ODGOVORITI STIVENU HOKINGU...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da se covecanstvo nikada nece osloboditi ratova ili u najbolju ruku sukoba manjeg intenziteta. Jer cak iako bi doslo do globalizacije i neke vrste planetarnog sistema bezbednosti, uvek bi postojao drugaciji nacin razmisljanja iza kojeg bi neko stao i sa oruzjem.
Najbolji primer za to su tkzv. milicije u najslobodnijoj drzavi na planeti. Naime grupe ljudi se organizuju i daju patrole po rancevima ili u okolini naselja u uniformama, sa dugim cevima, idu toliko daleko da i malu decu oblace u uniforme i vaspitavaju na taj nacin.
Necu razmatrati interese vojno-industrijskih kompleksa, teorije zavere itd, ali gde ima dima ima i vatre.
Postoji jos jedan "korisan" aspekt ratova, a to je ratno iskustvo za sta je najbolji primer Amerika koja ima kontinuitet ratovanja u zadnjih nekoliko decenija. Koliko je bitno imati iskusan kadar u bilo kom poslu ne moram objasnjavati.
Tako da bi rezime bio sledeci:
U buducnosti nam sledi ujedinjenje ali i polarizacija (mada mnogo blaza nego ona za vreme hladnog rata) sa postojanjem vrucih zona gde sa vremena na vreme moze doci do manjih sukoba. Situacija veoma slicna danasnjoj.

Mislim da je vecina nas na ovoj podtemi slicnog misljenja kao tvog, tj pesimistickog sto se tice civilizacijskog napretka covecanstva...Vojne industrije, polarizacija bogatih i siromasnih, igrice oko prirodnih resursa, religije i rasizam...sve to vodi u civilizacijski sunovrat...

Opet ponavljam svoje misljenje da bi covecanstvo dobilo zdravu civilizacijsku tekovinu, neophodno je prociscenje istog.Znaci, neka prirodna katastrofa ili jos bolje, globalna katastrofa izazvana trecim ratom, sudnji dan ili nesto slicno...Znaci da kompletne vlade sveta padnu zauvek, da ono malobrojno prezivelo clovecstvo upravo njih optuzi (narocito ameriku, koja zari i pali gde joj se cefne ) za katastrofu i za buducnost ustolici kako ne treba raditi, uceci iz svojih gresaka...

Optuzivali su me ovde za fasizam, ne shvatajuci sustinu moje ideje...Amerika i sve ostale zapadne zemlje upravo jesu takve, fasisticke...Ili, da je Hitler pokorio svet, nista sem neke globalne katastrofe ga ne bi zbacilo s globalne vlasti....

Smatram da nista drugo ne bi moglo ubediti zapadne sile da sjasu sa grbace ostatka covecanstva nego prirodna ili vestacka wipeout katastrofa. To njihovo jahanje neumitno vodi do civilizacijskog, etickog i duhovnog sunovrata .

Mr Garwor, kako bi se to ameri pripremili kad bi na njihovu teritoriju spicio veliki meteor, ili iz njihovih vojni baza iscureo novi magdburg ili ebola virus? Ili teroristi digli u zrak par nuklearki, ili jos verovatnije, kupili od ruske mafije i detonirali u Vasingtonu?

A za genetski otpad...zar nisu oni deca evropskog sljama? Kaznene kolonije koji svoje bogatstvo i blagostanje baziraju na indijanskoj zemlji i radu crnaca robova???? Kukavice koje koriste haj tek za pokorenje sveta, kao sto su koristili za etnicko ciscenje i istrebljenje indijanaca?

Mr. Sal, ameri ce slagati ruje da meteor ide ka njima, a onda ce zajednickim snagama ( i uz koordinaciju Sona Konerija, ako treba) skrenuti kamen ka kinezima. A teroristi su probali pa ovi sad prave haos u iraku i okolini.

"genetski otpad", Mr. Sal, je termin koji je za Balkance nedavno upotrebio jedan zapadni papak koji se predstavlja kao naucnik.

Mr. Sal istorija kaže da najjači uvek tlači.Uvek je vodeća država porobljavala slabije i iskorištavala ih.
Od najstarije poznate imperije Sumera preko veličanstvenog Vavilona, starog Egipta, Grčke, a o Rimu ni ne treba govoriti.Svi su se ponašali kao ameri danas i kao što će neko drugi sutra.
Da mi kojim slučajem postanemo vodeći bojim se da ne bismo ni mi u sebi našli čojstvo i odbranili druge od sebe.
Nikakva katastrofa tu ne pomaže, to je u nama i mi bi trebalo da se menjamo.

Da, ali ko da se menja? Ja bih se rado menjao za bolji zivot......Oce li se debeloguzi kauboj menjati svoj "american way of life", da malo otkine od onog sto otima i moje meni postenim radom da?

Nedavno sam gledao film Flight 93, rekonstrukcija dogadjaja pre pada leta 93 na onu ledinu, verovatno se zaputio ka beloj kuci.....
Potresen tim srnjima, malo sam googlao i video da 80% priglupih kauboja kontaju da je taj avion oborila vlada, a ne sami putnici u njemu boreci se sa arapima oko kontrole istog......

Znaci, samo iz tog primera, oni su zrtvovali svoje sunarodnike pre vremena, ladno ih oduvali s neba i nedajuci im sansu da uzmu kontrolu aviona ( celo vreme su mobilnim bili u kontaktu sa onima dole )
samo zato da se ne bi zabio u jbnu belu kucu...(mu se destinacija)

Lakse im bilo odstreliti sve putnike nego evakuisati 100 ljudi iz bele kuce....******

I eto ko nama upravlja i sudbinu moje dece kroji...svi su isti, nije Osman bas toliko lud....:(

Nije bas SF, ali u neku ruku moze da bude.
A posto je Stiven Hoking u pitanju, onda mora nesto da se prokomentarise.
Na ovo se moze mnogo, mnogo toga pisati, pa cu pokusati da skratim nesto.
Kada pogledamu sadasnju situaciju, jasno je kao dan da nema sanse da se svet ujedini u jedinstvenu drzavu, sa jednom religijom (ili jos bolje bez religije uopste), ssvet sa cuvenim Esperantom i svet bez krupnog kriminala (ne mislim na klasicne kradje, vec na one sto unistavaju zemlju).
Dakle sa te strane velike naftne kompanije nikada nece dozvoliti masovno koriscenje bilo kog drugog vida energije. A vlasnici tih kompanija imaju i te kakav uticaj kod svih vlada, a i ulaze u njihov sastav. Dakle Bliskom istoku pokupiti im ono od cega zive i ostaviti svet bez nafte (u sledecih ne znam koliko godina ce to morati da se desi). Nakon toga Bliski istok ce biti ravan siromasnim zemljama Afrike jer nece imati vise ogromnih prihoda koje imaju od nafte. A Amere, Evropu, Rusiju, Kinu zabole dupe za propale zemlje. Poslace im ponekad poneki avioncic sa tucetom cebadi i nesto konzerviranog pasulja i kasiku side, pa neka se snalaze.
Nakon toga bi trebao da krene ubrzan razvoj svih alternativnih pogonskih sredstava (vodonik, solarna energija, morske alge i sve ostalo o cemu se prica ili sto je u experimentalnoj fazi).
Finalnu proizvodnju ce opet diktirati Ameri tako sto ce naci novu teritoriju za exploatisanje.
U tu pricu ce pokusati da se umesaju Rusi, Japanci, Kinezi i verovatno neki zapadni Evropljani, pa ko prije, njemu dvije. Znaci opet isto. I tako sve u krug. Znaci moze da bude da cemo ziveti i 100 godina ovako isto kao i danas, samo sa malim promenama glavnih aktera u svoj toj igri.

Ono sto ja vidim kao resenje (zamolio bih sve koji ovo procitaju da me isprave na mestima na kojima gresim) je osnivanje neke svetske organizacije koja ce biti sacinjena od inteligentnih, obrazovanih i sto je najvaznije neiskvarenih ljudi koji ce se boriti za bolje sutra (nemoj neko da mi pominje ekologe i ostale propale naucnike koji su izvisili svugde, pa onda brane planetu od onih koji su ih sutnuli).
Takav tim ljudi bi trebao da ima jaku finansijsku podrsku svih zemalja sveta koje bi ih finansirali (nesto kao porez koji drzava placa, koji naravno uzima od gradjana). Isto tako bi svaka zemlja trebala da ima bar po jednog predstavnika.
Dalje, ta organizacija bi trebala da ima veci uticaj od bilo koje vlade bilo koje zemlje. Ali bi naravno trebala da donosi ispravne odluke i da samara samo najvecu stoku, a sitne ribe da ostavi drzavi da se bori protiv njih.
Tako da prvi na koje treba udariti su naftne kompanije koje bi trebalo iskoreniti (opet se tu javlja kolateralna steta velikih bossova i sirotinje bliskog istoka, ali ostatku sveta bi bilo OK) i podrzati (mozda nisam upucen u ostale stvari, ali predlazem sledece) razvoj elektricnog pogona automobila.
Ako je "Tesla motors" uspeo da napravi automobil koji pokrece trofazna indukovana struja i koji moze da razvije 13.000 obrataja i brzinu od preko 200km/h, onda je sigurno da tu lezi buducnost drumskog prevoza obicnih smrtnika.
Zamislite situaciju u kojoj nema nijednog jedinog agergata koji baca ugljen(1) oxid i ostala cuda.
Kad smo vec kod prevoza, rasiriti sto je moguce vise zeleznicku mrezu (na struju naravno) i polako izbacivati teretna vozila sa autoputeva (jer su ovi uzrok mnogih nesreca, najveci uzrok habanja puteva i usporavanja putnickog saobracaja). Time bi se povecala brzina i kvalitet saobracaja istovremeno.
A kako tehnika bude napredovala razvijati sto je moguce vise podzemni saobracaj (narocito teretni), a povrsinu ostaviti za kuruza i krumpira i za ljude koji setaju.
Isti taj tim ljudi bi trebao da se zalaze za sto vece iskoriscenje nuklearne energije, jer je poznato da je i ona jedan vid najekoloskijeg vida energije. Ali iskoriscenje u pozitivne svrhe i unistenje svog atomskog oruzja.
Tako dok ne budemo imali besplatnu struju da uz pomoc brace Rusa i ostalih svi struju dobijamo od nuklearki i jednim delom od vode, gde hidroelektrane ne prave veliku stetu.
Zabraniti trgovinu oruzja izmedju drzava, pa ko je jaci neka pobedi (pametni ljudi uvek pobegnu od rata u drugu zemlju). Veliki osvajacki ratovi su vec zabranjeni (posle Hitlera), tako da bi to samo malo trebalo poostriti i pravedno delovati prema obema zaracenim stranama i koliko je god moguce diplomatski resiti spor, a ako ne moze ne mesati trece lice u to.
Ujediniti Crveni krst (kao u prvom svetskom ratu) u jos jednu jedinstvenu veliku organizaciju (takodje sa ciljevima za bolje sutra, a ne licnim) koji ce raditi na pokusaju lecenja svih gadnih bolesti, za sto manje pare. Izvrsiti veliki pritisak na bogate da daju podrsku Crvenom krstu kako bi i siromasni mogli da se lece. Zatim poput Jevreja omoguciti normalan zivot i onim koji nemaju nista. Pa tako deci u siromasnim zemljama omoguciti pre svega da lakse steknu obrazovanje i upoznati ih sa tehnickim dostignucima sveta. I ove zemlje sto vise donirati iako ne mogu da nesto narocito pomognu svetu, i oni moraju da zive.
Zatim, jako je bitno da se kontrolise radjanje dece. Ovakva expanzija populacije ce nas samo odvesti u propast i docemo u situaciju da ce prosjak prositi od prosjaka.
To nesto bi bilo tipa da se za jedno dete dobija mesecni dodatak, za drugo, nesto malo veci deciji dodatak, za trece da ostane kao i za dva, a sve prkeo toga smatrati socijalnim slucajem, pa srezati prihode na minimum (jeste grubo, ali opet bolje nego da dozivimo srednji vek i gladne godine pre otkrica Amerike).
Svetsku globalizaciju svesti na sto je manje moguce i ostaviti prostora za zdravu konkurenciju i malim kompanijama i omoguciti sto vecem broju ljudi da se nalazi u eliti svetskog drustva i da se vremenom stvori kvalitet na trzistu koji nece obavezno imati velike kompanije (koje cim vide nekoga u razvoju odmah kupe). S obzirom na sadasnje stanje, ovo je isto tako nemoguce kao i ujedinjenje zemalja sveta.
Vremenom, sa stabilizacijom broja stanovnika omoguciti sto vecu zaposlenost u svim oblastima svim ljudima sveta. S obzirom na povecanje automatike i robotike u proizvodnim procesima, a i svemu ostalom, kompanijama sa vecim prihodima, enormno povecati porez ukoliko ne zaposljavaju veliki broj radnika, a isti smanjivati sa vecim brojem radnika.
Cuveno 888, pretvoriti u 6***. Ne znam koliko vam je poznata pobuna sindikata u pocetku expanzije Amerike. Naime, postojala je jedna grupa sa obelezjem 888 (8 sati rada, 8 odmora i 8 sati predvidjeno za obrazovanje itd.). E ono sto je po meni bolje je uvesti 4 smene, od kojih bi svaka radila 6 sati bez odmora. Time bi bila postignuta mnogo veca funkcionalnost, a i malo veci broj radnika. Jer svako moze izdrzati da radi 6 sati bez prekida, i posle ima mnogo vise vremena na raspolaganju. Mozda bi ovo bio veci trosak za vece kompanije, ali bi time ljudi bili mnogo srecniji i zadovoljniji.
Ukinuti pasose i vize i sto vise raditi na smanjenju rasizma (mada je to kod neobrazovanih ljudi nemoguce posticim, ali vremenom se moze sve uciniti). Sto cesce organizovati medjunarodne igre (tipa olimpijade), ali isto tako i razne druge dogadjaje (svih vrsta) sa posebnim povoljnostima za strance (ovako bi domacini videli da su i ti stranci ljudi od krvi i mesa, a ne stoka kakvim ih smatraju).

Sve ovo sto sam napisao ne moze se nikako ostvariti za period od 100 godina, jer je to ipak mali period za covecanstvo i mislim da ce se ipak lagano pregaziti ovaj vek.
Ovo je neka moja vizija za dalju buducnost. A u toj buducnosti bi svet trebao da se ujedini, a po meni je za pocetak najbolji bio ovakav nacin, a posle lagano krenuti sa uskladjivanjem pravnog i ustavnog sistema svih drzava, pa obrazovanja i svih ostalih stvari i polako spajati drzave.
Kad je jedna Nemacka i jedna Amerika sa toliko razlikom medju stanovnistom mogle da se ujedine, pa vremenom ce to moci svi.
A traziti druge naseljive planete bi trebao da bude neki cilj za dalju buducnost koji bi trebalo sto vise ubrzati. A ako usput naletimo na neki inteligentnu populaciju mnoge stvari ce se promeniti.
Ima tu jos dosta toga sto bi se moglo reci, ali ovo su neka osnovna pitanja koja se ticu celog sveta i koja su vazna kako za nas, tako i za Afrikance i Amere i Ruse.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back