Oktobar kao neki deadline studentskih demonstracija

Ako ne dodje do raspisivanja izbora do oktobra a kako stoje stvari i nece, sta ce se desiti sa studentskim demonstracijama?
Ulaze u drugu godinu gubitka godine ili prestaju?
Kontam da će doći do sukoba između studenata tj. jače podele na one koji žele da završe faks i na one koji su za blokade.
Potencijalna situacija je da se sa blokada pređe na ulicu tj. da se negde pre oktobra desi da blokaderi napuste prostorije fakulteta, pa da se nastava u nekoj formi nastavi.
Ima tu i momenat da se nešto neočekivano desi - tipa da dođe do neke radikalizacije ili očajnih poteza od strane vlasti ili studenata.

Ako ne dodje do raspisivanja izbora do oktobra a kako stoje stvari i nece, sta ce se desiti sa studentskim demonstracijama?
Ulaze u drugu godinu gubitka godine ili prestaju?

I pre toga će se promeniti format borbe, blokade su odradile svoje, ništa se više tako ne može postići ali zato će se verovatno preći na druge vidove borbe i pritiska.

Ono što je evidentno jeste da režim, pod pritiskom, srlja iz greške u grešku

Kontam da će doći do sukoba između studenata tj. jače podele na one koji žele da završe faks i na one koji su za blokade.
a realno je pitanje koliko kojih ima..recimo danas sam prolazio trgom i pored mene je prosla grupa studenata koja je vikala pumpaj i isla posred terazija i blokirala saobracaj a nije ih bilo vise od 50., trebali su verovatno da se nadju sa drugom grupom studenata koji su ih cekali na trgu,. tamo ih je bilo tridesetak.

a realno je pitanje koliko kojih ima..recimo danas sam prolazio trgom i pored mene je prosla grupa studenata koja je vikala pumpaj i isla posred terazija i blokirala saobracaj a nije ih bilo vise od 50., trebali su verovatno da se nadju sa drugom grupom studenata koji su ih cekali na trgu,. tamo ih je bilo tridesetak.
Kontam da još uvek ima više ovih koji su za blokade, deo studenata je već počeo da traži poslove jer kontaju da od ove godine nema ništa. Neki faktor u septembru/oktobru će verovatno biti i roditelji koji vrlo verovatno neće hteti da plaćaju troškove studentim koji nisu u svojim matičnim gradovima ili da ih forsiraju da nastave sa studiranjem

I to je poenta celog desavanja u Srbiji, nemate pojma koliko je studenata za blokade, koliko studenata blokadera donesi odluku za ceo univerzitet, zasto je vecina profesora (deo njih jeste politicki angazovano) pristala na sve to odnosno da seku granu na kojoj sede a bez ikakvog otpora.

Jer, mozes ti odluciti da ces odustati od godine na fakultetu, mozes i blokirati delove univerziteta ali niko te nije ovlastio (ni ne moze niko da ih ovlasti), niti izabrao da predstavljas sve studente univerziteta. Ali daleko najvaznija stvar, trazis neku zakonitost, pravdoljubivost i demokratiju a sluzis se krajnje nedemokratskim, nasilnim i totalno netrsansparentnim metodama ka svojim kolegama koji su ipak vecina. Znaci, nekome drugome oduzmas njegova prava na to da nesto urade od svojih zivota.

Da li ce biti gubitka jos jedne godine? Nece, ne zato sto ce studenti blokladeri i profesori koji stoje iza njih pobediti na izborima (koje verovatno nece ni dobiti) nego ce se vecina zaposlenih na univerzitetima osetiti egzistencijalno ugrozenima ako bude u opticaju jos jedna godina u gibitku a pretpostavljam da je ogromnoj vecini dece koja su upisala studije i stalo da zavrse te studije.

Da li ce biti sukoba na jesen izmedju blokadera i cacija? Mozda, ako se caciji ohrabre i pokazu, shvatice da su brojniji.

A bitan faktor su i roditelji koji finansiraju svoj podmladak, verovatno nece hteti da bace jos koju hiljadu eura na njih dok se zayebavaju u blokadama.

Nemoj na to uvo da spavas, tako su nas terali pre pada Slobe i obecavali otpis, pa smo posle 2000-te trebali da vratimo sve to, s kamatom.

Ta prica je zavrsena davno.
1747879558314.png

:lol:

Back