OEBS o slučaju Savamala: Rušenje planirano na visokom nivou

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062
OEBS o slučaju Savamala: Rušenje planirano na visokom nivou

OEBS o slučaju Savamala: Rušenje planirano na visokom nivou Izvor: N1
Autor teksta:

Iako je Više javno tužilaštvo još 14. maja zatražilo od unutrašnje kontrole MUP-a da izvrši provere u vezi sa događajima u Hercegovačkoj ulici i učešća policijskih službenika u njima - do danas nije poznato da li je te kontrole bilo.

Iz OEBS-a poručuju da se iz izveštaja Zaštitnika građana može zaključiti da je noćno rušenje bilo "planirano na visokom nivou".

Podsetimo u izveštaju Zaštitnika građana o ovom događaju naveden je transkript ovog razgovora: "Šefe, Bilja, samo jedna pomoć. Ovo Što mi Ivana javila, ovaj što je vezan dole... Zove Komunalnu, odbili su ga. Je l' ništa da mu ne dajemo, ništa? Šef: Pa ništa."

Punih pet meseci od ovog razgovora i nešto manje od kako je obelodanjen u izveštaju Zaštitnika građana - i dalje ništa. Postupanje policije te noći trebalo bi da brine sve građane Srbije, poručuju iz OEBS-a, i to sa radionice koja je bila posvećena baš kontroli rada policije.

"Da ostavimo po strani šta su uradili kriminalci te noći, ali problem je šta je policija uradila, odnosno, šta policija nije uradila. Ako pročitate taj izveštaj i ako je tačno to što piše - postoje neoborivi dokazi da je postupanje policije namerno, ne samo namerno nego i planirano na veoma visokom nivou jer u suprotnom ne bi bilo moguće" kazao je viši savetnik pri OEBS-u u srbiji Mauricio Salustro.

Na ovu rečenicu nije reagovao, pored prisutni, Miloš Oparnica, pomoćnik ministra i načelnik sektora unutrašnje kontrole.

Na pitanje N1 da govori u vezi unutrašnje kontrole oko Savamale... da li ima istrage i rezultata, Oparica je naveo da ne može da odgovara na novinarska pitanja bez saglasnosti MUP-ovog Biroa za saradnju sa medijima, kojima smo takođe poslali slično pitanje, međutim, na njega nisu odgovorili.

Prema saznanjima Zaštitnika građana, Sektor unutrašnje kontrole se ovim slučajem ni ne bavi.

"Ako je zaštitnik građana u roku od tri sata mogao da dođe do svih neophodnih saznanja šta se desilo i ako je to blagovremeno nakon tog nadzora publikovao - ne znam zašto je drugim organima potreban protok od toliko meseci, već je prošlo pet meseci, mislim da je to previše", rekao je zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.

A da li je to uopšte posao za unutrašnju kontrolu ili Odeljenje za kontrolu zakonitosti u radu?

"To je ono što je jedan od problema, a to je da postoji mnogo na papiru kontrolora što čini gužvu u šesnaestercu jer se ne zna ko je glavni za unutrašnju kontrolu policije", ističe Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U međuvremenu, ne zna se ni ko je postupajući tužilac, kao ni koji je broj predmeta u slučaju Savamala, iako je Poverenik naložio da ti podaci budu objavljeni u roku od pet dana od dana prijema rešenja, saopštili su iz inicijative "Ne davimo Beograd". Taj rok je istekao, a tužilaštvo i dalje tvrdi da je u pitanju - tajna.
....................................

Opa OEBS se umesao!!!:think:

Mali: Preuzeću odgovornost za Savamalu ako istraga potvrdi
Beograd -- Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će preuzeti odgovornost ukoliko istraga tužilaštva potvrdi da je on umešan u rušenje u Savamali.

IZVOR: N1 UTORAK, 27.09.2016. | 22:53

Ipak, tvrdi da sa tim nema veze, ali da nije ni policajac ni tužilac da bi mogao da zna ko je rušio u Savamali.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je početkom juna izjavio da ima saznanja da je u rušenju u Savamali učestvovao vrh gradske vlasti. Gradonačelnik kaže da je premijer u tom trenutku imao svoja saznanja, a da on o tome nije razgovarao.

Pročitajte još:

Božović: Mali izbegao da kaže istinu u Insajderu
Na pitanje "Insajdera bez ograničenja" da li je Vučić mislio na njega kada je govorio o najvišim državnim organima, Mali odgovara: "To treba da pitate njega".

"Kažem i odgovorno tvrdim da nijedna gradska ustanova nije učestovovala u tome te noći. Gradske institucije nisu učestvovale i sve podatke smo dostavili policiji, tužilaštvu i zaštitniku Saši Jankoviću. Mislim da treba da se pokaže kako pravna država radi. Ja nisam ni policajac ni tužilac", rekao je Mali.

Govoreći za Insajder on je više puta ponovio da ga zanima šta se desilo te noći u Hercegovačkoj ulici jer se mesecima brani od optužbi.

"Kako da znam ko je, jesam li ja policajac? Mene to veoma interesuje, ko je to uradio", istakao je Mali.

U Hercegovačkoj ulici je srušeno 12 objekata, a gradonačelnik tvrdi da su za rušenje 11 postojale pravosnažne presude, dok je samo još jedan objekat bio sporan. Ističe da bi se i taj jedan proces uskoro završio i pita zašto bi bilo ko iz grada nelegalno rušio na način na koji se to desio u postizbornoj noći.

"Velika je odgovornost i meni kao gradonačelniku je od interesa da se to otkrije, ko je kriv. Ja se u potpunosti slažem s vama i građanima Beograda i mislim da je po Grad Beograd loše to što se desilo", kaže Mali.

Upitan zašto onda nije makar ponudio ostavku pošto se u gradu desilo nešto što on ne može da kontroliše, gradonačelnik odgovara: "Ja sam gradonačelnik, nisam ni policajac ni tužilac. To što se desilo je loše, to se slažemo, ali hajde da vidimo ko je kriv".

Zaštitnik građana Saša Janković ustanovio je u svom izveštaju da policija te nije reagovala na pozive građana. Odgovarajući na pitanje zašto zbog nereakcije policije nije tražio ostavku ministra Nebojše Stefanovića, Mali kaže da on nije inspektor, a ni policajac.

"Čekamo rezultate istrage. Nemam prava da budem porota i sudija. Potpuno sam spreman da preuzmem odgovornost ukoliko istraga potvrdi da sam ja kriv. Hoću da poštujem nadležne organe, proces kroz koji mora da prođu tužilaštvo i policija. Za Grad je dobro da se to reši, da krenemo dalje i da idemo dalje", napominje Mali.

.....................................

Nisam kriv, ali ako se utvrdi onda jesam. Ovo nista ne razumem!:think:

- - - - - - - - - -

Da li je OEBS-u nesto sruseno?
Nije?
Sikter OEBS. Odebi od Srbije.

Da ali pogledaj sta je rekao Mali. Nisam kriv, ali ako se utvrdi onda jesam. Ne razumem.

Jel je ovo realno. Da se razumemo, ja sam itekako da se nadje ko je kriv i da se taj kazni u skladu sa zakonom, a ukoliko je i bilo koji politicar umesan, da to znaci kraj politicke karijere. Ne interesuju me ni imena niti zaduzenja.

Ali da se OEBS oglasava za ovo, da li je to realno. Vidim da je izvor famozni N1, televizija o kojoj nemam lepo misljenje, ali ne verujem da bi oni izmislili ovo oko OEBS/a. U situaciji kada imas migrantsku krizu i 300 drugih zajebancija, tema za tu tvorevinu je ko je rusio rusevine u Savamali. Vest ima dozu nadrealnosti. Nadam se da ce se povodom ovoga oglasiti i Stejt department,a da cemo cuti i sta Dauning strit ima da kaze. Ludilo mozga.

Јесте кршење закона, али какве везе ОЕБС има са те три шупе? Јел се спрема оружани сукоб па ће они да надгледају?

Сербиа је члан ОЕБС-а. Ваљда се тај ОЕБС бави људским правима или чиме а неко је вероватно покренуо иницијативу да и ОЕБС да своје мишљење.

Ако власт данас руши имовину неких у Савамали, сутра можда крене да незаконито руши и твоју имовину ако се она не уклапа у визију коју има Господар Србије, а очигледно је да државни органи не могу да заштите грађане од криминалне самовоље власти у Србији. Да могу, вероватно не би дошло до ОЕБС-а.

Сербиа је члан ОЕБС-а. Ваљда се тај ОЕБС бави људским правима или чиме а неко је вероватно покренуо иницијативу да и ОЕБС да своје мишљење.

Ако власт данас руши имовину неких у Савамали, сутра можда крене да незаконито руши и твоју имовину ако се она не уклапа у визију коју има Господар Србије, а очигледно је да државни органи не могу да заштите грађане од криминалне самовоље власти у Србији. Да могу, вероватно не би дошло до ОЕБС-а.

Па онда би ОЕБС мого мало да се позабави људским правима преосталих Срба на КиМ, а не са правима педера и сорошевог олоша? Мисим, организују те демонстрације ,колко већ(?) и нису успели да прикупе више од пар тисућа "људи"...чему све то?

Па онда би ОЕБС мого мало да се позабави људским правима преосталих Срба на КиМ, а не са правима педера и сорошевог олоша? Мисим, организују те демонстрације ,колко већ(?) и нису успели да прикупе више од пар тисућа "људи"...чему све то?

ОЕБС се вероватно није сам јавио већ је неко покренуо иницијативу. Можда ако би неко покренуо иницијативу о Србима са Косова и Метохије и поткрепио доказима, можда би ОЕБС дао извештај о томе. Опет, то што није дао извештај о СРбима са Косова и Метохије, не значи да је овај изештај погрешан, непотребан и неистинит.

ОЕБС се вероватно није сам јавио већ је неко покренуо иницијативу. Можда ако би неко покренуо иницијативу о Србима са Косова и Метохије и поткрепио доказима, можда би ОЕБС дао извештај о томе. Опет, то што није дао извештај о СРбима са Косова и Метохије, не значи да је овај изештај погрешан, непотребан и неистинит.

Ја као становник Бегиша би најбољшије воло да г.Весић и г. мали попију робију, ал тамо где је ОЕБС- тамо је доказано и Сорошевски и еуроатлацки олош...тако да ми се не свиђа да ми још и они унеређују амбијенат животни..

Ја као становник Бегиша би најбољшије воло да г.Весић и г. мали попију робију, ал тамо где је ОЕБС- тамо је доказано и Сорошевски и еуроатлацки олош...тако да ми се не свиђа да ми још и они унеређују амбијенат животни..

Ocigledno reaguju kada zakaze drzava ili u ovom slucaju drzava je jedna velika mafijaska organizacija.

Back