Odlazak u manastir pred kraj života?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Nešto kao odlazak u penziju. Kada čovek proživi svoj radni vek i podigne
potomstvo, onda ode u manastir. To je stari običaj koji se još uvek primenjuje
u Indiji, a kod nas je bio popularan naročito među plemstvom.

A meni nije jasno čemu to služi. Zar ne bi trebalo da bude obrnuto?
Pre nego što bilo šta počnem u životu da radim samostalno i na svoju
odgovornost, trebala bih da podignem nivo svoje svesnosti i savesnosti.
Šta mi znači da pred kraj života shvatim šta sam sve izgrešila?
Bolje da godinu dana provedem u manastiru sa dvadeset godina, nego
deset poslednjih dogina.
Ili grešim?

Апсолутно си у праву... старији људи су готово сасвим неспособни за строг живот у манастиру, и обично праве скандале ако их обуку у ''црно'' по старе дане...

Али такво је време, да је монаховање немогуће чак и за савитљиву младост, јер где уће профани дух овога света тј. стицање материјалног и брбљање о светском, ту ни савитљивост младости не може да издржи ломове споља и изнутра...

Poslednja izmena:
Nešto kao odlazak u penziju. Kada čovek proživi svoj radni vek i podigne
potomstvo, onda ode u manastir. To je stari običaj koji se još uvek primenjuje
u Indiji, a kod nas je bio popularan naročito među plemstvom.

deset poslednjih dogina.
Ili grešim?
u manastir ne primaju stare i bolesne ljude

Samo treba gledati da dobiješ neku keliju sa pogledom na more, a ne na planinu, i da internet radi kako treba. I klima, razume se, jer niko neće da se znoji kad zvezda upeče. I da restoran bude OK.

Onda dolazimo i mi, a ne samo unučići.
Meni samo internet da radi kako treba. Klima i pogledi i restoran mi
nisu bitni. Manastiri imaju svoja imanja i sami proizvode hranu, tako
da ni vama ništa neće faliti kad dođete.

Апсолутно си у праву... старији људи су готово сасвим неспособни за строг живот у манастиру, и обично праве скандале ако их обуку у ''црно'' по старе дане...

Али такво је време, да је монаховање немогуће чак и за савитљиву младост, јер где уће профани дух овога света тј. стицање материјалног и брбљање о светском, ту ни савитљивост младости не може да издржи ломове споља и изнутра...
Verujem da nikada nije kasno i da ljude treba podržati u tome da makar
i u starosti pronađu neki novi smisao života.

Ali je šteta da se u život krene ko muva bez glave. Bez znanja o osnovim
stvarima - ko smo, šta smo i kuda smo pošli.

Verujem da nikada nije kasno i da ljude treba podržati u tome da makar
i u starosti pronađu neki novi smisao života.

Ali je šteta da se u život krene ko muva bez glave. Bez znanja o osnovim
stvarima - ko smo, šta smo i kuda smo pošli.
За монаштво у православљу није довољна само подршка, већ и призив и спрема пре ступања у тај висок чин живљења... данашњем општем расулу, више одговара крст удовиштва у старости него монаштва, јер потоње није соци установа за збрињавање тела ко код католика, већ наука коју само успешни практиканти могу разумети и творити...

А о лошим примерима и условима данашњег иночества, боље је и не причати, више од пола замонашених жена и мушкараца или дезертира или се после духовне депресије одаје најстрашнијим греховима на делу блатећи монаштво собом... треба бити реалан и опрезан, у праву си за незалетање...

deset poslednjih dogina.
Ili grešim?
Функционише и једно и друго.
Када је неко у манастиру онда има испуњено време - рад, молитва, одмор.
Користан си део заједнице.
Просто неко тако види себе, што не значи да је некористан ако није у манастиру, већ да свој пуни потенцијал може тек тамо да искаже.
Зато млади и одлазе у манастир.
Не иде се тамо због грешности, већ због тога да би човек на максимално користан начин за себе и своју душу (а притом и за колектив, манастир) провео своје време.
Нико не може да прими неког у манастир на годину дана јер му се ето тек тако хтело у 20 тим.
Значи особа постаје кандидат да остане у манастиру, тј. искушеник.
Изузетак су цивили који раде као кустоси у манастиру, који могу да осете један део манастирског живота, а да не буду део манастира и да су слободни да оду.
Остали могу да буду одређено време (нпр 2-3 недеље) у манастиру.
И то је добро због присуства светиње која мења човека.
Односно дружење са монасима мења оног ко је са њима. Макар мало, ако ништа друго.
Mogla bih ja za koju godinu u manastir... :think:
Šta fali. Uničići i tamo mogu u posetu da mi dolaze.
Много се ради у манастиру.
Неки су се тако заносили књигама о аскези, монаштву и тако то, били у манастиру па заглавили једно два дана у кухињи на прању судова, па их је прошла идеја о монашењу.
У сваком манастиру се пуно ради.
Па где је дочекивање туриста, продаја сувернира (распоређивање новопристигле робе), па дочекивање мајстора, дочекивање Епископа, дочекивање екскурзија, прошле године се није могло дисати, нико није ишао због пандемије ван Србије, у манастиру су биле гужве чак и зими (што се ретко дешава).
А манастири који имају манастирске конаке, посебно велике манастирске конаке за цивиле имају пуне руке посла, ту је кухиња, одржавање чистоће соба и још сто ствари.
Још ако манастир не прави свеће, треба се постарати да се иде у набавку, како хране и плаћања рачуна, тако и свећа.
А замисли како се тек ради на тримирју, понедељак Великог поста се не једе ништа, уторак исто, среда Пређеосвећена у 12, лагани оброк у 14 часова и први оброк у 17 часова. Замисли када искочи неки ванредни посао баш у том року.
А да не помињем гостопримце. То су кување кафа, сокови, чајеви и слично, када дође једно 100 - 150 људи на Литургију и очекују послужење после исте. Ту има читава листа људи која помаже јер не може један човек све сам. Прање судова, услуживање гостију...
А да видиш тек када је пола братије на путу.
Још ако манастир има 2-3 монаха, па један или два морају да оду из манастира, знаш како је оном ко остане ? Цео терет пада на њега. Људи гаје илузије о манастиру, а немају идеју да треба дочекати стотине људи који дођу да посете манастир.

Poslednja izmena:

Back