Odd Nerdrum:između kiča i umetnosti

Da li je tebi Nerdrum-kič?
Naravno da nije..ali on je osnovao Kitch pokret i svi njegovi sledbenici se izjašnjavaju
kao "Kitch" umetnici.
Kič pokret je međunarodni pokret klasičnih figurativnih slikara, koji definišu 'kič' na sličnoj osnovi
sa Aristotelovom racionalizovanom 'tehnom'. Pokret je rođen 1998. godine, na osnovu novog filozofskog shvatanja kiča - najavio je Odd Nerdrum u svojoj retrospektivnoj emisiji u Muzeju savremene umetnosti Astrup Fearnlei u Oslu. Nerdrum se deklarisao kao slikar kiča, a kasnije
je pojasnio koncept kiča u svojoj knjizi O kiču-napisanoj zajedno sa Jan-Ove Tuv i drugima.

Kič je dubok u svojoj površnosti -
Umetnost je površno duboka

Odd Nerdrum

Nerdrumu koncept kiča predstavlja novu nadgradnju za iskreno i narativno figurativno slikarstvo.

Odd-Nerdrum-Bright-Nights.jpg

Bright Nights
Odd Nerdrum

**Prema Hansu Reimannu, koncept „kiča“ nastao je sredinom 1800-ih u minhenskim ateljeima.
Njegova svrha je bila da napadne „prethodnu kulturu“, praveći prostor za modernu umetnost.
Istorijski gledano, termin je povezan sa rođenjem sistema likovnih umetnosti 100 godina ranije.
Dok ovaj drugi hvali estetsku ravnodušnost, „kič“ obuhvata sentimentalne i narativne slike, književnost i muziku.
Kič motivi se tipično bave nepromenljivim iskustvima ljudskog života.

Kič slikarstvu zameraju na sentimentalnosti slika i patetici koju u slikama vide (kritičari)**

Lunatics (2002)
Odd Nerdrum

Ukupno deset ljudi sedi rasuto po zemlji u neplodnom pejzažu.
Na zemlji su šljunak, a u pozadini stenovita brda.
Neke figure su nage , neke polunage , dok druge nose jednostavne kožne ogrtače.
Figure nose pokrivala za glavu povezane sa autoritetom:
krune, šlemove i elegantne kape.
Jedan čovek u prednjem planu ima štit, dok je figura na začelju naoružana štapom ili kopljem.

odd-nerdrum--lunatics.jpg

Matthew Ballou of Image 2006. je napisao:
"Ludaci "prikazuju neku vrstu grupnog meditativnog stanja istraženog na ranijim slikama poput
" Majke i blizanaca pored mora" (1999) i Dawn (1990), ali to vodi u novom pravcu. ...
Slika je ogroman osećaj perspektive i ogroman, dubok prostor, za razliku od ranijih dela koja se često odvijaju u uskom prostoru."

U svojoj belešci iz kataloga iz 2014, Sothebi's je opisao sliku kao
"suštinski primer Nerdrumovih velikih alegorija, predstavljajući osećaj apokaliptike".

Odd Nerdrum skoro nikada ne daje intervjue.
Voditelj Fredrik Skavlan je prvi koji ga je intervjuisao u poslednjih devet godina.

ZVYGTDHN6N4LYC6NLA6JAVZUSE.jpg

Odd Nerdrum -2011

Nerdrum je došao na snimanje sa svojim sinom Ødeom.
Slikar tvrdi da ljudi koji stvaraju umetnost ne treba da budu politički orijentisani.

- Bilo da se radi o ograničenjima brzine ili o tome gde je dozvoljeno pušiti.
To prepuštam političarima. Moram da vidim svet kao nešto veće.
To je kao orao koji leti iznad zemlje.
Voleo bih da sam orao, jer tada ne bih morao da idem u zatvor.

.
U avgustu godine 2011-e- Nerdrum je bio osuđen na dve godine zatvora u Okružnom sudu u Oslu.
Osuđen je jer je prodao slike za 10,4 miliona norveških kruna, a da nije obavestio nadležne.
Dakle, na ovaj novac nije platio porez. On je uložio žalbu na presudu.
Nerdrum veruje da ga država progoni.

- Traže me od moje 20. godine.
Ali ako je država surova prema meni, onda imam moć da radim.
Oni prema kojima je država blagonaklona ne razvijaju se.
To je zato što nemaju anksioznost.
Čovek mora malo da pati da bi postao pravi muškarac

8267.Ner001.jpg-550x0.jpg

Odd Nerdrum
Self-portrait (1997)

Izvor:
https://www.klartale.no/kultur/2011/09/30/odd-nerdrum-pa-skavlan/

„Slikarstvo kao disciplina je uništeno; vreme je da slika ponovo bude sjajna.”
Tako zvuči filozofija majstorskog slikara i to su njegove glavne tačke:
pre svega, slikar je zanatlija; osim toga, slikar treba da traži ono što je uvek aktuelno.

Odd-Nerdrum-Tutt'Art@-8.jpg

„Napravio sam nešto divno i ponosan sam na to. "
Nije slučajno da je Aristotel mislilac koji je najviše uticao na filozofiju kiča.
On tvrdi da zanat ima svoju korisnost i vrednost kao sredstvo posredovanja.

Reprezentacija, je vredna i bitna - ne samo zato što se u prepoznavanju motiva nalazi radost i uvid,
već zato što se može rekreirati radnja na slici. Sva ljudska osećanja dobijaju oblik u delu.
Priče koje koriste poznate scene i arhetipske situacije su, prema Aristotelu,
od najveće vrednosti jer su izraz univerzalnog.

Odd-Nerdrum-Tutt'Art@-9.jpg
Odd Nerdrum vraća disciplinu slikanja ljudima.
Umetnost je radi umetnosti.
Kič je, međutim, za ljude.
Uklanjanje unutrašnjih vrednosti umetnosti ponovo čini slikarstvo opipljivim fenomenom.
Vratiće se osećaj korisnosti, a time i vrednost.
Slikarstvo je uzdignuto na stare visine.
Slikarstvo je ponovo sjajno.

https://ao-publishing.com/odd-nerdrum-making-painting-great-again/

Odd Nerdrum - Tutt'Art@ -.jpg

Nerdrum kreira šest do osam slika godišnje. Tu spadaju mrtve prirode malih svakodnevnih predmeta kao što su cigle, portreti i autoportreti čiji su subjekti obučeni kao iz nekog drugog vremena i mesta, i velike slike, alegorijske prirode koje daju osećaj apokaliptike i opet upućuju na neko drugo vreme.

Back