Odbrana od hladnog i vatrenog oruzja(noza,pistolja,palice...)

Mislim da je ova tema koja se bavi odbranom od oruzija jako vazna i pokrecem je ponovo . Pocecu sa par klipova skoji su zabelezili stvarne napade nozem . Svaki komentar , sugestija , misljenje su zlata vredni , pa molim posetioce foruma da daju komentare , preporuke, podele svoja iskustva ...

klasicna da kazem pocetnicka greska NAORUZANIH policajaca..
naoruzanom i evidentno opasnom coveku koji jos nije pri sebi su prisli bez potegnutih pistolja..kad je krenulo..bilo je vec kasno

medjutim sta su ocekivali? da ga opkole i da se ovaj mirno preda..? doveli ga u situaciju "udri il bezi"..posto nije imao gde da bezi..odlucio se da napadne..lik je bio ..ocajan..a to ga cini veoooma opasnim
epilog
3 tesko povredjena policajca

prvi neprijatelj napadnutog u sitacijama vatreno/hladno oruzje nije sam napadac vec covekov strah..koji ga sprecava da realno proceni situaciju..i ne samo to vec ga sprecava i da rezonuje sa napadacem ukoliko to nije napad tipa zaseda/sacekusa

medjutim..napadac..kada poteze oruzje..OCEKUJE da se zrtva uplasi..ako se zrtva ne upasi to napadaca zbuni..sto daje priliku za rezonovanje sa istim..
realne zivotne situacije ne obuhvataju napadace koji su ..profesionalne ubice

na zalost strah se ne moze otkloniti na lak nacin..zahteva jaku psiholosku pripremu kao i NAVIKU na opasne situacije

Jos jedan problem je sto se ljudi drze sablona i "tehnika" , odnosno daju gotova resenja na predpostavljene napade . Isitina je da u odbrani od oruzija , posebno noza treba pre svega raditi na refleksima , i situaciju na treningu sto vise pribliziti realnoj kada je nivo stresa u pitanju . Kada se trenira na taj nacin praktikant ce sam odabrati tehnike koje su najefikasnije i koje najvise leze njegovoim fizickim predispozicijama . Ljude treba treba trenirati da znaju kako da rade , a ne sta da rade , jer je praksa pokazala da gotova resenja u relanim situacijama ne daju dobre rezultate .

:lol:
ja bih u naslov dodao i odbrana od casa flasa piksli stolica itd itb

ajd da podelim jedan scenario napada "talibana" u kafani
upadanu tako nekoliko "talibana" ornih za tucu i krenu da provociraju ostale goste..koga isprovociraju da ustane i da ih priupita za junacko zdravlje..krenu u sledecu taktiku..dok onaj koji provocira nastavlja da provocira,,njegovi drugari prilaze ovom stoj ustao u maniru.."e brate nemoj vidis da je pijan ovo ono" a u stvari sta zapravo rade..? u tom "prijateljskom" prilazu..postavljaju se..hvataju za ruke revere ramena,,drugim recima vrse imobilizaciju..uglavnom napadnuti nije ni svestan da je napad odavno poceo..i kad obracun zaista krene..ovaj jadnik popije batine.dok shvati sta se zbiva vec je na patosu i svi ga sutaju.udruzeno

Када год вам прети опасност од ватреног оружја или хладног које може да вам нанесе тешке телесне повреде или вас усмрти,
а притом нисте у стању да одговорите, покушајте да смирите ситуацију или побегните.
То је најбоља вештина.

Свакако, уколико нападач није обучен да правилно дејствује на противника уместо што насумично напада, истог онеспособите и одузмите оружје.

Nazalost stvarnost je da svako moze da kupi noz na pijaci (pre svega svaki klinac), a s obzirom ratnu istoriju zemlje imamo i puno vatrenog oruzja sto automatski znaci da moze i povoljno da se dodje do njega.
Posto svaka vestina ima neku vrstu odbrane od oruzja zamolio bih vas da postavite vas primer, sto u obliku snimka, slike, animacije,word documenta...
Nadam se da ce tema pomoci nekome, i da je svakome jasno da su situacije s oruzjem nepredvidive i da niko nije supermen, i da se necete prozivati medjusobno oko tehnika vec ostati pri osnovnoj ideji da ovo treba da pomogne nekome
stvar je u brzini.

Sad sam video na youtube snimke odbrane od oruzja ruske sisteme i Kadochnickov sisteme (to je valjda neka grana/varijacija il' filijala) - brzo, snazno...svaka cast, potpunu suprotnost sam video na primerima iz realnog aikidoa komplikovano, hvatovi, rotacija napadaca cccc apsolutno neizvodljivo pa ma kako te napao neko od 80 kg pa navise sa ili bez oruzja, tera me da kazem koj su k dali ime realni

Malo mozda i suvise kasno pitam, ali daj neki klip da ga zajedno iskomentarisemo... Imam da ti mnogo bolje priblizim stvar koja se zove "tehnike za prikaz vestine" i "tehnike koje se rade na treningu", odnosno da ti pojasnim razliku izmedju skolskih tehnika i "ostalih"...

rzmislite da li vredi ono sto vidjate na treninzima... nista vas ne moze pripremiti na ovakve napade, i svaka tehnika aikidoa i drugih tradicionalnih vestina je smesna kao odgovor na ovo sto cete videti
http://adf.ly/266745/knifedefmyth
Mislim da si promasio poentu, svi video snimci koji su usli u ovu kompilaciu napada nozem su odradjeni na civilima koji definitivno kako se moze videti iz situacija nisu upoznati sa odbranom od noza, nebitno za vestinu. Tacno je da je bilo napada na policajce, ali oni isto tako nisu bili obuceni za borbu protiv noza kao sto se takodje moglo zapaziti. Nazalost to je danasnja realnost, da imas veliki broj ljudi koji su zaposleni kao security staff i rade po prodavnicama, trznim centrima ali osim fensi uniforme i misica nemaju mnogo toga da pokazu. Zbog toga se takvi u realnim opasnostima prikazanim u videu, brane na isti nacin kao i civili, pokusavajuci da pobegnu, hvataju se ukostac sa razbojnikom, ili ga hvataju za ruku pokusavajuci da ga zadrze tj. ukoce koliko god to bilo moguce. Tako da ne bi smio da pljujes po borilackim vjestinama jer da je ijedan subjekat napadnut u videu, koristio bilo kakvu borilacku vestinu, napad bi bio vrlo brzo sprijecen.
Ovde bih se slozio sa starolecaninom, jer trening jedne vestine podrazumeva da se upravo ovakva situacija razlozi na cinioce toliko proste da se bukvalno mogu naslutiti. Zatim se treningom ide sve brze i brze. Isto tako razlicite borilacke vjestine imaju razlicite principe. Ovdje je autor ocigledno nameravao da prikaze borilacke vjestine narocito one tradicionalne kao los potez prilikom odbrane od napada nozem na ulici, cime je izdvojio za laike nedokucive kate sa nozem, kojima se objasnjava princip borbe, ali ne definitivno i odbrana i to mixao sa scenama emisija tipa "Da se najezis". Poenta je da bi u realnoj borbi jednog ovakvog napadaca i praktikanta borilacke/ih vjestina doslo najvjerovatnije do udarca i savladjivanja protivnika. Ako ponovo pogledas snimak vidjeces da nijedna zrtva nije uzvratila udarcem, sto dokazuje moju poentu da su u pitanju napadi na civile a ne na poznavaoce borilackih vjestina. I da potpuno je smijesno reci da vjestine ne mogu pripremiti za ono sto smo vidjeli, jer to je i cilj vjestina da se izvucemo zivi iz ovakvih situacija. Pozdrav.

Mislim da si promasio poentu, svi video snimci koji su usli u ovu kompilaciu napada nozem su odradjeni na civilima koji definitivno kako se moze videti iz situacija nisu upoznati sa odbranom od noza, nebitno za vestinu. Tacno je da je bilo napada na policajce, ali oni isto tako nisu bili obuceni za borbu protiv noza kao sto se takodje moglo zapaziti. Nazalost to je danasnja realnost, da imas veliki broj ljudi koji su zaposleni kao security staff i rade po prodavnicama, trznim centrima ali osim fensi uniforme i misica nemaju mnogo toga da pokazu. Zbog toga se takvi u realnim opasnostima prikazanim u videu, brane na isti nacin kao i civili, pokusavajuci da pobegnu, hvataju se ukostac sa razbojnikom, ili ga hvataju za ruku pokusavajuci da ga zadrze tj. ukoce koliko god to bilo moguce. Tako da ne bi smio da pljujes po borilackim vjestinama jer da je ijedan subjekat napadnut u videu, koristio bilo kakvu borilacku vestinu, napad bi bio vrlo brzo sprijecen.
Ovde bih se slozio sa starolecaninom, jer trening jedne vestine podrazumeva da se upravo ovakva situacija razlozi na cinioce toliko proste da se bukvalno mogu naslutiti. Zatim se treningom ide sve brze i brze. Isto tako razlicite borilacke vjestine imaju razlicite principe. Ovdje je autor ocigledno nameravao da prikaze borilacke vjestine narocito one tradicionalne kao los potez prilikom odbrane od napada nozem na ulici, cime je izdvojio za laike nedokucive kate sa nozem, kojima se objasnjava princip borbe, ali ne definitivno i odbrana i to mixao sa scenama emisija tipa "Da se najezis". Poenta je da bi u realnoj borbi jednog ovakvog napadaca i praktikanta borilacke/ih vjestina doslo najvjerovatnije do udarca i savladjivanja protivnika. Ako ponovo pogledas snimak vidjeces da nijedna zrtva nije uzvratila udarcem, sto dokazuje moju poentu da su u pitanju napadi na civile a ne na poznavaoce borilackih vjestina. I da potpuno je smijesno reci da vjestine ne mogu pripremiti za ono sto smo vidjeli, jer to je i cilj vjestina da se izvucemo zivi iz ovakvih situacija. Pozdrav.

ne pametuj (citaj: "ne lupaj"), mozes 3 godine da vezbas samo odbranu od noza, ja ti licno garantujem da te n bi spasilo nista kad bi te licno napao sa obicnim nozicem za secenje bureka

Neke od načina za rad u situaciji ugroženosti hladnim i vatrenim oružjem, po metodologiji ruskih specijalaca to jest u Sistemi, vežbači će moći da nauče na ovom seminaru

Instruktor iz glavne sale Sisteme (Systema Headquarters), kod Vladimira Vasiljeva u Torontu i bivši pripadnik pomorskih trupa Ruske vojske Maksim Franc održaće u oktobru 2011 seminar u Beogradu
Sistema seminar, razoružavanje protivnika - nož i pištolj

Back