Odbrana ili ne licnog stava?

Ако група чини или пропагира оно што и ја мислим, онда нема никаквог проблема.
Ако то није случај, ипак ћу радити како ја мислим и осећам. Никад против себе.

Ако група чини или пропагира оно што и ја мислим, онда нема никаквог проблема.
Ако то није случај, ипак ћу радити како ја мислим и осећам. Никад против себе.

Da,ali cena toga je nerazumevanje grupe,iako sama ocekuje razumevanje za svoje stavove.
Ja platim tu cenu,ali se nekad zapitam,kada bih mogla protiv sebe,da li bi mi zivot,tj medjuljudski odnosi bili laksi,ako bih se priklanjala vecinskom stavu!?Ali,onda bi cena bila da se osecam beskarakterno....

Da,ali cena toga je nerazumevanje grupe,iako sama ocekuje razumevanje za svoje stavove.
Ja platim tu cenu,ali se nekad zapitam,kada bih mogla protiv sebe,da li bi mi zivot,tj medjuljudski odnosi bili laksi,ako bih se priklanjala vecinskom stavu!?Ali,onda bi cena bila da se osecam beskarakterno....

Увек ће постојати група која ће разумети моје ставове, ма колико мала била. Ако ништа друго, та је група моја најужа породица.
За друге ме заболе да не кажем шта.

Da li se pre priklonite grupi u nekom cinjenju,tj ponasanju,ili zivite po svom ubedjenju?

Мислим, Канаринка, да сам на овом форуму бар 4763756 пута доказала да ме заболе шта широке народне масе мисле. :lol:
Не бојим се ничег- ни осуде, ни презира, па ни мржње.
Сваки сопствени избор правим из убеђења да тако треба.

Па то је твој, мој и ко зна све чији крст!

Ја не могу да замислим себе као неку мирну, тиху, која се не побуни ако осети дубинску потребу за тим, нити као неку која упркос убеђењу доноси одлуке ма како плебс мислио. :lol:

Мислим, Канаринка, да сам на овом форуму бар 4763756 пута доказала да ме заболе шта широке народне масе мисле. :lol:
Не бојим се ничег- ни осуде, ни презира, па ни мржње.
Сваки сопствени избор правим из убеђења да тако треба.

Daleko bilo da se bojim osude,samo pokusavam da shvatim licemerstvo,sto se od mene ocekuje demokratija,a ja je ne dobijem!

U porodici pruzam pasivni otpor ako mi se nesto ne dopada, svoje stavove ne iznosim potpuno, ako bi to moglo da unisti nase odnose, jednostavno ne znam da se svadjam i nemam ni volje ni zivaca za preke poglede, svadju i viku.
Sto se drustva tice, izbegavam koliko mogu da se povinujem grupi, i nije me mnogo briga da li ce Mika ili Zika da misli da sam ovakav ili onakav, ako nesto ne volim, ne prija mi, ne zelim da uradim obicno to i ne radim. Jedino gde moram donekle da popustim su ljudi do kojih mi je stalo.
Nekada se zapitam da tako ne guram ljude od sebe, ljude do kojih mi je stalo, ali opet mozda je i to bolje, nego da sedim i trpim i da radim stvari koje ne zelim preko svoje volje, jednostavno "jer se tako radi" tj. ocekuje.

Da li se pre priklonite grupi u nekom cinjenju,tj ponasanju,ili zivite po svom ubedjenju?

A ko ce ti odgovoriti na ovo pitanje kako ne zivi po svojim ubedjenjima, nego gazi po sebi jer se priklanja grupi? Niko..

Ja bih rekla slicno kao i elektrika, uvek postoji neka grupa, pa makar to bila mala manjina. Niko nije bas toliko jedinstven po razmisljanju da ga apsolutno niko na svetu ne moze shvatiti.
Vecinskim zenskim grupama recimo skoro nikad nisam pripadala, uvek sam se osecala kao uljez (a ne bih mogla da smislim sebe da glumatam nesto sto nisam)..ali evo sad kao mama mogu reci da upadam u vecinski nacin razmisljanja po prvi put..sto bi rekli mainstream :lol:

ми смо то превазишли
средњошколци имају потребу да се групишу
Ово баш и није тачно.
Рецимо, уколико неки форумаш износи став који се маси не допада, већина ће да ћути и да га се мане, али оног момента када неко ко рецимо не држи много до пристојности, крене опако да кињи оног првог, тада се јави читава група несврстаних да се окоми на човјека.
И то се свуда виђа, у рл исто као и на форуму.

Daleko bilo da se bojim osude,samo pokusavam da shvatim licemerstvo,sto se od mene ocekuje demokratija,a ja je ne dobijem!
Ја обожавам данашње космополите. Космополитизам је постао друго име за лицемерје и прекривање сопствених комплекса и неразрешених фрустрација. :lol:
Просто се наслађујем да их раскринкавам, подбадам и солим им рану.:cool:

- - - - - - - - - -

Ово баш и није тачно.
Рецимо, уколико неки форумаш износи став који се маси не допада, већина ће да ћути и да га се мане, али оног момента када неко ко рецимо не држи много до пристојности, крене опако да кињи оног првог, тада се јави читава група несврстаних да се окоми на човјека.

Тачно.
И у рл у у виртуелном свету, човек је склон кучкарењу тј. чопорисању.
То не раде само најбољи и најјачи представници. :lol:

Ово баш и није тачно.

ини ми се да је раније било кланова на форуму, сад мање или нема уопште
то је мој личнин утисак

A ko ce ti odgovoriti na ovo pitanje kako ne zivi po svojim ubedjenjima, nego gazi po sebi jer se priklanja grupi? Niko..

:lol:

Баш то!

Вероватно сви имамо о себи лепше мишљење него што заслужујемо.
Како, иначе, објаснити, рецимо ситуацију у мојој школи, где има 60 запослених а скоро сви су незадовољни ситуацијом и руковођењем школе (поступцима директорке) и сви у четири ока по кулоарима причају о томе, али нико не сме да писне. А и кад неко писне, остали ћуте...или се јавно ограде...:roll:
А не верујем да се случајно стекло на једном месту баш 60 људи који мисле о себи да се приклањају већини и да немају своје ја.

Ја сам стварно тренутно у великој дилеми да ли да и даље истерујем правду или да се повинујем већини, ћутим и гледам своја посла...:confused:
Већ пар пута у последње време нисам одреаговала, ћутала сам и ја ко последњи миш, вагајући да ништа не бих успела тиме, а да бих само навукла директоркин бес на себе......и сад не могу себи у очи да погледам...:(
И то ме стварно мучи.:(

Poslednja izmena:
ми смо то превазишли
средњошколци имају потребу да се групишу

Ne bih se slozila,jer ljudi se grupisu od kad postoje.Misljenja sam da su neki vise a neki manje tolerantni.Vernici su uglavnom NEtolerantni,cak sta vise verbalno agresivni u nametanju svog pogleda na boga!Ako odstupias od njihovog ustaljenog rituala,odmah ti zalepe etiketu sotone ili da si Turcin ili vec nesto trece.

Zbog stava i ponosa dobih otkaz sa 30 godina staža i sad nema posla za mene,evo četvrta godina teče.
Opet bih isto uradila,neću da ćutim i trpim,pa nek crknem.
Ljudskoj rasi je valjda u prirodi da se grupiše,stvara čopore,deli ''opšti'' stav nametnut od strane jakih
pojedinaca.
кад бисмо сви имали овакву храброст не би могли да нас газе робовласници

Zavisi od potrebe.. stavove uglavnom ne menjam, kao ni mišljenja o nekim situacijama s tim da delam u zavisnosti od potrebe...
Ne bolujem od toga da budem individualac po svaku moguću cenu.
Znam ko sam, znam šta sam, znam šta mislim... ako okolnosti nalažu drugačije, tj. da ćutim i klimam glavom, hoću....
A ne volim ni ljude koji iznose svoje stavove i mišljenja bezveze, tj. iznose ih i onda kad ih niko za njih nije pitao... Deluju mi frustrirano i iskompleksirano... izbegavam ih... ne prija mi njihovo društvo.
Ljudi koji su sigurni u sebe ne bodu oči svojim stavovima.

Zavisi od potrebe.. stavove uglavnom ne menjam, kao ni mišljenja o nekim situacijama s tim da delam u zavisnosti od potrebe...
Ne bolujem od toga da budem individualac po svaku moguću cenu.
Znam ko sam, znam šta sam, znam šta mislim... ako okolnosti nalažu drugačije, tj. da ćutim i klimam glavom, hoću....
A ne volim ni ljude koji iznose svoje stavove i mišljenja bezveze, tj. iznose ih i onda kad ih niko za njih nije pitao... Deluju mi frustrirano i iskompleksirano... izbegavam ih... ne prija mi njihovo društvo.
Ljudi koji su sigurni u sebe ne bodu oči svojim stavovima.

Onda bi diskusija bila mrtva,tj ne bi postojala.Na kraju krajeva,licni stav sticemo i iz neke diskusije,kada se iznesu veci broj misljenja,te se odlucujemo za jedno,ili formiramo neko svoje.Mislim,nema coveka koji ima stav bas o svakom pitanju.
Mada mnogi prihvataju model ponasanja bez preispitivanja ZASTO bas tako a ne drugacije,i takvima je zivot laksi jer se uklapaju u stereotip,dok oni koji iznose svoj stav koji je drugaciji od vecinskog,biva proglasen agresivnim!

Кад сам била млађа, плашила сам се да се политички изјасним у друштву рођака за које сам знала да не деле моје ставове.

Чега сам се плашила, ни сама не знам. Да ће престати да говоре са мном, да ће ме исмејати, да ће се наљутити и други ужаси.

Сада потпуно опуштено говорим шта ме воља, и гле чуда - испада да имам много истомишљеника.

Back