VanderGraaf
Aktivan član
- Poruka
- 1.307
Kako odrzavate gitaru? Citam razlicite stvari pa tako i da je vlaznost u prostoriji najvazija za odrzavanje gitara. Najidealnije je izmedju 45% i 50% sto bas i nije lako postici. Da li merite vlaznost vazduha u prostoriji gde su vam gitare, pogotovu ako imate akusticne gitare i kako odrzavate vlaznost vazduha? Uljem od limuna treba jednom godisnje premazati pragove. Da, ali postoji na desetine razlicitih limunskih ulja, od onog za namestaj pa do onog za masazu. Ako je pogresno ulje, kiselina iz ulja ce ostetiti pragove. Maple pragovi se ne smeju mazati limunovim uljem. Citao sam da je umesto limunovog ulja najbolje laneno ulje. Opet kazu ne sme previse ulja da se nanese i veoma je vazno kako i sa cime da ga nanesete na gitaru. Da li koristite limunovo ulje ili nesto drugo i koliko cesto? Dalje, pisu da je veoma vazno da se ulje nanosi napolju jer je veoma zapaljivo, a sa obzirom da ako se nanosi krpom, trenje moze da izazove spontano sagorevanje....... Malo mi je ovo smesno, ali jbg. ko zna.
Potenciometri se redovno moraju cistiti jer prasina i ZNOJ!!!!! udje u njih, pa pocnu da skripe!!. Pa j.bote, ne curi meni znaj niz rukav pa da pa napuni potenciometar znojem, niti sviram u silosu za kukuruz pa da ima toliko prasine oko mene. Jel` se nekome ovo desilo? Svaki put kada menjate zice, razmak na "nut"-u (ne mogu se setiti kako se nut na gitari kaze na srpskom), treba preci sa grafitnom olovkom. Grafit navodno, cisti i podmazuje. Zice se trebaju ocistiti nakon svakog sviranja. Ne prskati sprej za poliranje direktno na gitaru i proveriti pre toga cime je gitara lakirana. Pasta za zube je odlicna za poliranje pragova. Svaki gitarista bi trebao da ima "postolje za lemilicu sa uvelicavajucim staklom"???? (Preteruju li malo sa ovime, Sensei?)...itd... Hajde da ni ja vise ne preturujem sa ovom temom. Kako vi odrzavate gitaru i da li uopste nesto radite na odrzavanju?
Potenciometri se redovno moraju cistiti jer prasina i ZNOJ!!!!! udje u njih, pa pocnu da skripe!!. Pa j.bote, ne curi meni znaj niz rukav pa da pa napuni potenciometar znojem, niti sviram u silosu za kukuruz pa da ima toliko prasine oko mene. Jel` se nekome ovo desilo? Svaki put kada menjate zice, razmak na "nut"-u (ne mogu se setiti kako se nut na gitari kaze na srpskom), treba preci sa grafitnom olovkom. Grafit navodno, cisti i podmazuje. Zice se trebaju ocistiti nakon svakog sviranja. Ne prskati sprej za poliranje direktno na gitaru i proveriti pre toga cime je gitara lakirana. Pasta za zube je odlicna za poliranje pragova. Svaki gitarista bi trebao da ima "postolje za lemilicu sa uvelicavajucim staklom"???? (Preteruju li malo sa ovime, Sensei?)...itd... Hajde da ni ja vise ne preturujem sa ovom temom. Kako vi odrzavate gitaru i da li uopste nesto radite na odrzavanju?