Odrzavanje gitare.

VanderGraaf

Aktivan član
Poruka
1.307
Kako odrzavate gitaru? Citam razlicite stvari pa tako i da je vlaznost u prostoriji najvazija za odrzavanje gitara. Najidealnije je izmedju 45% i 50% sto bas i nije lako postici. Da li merite vlaznost vazduha u prostoriji gde su vam gitare, pogotovu ako imate akusticne gitare i kako odrzavate vlaznost vazduha? Uljem od limuna treba jednom godisnje premazati pragove. Da, ali postoji na desetine razlicitih limunskih ulja, od onog za namestaj pa do onog za masazu. Ako je pogresno ulje, kiselina iz ulja ce ostetiti pragove. Maple pragovi se ne smeju mazati limunovim uljem. Citao sam da je umesto limunovog ulja najbolje laneno ulje. Opet kazu ne sme previse ulja da se nanese i veoma je vazno kako i sa cime da ga nanesete na gitaru. Da li koristite limunovo ulje ili nesto drugo i koliko cesto? Dalje, pisu da je veoma vazno da se ulje nanosi napolju jer je veoma zapaljivo, a sa obzirom da ako se nanosi krpom, trenje moze da izazove spontano sagorevanje....... Malo mi je ovo smesno, ali jbg. ko zna.
Potenciometri se redovno moraju cistiti jer prasina i ZNOJ!!!!! udje u njih, pa pocnu da skripe!!. Pa j.bote, ne curi meni znaj niz rukav pa da pa napuni potenciometar znojem, niti sviram u silosu za kukuruz pa da ima toliko prasine oko mene. Jel` se nekome ovo desilo? Svaki put kada menjate zice, razmak na "nut"-u (ne mogu se setiti kako se nut na gitari kaze na srpskom), treba preci sa grafitnom olovkom. Grafit navodno, cisti i podmazuje. Zice se trebaju ocistiti nakon svakog sviranja. Ne prskati sprej za poliranje direktno na gitaru i proveriti pre toga cime je gitara lakirana. Pasta za zube je odlicna za poliranje pragova. Svaki gitarista bi trebao da ima "postolje za lemilicu sa uvelicavajucim staklom"???? (Preteruju li malo sa ovime, Sensei?)...itd... Hajde da ni ja vise ne preturujem sa ovom temom. Kako vi odrzavate gitaru i da li uopste nesto radite na odrzavanju?

gc.jpg

Kako odrzavate gitaru? Citam razlicite stvari pa tako i da je vlaznost u prostoriji najvazija za odrzavanje gitara. Najidealnije je izmedju 45% i 50% sto bas i nije lako postici. Da li merite vlaznost vazduha u prostoriji gde su vam gitare, pogotovu ako imate akusticne gitare i kako odrzavate vlaznost vazduha?

Da, temperatura i vlaga utiču na gitaru. Suv vazduh može da rasuši drvo te da ono pukne, naročito kod akustičnih, a naročito kod visokokvalitetnih gitara (kvalitetno drvo). Ja nemam problema, klima je dobra gde živim.

Bitno je da držiš gitaru u koferu i da kupiš poketiće za održavanje vlage. Recimo ovakve
Image1.jpg

Pogledaj video u linku

https://www.amazon.com/DAddario-Acc...08cf66e114fe325db5aff84053575083&gad_source=1

Uljem od limuna treba jednom godisnje premazati pragove. Da, ali postoji na desetine razlicitih limunskih ulja, od onog za namestaj pa do onog za masazu. Ako je pogresno ulje, kiselina iz ulja ce ostetiti pragove. Maple pragovi se ne smeju mazati limunovim uljem. Citao sam da je umesto limunovog ulja najbolje laneno ulje. Opet kazu ne sme previse ulja da se nanese i veoma je vazno kako i sa cime da ga nanesete na gitaru. Da li koristite limunovo ulje ili nesto drugo i koliko cesto? Dalje, pisu da je veoma vazno da se ulje nanosi napolju jer je veoma zapaljivo, a sa obzirom da ako se nanosi krpom, trenje moze da izazove spontano sagorevanje....... Malo mi je ovo smesno, ali jbg. ko zna.
Nije oobavezno svake godine ako se drvo nije rasušilo, a to se vidi golim okom. Ja koristim obično limunovo ulje koje ima u svakoj gvožđari. Ne treba ništa specijalno
1721006387330.png

Ne treba sa ovim preterivati. Drvo mora da upije. Zato se stavlja u nekoliko prelaza. Namažeš malo, sačekaš da upije, pa staviš opet. Ako ne upija brzo (par minuta), dobro prebriši nekom krpom. A i inače se na kraju dobro prebriše. Ako preteraš sa uljem, može da ti razglavi pragove pa da počnu da ispadaju (da se dižu) da onda počinje da zveče žice, što je problem za drugu temu.

To za trenje su generalno budalaštine. Verovatno se odnosi na električni alat za poliranje gde će trenje da napravi problem bez obzira

Potenciometri se redovno moraju cistiti jer prasina i ZNOJ!!!!! udje u njih, pa pocnu da skripe!!. Pa j.bote, ne curi meni znaj niz rukav pa da pa napuni potenciometar znojem, niti sviram u silosu za kukuruz pa da ima toliko prasine oko mene.
Meni se desi da krče potenciomentri samo od dugog nekorišćenja. Ništa neobično. Nekada se to reši samo malo agresivnijom upotrebom (da ih vrtiš neko vreme tamo vamo) ali najelegantnije je da koristiš sprej za čišćenje elektronskih kontakta

1721006882452.png

Eventualno, kompresovan vazduh u limenki)

Svaki put kada menjate zice, razmak na "nut"-u (ne mogu se setiti kako se nut na gitari kaze na srpskom), treba preci sa grafitnom olovkom. Grafit navodno, cisti i podmazuje. Zice se trebaju ocistiti nakon svakog sviranja.
Ja žice menjam samo kad su totalno loše ili puknu :)
Neki menjaju žice bukvalno na nedelju dana. Naročito ovi što sviraju strat jer s eoseti kad su žice nove (jasnije, lepše "zvone")
U principu se ne zezam sa grafitnom olovkom ali sam radio tu i tamo. Mnogo je bitnije da je kobilica (nut) dobro zasečena. A tu opet dolazimo do posebne teme o materijalu i kako se kobilica pravilno podešava.

Pasta za zube je odlicna za poliranje pragova.
Takođe nešto što ćeš retko da radiš, naročito ako često sviraš tu gitaru.
Ako radiš, najbolje je metalna vuna 0000

Njom mošeš da pređeš preko celog "fingerboard" a ne samo da poliraš pragove. Tako se skidaju masnoće od prstiju što se natalože na vrat. Nakon toga obavezno limunovo ulje, kao što sam pominjao gore.
1721007876816.png

Ako nećeš da diraš fingerboard, naročito važi za lakirane, onda ti treba zaštitnik. Ima da se kupi online gde god hoćeš

Image1.jpg

Postoje naravno i druge metode čišćenja, neki koriste pastu za zube, neki naftu (obično za upaljače)...

Kako odrzavate gitaru? Citam razlicite stvari pa tako i da je vlaznost u prostoriji najvazija za odrzavanje gitara. Najidealnije je izmedju 45% i 50% sto bas i nije lako postici. Da li merite vlaznost vazduha u prostoriji gde su vam gitare, pogotovu ako imate akusticne gitare i kako odrzavate vlaznost vazduha? Uljem od limuna treba jednom godisnje premazati pragove. Da, ali postoji na desetine razlicitih limunskih ulja, od onog za namestaj pa do onog za masazu. Ako je pogresno ulje, kiselina iz ulja ce ostetiti pragove. Maple pragovi se ne smeju mazati limunovim uljem. Citao sam da je umesto limunovog ulja najbolje laneno ulje. Opet kazu ne sme previse ulja da se nanese i veoma je vazno kako i sa cime da ga nanesete na gitaru. Da li koristite limunovo ulje ili nesto drugo i koliko cesto? Dalje, pisu da je veoma vazno da se ulje nanosi napolju jer je veoma zapaljivo, a sa obzirom da ako se nanosi krpom, trenje moze da izazove spontano sagorevanje....... Malo mi je ovo smesno, ali jbg. ko zna.
Potenciometri se redovno moraju cistiti jer prasina i ZNOJ!!!!! udje u njih, pa pocnu da skripe!!. Pa j.bote, ne curi meni znaj niz rukav pa da pa napuni potenciometar znojem, niti sviram u silosu za kukuruz pa da ima toliko prasine oko mene. Jel` se nekome ovo desilo? Svaki put kada menjate zice, razmak na "nut"-u (ne mogu se setiti kako se nut na gitari kaze na srpskom), treba preci sa grafitnom olovkom. Grafit navodno, cisti i podmazuje. Zice se trebaju ocistiti nakon svakog sviranja. Ne prskati sprej za poliranje direktno na gitaru i proveriti pre toga cime je gitara lakirana. Pasta za zube je odlicna za poliranje pragova. Svaki gitarista bi trebao da ima "postolje za lemilicu sa uvelicavajucim staklom"???? (Preteruju li malo sa ovime, Sensei?)...itd... Hajde da ni ja vise ne preturujem sa ovom temom. Kako vi odrzavate gitaru i da li uopste nesto radite na odrzavanju?

Pogledajte prilog 1579993
sviram akusticnu gitaru i sto je prljavija ima lepsi zvuk.

Back