okinawa karate

Koristim ali ne bas stalno. Najvise udaram seiken pa shuto a ponekad i shoken. Ima mnogo kombinacija. Imas na youtube Shinja kako pokazuje vezbanje na makiwari. Naci cu snimke pa cu postaviti. A za neku knjigu posebno ne znam mada bi i ja voleo da je procitam, ako postoji ista.:)

Evo i ja se ubacujem u razgovor. Trenirao sam Shotokan (tu imam 1. dan), pa onda Shorin-ryu kod Milosa Stanica (tu sam imao 1. kyu), i evo od letos sam se skrasio kod Vlade!:D Ranije vezbajuci druge stilove, smatrao sam da je Uechi suvese krut... ali sam mnogo pogresio! Uechi karate ima dosta jaku osnovu borenja. Kada se osnova savlada covek treba znati i jos neke stvari iz samoodbrane... poput odbrane od noza, a sto ne spada bas u neke posebne tehnike Uechi/Shohei karatea.

Evo mojih klipova na You Tube-u:
https://www.youtube.com/profile?user=shorinkarate

@Dhul Karanyn - inace kod Milosa Stanica sam se i upoznao sa kobudo-om (Matayoshi kobudo), i dosta ga smostalno vezbao. Inace ovi klipovi na You Tube-u koje je postavio hempev su super za upoznavanje bazicnih pokreta, ali mi se bunkai njegovih kata ne dopada nesto previse o cemu sam i razgovarao sa ovim likom sto je i postavio te klipove.

@Dhul Karanyn - inace kod Milosa Stanica sam se i upoznao sa kobudo-om (Matayoshi kobudo), i dosta ga smostalno vezbao. Inace ovi klipovi na You Tube-u koje je postavio hempev su super za upoznavanje bazicnih pokreta, ali mi se bunkai njegovih kata ne dopada nesto previse o cemu sam i razgovarao sa ovim likom sto je i postavio te klipove.

Pravo da ti kazem ni meni se ne dopada borbena primena .Takav bunkai je mozda bio koristan pre nekoliko vekova kad bi se poshibala medju sobom dva Okinavljanska seljaka(Jedan nosi motku a drugi ribarsko veslo).Ali kako se odbraniti upotrebom ovih oruzja(barem onih koja se i danas mogu koristiti,nosenje motke od 180 cm duzine ulicama grada je pomalo besmisleno) od napada bejzbol palicom,gvozdenom stanglom,nozem itd ?
Pord toga svaka cast ovoj casnoj starini koja demonstrira tehnike,ali pokreti su mu kao da mu je neko vezao dasku za ledja.Nema fluidnosti.Ipak postavio sam link za ove video snimke cisto radi upoznavanja za raznovrsnim stilovima borbe oruzjem na Okinavi.
A i da ljudi vide kako izgleda prava nunchaka,ne zato sto sam ljubitelj nunchaki,nego zato sto je to najpopularnije oruzje koje se koristi u Karateu.(Ako si pregledao snimke sigurno si zapazio da se nunchaka pravi od hrastovog drveta da je povezana konopcem upredenim od konjske dlake i da razmak izmedju dve palice nije veliki).Sto se ne bi moglo reci za "Bruslijevke",napravljene od teske gume ,nakicene slikama zmajeva i tigreva i ostalim kicherajem a na njima pise "Bruce Lee",povezane su lancem i to predugackim lancem tako da te nunchake predstavljaju najvecu opasnost za samog korisnika .Uobicajeni problem kod entuzijasta je da pre ili kasnije sami sebe odalame po glavi.Borba nunchakama se praktikuje tek na nivou 1.DANA i koriste se sportske nunchake od plastike ,presvucene sundjerom.Pa ni to nije dovoljno ,jer i koriscenje takve nunchake moze da razbije nos ili da dovede do ostecenja ociju,zato se koriste sportske kacige kao i oklopi za gornji deo tela u sparing borbi.

Poslednja izmena:
Dosta bih se slozio sa tobom. Inace vezbanje kobudoa ja mnogo vise vidim kao hobi. To moze jedino predstavljati cuvanje nekakve tradicije. Ima dosta ljudi kod nas koji sami sebe smatraju dosta kvalifikovanim majstorima, pa cak i uciteljima ovakvih vestina!!!!

Dosta bih se slozio sa tobom. Inace vezbanje kobudoa ja mnogo vise vidim kao hobi. To moze jedino predstavljati cuvanje nekakve tradicije. Ima dosta ljudi kod nas koji sami sebe smatraju dosta kvalifikovanim majstorima, pa cak i uciteljima ovakvih vestina!!!!

Vezbanje Kobudoa je korisno jer poboljsava opste psiho-fizicke sposobnosti,(dobar majstor u koricenju nunchaki ,moze da vezba u mrklom mraku a da ipak ima savrsenu kontrolu nad oruzjem).Ali ako ostane samo na uvezbavanju a ne "prakticnoj " primeni.
Ali najefikasniji Kobudo danas je koriscenje onog sto je na dohvat ruke,improvizovanog oruzja.Nosenje noza,tonfe i nunchaki je kaznjivo zakonom .Zbog toga toplo preporucujem sledece DVD-ijeve koje skidaju relativno brzo.U pitanju je koriscenje improvizovanog oruzja u izvodjenju Vladimira Vasiljeva ,velemajstora Ruske borilacke vestine Sistem.Ovde mozete videti da i obicna poslovna tasna(aktovka) ili cak knjiga(tvrdo ukoricena) kao i kljucevi od gajbe mogu posluziti efikasnije od staromodnog oruzja a pri tom vas policijska patrola nece privesti u najblizu stanicu zato sto nosite kljuceve od svog stana ili knjigu.Ili kais na pantalonama.
Za skidanje ovih video snimaka potreban je program micro torrent:
http://www.utorrent.com/download.php

1.---http://www.mininova.org/tor/976985
2.---http://www.mininova.org/tor/976987
3.---http://www.mininova.org/tor/976988
4.---http://www.mininova.org/tor/976989

U sustini to su radili i Okinavljani,koristili improvizovano oruzje.Sta je nunchaka?-- Najobicnija seljacka alatka za mlacenje pirincanog klasja.Nova vremena zahtevaju i nove strategije.

"Cemu meditacija ako je istina vec spoznata?"
"A ako nije spoznata?"
"Onda je vec spoznata."

:lol:

Imam vec nekoliko snimaka sa ovim Vladimirom... nego licno smatram da i tu ima MNOGO nerealnog. Npr. napadnes ga nozem - a on ti uradi jos 250 pokreta sa nozem koji on drzi. Pogotovu mi je malo komican njihov sistem bez oruzija,,, napadaci sami padaju. Moje misljenje je da je on dobar sa alatkama (pogotovu s nozem), ali mnogo toga ostalog mi se uopste ne dopada. Ipak, to je samo moje misljenje.

Imam vec nekoliko snimaka sa ovim Vladimirom... nego licno smatram da i tu ima MNOGO nerealnog. Npr. napadnes ga nozem - a on ti uradi jos 250 pokreta sa nozem koji on drzi. Pogotovu mi je malo komican njihov sistem bez oruzija,,, napadaci sami padaju. Moje misljenje je da je on dobar sa alatkama (pogotovu s nozem), ali mnogo toga ostalog mi se uopste ne dopada. Ipak, to je samo moje misljenje.

Na visim stepenima majstorstva se koristi iluzija i oslanjanje na bazicne ljudske nagone.
Kako je Morihej Ueshiba obarao protivnike a da ih ne dodirne ?Koristio je nacin kretanja koji je kod napadaca stvarao iluziju da se on nalazi tamo gde se trenutno ne nalazi,mozda se delic sekunde pre toga zaista nalazio tamo,tako da napadac udara u prazno.Ili da se njegovo telo nalazi u polozaju u kojem se ne nalazi.U jednoj od tehnika u Tai Chi Chuanu kada se majstor posmatra sa strane izgleda kao da je levu ruku suvise zabacio unazad i da je otvorio ranjiva mesta napadacu,ali ako ga pogledas spreda videces da se ruke sve vreme nalaze na pravom mestu.Sake stite glavu i grlo ,podlaktice grudni kos.I ako bi se naivno zaleteo da ne propustis "dobru priliku" dobio bi jedan fa-jing.
I u Sistemu se manipulise bazicnim nagonima i iluzornim tehnikama kretanja ili promenama polozaja tela.Udarcima usmerenim u osetljive zone ljudskog tela ucenik se zastrasuje.Udarac zastrasuje zato sto je u pitanjupravi udarac i veoma je vidljiv,ali se zaustavlja nekoliko santimetara od cilja.Ako bi bio suvise brz ,ne bi bio dovoljno vidljiv i ne bi ostvario zeljenu nameru.Ako bi bio suvise spor ucenik bi se na vreme sklonio ili blokirao udarac.Ali ako se udari na pravi nacin narusava se balans ucenika i on pada ne zbog neke "magije" ili "ki-ja" nego zato sto je izgubio ravnotezu.Veoma jednostavno,ali da bi se doslo do te jednostavnosti potrebne su godine treninga.Zapravo to je obicna ulicarska finta"cimanja" protivnika---ja cimnem levom rukom ,ti se bacis na tu stranu da "docekas " udarac, a onda te opalim desnom ,najprostije receno:lol: Samo ovde se to radi na malo slozenijem nivou.Razlog zasto ucenici "padaju sami od sebe" jeste zato sto su u pitanju ljudi koji su godinama uceni da bezbedno padnu na zemlju.Tako da to prividno izgleda kao dobra koreografja,ali nije tako.
I u Karateu se koriste slicne finte.
I tako to.:-D
Pozdrav

Ima i dosta toga slazem se. Ali ja i dalje ostajem pri stavu da je totalno nerealno u ulicnoj situaciji. Sto se tice Aikidoa imam veoma slicno misljenje. Tesko je "iscimati" ogromnog coveka - pogotovu ako je razjaren k'o bik!!! Iskreno nisam od mnogih sto potcenjuju ostale vestine, nego samo iznosim svoje misljenje. NEMA PRAVE BORBE BEZ PRAVOG KONTAKTA. U svakoj vestini ima neceg dobrog... iskreno mnogo vise cenim Krav Maga, nego ruski Sistem. Inace, cesto se i navodi da je Krav Maga zaista donela rezultate u odnosu na vreme koje se moze ista uvezbati.

Ima i dosta toga slazem se. Ali ja i dalje ostajem pri stavu da je totalno nerealno u ulicnoj situaciji. Sto se tice Aikidoa imam veoma slicno misljenje. Tesko je "iscimati" ogromnog coveka - pogotovu ako je razjaren k'o bik!!! Iskreno nisam od mnogih sto potcenjuju ostale vestine, nego samo iznosim svoje misljenje. NEMA PRAVE BORBE BEZ PRAVOG KONTAKTA. U svakoj vestini ima neceg dobrog... iskreno mnogo vise cenim Krav Maga, nego ruski Sistem. Inace, cesto se i navodi da je Krav Maga zaista donela rezultate u odnosu na vreme koje se moze ista uvezbati.

Sto se tice realnosti neke borilacke vestine to je vec razlicit ugao gledanja.O Krav Magi ne znam dovoljno,tako da nisam kompetentan da komentarisem tu vestinu.Ali me je Sistem u odredjenoj meri zaintresovao i cini mi se prilicno realnim,ali to je samo moje skromno misljenje.

Evo da ja kazem nesto kad ste vec otisli u offtopic. Te demonstracije u ruskom sistemu gde ljudi "sami padaju" su samo jedan aspekt rada, koji je da kazem minimalan u masi stvari koje se svakodnevno rade i gde ima padanja koje je posledica vrlo ozbiljnog udaranja, obaranja, bacanja i slicno. Sam Vladimir je jedan opasan tipus koji mnogo jako udara, i kad te za jedan trening i za jednu demonstraciju oshajdari par puta (pametnima je dovoljno jednom) onda pocnes da pratis njegove pokrete. Ja nisam imao prilike da dozivim njegove udarce ali tudje jake jesam, a ti ljudi su mi rekli da onaj bije gore od njih.

Taj takozvani "psiholoski" rad je u stvari manipulacija refleksima koje okida autonomni nervni sistem, zatim "kradja" ideje napadaca promenom zadate situacije tako da mora u letu da koriguje napad i tu postaje podlozan obaranju sa manjom silom, i na kraju manipulacija stra'om (strahom). Ovo zadnje je opet ono: "Puknes nekog dovoljno puta pa prati ko mache leptira". Nista tu nije foliranje ili fantazija, isto kao i u kickbox - lowkick dovoljno puta na isto mesto izaziva reakciju kasnije na samo prebacivanje tezine onoga ko udara.

Cesto se desi da na treninge dolaze ljudi koji hoce da probaju da li sistema stvarno radi ili je tako mlitavo kao sto su videli ponesto od Vladimira na youtube. Ti nam ljudi ostaju u najvecem broju slucajeva.

Suptilan rad se cesto ne vidi kad se gleda video snimak, ali moram da kazem da uopste nisam zagovornik te vrste rada a takav nam je i ceo klub ovaj u Beogradu.

Izvinjavam se zbog price koja nije na temu okinava karatea, ali kad je vec pomenuto.

@milosmalic

Ja sam pokusao da objasnim taj aspekt Sistema "gde ljudi padaju sami od sebe",zato sto se upravo zbog te tehnike Sistem najcesce i kritikuje.Ono sto sam zeleo da kazem je da nije u pitanju nikakav Ruski mambo-jambo ili bacanje protivnika "ki-jem" bez dodira.Jedan velemajstor Tai Chia je svojevremeno izjavio da tokom 40 godina svoje prakse NIKAD nije video osobu koja moze da obori bez kontakta,"na daljinu" kao neki dzedaj:-D.Ako to kaze majstor Tai Chi-a u kojem inace mnogi zaludjenici zaista veruju da se tako nesto moze izvoditi bez kontakta ,onda mu treba verovati.I on je pokusao da objasni da je u pitanju naprosto ono sto si i ti napisao o ljudskom mozgu.(Mnogim prakticarima borilackih vestina ne bi nimalo skodio neki elementarni kurs o neurobiologiji,psiholgiji borbe i srodnim naukama.)
Sto se tice Rjabka cuo sam,ne znam da li je istina da je jednom na nekoj tipicno Ruskoj zabavi iz zezanja odalamio ,onako drugarski, nekog rodjaka Vladmira Vasiljeva i polomio mu grudnu kost.
Jaka je to mrcina.:-D
Sto se tice Karatea i Sistema,solidan broj karatista ukljucujuci i neke iz Okinavljanskih stilova sada vezba Sistem,tako da mslim da je ovo pismo na pravom mestu.
U svakom slucaju hvala na objasnjenju.

Jeste, Valentinu je krcnuo rebro. Ne znam tacno za situaciju u kojoj se desilo ali je cinjenica da Ryabko udara kao konj kopitom.

Sto se tice misljenja o sportskom vs tradicionalnom to jest karateu kao vestini, o sportskom mislim sve najgore.

I ja mislim da su karateu oduzeli ono najbolje kada su ga preradili da bi moglo da dobije naziv olimpijske discipline.:(

Da.To je tuzna istina.Ja sam trenirao do pre par gpdina "sportski karate",ako u opste moze da se nazove karateom,dosao do drugog dana,pa kada sam presao na KUDO prvo sto sam morao da naucim je bilo-kako da udarim najobicniji direkt.Da da,ni to nas nisu naucili kako treba,a,kao,sam bio cetvrti na prvenstvu srbije u borbama(ne hvalim se,vec se stidim toga).Tako da je sportski karate zaista spao na niske grane.I cela ta prica o shotokanu,kao da je osnivac Funakoshi,mi uopste na deluje istinito.Prvo on je radio visoke stavove,kao u kyokushinu i goju ryu-u,a shotokan insistira na niskim stavovima,sto mi je od uvek bilo nelogicno.Drugo Funakoshi nije radio kate sa kimeom(procitao sam negde,nije sigurno 100%).Tako da je sportski karate,po meni,samo dobar nacin za uzimanje para i dovodjenje ljudi u zabludu da su,ako treniraju karate,supermeni i ne moze im niko nista.Ovo je,opet,samo moje misljenje...
Nadam se da nisam smorio

Istina je da je Funakoshi radio sa visokim stavovima svoje tehnike (sto se moze videti i na svim njegovim fotografijama), ali istina je da je svoje ucenike terao da rade u niskim stavovima (tu je injegov sin, Yoshitaka, malo preterao) - smatrao je odprilike ovako > da svaki pocetnik mora vezbati u niskim stavovima, kako bi korektno izvodio visoke stavove tokom borbe. Inace, pravi zacetnik modernog karatea je Itosu Anko (Yasutsune) - on je prvi karate uveo u skole, a samim tim je morao dosta da pojednostavi karate radi ucenje, a i bezbednosti. Evo ovde ima dobrih objasnjenja sta se desavalo sa karateom http://www.karate.org.yu/articles/forms_of_okinawa_karate.htm.
Ustvari, sportski karate ima veze prvenstveno sa Funakosijevim ucenicima (Nakayama i ostali). Pouzdano se zna da se Funakoshi dosta protivio takvom pristupu karateu.

Yoshitaka Funakoshi je uneo dosta novih tehnika u Shotokan koje ranije nisu nikad bile deo okinavljanske tradicije. Npr. mnogo niski stavovi, nozni udarci tipa: mawashi, yoko... to ranije nije ni postojalo u karateu. Posle ovakvih izmena, mnogi stilovi karatea (velika vecina) je nastavilo istim stopama. Kao na primer, visoki nozni udarci u Uechi-ju...

Back