Oglasna tabla za antikvitete

• Začetnik teme Začetnik teme ivaena
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odlučio sam da u nekoliko nastavaka prikažem neke primerke iz sopstvene zbirke. Fotografije sam načinio pre skoro 5 god., a sada sam ih malo prilagodio za slanje. Ukoliko neko bude zainteresovan za eventualnu kupovinu, poslaću dodatni opis u skladu sa praksom koju sprovode etnolozi. To može malo potrajati, nekoliko dana, jer eksponate ne držim u svom domu, što je i normalno za vreme u kojem živimo. Kontakt tel. 0641309478 ili pp.

Prilozi

• Paf 01 - XVII vek.jpg
    Paf 01 - XVII vek.jpg
    77,2 KB · Pregleda: 54
  • Paf 01a.jpg
    Paf 01a.jpg
    70,9 KB · Pregleda: 41
  • Paf 02 - pirotska.jpg
    Paf 02 - pirotska.jpg
    67,2 KB · Pregleda: 48
  • Paf 02a.jpg
    Paf 02a.jpg
    70,6 KB · Pregleda: 36
Nastavak 5. uslediće sutra.

Prilozi

• Paf 07 - Hercegovacki  cemer RR!.jpg
    Paf 07 - Hercegovacki cemer RR!.jpg
    54,1 KB · Pregleda: 30
  • Paf 08 R! Otkupljena u Pirotu, ~ 500 g Ag.jpg
    Paf 08 R! Otkupljena u Pirotu, ~ 500 g Ag.jpg
    53 KB · Pregleda: 28
  • Paf 08a.jpg
    Paf 08a.jpg
    62,8 KB · Pregleda: 28
  • Paf 09 - otkupljena u Pirotu.jpg
    Paf 09 - otkupljena u Pirotu.jpg
    50,2 KB · Pregleda: 34
  • Paf 09a.jpg
    Paf 09a.jpg
    62,1 KB · Pregleda: 24
Ovo su za sada poslednje fotke u ovoj seriji. Što se tiče novih fotografija pafti, trebaće mi nekoliko dana da pripremim fotografije.

Prilozi

• Paf 12 - pirotska -1875. Sv. Dimitrije  + Sv. Georgije    RRR !.jpg
    Paf 12 - pirotska -1875. Sv. Dimitrije + Sv. Georgije RRR !.jpg
    52,1 KB · Pregleda: 23
  • Paf 12 a  - Sv. Dimitrije ubija zarobljenika.jpg
    Paf 12 a - Sv. Dimitrije ubija zarobljenika.jpg
    60,1 KB · Pregleda: 26
  • Paf 12b  Sv. Georgije ubija aždaju.jpg
    Paf 12b Sv. Georgije ubija aždaju.jpg
    70,9 KB · Pregleda: 25
Mogu samo da se potrudim da pomognem ali dajte neki podatak ima li ikakvu oznaku u vidu ziga na primar grb neke livnice ili neki broj ili neki utisnuti pecat,to je jedna od metoda kojom se donekle moze utvrditi o cemu je zaoravo rec a i pogledacu malo po literaturi vezano za period vojske kraljevine Jugodslavije da vidim ima li ista o tome pa cu odfovor dati ovde za koji dan.

Ima li iko ista od nemackog oruzja kratka cev a da je iole pristojno ocuvano i da ne kosta litar krvi,bubreg i kilo zlata ia da je ozbiljan prodavac ovo su sve do sada bili ili teski prevaranti ili provokatori niko se ne javlja na ponudu a svi prodaju.

Za gosp.Jevdokana.MG34 kao trofejno oruzje,dali je onesposobljeno-zapecacena cev ili sta vec.Dali se mora biti clan nekog udruzenja kolekcionara oruzja,da bi se posedovalo automatsko trofejno oruzje

Teodorice, izvini sto ti do sada nisam odgovorio, ali sam morao da potrazim Predlog novog zakona o oruzju da budem siguran sta pisem.
Po pozitivnom, sada vazecem zakonu ni pod kojim uslovima nemozes registrovati automatsko oruzje. Naravno, kao i svaki zakon i on je rastegljiv, namerno je dosta toga ostavljeno nedoreceno da bi oni koji ga primenjuju mogli da ga "tumace".
E u tom tumacenju je poenta i zato dosta penzionisanih oficira ima automatsko oruzje. Najcesce precutno legalno, sto ce reci nema nikakav papir za njega ili ima papir svoje komande iz koje je isao u penziju, policija zna da on to ima, ali se pravi nevesta.
Neznam gde zivis, ali u Novom Beogradu je u trenutku doceka Nove Godine krajnje nepreporucivo biti na ulici, a i ako stanujes na nekom od visih spratova najbolje je da zalegnes dok ne prodje vatra.
Takodje, stari zakon nije predvideo onesposobljavanje oruzja da bi se drzalo kao dekoracija, ali su u mnogim slucajevima policiski inspektori i nacelnici stanica gledali kroz prste onima koji su imali nesto od oruzja koje je bilo onesposobljeno za pucanje-demilitarizovano.
Da forumase nebih dalje smarao sa ovom temom, potrazi na krstarici sajt hhtp://www.naos.org.com
To je sajt Nacionalne asocijacije za oruzje Srbije.
Na njemu imas i Predlog novog zakona, za koji verujem da ce uz neke eventualne manje izmene biti usvojen, zato sto je u najvecoj meri usaglasen sa Evropskim zakonom o drzanju i cuvanju oruzja. Ovo "Evropskim zakonom" je uslovno, zato sto ima poprilicnih razlika od zemlje do zemlje.
Tu onda potrazi odgovore na ono sto te interesuje, uz napomenu da ako nisi bas vican pravu potrazis nekog prijatelja pravnika da ti protumaci.
I za kraj i ovaj zakon je dosta rasteglljiv o istavlja mogucnost policiskim inspektorima da ga razlicito tumace. I ono sto je tebi vazno, u njemu se nigde eksplicitno ne spominje demilitarizacija, onesposobljavanje oruzja za upotrebu. Moze se stosta protumaciti izmedju redova.
Recimo automatsko oruzje proizvedeno do kraja Drugog svetskog rata se eventualno moze podvesti pod staro oruzje, ali se isto tako moze podvesti pod kategoriju A a to je oruzje za potrebe vojske i onda nema sanse da ti bilo ko izda dozvolu za takvo oruzje.
A moze se podvesti i pod kolekcionarsko oruzje, pa onda mozda policiski inspektor ti progleda kroz prste i odobri da imas recimo MG34,42 ili MP
Naravno, ako predsednik drzave hoce da krsi zakon moze da ti da dozvolu i da drzis top u stanu.:lol:
Nadam se da sam i tebi i ostalim forumasima malo razjasnio situaciju oko automatskog oruzja

Hvala na iscrpnom odgovoru,ali sam i dobio najkonkretnije objasnjenje.Sajt nacionalne asocijacije sam posecivao i ranije ,ali mi se cini dosta slabije organizovan u odnosu na neke hrvatske(kolekcionari itd).Oni bajonete,npr,narucuju preko ebay-a bez problema,vazdusno oruzje,bez dozvole,ali da ne idem u off.
Jos kad sam danas video Dacica na tv,ladno bih ga stavio ispod buldozera zbog one lepote

Back