Odlazak Kristijana Šmita

Casual Observer

Stara legenda
Poruka
90.253

Bakir Izetbegović: Dodik je pobijedio ako ostane lider SNSD-a i ugase OHR, čovjeka poput mene nije dobro isključiti iz politike​

Piše: A. L.

Bivši članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović uputili su pismo članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija povodom predstojeće rasprave o situaciji u BiH.

U uvodu pisma Izetbegović i Džaferović ističu zabrinutost zbog sve učestalijih najava da će se u okviru rasprave pokušati otvoriti i pitanje budućnosti Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i njegovih ovlasti.

"Ured visokog predstavnika uspostavljen je Dejtonskim mirovnim sporazumom kao nezamjenjiv garant provedbe civilnih aspekata Sporazuma. Njegovo postojanje i mandat su ključni mehanizam u rukama međunarodne zajednice kojim se sprječava povratak destruktivnih politika i osigurava opstanak i funkcionisanje ustavnopravnog poretka u zemlji", navodi se u pismu.

Ističu da pokušaji utvrđivanja vremenskog roka za gašenje OHR-a, odnosno reduciranja ili čak ukidanja njegovih ovlasti u trenutku kada nisu ispunjeni kriteriji definisani Programom 5+2, a da nisu uspostavljeni zamjenski mehanizmi deblokade, predstavljaju ozbiljan udar na stabilnost i sigurnost zemlje.

"Kriteriji 5+2 i dalje nisu ispunjeni upravo zbog političkih opstrukcija onih koji paralelno zagovaraju zatvaranje OHR-a. Visoki predstavnik u BiH djeluje na osnovu mandata koji mu je povjeren od strane međunarodne zajednice. On predstavlja institucionalni osigurač mira, ustavnosti i funkcionisanja institucija. U trenutku kada su političke tenzije u porastu, kada su blokade institucija učestale, a prijetnje teritorijalnom integritetu zemlje svakodnevne, svako slabljenje tog mehanizma znači otvaranje prostora za nove krize", stoji u pismu.

Izetbegović i Džaferović u nastavku pisma iskazuju nadu da će članice Vijeća sigurnosti prepoznati važnost OHR-a i njegovih ovlasti kao garanta mira i stabilnosti, te da će se u raspravi založiti za nastavak njegovog mandata u punom kapacitetu, sve dok se u potpunosti ne ispune uslovi predviđeni Programom 5+2 i uspostave zamjenski mehanizmi deblokade.

"Bosna i Hercegovina je pokazala da može napredovati kada ima podršku i jasno partnerstvo međunarodne zajednice. Uklanjanje te podrške prije nego što su ispunjeni nužni preduvjeti vodi neumitnom povratku kriza i blokada, što bi bilo suprotno ciljevima koje svi dijelimo, a to su mir, stabilnost i napredak", navodi se u zaključku.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ize...-un-a-zbog-pitanja-buducnosti-ohr-a/251028152

Da citiram Avaz: “Kristijan Šmit odlazi iz Bosne i Hercegovine”.

Kako li će to delovati na Čaršiju i fanove?
ugly-tears-sobbing.gif

Šta ti znači ovo tagovanje određenih ?

Da su samo oni pozvani da komentarišu, kompetentni ili šta?
To sam primetila već drugi put, prvi nisam ni htela da se uključujem, a tek sada primetih opet.

To me potsetilo na jednu temu od pre dosta godina kada je jedan mod postavio sličnu u zalepljene, otprilike ko je najbolji forumaš na ovom pdf-u, nabrojao samo svoje pajtose i vrlo brzo se masa nas isključila jer ako favorizuješ samo grupicu pojedinaca za čiji krasni mi ostali uopšte tupimo tastature?!

Tek radoznalosti pitam, ne što se osećam hendikepirano ili skrajnuto, znam ja gde su "vrata" .
Bez zle namere :)

To sam primetila već drugi put, prvi nisam ni htela da se uključujem, a tek sada primetih opet.

To me potsetilo na jednu temu od pre dosta godina kada je jedan mod postavio sličnu u zalepljene, otprilike ko je najbolji forumaš na ovom pdf-u, nabrojao samo svoje pajtose i vrlo brzo se masa nas isključila jer ako favorizuješ samo grupicu pojedinaca za čiji krasni mi ostali uopšte tupimo tastature?!

Tek radoznalosti pitam, ne što se osećam hendikepirano ili skrajnuto, znam ja gde su "vrata" .
Recite gospođo. Saslušaćemo vas rado!

Casual je udbas na privremenom radu spolja.

I voli tako javno da prozove da kazu nesto ljudi koji se ne slazu sa njegovim udbasenjem.

Te koje tako proziva, sa njima se ne slazu uopste.

Back