Ogoljenje morala

Dajte svoj doprinos raskrinkavanju opšteg licemerja!
Šta čoveka,ustvari,čini moralnom zveri? Kakav je to usud?

zavisi da li smatraš da je država po defaultu neki sekularni real-socijalistički birokratski sistem ili klika pučista koja je preuzela kormilo

moreplovcem nazivaju onoga ko je svikao da se bije
i nepoznatu zemlju novu
zauvek uspeo
za svet da otkrije

"Coveku daj vlast da vidis kakav je, covek." I odatle pocinje prica o moralu...

Cega se plasi covek-zver na vlasti? Plasi se mase, recimo mase koja nosi baklju...:)

Kako onda usmeriti masu da kontrolise zver u coveku na vlasti i zver u sebi?

Pomocu batine i sargarepe, pakla i raja, usadis mu hriscanski ili neki drugi idolopoklonicki moral.

Tako dodjes do morala....

Svest ljudi se promenila, pa su mnogi shvatili da je to ipak nametnut moral i poceli da ga uvrcu, zavrcu i ispravljaju, sto zakonima, sto prikazivanjem losih strana tog idolopoklonistva,
Tako da se precutno, dvolicno pojavljuju dva morala, moral slobodoumnih koji je dvolican i moral idolopoklonika
oba sa svojim manama.

Ima i treca struja morala koja prati liniju idolopoklonistva, ali bez idola shvatajuci da je on sam taj idol, ako zadovolji svoj licni moral u okviru morala idola. Moral svesnog coveka.

Pozdrav amoralnom Drakcetu sa ostrva Mani tu...

Revolveraski dvoboj :) Makar sacekajte tacno u podne, ili voz u 3.10 :)

Moral je svest o dobrom i losem.
Prirodno, svest je individualna, pa je i razlikovanje dobrog i loseg individualno.
Medjutim, udruzivanjem su ljudi poceli da prave zajednicki, kolektivni moral. I to je otvorilo sirok prostor za manipulacije.
Najsnazniji, vodja, je svojim uticajem na druge propisao i proglasio da je moralno sve ono sto vodja odluci. Tu je morao naici na otpor.
Da bi izbegao pobunu, vodja - poglavica je uveo svog coveka u vlast i nazvao ga vrac. Vrac je tada, bez otpora okoline jer je sporedan lik i bez izvrsne vlasti, propisivao sta je moralno a sta nije.
Razume se, u korist poglavice koji ga je na to mesto postavio.

To traje do danas. Poglavica je AV, vrac je patrijarh, a svi ostali su ratnici pretvoreni u poslusne podanike. Trenutno gledamo pobunu vraca protiv poglavice, predstavu za sitnu ribu. To je zato sto je poglavica doveo "ono" i pokusava da je proglasi za vraca.

Kada bi ratnici prestali da slusaju vraca i poglavicu i ostavili ih da umru od gladi, zavladao bi mir i harmonija. Moralno bi bilo ono sto je dobro, nemoralno ono sto nije.
Ali ratnici su predugo bili uz vraceve i poglavice i ne mogu da zamisle zivot bez njih. Da bi se usudili potrebna je hrabrost, ludost ili ocajanje. Ignorisali smo prva dva izazova, cekamo neizbezan treci.

Raniji pokusaji sklanjanja poglavice nisu bili uspesni jer je smenjeni odmah bio zamenjen drugim, i nista se osim imena nije menjalo.
Svest o mogucem zivotu bez poglavice bi vratio moral u ljude. Moze postojati poglavica kao predstavnik svih, ali njemu mora biti zabranjeno bilo kakvo donosenje odluka.
Piso Platon, jos onomad... al ratnici, otkako su pristali da budu pretvoreni u podanike, bas nista ne citaju.

Poslednja izmena:
Akime slažem se do ovog dijela,

Kada bi ratnici prestali da slusaju vraca i poglavicu i ostavili ih da umru od gladi, zavladao bi mir i harmonija. Moralno bi bilo ono sto je dobro, nemoralno ono sto nije.

Po tvom mišljenju tako... ne znam zašto svi automatski polarizuju grubo, vlast narod, dobro zlo, možda to nisu ratnici, možda je ološ u pitanju i možda bi bez vođe kakvog takvog zavladala krvava anarhija, otimačina i silovanja, zašto bi isključili tu opciju? Ako bi mene pitali šta bi bilo kada bi se svrgnuo poglavica i vrač, rekao bi neam pojma, možda ovo možda ono, ko će ga sa sigurnošću tvrditi...

Ja sam više naklonjen sledećim mišljenjima “Svaki narod ima onakvu političku vlast kakvu zaslužuje.”, "Kakva muzika takva država". "Ko igra za raju i zanemaruje taktiku završiće karijeru u trećerazrednom Vratniku"...

U smislu pitanja moral je skraceno od skup moralnih normi iako je izvorno svest o tim normama, ali tada predstavlja mnogo siri pojam,
koji se ne odnosi samo usko podrucje drustveno pozitivnih normi, vec na ceo domen morala, gde ulaze i sva eticka vidjenja.

Dakle, moral kao skup pozitivnih moralnih normi sa isticanjem nalicja i dvolicja takvog morala je tema kako je ja shvatam

Raniji pokusaji sklanjanja poglavice nisu bili uspesni jer je smenjeni odmah bio zamenjen drugim, i nista se osim imena nije menjalo.
Svest o mogucem zivotu bez poglavice bi vratio moral u ljude. Moze postojati poglavica kao predstavnik svih, ali njemu mora biti zabranjeno bilo kakvo donosenje odluka.

Ko bi donosio odluke i kako? Postoji prirodni rang ljudi koji je neminovan, postoje mnoge skale, sposobni nesposobni, pametni glupi, dobri loši itd. svi smo na tim skalama htjeli to ili ne. Piramida, slojevi društva su stvarni, prirodni i neminovni. Neka zamisao idelanog društva je utopija, a to je da smo recimo svi dobri ili sposobni ili pametni.

U realnom sistemu koje nije utopija poglavica je neophodan, neko ko se izdvaja iz mase po preformansama i sposobnostima, nema šta neko ko nije sposoban da se miješa u pravac poglavice, to je i najveći problem demokratije prilikom izbora poglavice, jer demokratija ignorisanjem ranga sama sebi zabada nož u leđa, tako što je dozvoljeno svima da glasaju i to je svačije pravo, e tu se ignoriše piramida i naravno dolazi uglavnom do lošeg izbora jer se glas onoga sa dna niveliše sa glasom onoga sa vrha, a piramida je takva struktura gdje je manje onih na vrhu nego na dnu, pa se može pretpostaviti rezultat. To je loše po meni, izbor mora praviti "stručni žiri", a ne masa.

Uvek se vadimo na narod. Narod su ratnici koji su prekovali mačeve u plugove i izabrali najboljeg da ih vodi. Posvetili su se životu, porodici, zemlji, nije ostalo ni snage ni vremena da se bave visokom politikom.
Dok su oštrili raonike i zalivali bostan, tog najboljeg je zamenila neka ****** i počela da pravi štetu.
Ne može narod uvis podići raonike i vratiti se u staru ulogu da bi zbacili pomenutu, jelte, guzicu. Mora ih pretopiti i iskovati mačeve. To mnogo traje.
Uz to znaju da će oni koje su plugovima i raonicima hranili ostati gladni, pa oklevaju. Više vole pesmu novorođenčeta nego zvuk mača.

Nije narod kriv. Nikada nije. Navikli smo, otrovani tabloidima, da pljujemo narod. I vlast u tome baš uživa, ali to nije ni moralno ni normalno.
Ali ako očajanje, ipak, natera narod da svoje plugove pretope i iskuju mačeve, mnogo će strašno biti. Ulog je ogroman, mnogo veći od države.

@Boljarin: "Svako biće u univerzumu je sposobno da razlikuje dobro od zla." - K-Pax.

Poslednja izmena:
Uvek se vadimo na narod. Narod su ratnici koji su prekovali mačeve u plugove i izabrali najboljeg da ih vodi. Posvetili su se životu, porodici, zemlji, nije ostalo ni snage ni vremena da se bave visokom politikom.
Dok su oštrili raonike i zalivali bostan, tog najboljeg je zamenila neka ****** i počela da pravi štetu.
Ne može narod uvis podići raonike i vratiti se u staru ulogu da bi zbacili pomenutu, jelte, guzicu. Mora ih pretopiti i iskovati mačeve. To mnogo traje.
Uz to znaju da će oni koje su plugovima i raonicima ostati gladni, pa oklevaju. Više vole pesmu novorođenčeta nego zvuk mača.

Nije narod kriv. Nikada nije. Navikli smo, otrovani tabloidima, da pljujemo narod, i vlast u tome baš uživa, ali to nije ni moralno ni normalno.
Ali ako očajanje, ipak, natera narod da svoje plugove pretope i iskuju mačeve, mnogo će strašno biti. Ulog je ogroman, mnogo veći od države.

@Boljarin: "Svako biće u univerzumu je sposobno da razlikuje dobro od zla." - K-Pax.

E ako on to napisa onda je sigurno tako....za tebe mozda,
za mene je netacno, narocito sto se razlikuju dobro i zlo

vec samo za nas dvojicu.

Sto i nije tema.

Vec izvrtanje, sirenje, prevrtanje pozitivnih moralnih normi skraceno moral drustva.
gde je ustanovljeno dobro kao osnova i ne treba se vracati na eticke podele, vec se zadrzati
na uskom shvatanju pozitvnog morala. A mozda ja gresim, pa dvolicnost tog morala predstavlja
celu paletu etickih normi od etike vrednosti do etike duznosti pa razni drugi vidovi...a ja ne mislim da znaci.

E, dobro si stigao, meni je taj suvise ruzan....ne slaze mi se uz zavese.

- - - - - - - - - -

Hakime svest? Aj ponovo...

Nije svest već skup iluzija o dobrom i nedobrom...Skup kompromisnih rešenja koja omogućavaju život u čoporu.I vukovi i pčele imaju
svoj moral jer moraju tako da se ne bi poubijali...Ybg,neće niko od njih ,pa ni ljudi da bidnu mrutvi odmah...Malo posle...:lol: Hmm,malo najposle,
a rado bi i nikad...:hahaha:
Eto Beže,to ti je moral-kompromisi...
A to se samo u novije vreme odnosi pomalo i na druge životinje i biljke,pa imamo i Borce za prava životinja (no,no tuči cuku!) mlade gorane i sl koji
se ,o gle čuda,dobro podnose s veganima,čak su im mentori ta ekipa neretko...:manikir:

Poslednja izmena:
Jeste,moral je patent slabotinja-s tim junaci nemaju veze...Junak uzima,otima šta i kad mu treba i zdravo!
Tu da on ovo-ono? Ma jok! Znao Niče da je jaka volja jakog junaka ta koja kosi,a onaj ptićka vodu nosi...
Da,da,Niče,ali...
Kad se ljuti baja dosetio da može da napravi čopor tih moralista koji će mu vodu nositi,tako što će srati da je ovo moralno,a ono nije
(a isti kerac-sve se svodi da mu vodu nose),odjednom mu desetine pa stotine nose vodu! Šta da radi s tom vodom,osim što mu zanimljivo
što mu svi nose pa ih malo i zajebava s tim mortalom,kako li se zove,kad jedan od njih:"Napravi hidrocentralu gazdo!"
Udari se po čelu-kako se pre nije setio...I on hidrocentralu da da se napravi i sad neki prave,a neki vodu nose,pa još usput smišljaju kako će
na struju ovo i ono...
U nekom momentu gazdi sve to dojadi i hajde golje malo da ratujemo,pa izmisli da ga onaj iz drugog čopora ogovarao i kako čitav kraj već zna da mu
dupe slano! (Pogađate,razglasio Mitrović i napiso pamflet,a i onaj ministar vojni takođe!) I eto nama rata! I ratnog morala! I tako...

Šta kažete kako znam tu sociologiju...Malo sam zaboravio reči kad je to bilo,mislim,počeci tog Morala s velikim M...
Pa kad su prestali da skitaju s čoporom stoke i kad su se zadržali na jednom mestu da sačekaju letinu sa zemlje jer su posejali
neko semenje jer slabo divljači,a i ribe teško navatati (kafiće još nisu smislili...)
Bar tako kažu za "prve naseobine" mada ja mislim da su tek desetih-petnajstih ostatke pronašli...Iz mlađeg kamenog doba kad je gazda uveo
pravilo da se ne gađamo kamenjem iz zajebancije,već samo kad se posvađamo!:mrgreen:

Gdje to notorni biraš naučava lekcije o moralu? Kao sidara o poštenju! :mrgreen:

E, da, odmah ćemo dobiti odgovor :
'Moralnija je neka koorva no svetica!'

- - - - - - - - - -

Stručni žiri brzo izopače 'mangupi iz sopstvenih redova'!

Svetice su nemoralne!
Qrave su moralne i sve znaju o moralu-svetica ne mora da zna ništa-njeno je ponašanje jednosmerno i pravolinijsko-dosadno svetačko u pm...:sad2:

sto rece neko -* lako je biti moralan kad nemas izazova*

skup maski koje nabacujemo od detinjstva do smrti

pa su neke dobre - nemoj da vrsis nuzdu na javnom mestu

a neke lose - nemoj da mu kazes naljutice se

Back