Ogorcenost pripadanja ljudskoj vrsti

• Začetnik teme Začetnik teme prsho
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad se pojavi kako se s time nositi

accki9155735ou-1.gif

Ogorčenost pripadanju ljudskoj vrsti sam poslednji put osetio kada sam čitao tekst o onoj devojčici iz okoline Kladova koja se utopila u Dunavu. Iskreno, bilo me je sramota što sam čovek.
Dakle surovo, bezumno i neodgovorno ponašanje čoveka prema drugim ljudima, prema životinjama i prema prirodi. Te stvari kod mene izazivaju taj osećaj.

što te je sramota,pa nisi ti birao da budeš čovek
a i nemaš nikakve veze sa njenim utapanjem
nidje veze

Pa to je taj osećaj kada shvatiš da pripadaš vrsti koja je i pored toga što se smatra najsavršenijom i najboljom na svetu, u isto vreme i toliko zla, bezdušna i surova da je u stanju da odbaci jedno totalno nedužno i nevino mlado biće. Taj slučaj sam, doduše, naveo samo kao poslednji primer kada sam imao taj osećaj. Prosto se zamisliš do kog sve stepena zla ljudski um može da dosegne.

- - - - - - - - - -

A to "nisi ti birao da budeš čovek" mi zvuči tako nekako...toliko...opšte, da nikako ne mogu da ga uzmem ni kao opravdanje ni kao argument za bilo šta.

kako znaš da je nedužna i nevina
i kako su je odbacili
pa nebitno je ako pripadaš istoj vrsti ako TI nisi bio taj koji ju je ''odbacio''
mada čak i tad ne bi trebalo da te bude sramota jer nema slobodne volje,nisi imo izbora no digresija

pa to je činjenica,nije ni opravdanje ni izgovor ni ništa no samo činjenica

Umetnošću, naravno. Zato i postoji muzika, književnost, slikarstvo, vajarstvo... kad ti se ogadi gomila okreneš se delima izuzetnih pojedinaca, vrhunskim dometima ljudskog duha. Uspeh zagarantovan : )

Svakako. Šta je još lekovito - druženje sa nekim NEOBIČNIM, inspirativnim
Kad sam upoznala jednog profesora koji je imao već sve moguće naučne titule...i kad sam u razgovoru s njim videla koliko je prizeman, jednostavan, bez napuhanog ega , bez vidljivih kompleksa...
pomislih: Bože, evo je...ovako veličina izgleda.

ili...potraži najvećeg humanistu u okruženju...anonimnog volontera...ima da se postidiš i poklopiš po ušima ( ja se npr tako osetim)

Back