Odricanje zbog dece

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li smatrate da, kada imate izbor kupiti sebi ili detetu, uvek morate kupiti prvo detetu?

Koji je razlog?

Da li mislite o sebi bolje kada počastite decu skupim spravicama a sebe uskratite za cipele?

:think:

Ako je izbor kupiti sebi cipele ili detetu...a potrebne su oboma...onda detetu, naravno.
Ako je izbor - meni cipele (a potrebne su) ili njemu neka igrackica koja mu nije neophodna, onda meni cipele.
A za igrackice kada se ima i kolko se moze. Mislim da je potrebno biti racionalan, i treba i decu tome nauciti...
Sta cu da uradim dobro za njega ako mu udovoljavam a sebi uskracujem neophodno?
Da ga naucim da je dobro biti zrtva...ili da je dobro biti sebican i zahtevan i ne voditi racuna o drugima?

Biram da svoju decu ucim da budu pravi ljudi...svesni.

Poslednja izmena:
Ako je izbor kupiti sebi cipele ili detetu...a potrebne su oboma...onda detetu, naravno.
Ako je izbor - meni cipele (a potrebne su) ili njemu neka igrackica koja mu nije neophodna, onda meni cipele.
A za igrackice kada se ima i kolko se moze. Mislim da je potrebno biti racionalan, i treba i decu tome nauciti...
Sta cu da uradim dobro za njega ako mu udovoljavam a sebi uskracujem neophodno?
Da ga naucim da je dobro biti zrtva...ili da je dobro biti sebican i zahtevan i ne voditi racuna o drugima?

Biram da svoju decu ucim da budu pravi ljudi...svesni.

Eto, pogodila si srž. z:kiss:

Ovako.

A sto se poslednjeg pitanja tice, meni je normalno da deca budu na prvom mestu, pa mi je nenormalno od toga praviti hvalospeve o zrtvovanju, bilo u svojim ili tudjim ocima.

Mislim da ovdje nije u pitanju izbor djeca-ja, ako je u pitanju nesto neophodno. Upravo suprotno. Mislim da su spomenute cipele jer veliki broj zena ne dodje u situaciju da kupuje cipele kad su neophodne nego kad joj se svidjaju (pa se nadje milion razloga da postanu neophodne :malav: ). E u toj situaciji se ja osjecam kriva kad kupim sebi nesto. Zato sto mislim da mogu bez toga, a sutra djeci moze trebati nesto za sta necu imati para... Nekad i kupim nesto, ali bukvalno sitnicu, rijetko nesto skuplje...

..mda, sve je recheno, ali..
..niko ne chita uvodni post..
..sigurna sam da svako od vas zna jednu majku koja na sav glas, svakom ko hoce da slusha,
pricha koliko se ona zrtvovala za svoju decu, ma od kad ih je uplanirala do daaaana danashnjeg..
..pri chemu, objektivno, ne laze..
..pri chemu, objektvino, to niko od nje nije trazio..
..pri chemu, objektivno, to nije bilo neophodno..
..pri chemu, objektivno, osim priche o tome shta im je sve pruzila, nishta drugo ta deca od nje nisu ni dobila..

..sigurna sam da svako od vas zna jednu majku koja na sav glas, svakom ko hoce da slusha,
pricha koliko se ona zrtvovala za svoju decu, ma od kad ih je uplanirala do daaaana danashnjeg..
..pri chemu, objektivno, osim priche o tome shta im je sve pruzila, nishta drugo ta deca od nje nisu ni dobila..

Znam ih nekoliko...na zalost...
a poenta jeste u ovom boldovanom....

Mislim da ovdje nije u pitanju izbor djeca-ja, ako je u pitanju nesto neophodno. Upravo suprotno. Mislim da su spomenute cipele jer veliki broj zena ne dodje u situaciju da kupuje cipele kad su neophodne nego kad joj se svidjaju (pa se nadje milion razloga da postanu neophodne :malav: ). E u toj situaciji se ja osjecam kriva kad kupim sebi nesto. Zato sto mislim da mogu bez toga, a sutra djeci moze trebati nesto za sta necu imati para... Nekad i kupim nesto, ali bukvalno sitnicu, rijetko nesto skuplje...
Osećaš se krivom ako sebi kupiš cipele koje ti se sviđaju a deci nisi kupila lutku jugi oh, primera radi?
Mda, kapiram da toga ima... misliš li da je taj osećaj krivice racionalan, odnosno, da zaista ne zaslužuješ cipele koje ti nisu apsolutno neophodne?

prvo da postavimo granice dečijih potreba i svojih potreba
između hira i razmaženosti
između potrebe i želje
e tek onda će sve biti jasno ...dal se "odričemo" il nam je cilj da deca budu super-tip-top a mi jadne i bedne

tako da...svako ima svoje kriterijume i tako treba da bude

prvo da postavimo granice dečijih potreba i svojih potreba
između hira i razmaženosti
između potrebe i želje
e tek onda će sve biti jasno ...dal se "odričemo" il nam je cilj da deca budu super-tip-top a mi jadne i bedne

tako da...svako ima svoje kriterijume i tako treba da bude

Da prvo postavimo mentalni sklop deteta koje ne zna šta znači "nema" i mentalni sklop punoletne odrasle zaposlene osobe koji se bori sa dečjom prirodnom potrebom koja iako minimalna ne može biti zadovoljena jer postoje roditelji koji ne mogu bez pakle cigara a to je bar 3.000 dinara mesečno odnosno 36.000 godišnje....

Jedva čekam da iznapušavam djačke ekskurzije po školama - TO JE NEPOTREBAN TROŠAK A PRE SVEGA BEZOBRAZLUK!

Na to pitanje samo roditelj može dat odgovor.

na internetu su se pojavile neke umnoporemećene neslovenske mame koje toliko brinu o emocijama deteta da su spremne na bespotrebne bolne hirurške intervencije nad detetom muškog pola dok za skidanje sopstvenih gaća pred ginekologom samo pregleda radi listaju mesecima forume da pročitaju koji li je najbolji za njihov rudnik zlata
Samo govnjivom motkom....

Da, znam ih nekoliko. Uzivaju u svojoj ulozi, u svojoj predstavi, vrlo efikasno deci nabijaju komplekse sto su se zrtvovale, i to igranje uloge uglavnom vrlo uspesno funkcionise dok postoji odgovarajuca publika, a ima je, uglavnom, jer je mit o majci mucenici ovde jos uvek veoma prisutan. Medjutim, problem nastaje kada nema odgovarajuce publike za ovu predstavu, kada se naidje na nekoga ko nije spreman da se divi tom "zrtvovanju". Zao mi je dece takvih majki. Deca treba da budu zahvalna roditeljima, ali za prave stvari i na normalan nacin, a ne iz osecaja krivice sto se majka "mucila" zbog njih.

Dobro je, november child, sto si pomenula, jer ce neko mozda razmisliti i o tome sta radi svojoj deci, ali i nekome ko ce mozda shvatiti sta trpi od svoje majke (roditelja).
Bar ti znas o roditeljstvu vise od svih nas! :heart:

Da li smatrate da, kada imate izbor kupiti sebi ili detetu, uvek morate kupiti prvo detetu?

Koji je razlog?

Da li mislite o sebi bolje kada počastite decu skupim spravicama a sebe uskratite za cipele?

:think:

Prvo kupim deci pa sebi, ne zato sto sam pozrtvovana nego kad kupim sebi a deci nesto nedostaje to sto sam sebi kupila izgubi vrednost, jednostavno ne uzivam u tome, cak sta vise, svaki pogled na tu novu stvarcicu kvari mi raspolozenje i osecam se lose.

У односима неопходнох и луксузног, деца имају предност за неопходно. Лаж. Имају предност и за луксузно. z:lol:
У ствари, немам неку посебно захтевну децу. Не траже и никад нису вукла да им се нешто купи. Чак гледају да користе заједно ствари и не смета им, смета им само ако један нешто добије, а други не. Кад су рођендани у питању, то никако да их навикнем :zroll:
Ево, на пример, ако су у питању моје ципеле или енциклопедија од 5.000, ја нађем на акцији исту ту, није ми тешко да гуглам, за 1.900 дин, знам да старијег много интересује, за ресто купим себи шал или млађем Гормите и Вини Пуа... Ако би било у питању плаћање рачуна или слично, не би добили ништа, далеко било. Не знам, мислим да нису алави, а и немам баш да се расипам. Ево рекли су ми недељу дана пред НГ, да ми сигурно не китимо јелку зато што немамо украсе, али нису рекли да морају да имају јелку, него су ћутали и били мало тужњикави.. све до 31. кад смо окитили јелку z:D

Pitanje nije samo za mame...

Utakmica ili dečija predstava?

Не пратим уопште утакмице. Нешто приближне кинте, ако поредим.
2 дана на планини или 2 одлична места на рок концертима - зависи чија је свирка. Ебига, концерт је једном, а планина неће да побегне.
Њима није ни важно, углавном забораве где су били, ал мени би неки концерт много важан могао да буде.

Pitanje nije samo za mame...

Utakmica ili dečija predstava?

pa ne možemo tako porediti:ili-Ili
jednom će biti utakmica, drugi dan ili možda i mesec dečija predstava...npr
u našem slučaju to su dečije predstave i događaji jer nas utakmice ne interesuju, sem toga, ja lično uživam da gledam dečije predstave
a za predstave za odrasle pro moram da obezbedim dadilju i onda mi svako zadovoljstvo padne u vodu
eventualno kad ja idem sama na neki koncert ili sl, a muž čuva decu
i sad ja sebe uopšte ne smatram nekom požrtvovanom majkom sedam jugovića
odeću i obuću ne možemo porediti, takođe
deca rastu i cepaju se, logično da se njima to češće kupuje
i opet sebe ne smatram da se odričem

e sad....sigurno ne bih poslala decu na rekreativnu nastavu a da je stan neokrečen ili struja neplaćena kao što imam primer u komšiluku

Back