Odnos otac - ćerka i obrnuto

• Začetnik teme Začetnik teme 1DaL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

1DaL

Iskusan
Poruka
5.531

I've got to get to you first
Before they do
It's just a question of time
Before they lay their hands on you
And make you just like the rest

Well now you're only fifteen
And you look good
I'll take you under my wing
Somebody should
They've persuasive ways
And you'll believe what they say
It's running out for you
It won't be long until you'll do
Exactly what they want you to

I can see them now
Hanging around
To mess you up
To strip you down
And have their fun
With my little one

It's running out for you

Sometimes I don't blame them
For wanting you
You look good
And they need something to do
Until I look at you
And then I condemn them
I know my kind
What goes on in our minds

It should be better
It should be better with you

Kako biste objasnili odnos otac - ćerka? Pojedinačno, dakle oca prema ćerci i ćerke prema ocu. Da li je odnos oca prema ćerci potpuno aseksualan, dakle samo klasično zaštitnički? Ili tu postoji neka doza "nastranosti" u neznatnoj meri, ali dovoljnoj za egzistencijalne potrebe. I obrnuto, da li je priča o Elektrinom kompleksu samo priča, istina u pojedinačnim slučajevima, ili univerzalna istina?
I još jedno pitanje - Mislite li da je onaj princip po kom ćerka traži partnera po uzoru na oca istinit i povezan sa gore navedenim fenomenom? I opet, važi li samo u pojedinačnim slučajevima?
Dakle, ovde se priča o podsvesti, nečemu čemu bi se najburnije usprotivila i jedinka kod koje ovo postoji.
Mene je navedena pesma inspirisala da otvorim temu o ovom odnosu, ali možemo pričati i o odnosu majka - sin.

Da, ali šta ako je otac neveran i pijanica, recimo? Mislim, svakako da neke žene jure takve, ali da li je pravilo da su to one čiji je otac bio takav? Znači, da li tako JESTE?
A za ovo prvo,ja kontam da ako je ikako istina, sigurno je daleko manjeg intenziteta od moralnih normi, pa je došlo da zasenjenosti...

Verovatno zavisi od mnogo okolnosti.
Otac i ja smo imali divan i, rekla bih, vrlo zdrav odnos.
Moji su se razveli kada sam bila mala, ali su ostali u dobrim, prijateljskim odnosima ... a otac je, iako nije živeo sa nama, bio stalno prisutan u mom životu.
Zanimljivo je da sam kao devojka bila naklonjena starijim momcima, i da su to mnogi laički tumačili vrlo banalno - da u muškarcima tražim taticu. Međutim, ne bih rekla da sam tražila oca, jer niti mi je otac nedostajao, niti mi je nedostajao zaštitnički odnos, a ni mladići nisu imali nikakve fizičke ili psihičke sličnosti s mojim ocem. Razlozi mog tadašnjeg afiniteta prema starijim mladićima/muškarcima bili su druge prirode.
Od roditelja sam rano prestala da pravim idole, tako da ni oca - nesavršenog - nisam idealizovala i po toj meri birala partnere.
Ostavljam malecnu mogućnost da ne razumem svoju podsvest u potpunosti.

Moji su se razveli kada sam bila mala, ali su ostali u dobrim, prijateljskim odnosima ... a otac je, iako nije živeo sa nama, bio stalno prisutan u mom životu.
Zanimljivo je da sam kao devojka bila naklonjena starijim momcima, i da su to mnogi laički tumačili vrlo banalno - da u muškarcima tražim taticu. Međutim, ne bih rekla da sam tražila oca, jer niti mi je otac nedostajao, niti mi je nedostajao zaštitnički odnos, a ni mladići nisu imali nikakve fizičke ili psihičke sličnosti s mojim ocem. Razlozi mog tadašnjeg afiniteta prema starijim mladićima/muškarcima bili su druge prirode.
Od roditelja sam rano prestala da pravim idole, tako da ni oca - nesavršenog - nisam idealizovala i po toj meri birala partnere.

I ja isto ovako.

Ukratko, bez starca nema udarca. :deda:

Recimo za mene, kada sam imala 17, veza sa pažljivim i zaljubljenim tridesetogodišnjakom, bila je veoma lepo i značajno iskustvo.
Naravno, sad će neki da se skandalizuju. No, sedamneast godina više nije detinjstvo.

Nema - što jes, jes. :lol:

Možda je tebi bilo lepo i sadržajno ali njega ne mogu da shvatim ( ako je veza bila na duže staze).
Meni su 17-ogodišnjakinje bile "blede" i kad sam ja imao 22-23.

- - - - - - - - - -

A u kojoj smo kategoriji mi što smo ceo život sa mlađima ? :lol:

Hmm, kategorija "vaspitačica" ? :think:

Before they do

And you look good
Somebody should
They've persuasive ways
It's running out for you

I can see them now
Hanging around
To mess you up
To strip you down
And have their fun
With my little one

It's running out for you

For wanting you
You look good
Until I look at you
And then I condemn them
I know my kind

It should be better

Kako biste objasnili odnos otac - ćerka? Pojedinačno, dakle oca prema ćerci i ćerke prema ocu. Da li je odnos oca prema ćerci potpuno aseksualan, dakle samo klasično zaštitnički? Ili tu postoji neka doza "nastranosti" u neznatnoj meri, ali dovoljnoj za egzistencijalne potrebe. I obrnuto, da li je priča o Elektrinom kompleksu samo priča, istina u pojedinačnim slučajevima, ili univerzalna istina?
I još jedno pitanje - Mislite li da je onaj princip po kom ćerka traži partnera po uzoru na oca istinit i povezan sa gore navedenim fenomenom? I opet, važi li samo u pojedinačnim slučajevima?
Dakle, ovde se priča o podsvesti, nečemu čemu bi se najburnije usprotivila i jedinka kod koje ovo postoji.
Mene je navedena pesma inspirisala da otvorim temu o ovom odnosu, ali možemo pričati i o odnosu majka - sin.

. Ovo je bolesna tema. Zna se kakav je odnos roditelja i dece

Mislim da muska figura u detinjstvu, bilo to otac, ocuh, ko vec, ima odredjenu ulogu da "pokaze" detetu isto kao i majka kako odnos izmedju dvoje ljudi, muskarca i zene treba da funkcionise. Ovakav zakljucak izvodim, mada naravno krajnji rezultat varira od osobe do osobe i slucaja do slucaja, jer znam par zenskih osoba koje imaju nasilne ocinske figure, bilo verbalno, psihicki, pa i fizicki, i ako neko odrasta u takvom okruzenju gde je otac, neko ko je donekle "slika" celog suprotnog pola, nasilnik, a majka ta koja stiti dete od takvog coveka, verujem da ce to dete i u buducnosti razviti neku averziju prema muskarcima, jednostavno jer je u takvom okruzenju odraslo, gde su kljucni muskarci bili agresori. Jos ako se mama i tata ne slazu, pa mama prica kako je tata, ovakav onakav, a nekada se ubaci i neka generalizacija, dete poprima sve to u odredjenoj meri. Naravno, isto bi funkcionisalo i da je dete muskog pola a majka tiranin. Opet, nije ni svaka prica ista, nisu ni svi roditelji isti, pa ni deca, tako da rezultati variraju.

Naravno, to se moze korigovati, ako naidje druga ocinska figura koja ce pruziti dovoljno ljubavi paznje, koju prva nije uspela i popravi celokupnu sliku. E sad, pitanje je da li ce dete koje je raslo uz takvog oca, traziti i takvog partnera u buducnosti, kao nauceni su na takav tretman i sve sto je drugacije od toga im je strano, tj. neprirodno. Ako i ima takvih slucajeva, mislim da su u manjini, a mozda ima necega i u podsvesti sto ih vodi ka takvima. Ne mora da bude pijanac, nasilnik, ali eto, galamdzija i sl.

Noramlan,pun ljubavi,neznosti,privrzenosti,zastitnickog odnosa ,a ne seksualnog.

"Normalan" je vrlo diskutabilan termin.
I nije svaki odnos roditelj-dete, nevezano za temu, "pun ljubavi, nežnosti, privrženosti, zaštitničkog ..."
Da jeste, svet bi bio srećnije mesto.

Na ovoj temi spomenut je i Elektrin kompleks (pandan Edipovom).
Kompleks je element ega koji se odvojio od svesti i u podsvesti i dalje upravlja našim bićem (stavovima) ... a kompleksi se formiraju od trenutka rođenja. Kompleks je neka vrsta stepenika između instinkta i višeg nivoa psihe.
Kompleksi nisu ono što je patološko, već njihove modifikacije ili hipertrofije.
Dakle, niti je tema "bolesna", niti je reč o nečemu "nenormalnom" ... osim ako smatraš da je bilo kakva naznaka seksualnosti u periodu odrastanja, a pod uticajem roditeljskog odnosa i vaspitanja, tabu tema i, kao tabu - "nenormalna", nemoralna itd.

"Normalan" je vrlo diskutabilan termin.
I nije svaki odnos roditelj-dete, nevezano za temu, "pun ljubavi, nežnosti, privrženosti, zaštitničkog ..."
Da jeste, svet bi bio srećnije mesto.

Na ovoj temi spomenut je i Elektrin kompleks (pandan Edipovom).
Kompleks je element ega koji se odvojio od svesti i u podsvesti i dalje upravlja našim bićem (stavovima) ... a kompleksi se formiraju od trenutka rođenja. Kompleks je neka vrsta stepenika između instinkta i višeg nivoa psihe.
Kompleksi nisu ono što je patološko, već njihove modifikacije ili hipertrofije.
Dakle, niti je tema "bolesna", niti je reč o nečemu "nenormalnom" ... osim ako smatraš da je bilo kakva naznaka seksualnosti u periodu odrastanja, a pod uticajem roditeljskog odnosa i vaspitanja, tabu tema i, kao tabu - "nenormalna", nemoralna itd.

Moj odgovor se nije odnosio na razvoj seksulanosti u adolescentskom razdoblju....vec na suprotnost nezdravog ,kako ja kazem bolesnog odnosa prema ocu,ako govorimo o zenskom detetu i obratno.

Before they do

And you look good
Somebody should
They've persuasive ways
It's running out for you

I can see them now
Hanging around
To mess you up
To strip you down
And have their fun
With my little one

It's running out for you

For wanting you
You look good
Until I look at you
And then I condemn them
I know my kind

It should be better

Mislim da je odnos otac - cerka jedan od najlepsih, najtoplijih i najpoucnijih odnosa i zalosno je sto se "kompleks Elektre" spominje ovde u nekakvom perverznom smislu.
Naravno da ima trazenja partnera po uzoru na oca onoj cerki (ili onom sinu za majku) gde je taj odnos pun ljubavi i postovanja. Tako i treba da bude.

Ne, ne mislim da ima iceg perverznog u tom odnosu, perverzna je samo misao na to, u normalnih osoba toga nema (nema tih misli).

Desi se doduse da je neko "tatina mezimica" u smislu da se teze uda ili brze razvede, ali i to spada u domen normalnog. Lepa tema postavljena na potpuno pogresnim osnovama. Steta.

Odnos otac - cerka SADRZI erotiku, ne seks, nego erotiku. Pogledi, mazenje po kosi, sjedjenje u krila, dizanje rukama u vazduh, ljubljenje u obraz...
Ali ne mora da je sadrzi ako se otac i cerka ne svidjaju jedno drugom kao osobe, a mora da je sadrzi ako se svidjaju kao osobe makar se i ne svidjali fizicki. Nema veze iz koje je p***e neko ispao i prije koliko vremena i kako su geni programirali njegov izgled da bi ti se neko (svjesno ili ne) svidio kao osoba, a ko ti se svidja kao osoba, ako je suprotnog pola, svidja ti se i erotski, jer erotika je ljubav prema osobi i zenstvenosti/muzevnosti a ne prema tijelu.

Zasticnicki, ortacki, pun ljubavi, privrzenosti, razumevanja, obostran..

Zajedno smo provodili dosta vremena, druzili se, imali zajednicke interese, ukljucivao me je u svoje procese odlucivanja, pazljivo me slusao kad je to bilo potrebno, spreman je bio razgovarati o svemu i svacemu, uvek je postovao moje misljenje iako se mozda nije slagao sa njim i tretirao me je kao ravnopravnog sagovornika...
Pokusavao je u startu da se postavi kao autoritativan (suvise kritican, s namerom da kontorlise, naredjuje), ali je ubrzo skapirao da se odazivam na kompromise, prilagodjavanja i da samo sa iskrenim pristupom i spremnoscu da se saslusa, mozemo lepo da funkcionisemo.

Sad cu da mu posaljem esemes :D
I probudim ga :mrgreen:

edit...
nikad nisam trazila partnere po uzoru na oca

Poslednja izmena:
Neko ko bi bio svjestan tog kompleksa (a to se moze biti) ne bi imao potrebu da trazi partnera po uzoru na roditelja, niti bi 100% startovao majku.
Inace, to je ustvari trougao, covjek se radja biseksualan, i on ima erotska osjecanja i prema ocu ako je musko, tek kasnije se odlucuje da zauzme stav oce li da forsira erotiku samo prema suprotnom, ili istom, ili oba pola, i moze da ga mijenja u toku zivota.

Back