odrastanje devojaka - da li vas je ikada bilo blam zbog grudi ?

cikcak

Primećen član
Poruka
698
da li vas je u godinama odrastanja i razvoja tela ikada bilo blam/sramota zbog rasta grudi (ali i drugih delova tela koji su postajali ženstveniji) ?
da li ste, ako jeste, imale običaj da se pogrbljujete dok sedite, stojite i hodate, ili da nosite širu odeću, da se te promene ne bi videle ?
šta je najgluplje/najdrastičnije što ste u godinama početnog puberteta radile/mislile/osećale , a da je u vezi sa tim psihofizičkim promenama ?

ako ste imale takvu neku vrstu blama zbog tela koje od dečijeg postaje žensko, da li smatrate da je to bilo zbog roditeljskog ignorisanja vaših promena, i tipičnog nepostojanja razgovora u porodici na te "tabu" teme ?

da li ste u prvim godinama transformacije iz deteta u devojku imale (pogrešnu ili tačnu, nebitno) predstavu o tome da ste lepe, ili ružne ?

šta je ono što ste prvo počele da primećujete u smislu privlačnosti prema muškom rodu , isto u tim prvim godinama prelaska iz detinjstva u devojaštvo ?

nikad nisam imala osecaj blama
samo oscaj da ne znam sta cu sad sa onim sto juce nije bilo tu
sputan si kad legnes na stomak, nije kao pre
bokovi nisu bili tu..promeni se hod, pa postane lejujaviji
nadji mi nekog ko je za sebe u pubertetu mislio da je lep..
svo su nezgrapni, strkljasti, izobliceni dok telo ne dobije konacnu formu
jesam isla pogrbljena..
a onda vremenom prihvatis promenu i kad vidis reakciju shvatis da to ne treba da dozivljavas kao balast, nego prednost

da li vas je u godinama odrastanja i razvoja tela ikada bilo blam/sramota zbog rasta grudi (ali i drugih delova tela koji su postajali ženstveniji) ?
da li ste, ako jeste, imale običaj da se pogrbljujete dok sedite, stojite i hodate, ili da nosite širu odeću, da se te promene ne bi videle ?
šta je najgluplje/najdrastičnije što ste u godinama početnog puberteta radile/mislile/osećale , a da je u vezi sa tim psihofizičkim promenama ?

ako ste imale takvu neku vrstu blama zbog tela koje od dečijeg postaje žensko, da li smatrate da je to bilo zbog roditeljskog ignorisanja vaših promena, i tipičnog nepostojanja razgovora u porodici na te "tabu" teme ?

da li ste u prvim godinama transformacije iz deteta u devojku imale (pogrešnu ili tačnu, nebitno) predstavu o tome da ste lepe, ili ružne ?

šta je ono što ste prvo počele da primećujete u smislu privlačnosti prema muškom rodu , isto u tim prvim godinama prelaska iz detinjstva u devojaštvo ?

Meni sve suprotno od onoga sto si ti napisao, radovala sam se sto postajem i formiram se u jednu fino oblikovanu zenu...
A prema muskom rodu nije postojalo nista konkretno kao sad to i to, vec muska prijatna pojava u globalu. :)

Ono sto mi je smetalo nema veze sa polom (smetale su mi bubuljice).

Poslednja izmena:
Devojcicama je vise smetalo to sto se ne razvijaju onako kako bi one zelele, a bilo je i tih koje su se stidele svog izgleda. Neku curicu iz komsiluka smo zvali Kamila, bio ju je blam svoje izuzetne visine i hodala je sagnute glave, pogrbljeno, da bi delovalo da je niza. Njenu sestru, koja je takodje bila povisoka, sto kaze Dragan Torbica "tako malo visa od mene, nekih dvadesetak santimetara" :lol:, smo zvali Sisara, jer je bila mrsavica sa decackim grudima. Obe su se kasnije razvile u privlacne zene, mladja sestra je igrala odbojku i obline koje su se pojavile su je cinile atraktivnom.

Kod mene je to sve rano krenulo. U 4. razredu osnovne sam prestala da rastem, a sa 13 god. su mislili da imam 17. Prednost je sto se i sada neki predju pa mi daju maaalo vise od toga:p
Grudi mi nikada nisu bile upecatljive velicine, pa i nisam imala problem sa njima.
Nisam se grbila. Inace hodam dignutog nosa, pa ostavljam utisak uobrazenosti.
Najgluplje? Devojcice rade svasta. Nisam skrivala, prekrivala,... Ali mi je u pocetku smetala ta razlika kuk- struk, dok su druge jos uvek bile gradjene poput decaka.
Nije bilo tabu tema. Kod nas se iz kupatila normalno izlazilo u d. vesu ili peskiru. I znala sam da mi je razgovor uvek dostupan. Tako vaspitavam i svoje dete.
Hm... Obicno ono sto te u pubertetu nervira, kasnije se ispostavi da su ti prednosti;) Veci problem mi je bila psihicka zrelost nego fizicka. Dok su se neki jos verali po drvecu, ja sam isla u biblioteku i druzila se sa starijima (tada 2-3 god.). Mozda zato i nisam osecala toliko te promene.
Morao je biti stariji. Glas. Osmeh. Misticnost. Sto se do sada i nije drasticno promenilo. Jedino sada izbegavam bitange:lol:

Kod mene je to sve rano krenulo. U 4. razredu osnovne sam prestala da rastem, a sa 13 god. su mislili da imam 17. Prednost je sto se i sada neki predju pa mi daju maaalo vise od toga:p
Grudi mi nikada nisu bile upecatljive velicine, pa i nisam imala problem sa njima.
Najgluplje? Devojcice rade svasta. Nisam skrivala, prekrivala,... Ali mi je u pocetku smetala ta razlika kuk- struk, dok su druge jos uvek bile gradjene poput decaka.
Nije bilo tabu tema. Kod nas se iz kupatila normalno izlazilo u d. vesu ili peskiru. I znala sam da mi je razgovor uvek dostupan. Tako vaspitavam i svoje dete.
Hm... Obicno ono sto te u pubertetu nervira, kasnije se ispostavi da su ti prednosti;) Veci problem mi je bila psihicka zrelost nego fizicka. Dok su se neki jos verali po drvecu, ja sam isla u biblioteku i druzila se sa starijima (tada 2-3 god.). Mozda zato i nisam osecala toliko te promene.
Morao je biti stariji. Glas. Osmeh. Misticnost. Sto se do sada i nije drasticno promenilo. Jedino sada izbegavam bitange:lol:

...a šta je bilo upadljive veličine...?:rumenko:

U mom razredu je bio jedan debeli dečak, koji se, sasvim primereno, zvao Gojko. Gojko je imao sise. Nijedna devojčica sigurno nije imala problema sa svojim pupljenjem, jer je Gojko i dalje bio najsisatiji u odeljenju.
Zato bi školski pedagozi prilikom selekcije prvaka uvek trebali da povedu računa da u svakom razredu bude bar po jedan Gojko. Ne samo zato što je svakoj grupi potreban ventil u vidu autsajdera za zaebavanje do plača, nego i radi pravilnog psihofizičkog razvoja devojčica.

U mom razredu je bilo nas pet, sest sisatih decaka bumbarcina, a u drugim razredima jos vise takvih, tako da smo devojcicama samo nabijali komplekse.
Dok curice nisu sazrele i shvatile da velicina grudi nije presudna verovatno su propatile. Jednu malu sisatu iz komsiluka su svi decaci pipkali, a vala znala je i sama da se namesti za to, imala je, fala bogu jos uvek ima, lepe i fino oblikovane grudi i rado ih je "nagovestavala" ne noseci grudnjak cak ni leti. Njenu drugaricu zvali smo Bambus, nije tesko zakljuciti zbog cega, i kada bi grupa decaka opkolila talentovanu i pocela da je hvatucka Bambuska je uletala da je brani vicuci: "Pustite je, pustite je!", zavidela curica drugarici koja se uopste nije suprotstavljala decacima, nego bas naprotiv docekivala ih s vragolastim osmehom. :lol:

o Boze, a ja poceo drkati sa 14 godina, ljetni raspust, uoci srednje shkole :sad2:
kod nas familijarno svi kasne sa tim stvarima :)))
doduse, za godinu-dve dana sam prestigao sve, kokishka, djechaci ovo ono.
ovi sto ranije sazriju imaju inicijalnu prednost pa obicno vise postignu.
jedino ove zene sto se sashivaju propadnu od *****, sve lice jedna na drugu, obicno nemaju par zuba :)))

o Boze, a ja poceo drkati sa 14 godina, ljetni raspust, uoci srednje shkole :sad2:
kod nas familijarno svi kasne sa tim stvarima :)))
doduse, za godinu-dve dana sam prestigao sve, kokishka, djechaci ovo ono.
ovi sto ranije sazriju imaju inicijalnu prednost pa obicno vise postignu.
jedino ove zene sto se sashivaju propadnu od *****, sve lice jedna na drugu, obicno nemaju par zuba :)))

e da, zaboravio sam napomenuti, posto kasnije sazrijevamo, duze i guzimo, evo pito sam caleta jel guzi, kaze on ekstra guzi a ima 72 godine!!

ja u cetvrtom osnovne bila deriste jos, sisice ni u najavi, a menstruaciju dobila tek sa 14, tu su kao krenule da se naziru sisice, prestala sam da rastem sa oko 18-19 a sise mi rasle do dvaes neke, i tak sad ono licim na sebe i tako to, sta cu okasnila sa odrastanjem :heart:

a sto se pitanja tice nemam pojma nije mi bilo nesto posebno neprijatno ili prijatno,siroku odecu sam uvek volela da nosim, tad sam se jos oblacila ko decak a ni sad nesto nisam ljubitelj previse zenstvene odece....zapravo ne secam se tih momenata kod mene....taj prelaz se desio nekako naglo, ali verovatno kasnije u odnosu na ostatak generacije, sto mi i nije bilo bitno...elem, volela bih da sam sitnije gradje, nesto nikad nisam bila fan oblina i tih zenskih atributa, al sta je tu je, sta si dobio cuti i budi srecan, moglo je i gore da bude :mrgreen:

Back