uništila ideju nadreligijskjog srpstva , pa kad je to očito propalo onda je uništila i nadreligijsko unitarno jugoslovenstvo sa svojim kraljem.

Drzi se ti, Bastiani, sportskog foruma, jer za druge nisi kvalifikovan. A ako si zainteresovan da se bavis politkom, tu ti je Gruban, pa sa njim i njemu slicnim raspravljaj o svetskim sportskim dogadjajima.

Da ne zaboravim da ti se zahvalim na komplimentu. Mnogo je godina proslo od kako sam zadnji put cuo da me je neko oslovio sa "decko". Lepo zvuci.

А за какав си ти форум? z:shock:
Мореш мислити која је ура, кад је Грубан за те прави историк. Он је југо-пропагандиста, а ти ниси чак ни то него само просипаш отцане дневно-политичке баљезгарије.

Covek je pokusao da pomiri razlike, ali se to ne radi koriscenjem zandarmerije, vojne sile i bojevih metaka.

Bilo bi lepo kada bi smo ozbiljno raspravljali, a ne na saljiv nacin. Kome se on to poverio sta je hteo, sta su mu bile puste zelje. Naravno da svaki vladar bez izuzetaka zeli mir u svojoj zemlji. Da je mislio ozbiljno i da je hteo da usreci sve narode koji ulaze u sastav te negoive licne monarhije, on bi sa svima u saglasju definisao buducu drzavu. To oko „nadime“ je stvarno neozbiljno. Da su svi poleteli da se ujedine je imalo za njih smisla. Trebalo je stvoriti realne i medjunarodno-pravne okvire za rasturanje dvojne monarhije na njene sastavne delove. Pri tome su, moguce je, i Hrvati i Slovenci videli svoj put za ocuvanje nacionalnog identiteta i zaustaavljanjai dalje madjarizacija, odnosno germanizacije hrvatskog i slovenackog naroda.

Sa Hrvatima i njihov rezon je potpuno jasna slika.Ali da su Srbi jos od XIV veka prevazisli pojam jednonaionalne drzave, to je da se covek debelo zamisli. Drugo, naravno da nam nije tesko palo da nametnemo novim partnerima nase vidjenje te vestacke tvorevine u kojoj neprikosnoveno dominira jedan narod sa nedemokratskim, apslutistickim vladarem. Sta vise, taj diktator, koji sve vise popirma Duceove metode vladanja, je svoju monarhiju proglasio naslednom. Feudalni mentalitet jednog beznacajnog vladara.

Од његове жандармерије, војне силе и бојевих метака страдало је више Срба него свих других заједно.
Југо-комунисти су били милион пута немилосрднији па опет нијесу ништа направили. Југославија - свака - могла се опстати само као ДИКТАТУРА и само голом силом и нечовјештвом. Свако друго "мудро" ријешење је било свриање крурцу.
Чим видим да неко у исти кош трпа "И Хрвати и Словенци", тек онда видим колко пуно "зна". z:mrgreen:

Колко је Александар гањао комунисте, да су Ђилас, Моша и други рекли, "Ми ту грешку направити нећемо." Тј. да ће умјесто мало затвора и пацке по руци, потаманити немилосрдно све противнике.

Значи Александар се угледао у Дучеа, иако је овај прије и појма о Дучеу радио своје? Мисиш, оно, као загледан у будућност?z:D

Back