Crna Gora - izbori i nova vlada

Koliko će trajati nova vlada?

  • Trajaće pun mandat

    glasova: 6 37,5%
  • Trajaće 2 - 3 godine

    glasova: 4 25,0%
  • Trajaće 1 godinu

    glasova: 6 37,5%

  • Ukupno glasova
    16
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Медојевић: Вријеме је за општенародни покрет за помирење и јединствену опозициону листу!

"ДФ је већ јавно рекао да смо спремни да послушамо глас народа и да формирамо јединствену листу опозиције са угледним ванстраначким појединцима. Вријеме је и да се остале релеватне опозиционе партије јавно изјасне да ли су за једну листу - за побједу", закључио је Медојевић

https://www.in4s.net/medojevic-vrij...-za-pomirenje-i-jedinstvenu-opozicionu-listu/
 
Медојевић: Вријеме је за општенародни покрет за помирење и јединствену опозициону листу!

"ДФ је већ јавно рекао да смо спремни да послушамо глас народа и да формирамо јединствену листу опозиције са угледним ванстраначким појединцима. Вријеме је и да се остале релеватне опозиционе партије јавно изјасне да ли су за једну листу - за побједу", закључио је Медојевић

https://www.in4s.net/medojevic-vrij...-za-pomirenje-i-jedinstvenu-opozicionu-listu/
cim.nudi meda ovo milov covek..propast
 
pa jel glasao u skupstini na.predlog o.ulasku.u nato.za ili.protiv..cist dokaz da smrdi.od glave do.pete
Poslanici vladajuće većine – Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata, Liberalne i partija manjinskih naroda, uz predstavnike opozicione Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića (SDP), usvojili su Sjevernoatlantski ugovor i Protokol o pristupanju Crne Gore NATO.
Bez Medojevića se ušlo u NATO.
 
ma i bez referenduma se uslo.u nato ko je tu pa koga pitao ali ako te vec pitaju valjda ces reci ne a ne ko.medo
Naime, sat uoči sjednice nekoliko stotina pristalica Demokratskog fronta i anti-NATO organizacija okupilo se na Cetinju u znak protesta zbog sjednice crnogorskog parlamenta na kojoj se razmatra Predlog zakona o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora, kojim se obezbjeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO.
Nisi mi odgovorio prošli put, ali me živo zanima, kakva je situacija sa Milom Đukanovićem u tvojim očima, sad, nakon što su završeni izbori u Srbiji?
 
Kovačević: Ne predlažemo Jovićevića za prvog na listi, zalažemo se za zajednički nastup
Izvor: CdM
11:40
(9)
Marko-Kovacevic-340x204.jpg


Portparol Nove srpske demokratije Marko Kovačević demantovao je navode medija da će nosilac liste ovog političkog saveza na izborima biti Andrija Jovićević.

<<<Mandić predlaže Jovićevića za prvog na listi?<<<
“Jutros imamo sinhronizovano djelovanje režimskih i prorežimskih medijama koji su počeli da se bave pitanjem nosilaca liste u opoziciji, konkretno u Demokratskom frontu. Smatramo da je nasilno nametanje ovih tema, prije konačnog dogovora o nastupu opozicije vezano za naredne izbore, obično podmetanje”, jasan je Kovačević.

Kako ističe, forsiranje teme “nosioca liste” od strane ovih za opoziciju nedobronamjernih medija u stvari je, dodaje on, samo bijedni pokušaj da se fokus skrene sa nezaustavljivog procesa objedinjavanja opozicije na jednoj listi za šta se Demokratski front zalaže.
“Demokratskom frontu je trenutno glavni zadatak da opozicija što jedinstvenije nastupi na izborima koji slijede a ideal kome težimo jeste zajednička, jedinstvena i jedna opoziciona lista. U tim našim težnjama, naporima i nastojanjima mi se nismo bavili pitanjem nosioca jedinstvene opozicione liste jer smatramo da je to nešto što mora da bude predmet dogovora onih koji budu sačinjavali zajedničku opozicionu listu”, naveo je Kovačević.
Ovom prilikom apeluje na građane da zanemare ovakve spinove režimskih medija koji žele da u javnosti unesu zabunu i nametnu ono što treba da dođe na kraju kao nekakav nepostojeći uslov za početak dogovora u opoziciji.
 
Sporna 61.000 upisanih birača

Socijalistička narodna partija Crne Gore neće dozvoliti da se krađom preko biračkog spiska mijenja izborna volja građana, ukoliko se odluče za izlazak na izbore, poručili su iz te partije. Kako napominju broj birača je od 2001. do ove 2020. porastao u nevjerovatnom broju i smatraju da su neki upisi sporni.



(Foto: rtcg.me)
(Foto: rtcg.me)
Kako podsjećaju u SNP-u, broj upisanih birača od parlamentarnih izbora 2001. godine do ovih, zakazanih za 30. avgust 2020. godine, porastao je tačno za 93.559 birača, što je, kako smatraju, za rubriku "vjerovali ili ne", od 447.673 birača, te 2001. do nevjerovatnih 541.232.

"Prema podacima sa popisa stanovništva iz 2011. godine, broj stanovnika u Crnoj Gori je iznosio 620.029, dok je po podacima MONSTAT-a u januaru 2020. godine broj stanovnika Crne Gore iznosio 621.873.
Istovremeno, prema podacima Evropske komisije, broj djece od 0 do 17 godina u Crnoj Gori sredinom 2016. godine je iznosio 138.219 ili 22,2 odsto od ukupnog broja stanovnika. Kad se doda broj djece koja na dan izbora nemaju pravo glasa, jer nijesu navršili 18 godina, dolazimo do približnog broja od oko 142 hiljade stanovnika Crne Gore koji nemaju pravo glasa", ističu u SNP-u.

Prostom računicom, kako dodaju, sabiranjem broja maloljetnih građana Crne Gore i punoljetnih građana koji su upisani u posljednji birački spisak Crne Gore, dolazimo do ukupnog broja od 683.000 građana Crne Gore.

"Pitamo MUP CG, koji obavlja ovaj posao, ko su više od 61.000 upisanih birača koji nijesu stanovnici Crne Gore i po kom osnovu su stekli pravo glasa. Birački spisak je, to je svima jasno, jedno od osnovnih oruđa preko kojeg DPS otvoreno manipuliše i uz pomoć kojeg opstaju na vlasti. I bez obzira što je DPS u nokdaunu, ne možemo dozvoliti sebi luksuz da neko ko je ogrezao u korupciji i kriminalu počne izbornu trku sa preko 60 hiljada glasova prednosti. Još jednom upozoravamo i predstavnike međunarodnih zvaničnika da ovoga puta nećemo dozvoliti krađu i da smo spremni na sve načine da branimo svaki glas", navodi se u saopštenju.

SNP poziva sve ostale opozicione subjekte da skupa dogovore način zajedničkog djelovanja i time ne dozvole još jednu izbornu prevaru i krađu.
 
DF: Bojkotovati RTCG, mimo zakonskih obaveza ukinuli skupštinske prenose

"Apelujemo na sve slobodnomisleće ljude da do rušenja TV Bastilje ne daju izjave i ne učestvuju u emisijama partijskog propagandnog krila DPS-a, koje se lažno predstavlja kao Javni servis. Ostavimo ih same, da im informativni program i formalno postane partijski bilten, a da se u studiju sa plaćenim analitičarima i apologetama igraju demokratije. Odlukom Savjeta Javnog servisa da, mimo zakonskih obaveza, ukine direktne radio i TV prenose zasijedanja Skupštine Crne Gore, postalo je jasno da je TV Bastilja prestala čak i da prikriva svoju sramnu ulogu i, pored NKT-a i Policije, stavila se u bestidnu funkciju odbrane porodične firme Mila Đukanovića", saopšteno je iz Demokratskog fronta.
 
Usvojen Plan kontrole i nadzora izborne kampanje

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) usvojila je Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbore koji će biti održani 30. avgusta, u cilju efikasnog sprovođenja nadležnosti propisanih Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

.
.
Navodi se da su planom definisane aktivnosti koje će Agencija proaktivno sprovoditi prema političkim subjektima i organima vlasti u cilju kontrole poštovanja zakonskih obaveza, zabrana i ograničenja u toku izborne kampanje.

„U cilju efikasnog sprovođenja nadležnosti propisanih Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, ASK je usvojio Plan kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbore koji će biti održani 30. avgusta“, rekli su iz ASK-a

Kako su naveli, plan kontrole i nadzora pripremljen je uz uvažavanje preporuka predstavnika civilnog sektora i međunarodnih eksperata sa radionica, koje su tokom ove sedmice u Podgorici organizovali Savjet Evrope i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), u saradnji sa Agencijom.

“Plan će biti sproveden u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i metologijama za efikasno sprovođenje kontrolnih nadležnosti Agencije”, rekli su iz ASK-a.

Kako je objašnjeno, krajnji cilj efikasnog sprovođenja Plana kontrole i nadzora je jačanje integriteta kampanje kroz sveobuhvatnu kontrolu finansiranja političkih subjekata i odgovornu upotrebu javnih resursa.

“Kroz realizaciju Plana, Agencija će kontrolisati političke subjekte, njihove aktivnosti, prikupljena i utrošena sredstva u toku kampanje, poštovanje propisanih zabrana i ograničenja upotrebe javnih resursa u kampanji”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će ASK obezbijediti transparentnost izborne kampanje objavljivanjem svih dokumenata o finansiranju kampanje i upotrebi javnih resursa, u skladu sa Zakonom.

"ASK će kontinuirano davati obveznicima Zakona smjernice, savjete i mišljenja u vezi sa njegovom primjenom, postupati po svim prigovorima i iznijetim sumnjama u kršenje Zakona i pokretati prekršajne i druge postupke u skladu sa Zakonom", kazali su iz ASK-a.
 
DPS stabilan, DF jači od Demokrata

Demokratska partija soijalista je i dalje ubjedljivo najjači politički subjekat u Crnoj Gori sa podrškom od 39,8 odsto dok je u opoziciji najjači Demokratski front sa podrškom 13,8 odsto birača pokazalo je istraživanje beogradske agencije "House of win", piše Pobjeda.


Procijenjena izlaznost je 70.5 odsto (ilustracija/rtcg.me)


Procijenjena izlaznost je 70,5 odsto, a istraživanje je urađeno između 20. i 28. juna na uzorku od 1.211 ispitanika.

Socijaldemokrate su po tom istraživanju na 6,2 odsto.

Iznad cenzusa su i albanske partije sa podrškom 3,3 odsto, Bošnjačka partija sa podrškom 4,2 odsto.

Demokrtaska Crna Gora ima podršku 13,2 odsto birača, SNP 5,11 odsto, SDP 3,8 odsto.

Ispod cenzusa su tri opozicione stranke: Demos Miodraga Lekić sa 2,9 odsto, GP Ura Dritana Abazovića sa 2,2 odsto i Prava Crna Gora Marka Milačića sa 2,1 odsto.

Po tom istraživanju Liberalna partija ima podršku od 1,1 odsto, HGI 0,9 odsto, Ujedinjena Crna Gora 0,8 odsto, a Crnogorska 0,6 odsto.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top