Odzvonilo štelovanju kilometraže

Тихи

Starosedelac
Banovan
Poruka
178.059
Odzvonilo štelovanju kilometraže

U našu zemlju stigao uređaj - "taho špijun", koji precizno određuje koliko su prešli automobili. Ultrazvuk i softver utvrđuju stvarno stanje vozila. Dijagnoza košta 6.000 dinara

eko-spijun-1_620x0.jpg

ČUVENA rečenica preprodavaca polovnih automobila "auto je prešao samo toliko jer ga je vozila jedna baka u Nemačkoj, i to samo do pijace" postaće uskoro prošlost jer je odskoro i u Srbiji moguće, sa visokim stepenom verovatnoće, utvrditi stvarnu kilometražu polovnjaka!

- Uređaj "taho špijun" je patentiran pre 15 godina u SAD, a već deset godina se koristi i u Evropi. Tačnije, na najvećem automobilskom tržištu u Nemačkoj - kaže, za "Novosti", Petar Janjušević koji je ovlašćen za upotrebu ovog uređaja u Srbiji i zemljama regiona.

Radi se o visokosofisticiranoj tehnologiji koja koristi ultrazvuk i specijani softver na osnovu koga ispitivač može da ustanovi ne samo koliko je automobil stvarno prešao kilometara već i u kakvom su stanju pojedini delovi, da li su menjani, da li se radi o prvoj ugradnji i slično, pa čak i da otkrije da li šoferšajbna ima neku falinku!

- Jednostavno, priključi se uređaj koji ispituje sve. Od brojeva šasije, motora, delova, stanja u kom se nalaze pojedini delovi motora, menjača, procenjuje "klokovanje" motora, a onda sve te podatke operater ukuca u program koji je priključen na veliku bazu podataka u Nemačkoj, za sve zemlje EU, i vrlo jednostavno se postavi "dijagnoza" - objašnjava Janjušević.

Odstupanja od stvarne kilometraže su plus-minus deset odsto pa tako više niko neće moći da vam proda automobil koji je prevalio pola miliona i više kilometara sa "original kilometražom od 50.000, koliko je prešla pomenuta baka".

- Zabluda je da u Nemačkoj niko ne vara i ne šteluje kilometar-satove. I tamo je to masovna pojava. Po nekim podacima svaki treći polovnjak je sa vraćenom kilometražom. Otkriveni su slučajevi kada je automobil koji je prešao 900.000 kilometara preštelovan da mu kilometar-sat pokazuje 75.000.

Trenutno, firma Petra Janjuševića radi u Novom Sadu ali dolazi po pozivu i u druge gradove Srbije. Uskoro će početi obuka za operatere širom naše zemlje pa će, vrlo lako, moći da se proveri da li su podaci koje prodavac nudi o vozilu tačni.

- Cena je 6.000 dinara, i to je, priznaćete, minimalan trošak za nekoga ko kupuje polovni auto, da sazna da li pazari ili ne mačku u džaku - tvrdi Janjušević.

SERVISERI ĆE SLATI PODATKE

OD 2017. godine svi proizvođači automobila u Evropi će morati da šalju sve podatke o svakom proizvedenom vozilu u centralnu bazu podataka.

Tu obavezu imaće i svi serviseri pa će vrlo lako moći da se utvrdi, u svakom trenutku u kakvom je stanju automobil, koliko je prešao kilometara, koji su mu delovi i kad menjani, da li je udaran, farban, dorađivan...

http://www.novosti.rs/vesti/naslovn....html:581860-Odzvonilo-stelovanju-kilometraze

Kuku majku ostadose nasi "posteni" falsifikatori kilometraza automobila bez posla :sad2:

Sta kaze narod

Istina Je Tamo Negde 17. decembar 2015. 22:19 #3821824
Moram da priznam da sam u lazi da se dize kilometraza zbog manje carine verovao dok slucajno nisam otisao u italiju sa jedniv preprodavcom auta. Ja sam meni gledao auto do 150000 a on da je presao bar 250000 i vise jer samo na takvom ima zaradu..... naravno da ce taj auto imati 120000 kad se bude prodavao. E i to je jos super zato sto njegov dobar drugar uzima u holandiji samo ona vozila koja imaju preko 300000 i vise predjenoh kilometara.

Na principu ultrazvuka detektuje potrosenost delova

Питање је колико је то прецизно, и сама детекција потрошености, а о томе да није исто 500000km лагане дуге вожње и 500000 пређених у градским условима, то да и не говоримо. Као и да не говоримо о редовној замени уља, сипању квалитетног уља итд..

Najobicnija glupost.
Oni ce samo otprilike da pogadjaju kilometrazu a ne sa sigurnoscu.
Kazu 10% a sta ako je auto presao 500k km i 10% je samo 50k km a to je 5-6 godina necije voznje.
Drugo na osnovu softvera nece da provale kilometrazu ako se odradi kako treba.
To je samo fazon da se narodu uzmu pare a verujem da ce se nauzimati jer dosta njih ce da plati da budu sigurni.
Prica nam i AV svake godine kako ce sledece godine biti drasticno bolje i neko se na to nalozi i veruje tako godinama i zaokruzi broj 1. Tuga.
Ima samo jos i problem od 6000 jer to i nije malo za pregled a ustanovi se da je presao vise i trgovina propala a onda sledeci pa opet dum 6000 pa opet tgovina propala a kupac vec popusio 100€ a ko zna koliko ce puta morati da da dok ne naidje na pravi a taj pravi mora da plati vise i onda na kraju bolje da je kupio onaj sa 300k i slatko se vozao godinama uz neka ocekivana ulaganja sto je i normalno s obzirom da je kupio polovan auto a ne nov.
Zato i nije platio taj auto 30k eura nego 6-7k eura tako da je razumno dsa postoje neka ulaganja.
Za one koji kupe polovan auto i misle da su kupili nov auto da ga voze godinama da nista ne pipnu nemam komentar.
Nazalost takvih je gomila.

Питање је колико је то прецизно, и сама детекција потрошености, а о томе да није исто 500000km лагане дуге вожње и 500000 пређених у градским условима, то да и не говоримо. Као и да не говоримо о редовној замени уља, сипању квалитетног уља итд..

kazu ovamo da na brodskim motorima detektuju 100% sa mogucnoscu greske od 5-10%

sa automobilskim ne znam

Ovo je tehnologija koja se koristi na brodskim motorima a od skora i na automobilskim

Ovo je takva zvaka za ludaka i zabluda da se smejem ceo dan od kad sam to proictao.Cuj ultra zvuk da izmeri :hahaha: pa toliko ima delova koji su ugradjeni u automobil pa jos i bezbroj proizvodjaca i kolika to treba da bude baza podataka o svemu da bi bilo sta bilo merodavno.Koji to servisi salju bilo sta u neku centralnu bazu podataka:think: to ne rade cak ni svi ovlasceni a ne neovlasceni.Ja sam recimo na mom BMW-u X6 zamenio far i ofarbao desno kriloo i haubu i to nije zavedeno nigde .Auto sam vratio uzeo nov X5 a oni su ga preprodali pod neudaran i u "prvoj boji"

Ovo je takva zvaka za ludaka i zabluda da se smejem ceo dan od kad sam to proictao.Cuj ultra zvuk da izmeri :hahaha: pa toliko ima delova koji su ugradjeni u automobil pa jos i bezbroj proizvodjaca i kolika to treba da bude baza podataka o svemu da bi bilo sta bilo merodavno.Koji to servisi salju bilo sta u neku centralnu bazu podataka:think: to ne rade cak ni svi ovlasceni a ne neovlasceni.Ja sam recimo na mom BMW-u X6 zamenio far i ofarbao desno kriloo i haubu i to nije zavedeno nigde .Auto sam vratio uzeo nov X5 a oni su ga preprodali pod neudaran i u "prvoj boji"

Тја, можда ипак постоји начин да се измере зазори у мотору, и то је оно што говори о стању мотора. То ти неће рећи километражу, али уствари је то и битније, стање мотора, јер ми о стању судимо преко километраже.

Kad taj uredjaj tako precizno meri sto onda na silnim testovima automobila rasturaju auto u najsitnije delove i mere delove gde ustanovljavaju da na 100k km kod nekih kola su delovi na fabrickim merama.
I sad ce jedan strucnjak sa ovim uredjajem da odredi koliko je auto presao?
Hoce ali malo sutra.
Jedva cekam da na merenje ode auto sa 400-500k km i kad mu ustanove da je presao 250k km umesto 150k.
Oni se oslanjaju na to da je auto srevisiran u ovlascenom servisu i da je umrezen sto vazi za jako mali broj automobila,bar iz Italije iz koje se najvise uvozi,jer tamo ih odrzavaju neki do isteka garancije a neki nikad u ovlascenom servisu jer im odrzava firma koja ima svoje automehanicare.
Zato se na nekim automobilima pre kupovine proveri po broju sasije dali je auto odrzavan u ovlascenom servisu i dali ima zapisanu servisnu istoriju. Ako nema zna se da ce taj auto imati manje km a proveriti ga niko ne moze jer se kilometaraza odradi na svim mestima gde je memorisana.
Otkrivam vam cake kako to dobra vecina radi.:per:

Ma to su gluposti. Jedino u sta verujem, to je provera veličine čestica u motornom ulju. Postoji.cela.nauka koja se bavi time i jedno vreme.sam čitao o tome i imam negde seminar na nekon od starih HDD o tome. Isputuju se čestice posle X kilometara i moguće je predvideti u kakvom je stanju motor. Ovo se sluzi uglavnom za jače, velike kamiome, kakvi se koriste za rudnike. Skupo je nepredviditi takav kvar.

Kad taj uredjaj tako precizno meri sto onda na silnim testovima automobila rasturaju auto u najsitnije delove i mere delove gde ustanovljavaju da na 100k km kod nekih kola su delovi na fabrickim merama.
Hoce ali malo sutra.
Jedva cekam da na merenje ode auto sa 400-500k km i kad mu ustanove da je presao 250k km umesto 150k.
Oni se oslanjaju na to da je auto srevisiran u ovlascenom servisu i da je umrezen sto vazi za jako mali broj automobila,bar iz Italije iz koje se najvise uvozi,jer tamo ih odrzavaju neki do isteka garancije a neki nikad u ovlascenom servisu jer im odrzava firma koja ima svoje automehanicare.
Zato se na nekim automobilima pre kupovine proveri po broju sasije dali je auto odrzavan u ovlascenom servisu i dali ima zapisanu servisnu istoriju. Ako nema zna se da ce taj auto imati manje km a proveriti ga niko ne moze jer se kilometaraza odradi na svim mestima gde je memorisana.

Ono sto meni nije jasno je ta potreba da se laze i vara. I sta moze da se dobije? Auto da se proda za 2500 evra umesto za 2000... ili za 6000 umesto za 5000... Pa nije to od 5 na 15 hiljada pa da kazes - vredi da se trudim.
Ne razumem. Razlika koja se dobije nije milion evra pa da kazes - eto sad sam unuke obezbedio. A i usluga buzenja sigurno nije za dzabe. Mogu cak i da se zapitam da li je neko na kraju uopste u plusu.

Hoce ali malo sutra.

Растурали су зато што није било овог уређаја. Мислим не знам, али техника напредује, некад си и човека морао да сечеш и отвараш, а данас га уз помоћ разних уређаја и дијагностика ишчиташ као отворену књигу, скенери, магнетне резонанце, рендгени, ултразвуци, што не би тако могао и с мотором? При чему, понављам, боли ме уво за број звани километража, мени би важнија била поуздана информација о стању мотора.
Сад ми паде на памет, код неких машина, нпр. трактора, релевантна информација није број пређених километара, већ број радних сати.

- - - - - - - - - -

Ma to su gluposti. Jedino u sta verujem, to je provera veličine čestica u motornom ulju. Postoji.cela.nauka koja se bavi time i jedno vreme.sam čitao o tome i imam negde seminar na nekon od starih HDD o tome. Isputuju se čestice posle X kilometara i moguće je predvideti u kakvom je stanju motor. Ovo se sluzi uglavnom za jače, velike kamiome, kakvi se koriste za rudnike. Skupo je nepredviditi takav kvar.

Да, те честице говоре о томе колико је хабање мотора..

- - - - - - - - - -

Ono sto meni nije jasno je ta potreba da se laze i vara. I sta moze da se dobije? Auto da se proda za 2500 evra umesto za 2000... ili za 6000 umesto za 5000... Pa nije to od 5 na 15 hiljada pa da kazes - vredi da se trudim.
Ne razumem. Razlika koja se dobije nije milion evra pa da kazes - eto sad sam unuke obezbedio. A i usluga buzenja sigurno nije za dzabe. Mogu cak i da se zapitam da li je neko na kraju uopste u plusu.

Како бре шта се добије, на једном ауту добијеш 500€, на другом ауту 1000€, тако обрнеш 20 кола и добар си 15000€.

Како бре шта се добије, на једном ауту добијеш 500€, на другом ауту 1000€, тако обрнеш 20 кола и добар си 15000€.
Aha... i onda kad ti treba da zamenis auto, kazi da mirno spavas :roll:
Ili kada montiras nove prozore...
Ili... bilo sta, ceo zivot.

Ne znam vise ni gde sam cuo... Polovan auto (mesto desavanja - Srbija, posle onih poplava), kupac i prijatelj mu su proverili sve zivo sto je moglo da se proveri, i sve je bilo ok, nije bilo ni ogrebotine. I na kraju sednu u auto, krenu da stave pojas... pojas je bio blatnjav, prljav i nikakav.

Naravoucenije - mozes da varas neke ljude neko vreme, ali ne sve ljude svo vreme.

Ne znam vise ni gde sam cuo... Polovan auto (mesto desavanja - Srbija, posle onih poplava), kupac i prijatelj mu su proverili sve zivo sto je moglo da se proveri, i sve je bilo ok, nije bilo ni ogrebotine. I na kraju sednu u auto, krenu da stave pojas... pojas je bio blatnjav, prljav i nikakav.

Naravoucenije - mozes da varas neke ljude neko vreme, ali ne sve ljude svo vreme.

Јбт, где ти живиш?

pa srbija je velika i uvek se nadje neka veverica i ovca da mu uvalis krsinu sa 300.000KM realnih a 135.000 km na satu...

Imas potencijalnih 7 miliona klijenata za varanje.

Ima tu jedan problem koji vi kao obicni smrtnici ne mozete da shvatite.
Ali pazite,nikako ne mozete da shvatite.
Ovo garantujem 100%.
Taj problem je sto vi uvek gledate u tudji novcanik.
Pazite sad ovo sa cim cu da pobijem tu vasu teoriju.
Dosao auto iz uvoza i ovde sa svom troskovima i zaradom prodavca kosta isto ili manje nego sto kosta na oglasima preko.
I jel vam sad nesto govori da taj auto ne uzima te vece pare koje mislite nego samo one koje su dodate na njegovu nabavnu cenu?
Kilometraza se spusta ne zbog vece zarade nego zbog toga da bi se taj auto prodao.
Shvatite ovo za sva vremena.
Nas kupac samo gleda da kupi auto koji ima do 150k km i kad vidi jos i dobru cenu za koju ga sam ne moze uvesti to ga Bingo.
Znaci te gluposti o tome kako ce se zaraditi 1000 ili 500€ vise na autu ako smanjis kilometrazu su najobicnije gluposti.
Matematika je samo da se zaradi a koliko to zavisi od stanja automobila i prevashodno potraznje jer ako se nesto ne trazi mora imati povoljniju cenu i obrnuto. S druge strane ako neceg ima u velikom broju tu nastanje klanje ko ce pre da proda i da nastupa takmicenej u cenama jer uvek brze proda onaj ko je povoljniji pod uslovom da ima i dobar auto.
Nadam se da ste shvatili.

Што се мене тиче, ја кад бих куповао кола, радо бих дао 1000€ више само да знам да је са њим све у реду и да нема неки скривени проблем, и баш ме брига да ли неко то да стави у џеп, јер ако не платиш на мосту платићеш на ћуприји.

Poslednja izmena:

Back