Odbojnost prema nekome bez objektivnog razloga

Ortak2

Zainteresovan član
Poruka
277
Kako naslov kaže - da li ste doživeli? Pitanje se odnosi i na RL i na forum.
Jednostavno, neko mi ide na živce, a da ne umem da objasnim zašto tačno (osim da, u najboljem slučaju slutim da je u pitanju licemer); ima osoba koju ne mogu da smislim, ne mogu da kažem ko, muškarac koji mrzi žene (sve je jasno a i objektivno) međutim ne mislim na njega (pomenula sam samo zbog toga da ga isključim kao potencijalnog primera, u pitanju je ženska osoba koja glumi "njanjavost".

U RL je obrnuto, tu imam nekoliko osoba koje gotivim, a ne znam zašto, simpatični klinci iz bloka, šta znam...

Neki ljudi nisu dobri za nas, a ni mi za njih i to je u redu.
To ne znači da su oni nužno loši
Ja mislim da su negde "ispod površine" loši...u tome je izgleda (moj) problem, "pročitam" nekako čoveka.
Svojim komentarom si me sad navela da shvatim.
samo se ne poklapamo u frekvencijama.
Možda.

Različite životne vrednosti dovode do neuklapanja i straha da će neko pomeriti naše "temelje". To se nazire iz najpovršnije komunikacije, ne mora da se uđe u dublju priču, većina nije svesna ni svojih vrednosti kamoli tuđih.
Npr, to kako neko gleda na žene kako ja gledam, pošto sam žena, to me ugrožava. Kako neko gleda na važnost obrazovanja pa ako lupa gluposti ili nipodaštava obrazovane, eto odbojnosti. Kako neko gleda na kolege na poslu, da li je za njega to saradnik/ca ili rival/ka. U govoru, pogledu, ophođenju, sve se to pročita.

Meni je vrednost kada ja osmislim svoja pravila, životna, pre svega, kada uradim nešto drugačije nego neko pre mene.
Starija osoba koja voli tradiciju i vidi obavezu da nastavi ono što su je učili roditelji, baba deda, u meni vidi pretnju njenoj priči. I sklona je da me ispravlja i nameće. Doživela sam ovo. Eto odbojnosti i to velike, ukoliko ne osvestim da se razlikujemo i da nema tu ugrožavanja ali ni potrebe da namećemo nešto. Kada bismo obe ovo znale možda bi i došlo do saradnje, ali obično dođe do iščuđavanja, u gorem slučaju, netrpeljivosti.

Nema tu neke velike filozofije, neko ti legne neko ti ne legne.
Nije ni bitno zbog cega, nas organizam to sam oseti.

Naša čula, kao i centri u mozgu za obradu podataka koje dobijemo os tih čula, rade automatski, bez mnogo uplitanja naše volje, i naš ceo organizam na neki način zna, oseti, "vidi" da li nam je neko gotivan ili nije, i organizam nas obavesti o tome.

Samo treba da covek nauci kako da slusa sebe, da zna da procita to "obavestenje".

Kad to skontas - onda u startu mozes da sprecis mnoge lose zivotne odluke, ne samo u odnosu sa ljudima, vec i u biznisu.

To ti je intuicija na steroidima :D

Možda, mada mi je ovo više kao simpatija ili antipatija, ja sam mislila na slučajeve kad ti se želudac prevrće od pojedinih ljudi, a da me neko pita zašto - nemam konkretno objašnjenje ili imam ali je neka sitnica koja nije vredna burne reakcije.

Pa ti ne znas svesno, ali tvoje svesno je jedan deo tebe.
Drugi deo tebe je ovo sto sam opisao.

Pa ti ne znas svesno, ali tvoje svesno je jedan deo tebe.
Drugi deo tebe je ovo sto sam opisao.
Ne znam, i pored sve filozofije ja još nisam raskrstila sa nesvesnim, možda previše razmišljam ili previše pokušavam da racionalizujem, ne dozvoljavam da nesvesno utiče na moje svesno, a očigledno je da utiče.

Drugačije ne bi ni moglo da se objasni - ako ja sad na primer ne podnosim tebe, o kome ne znam apsolutno ništa, to jeste nesvesno i u pravu si, međutim iako mi se neki tvoji stavovi blago rečeno ne dopadaju, sa druge strane neki mi se i dopadaju - znači da sam objektivna.

Ne znam ni koliko čovek može da bude baš uvek objektivan, pa sam pitala.
Stvarno postoji osoba ovde na forumu od koje mi se okreće želudac a ne znam zašto, čak mi je i krivo što ne mogu nikako da je prihvatim.
Laže, ali svi smo mi nekad nešto slagali, moguće da mi smeta lažni identitet ali ko sam ja da pričam o identitetu koja sam se 5 godina predstavljala kao muškarac?!
Dobro...barem nisam od onih koji vide samo tuđe greške a svoje ne.

Ja to pripisujem intuiciji. Neki unutrašnji alarm me obavesti da ta osoba nije to za šta se izdaje i tada sam samo u kurtoaznim odnosima sa takvima. Što se tiče foruma, tu se može desiti da nekoga krivo procenom, jer pisana reč ne može zameniti realnu interakciju, pogled, stav, ponašanje. Ovde na osnovu neke napisane reči može se desiti da steknem pogrešan utisak o osobi, a ako imamo u vidu da ljudi često na internetu kriju svoje pravo lice, greške su još češće.

Ne znam, i pored sve filozofije ja još nisam raskrstila sa nesvesnim, možda previše razmišljam ili previše pokušavam da racionalizujem, ne dozvoljavam da nesvesno utiče na moje svesno, a očigledno je da utiče.

Drugačije ne bi ni moglo da se objasni - ako ja sad na primer ne podnosim tebe, o kome ne znam apsolutno ništa, to jeste nesvesno i u pravu si, međutim iako mi se neki tvoji stavovi blago rečeno ne dopadaju, sa druge strane neki mi se i dopadaju - znači da sam objektivna.

Ne znam ni koliko čovek može da bude baš uvek objektivan, pa sam pitala.
Stvarno postoji osoba ovde na forumu od koje mi se okreće želudac a ne znam zašto, čak mi je i krivo što ne mogu nikako da je prihvatim.
Laže, ali svi smo mi nekad nešto slagali, moguće da mi smeta lažni identitet ali ko sam ja da pričam o identitetu koja sam se 5 godina predstavljala kao muškarac?!
Dobro...barem nisam od onih koji vide samo tuđe greške a svoje ne.

Procitaj knjigu "Moć podsvesti".

Kako naslov kaže - da li ste doživeli? Pitanje se odnosi i na RL i na forum.
Jednostavno, neko mi ide na živce, a da ne umem da objasnim zašto tačno (osim da, u najboljem slučaju slutim da je u pitanju licemer); ima osoba koju ne mogu da smislim, ne mogu da kažem ko, muškarac koji mrzi žene (sve je jasno a i objektivno) međutim ne mislim na njega (pomenula sam samo zbog toga da ga isključim kao potencijalnog primera, u pitanju je ženska osoba koja glumi "njanjavost".

U RL je obrnuto, tu imam nekoliko osoba koje gotivim, a ne znam zašto, simpatični klinci iz bloka, šta znam...

Јесам доживео. Не у скорије време.

Back