Odlazak amera iz Avganistana i budućnost NATO-a?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Da li je američka intervencija u Avganistanu na kraju proglašena pobedom ili porazom amera? Mislim, ako je to bio poraz od grupice pustinjskih 'čobana', a znamo da su ameri glavna udarna pesnica NATO-a, čemu onda još može da služi taj i takav NATO? Od koga će da (nas) brani? Od čobana sa Kopaonika? :cepanje:
A ako je to bila njihova pobeda, želim im sličnu pobedu i na Kosovu! :cepanje::cepanje:

Da li je američka intervencija u Avganistanu na kraju proglašena pobedom ili porazom amera? Mislim, ako je to bio poraz od grupice pustinjskih 'čobana', a znamo da su ameri glavna udarna pesnica NATO-a, čemu onda još može da služi taj i takav NATO? Od koga će da (nas) brani? Od čobana sa Kopaonika? :cepanje:
A ako je to bila njihova pobeda, želim im sličnu pobedu i na Kosovu! :cepanje::cepanje:
Sta je pobeda, a sta poraz danas je vrlo tesko reci. Kao i na Kosovu 1999. Milosevic proglasio pobedu, a vojska , policija i srpski civili se povukli. Tako i Amerika se povukla iz Afganistana, ali proglasila pobedu.

SERB MILITARY WITHDRAWS FROM KOSOVO PRIZREN 1999​

Sta je pobeda, a sta poraz danas je vrlo tesko reci. Kao i na Kosovu 1999. Milosevic proglasio pobedu, a vojska , policija i srpski civili se povukli. Tako i Amerika se povukla iz Afganistana, ali proglasila pobedu.

SERB MILITARY WITHDRAWS FROM KOSOVO PRIZREN 1999​

Milošević proglasio nešto? Dobro je i prošao, nismo ga OBESILI na Terazijama! :klap: :klap:Mislim ovaj, pa mogao je odmah 23-eg marta da POVUČE vojsku i policiju sa Kosova, bez 78 dana bombardovanja Srbije..... ako mu je to bila pobeda! :cepanje::cepanje:

Milošević proglasio nešto? Dobro je i prošao, nismo ga OBESILI na Terazijama! :klap: :klap:Mislim ovaj, pa mogao je odmah 23-eg marta da POVUČE vojsku i policiju sa Kosova, bez 78 dana bombardovanja Srbije..... ako mu je to bila pobeda! :cepanje::cepanje:
kad je reko "pobeda" on je mislio na to sto mu je uspelo da u potpunosti izvrsi zadatak iz Vasingtona i da omoguci dolazak americke vojske na kosovo. To je njegova licna pobeda.

Američko povlačenje iz Afganistana nije vojni poraz, to je valjda i zadnjoj budali jasno :roll:

Ja sam unuk cobana sa Kopaonika, i od nas vas NATO-guzzija ne moze odbraniti z:D

Pa da, otišli jer im dosadilo, ne isplati se, nema koristi nikakve od držanja te vukojebine, pokupili se i otišli...

ako je tako sto ste uopste tamo i odlazili?

Kiselo grozdje rece lisica....

Istina je drugacija. Porazeni ste i morali ste otici. Ne zato sto ste tako hteli vec zato sto su vas Talibani prinudili. Isto ko onomad iz Vijetnama.

Istina je drugacija. Porazeni ste i morali ste otici. Ne zato sto ste tako hteli vec zato sto su vas Talibani prinudili. Isto ko onomad iz Vijetnama.
Znači Amerika mora konstantno i zauvek okupirati svih 200 zemalja sveta, u suprotnom ćeš negirati njihov status jedine supersile.

Pa, ako pod 'mi' mislis na Hrvatsku, mi smo sudjelovali u NATO misijama u Afganistanu zato jer smo obavezni sudjelovati u njihovim misijama, nije sad da je Hrvatska imala neki svoj interes u Afganistanu, odrađivale su se međunarodne obaveze i to je to...

Što se tiče 'poraza', NATO je mogao ostati u Afganistanu doslovno zauvijek, ali postalo je očigledno da je to bacanje novaca i vremena, ja se zapravo čudim što se nije povuklo i prije, očekivao sam od Trumpa da povuče vojsku, on je poznat po rezanju troškova...

Pravi gubitnik je zapravo umjereni Afganistan, koji usprkos svoj pomoći, i financijskoj i vojnoj, u 20 godina nije uspio stvoriti stabilne državne institucije koje bi očuvale modernu državu, tako da se sad opet vraćaju u srednji vijek s talibanima, a nije uspio zbog nesposobnosti i endemske korupcije...

Pa nije to baš isto, VJ se s Kosova morala povući jer bi bambusanje Jugoslavije bilo nastavljeno u nedogled, a NATO se povukao iz Afganistana jer im je jednostavno dosadilo trošiti novce...

Nije ghovno, nego se pas posro...

Nije isto, ali jeste...

Za 20 godina vojnog prisustva u Afganistanu, stvar je isto tamo gde je i počela...talibani bili pre dvadeset godina, talibani su tu danas.

Jasno je da NATO vojska na terenu nije nikad imala politički mandat da talibane dokrajči, ali to je sada nebitno, jer vojska je instrument politike.

Dakle, i politički, i vojno, ovo je poraz.

I to prvi zaista pravi poraz čitavog današnjeg Zapada, pošto su u Afganistanu bili angažovani bukvalno svi koji pripadaju toj političko-ekonomsko vojnoj "grupaciji".

Pravi gubitnik je Vladimir Kafirovič Putin.

On je koristio bliskoistočne krstaške ratove Bušove administracije da ismeva ideju demokratije.

"Nemojte molim vas da nas demokratizujete kao Irak," zasmijevao je sada poraženi i bolesni Putin novinare 2004.

A sada, poražen, može da kaže i "Nemojte molim vas da nas demokratizujete kao Afganistan i Irak"...

Pravi gubitnik je zapravo umjereni Afganistan, koji usprkos svoj pomoći, i financijskoj i vojnoj, u 20 godina nije uspio stvoriti stabilne državne institucije koje bi očuvale modernu državu, tako da se sad opet vraćaju u srednji vijek s talibanima, a nije uspio zbog nesposobnosti i endemske korupcije...

E, u tome ti je suština poraza "Zapada"...ko je taj koji određuje koji je tip vladavine "moderan" i "stabilan"...i da li ta "modernost" i "stabilnost" odgovara nekom konkretnom društvu?

"Zapad" je sebi dao za pravo da određuje šta je merilo "modernosti" i "stabilnosti" i da po svetu uvodi svoj sistem vrednosti oružanom silom.

I pukao na Afganistanu, baš kao što su tu pukli i neki ranije.

Najidealnija situacija bi bila da se dogodi neki scenario kao iz Konga. Tipa da jedan deo države okupiraju rudarske kompanije i da krenu da unajmljuju plaćenike širom sveta da vode rat protiv vlade u Kabulu.Te šezdesete su zaista bile zlatno doba za razne ratnike-pesnike koji su prašili tih godina od Konga, Rodezije, Biafre.

Jako romantično vreme koje možemo opet rekreirati u Afganistanu.

Pa, ako pod 'mi' mislis na Hrvatsku, mi smo sudjelovali u NATO misijama u Afganistanu zato jer smo obavezni sudjelovati u njihovim misijama, nije sad da je Hrvatska imala neki svoj interes u Afganistanu, odrađivale su se međunarodne obaveze i to je to...

Što se tiče 'poraza', NATO je mogao ostati u Afganistanu doslovno zauvijek, ali postalo je očigledno da je to bacanje novaca i vremena, ja se zapravo čudim što se nije povuklo i prije, očekivao sam od Trumpa da povuče vojsku, on je poznat po rezanju troškova...

?? Krasno! BIVŠEM svetskom policajcu odjednom puca prsluk za tu umerenu avganistansku sirotinju!? Hoće se to odnositi i na sve druge potlačene po svetu? Čemu onda služi taj NATO? Koga oni mogu da brane? Pingvine?

Back