Odložena primena prijave ulaska u EU, ne zna se kada će početi EES

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.353

Važna vest za građane Srbije: Odložena primena prijave ulaska u EU, ne zna se kada će početi

Građani regiona, ipak, neće morati da se prijavljuju za put u Evropsku iniju od 10. novembra. Datum početka rada Sistema za prijavu ulaska i izlaska iz EU, takozvanog entry-exit sistema, skraceno EES – ponovo je odložen. Na odlaganju su najviše insistirale Nemačka, Francuska i Holandija, jer smatraju da još nisu spremne za to.
„Vodi se rasprava da li je li središnji sistem na nivou EU spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u novembru, niti će sistem biti uveden na svim graničnim prelazima u svim državama odjednom“, rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, piše N1.

On je dodao da na sastanku nije bilo reči o terminima i odbio da spekuliše da li će biti spreman pre kraja godine.

EES sistem podrazumevaće davanje otisaka pristiju, kao i fotografisanje pri ulasku u EU.

WTF? Pa čemu služe ovi biometrijski pasoši koje smo uveli?

Lakše će biti da se pridružimo ilegalnim migrantima :mrgreen:

EES je samo fensi naziv za vize koje se sad vraćaju. Jeste u nekom blažem obliku ali to je otprilike to. Ovaj kraj je planiran da bude rudarska kolonija i deponija. Ovde će biti talog evrope, od jeftine radne snage, do migranata i narkotika. Kao Meksiko pored Amerike. I namera im je da građani sa ovih prostora budu obeleženi. Naravno, za to smo glasali na naprednim izborima, to smo i dobili ;)

Poslednja izmena:
EES je samo fensi naziv za vize koje se sad vraćaju. Jeste u nekom blažem obliku ali to je otprilike to. Ovaj kraj je planiran da bude rudarska kolonija i deponija. Ovde će biti talog evrope, od jeftine radne snage, do migranata i narkotika. Kao Meksiko pored Amerike. I namera im je da građani sa ovih prostora budu obeleženi. Naravno, za to smo glasali na naprednim izborima, to smo i dobili ;)
Nisu ovo vize. Znaš vrlo dobro i čemu onda taj fatalizam.
Nikakve veze nema sa SNS imbecilima i Vučićevom politikom jer ovo isto važi i za USA, Kanadu, Japan, J. Koreju, UAE...

Ako želiš da se podsetiš šta je viza idi u UK ambasadu i traži turističku vizu. Ponesi jedno desetak potvrda, kartu, pozivno pismo, plati 150 funti , čekaj 3-6 nedelja na odgovor. Onda dođi ovde i reci da je to isto.

Inače taj EES je namenjen da u budućnosti ubrza protok ljudi naročito na aerodromima, iako će u prvim mesecima biti izvesno usporenje.
Kada jednom budeš u sistemu i imaš biometrijski pasoš samo produžiš na kapiju sa skenerom, bez zajebavanja sa službenicima.

Jeli? Tako to zovete? Pa lepo. Znači sve gužve po Evropi dolaze od ljudi sa Balkana, pa kad se oni obeleže, onda će gužve nestati?
A što Balkan izdvajaš?
Svestan si da ovo važi za svaku zemlju koja nije među 27 članica EU i ove 3-4 ne-EU ali Šengenske?

Znači bukvalno nekih cca 160 zemalja od 190 i kusur koliko postoje. Više Amera sleti dnevno u Pariz nego "zapadnih" balkanaca za mesec dana.

A što Balkan izdvajaš?
Svestan si da ovo važi za svaku zemlju koja nije među 27 članica EU i ove 3-4 ne-EU ali Šengenske?

To je jasno, nego nisi razumeo poentu. Mi smo zemlja odma pored i kandidat za članstvo. Kad imaš nekoga koga planiraš da primiš u ekipu, nećeš njemu da uvodiš procedure sa kojim mu pokazuješ da je nepoželjan. Mi imamo potpisan SSP i ako su tada mogle da se ukinu vize, kako se sad odjednom vraćaju. Kad smo već došli na "pola puta" što nije napravljen SSP2 gde bi se rešilo pitanje dodatne sigurnosti nego se vraćamo korak unazad? Tako da ti to možeš da smatraš bezveznom tehnikalijom, ali u stvari ako se čita između redova, jasno je da se naše EU integracije prekidaju. Ne formalno, ali suštinski da. Bićemo večni kandidat kao recimo Turska.

To je jasno, nego nisi razumeo poentu. Mi smo zemlja odma pored i kandidat za članstvo. Kad imaš nekoga koga planiraš da primiš u ekipu, nećeš njemu da uvodiš procedure sa kojim mu pokazuješ da je nepoželjan. Mi imamo potpisan SSP i ako su tada mogle da se ukinu vize, kako se sad odjednom vraćaju. Kad smo već došli na "pola puta" što nije napravljen SSP2 gde bi se rešilo pitanje dodatne sigurnosti nego se vraćamo korak unazad? Tako da ti to možeš da smatraš bezveznom tehnikalijom, ali u stvari ako se čita između redova, jasno je da se naše EU integracije prekidaju. Ne formalno, ali suštinski da. Bićemo večni kandidat kao recimo Turska.
Čekaj...hajde tom logikom objasni zašto onda recimo UK kao bivši član kojeg bi svakako primili ponovo da ima želje, mora da prolazi kroz to.
Zašto uopšte to shvataš toliko lično kao da su baš od 160 zemalja samo nanišanili zapadni Balkan kao neke parije i da je zo da nama zakomplikuju život?
Zašto jednoj USA od koje zavise na toliko nivoa uvode to isto? Zašto USA to drži decenijama svim EU zemljama/(i ostalim)...
To je mera za zaštitu zemalja EU od onih koji rade ilegalno. Da li je najbolje rešenje baš i nije jer najveći problemi im ionako ulaze drugim putevima, ali je sasvim legitimno.
Pitanje je što ti nisi za 20 godina napredovao ni mrvu ka tom putu ili nešto minimalno pa da budeš "sa ove strane". Ali to je sada drugo nešto i nije za putovanja.

I stoti put i tebi i mnogima koji mrače, idite ljudi aplicirajte za pravu vizu evo recimo USA, UK,Irska, Australija,Kanada...pa dođite i recite da je "to isto". Ne dao ti Bog da stvarno vrate vize kao pre 2010-te.

Kada krene shvatićeš koliko je ovo nebitno a ako bude radilo kako je zamišljeno i bolje(barem na aerodromu) ,kada na skeneru budeš ulazio kao da imaš EU pasoš.

Čekaj...hajde tom logikom objasni zašto onda recimo UK kao bivši član kojeg bi svakako primili ponovo da ima želje, mora da prolazi kroz to.

Napisao sam ti, jer smo kandidat "na pravom putu" i logičnije je da imamo beneficije člana nego kao potpuni stranci. Na tom malom gestu se vidi kako nas doživljavaju.

Kada krene shvatićeš koliko je ovo nebitno a ako bude radilo kako je zamišljeno i bolje(barem na aerodromu) ,kada na skeneru budeš ulazio kao da imaš EU pasoš.

Jbg, ne shvataš i dalje. Mi smo i trebali da ulazimo kao da imamo EU pasoš. Al ne vredi, jbg, ne razumeš pa ne razumeš. Svakako sam rekao sve što sam imao, tako da više neću učestvovati u diskusiji, nema potrebe da se vrtim u krug ;)

Nije valjda da ti treba tri dana da nabodeš prst na skener?
Koliko onda putuješ do Grčke?
Meni treba po dan za prst .....

ali dok svakog putnika iz svakog auta slikaju i uzmu četiri otiska :rtfm:,, biće veselo.

46f358f567c4219460b482a1446d5ac4.jpg

ne znam šta je to toliko dramaticno…čak i stanovnici EU kad ulaze u Šengen prolaze kroz istu scan proceduru..spustis
pasos da se ocita, slika te i ides dalje..

Samo taj inicijalni krug oko uzimanja otisaka će biti smor, posle će ici mnogo brze.

To je i za Srbiju korak napred, ako bude tako kao sto su rekli.

Jer u suprotnom će i pored te mašine, i dalje sa te čeka policajac koji te sve živo ispita gde ides itd..

ne znam šta je to toliko dramaticno…čak i stanovnici EU kad ulaze u Šengen prolaze kroz istu scan proceduru..spustis
pasos da se ocita, slika te i ides dalje..

Samo taj inicijalni krug oko uzimanja otisaka će biti smor, posle će ici mnogo brze.

To je i za Srbiju korak napred, ako bude tako kao sto su rekli.

Jer u suprotnom će i pored te mašine, i dalje sa te čeka policajac koji te sve živo ispita gde ides itd..
Upravo o tome pričam.
Samo to važi za aerodrom, na kopnenoj granici i dalje si u redu i dalje ti otvaraju gepek, tu ti ni EU pasoš i table ne pomažu. Jedino ako odvoje kolone,a to je već blizu SF barem kada su Grci, Bugari i Mađari u pitanju.

Upravo o tome pričam.
Samo to važi za aerodrom, na kopnenoj granici i dalje si u redu i dalje ti otvaraju gepek, tu ti ni EU pasoš i table ne pomažu. Jedino ako odvoje kolone,a to je već blizu SF barem kada su Grci, Bugari i Mađari u pitanju.

Svakako da je kolima vremenski zahtevbije da se predje granica.. Sa novim uslovnim odobrenjem će trajati iki isto ili kraće, nema razloga da bude duže.
Slažem se da će biti noćna mora na tako nekoj granici preci prvi put, ali to je sto je.

Jednom sam već negde napisao, kad iz Bgd letis za Nemačku, policajci stoje na stepenicama aviona i gledaju pasoše…mnogo gadan osecaj..valjda će sa tim dozvolama takve stvari nestati, mada ne znam da li će naši na ukrcavanju gledati tu potvrdu da utvrde jel imas pravo da udjes u EU..
Takodje onda te policajac sačeka, ispituje gde ides, uzima ljudima telefon, gleda poruke…svašta nešto tužno i razocaravajuce sam video…

Jednom sam već negde napisao, kad iz Bgd letis za Nemačku, policajci stoje na stepenicama aviona i gledaju pasoše…mnogo gadan osecaj..valjda će sa tim dozvolama takve stvari nestati, mada ne znam da li će naši na ukrcavanju gledati tu potvrdu da utvrde jel imas pravo da udjes u EU..
Takodje onda te policajac sačeka, ispituje gde ides, uzima ljudima telefon, gleda poruke…svašta nešto tužno i razocaravajuce sam video…
To i jeste tužno i degradirajuće. Pa šta ako idu iz zemalja koje nisu članice u EU? By the way,...Srbija nije jedina zemlja koji nije članica EU, pa njihove građane tako ne tretiraju na aerodromima. Plaćaš uredno let aviokompaniji i to je sve. Pasoše svakako gledaju pre poletanja.
Gledali oni pasoše nadalje ili ne,... građani kod sebe moraju imati putnu ispravu. Bez pasoša si i dalje u inostranstvu "persona non grata".
Jer pasoške kontrole postoje i dalje i među zemljama članicama EU ( na graničnim prelazima, kod sebe moraš imati pasoš). Makar i za svaki slučaj!

Poslednja izmena:
To i jeste tužno i degradirajuće. Pa šta ako idu iz zemalja koje nisu članice u EU? By the way,...Srbija nije jedina zemlja koji nije članica EU, pa njihove građane tako ne tretiraju na aerodromima. Plaćaš uredno let aviokompaniji i to je sve. Pasoše ti gledaju pre poletanja.

Zaista je tužno i razocaravajuce da nas i dalje tako vide…a ruku na srce, politika Srbije o migrantima ne pomaže..
Zadnji put (na prolece) mislim da smo jedno 45-60 min čekali u redu, policajci su resetali ljude, gledali da li je pasoš original, zvali i sa telefona putnika, svašta sam video…

Meni je na izlasku iz aviona zagledao pasoš, gledao holograme, midlim da mi se kad u životu to nije dogodilo ranije..

Zaista je tužno i razocaravajuce da nas i dalje tako vide…a ruku na srce, politika Srbije o migrantima ne pomaže..
Zadnji put (na prolece) mislim da smo jedno 45-60 min čekali u redu, policajci su resetali ljude, gledali da li je pasoš original, zvali i sa telefona putnika, svašta sam video…

Meni je na izlasku iz aviona zagledao pasoš, gledao holograme, midlim da mi se kad u životu to nije dogodilo ranije..
Gde ste putovali? U Nemačku? To i jeste nečuveno.

Back