ode nis, ode novi sad

adem_ks:
nikad veceg probelma, a manje razgovora.
zasto???
da li zato sto se ne moze resiti "problem"....
da nije ipak bolje uloziti nekoliko milijardi u nov mlad prirastaj, nego u bilo sta drugo...
da ga nadovezem na kosovo, jer je takav red, koji ce vam mandrak kosovo???
zar nije bolje taj novac koji se odvaja za kosovo odvojiti za zene koje sui spremne radjati decu??
sto se mene tice, ovo je prioritet za srbiju makar deceniju ili dve

Adem_ks uvek se moze razgovarati na ne znam kakvu temu. Bezmalo ne postoje teme na koje se ne moze razgovarati izuzev bas onih naj tabu.

Tokom istorije u svakom narodu ili regionu desavala su se vremena sa padom populacije i smanjenim natalitetom i vremena bejbi buma. Uopste, zemljina kugla se prenaseljava i to prirodno dovodi do pada nataliteta. Ukoliko bi medjutim usled nekih epidemija, katastrofa i td. doslo do naglog smanjenja stanovnistva natalitet bi skocio.

Svakako mere drzave mogu umanjiti ili povecati natalitet. Jednostavno se stimulise radjanje ili destimulise. Najbolji primer je Rusija gde je zahvaljujuci merama drzave naglo porastao natalitet, prosle godine je rodjeno 1710000 beba!, sto je izuzetno visok broj. Zamislite, u Rusiji se za jednu godinu rodilo beba koliko Kosovo ima stanovnika. Cak su i hrvatski mediji to zabelezili.

www.javno.com/hr-svijet/rekordan-porast-nataliteta-u-rusiji-2008_219507

Rusija je velika zemlja i nema visak stanovnistva, tako da vlasti mogu podsticati natalitet mnogim merama. Suprotan primer je Kina gde vlasti destimulisu natalitet vodeci politiku jednog deteta. Opet to je usled razloga prenaseljenosti.

Jos jedan nacin borbe protiv smanjivanja stanovnistva je dozvoljavanje useljavanja, sto se primenjuje u evropskim zemljama. Danas zato evropski gradovi i podrucja su puni stanovnistva iz zemalja treceg sveta pre svega Afrike i Azije sto nervira naconaliste.

Srpske vlasti jednostavno ne posvecuju pitanje ovom problemu, verovatno usled drugih problema. Ali to je stvar izbora. Ukoliko nema podsticanja nataliteta pre ili kasnije ce se sprovoditi useljavanje i to najverovatnije u skladu sa racunicom koja predstavlja razliku izmedju godina kada je prestao porast stanovnistva sa sadasnjim stanjem. Dakle i Nis i Novi Sad ce se vratiti na primer uvozom stanovnistva iz slovenskih zemalja (Rusije i Belorusije), ali moze i iz azijskih budistickih zemalja (Mjanmar, Kampucija, Vijetnam i td.).

Srbija ce se razvijati, gradice ako treba i citave nove gradove i privlacice stanovnistvo. A i natalitet u samoj Srbiji se moze povecati, na primer primenjujuci mere koje Rusija primenjuje.

ko ce citati ostatak nakon takvog rezonovanja...
ja govorim kako je milosevic zahebo srbiju, gore nego tvoj primer, a ti se pravdas da niko iz njegove familije nije...:rtfm::rtfm:

Ne govorimo uopste ni o Srbiji ni o Turskoj!Ja hocu da kazem da je stavio svoju porodicu u siuaciju da izgubi glavu...znaci govorim o njemu kao jedinki i njegovoj porodici...ne govorim da li je on zajebao Albance ili Kosovo...nadam se da ces da shvatis...

migel59@
ako izuzmemo rusiju, osim kao primer koji srbija treba ili mora slediti, da kazem onu narodnu..
iz tvojih usta u bozje usi

Ademe,cuo sam nesto ali ne znam da li je tacno,ovo te pitam bez zezanja...cuo sam da ce ova Vlada na Kosovu morati da ogranici da porodica ne sme da ima vise od 3 deteta jer je prevelik prirodni prirastaj i da drzava kao sto je Kosovo to ne moze da izdrzi...jel to stvarno?

Adem1:
ako izuzmemo rusiju, osim kao primer koji srbija treba ili mora slediti, da kazem onu narodnu..
iz tvojih usta u bozje usi

Adem_ks, je izrazio zelju za razgovorom, i kao sto se vidi veoma sam tolerantan. On je pisao u smislu kako Srbija gubi stanovnistvo. Govorio sam o dva osnovna nacina povecanja nataliteta. Rusija je primenjivanjem mera savremene demografije i drugih nauka izuzetno povecala natalitet i dalje ce da povecava. Samo u jednoj godini u Rusiji je rodjeno beba koIiko celo Kosovo ima stanovnika. U tom smislu sam govorio da i Srbija u buducnosti ce primenjivati slicne mere i uvozice stanovnistvo iz Rusije i Belorusije i moguce iz budistickih zemalja jugosistocne Azije i Indokine. Znaci doci ce dani kada ce u Srbiji rasti stanovnistvo a to ce sve biti podstaknuto burnim privrednim razvojem.

Adem1 i dva puta da kazes, a i Bozje usi izvanredno cuju, verovatno nisi upoznat sa projekcijama razvoja pojedinih zemalja, a ove projekcije su pravili strucanjaci na Zapadu. Pa Kina ce za dvadeset godina biti verovatno Br. 2 ili Br. 1 a Rusija verovatno Br. 5 u svetskoj ekonomiji. Ove dve zemlje su veoma napredovale i naravno da njihove uspesne primere treba slediti i Srbija ce slediti. Naravno i uspesne primere iz drugih krajeva sveta.

Poslednja izmena:
Na zalost, komunisticko bezboznistvo i nemoral, uzimaju svoj danak, sve je manje Srba. Mora se nesto uciniti da se poveca natalitet ili slobodno mozemo da se spakujemo i pravac moskva....

Da je tovja konstatacija tačna kod "verujućih" Srba natalitet bi bio veliki, ali nije.
Za vreme Socijalizma država je davala daleko veće pogodnosti i olakšice majkama.

Ademe,cuo sam nesto ali ne znam da li je tacno,ovo te pitam bez zezanja...cuo sam da ce ova Vlada na Kosovu morati da ogranici da porodica ne sme da ima vise od 3 deteta jer je prevelik prirodni prirastaj i da drzava kao sto je Kosovo to ne moze da izdrzi...jel to stvarno?

ja cuo nisam.
licno, sumnjam u tako sto.

Cekaj bre...ADem ovde postavlja teme o padu natalitete u Srbiji,a o onome sto se desava u njegovom dvoristu cuti.Sta je ovo?

http://www.srbijanet.rs/vesti/drustvo/11046-na-kosovu-znacajan-pad-nataliteta.html

procitao sam vest. inace prvi put cujem, mada se nesto govorilo na TV ali ...
ovome podseca na nekog ko se zali da je izgubio milion eura... a nece da kaze da mu je ostalo jos miliajrdu
znaci vest nije alarmantna

JЕС ОФ КОРС!!!
ДОНТ БИ РИДИКИЛИС!!!

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЈЕ6ЕТЕ!!!:worth::worth::worth:

:hahaha1::rotf::hahaha1::rotf::hahaha1:

Lepo je kad sam sebe tesis...ovi vasi `strucnjaci` kazu je ozbiljna,a jedino ti ako si veci strucnjak od njih onda...:hvala:

ako je procenat beba opao za 25 do 30 %, a svi znamo da je broj rodjenih beba bio prevelik, procentualno, onda ne vidim kako moze biti alarmatno 30 posto. to mu vise dodje kao blagi pad, iako i dalje broj jeste daleko iznad proseka evrope
to ti je prosta matematika.

Back