Odbijanje igranja za reprezentaciju: košarka Vs fudbal

Truman

Elita
Poruka
23.471
Svedoci smo da neki naši igrači neće da igraju za reprezentaciju, pretpostavlja se da je to zbog uticaja menadžera koji im savetuju da se čuvaju za narednu sezonu. Ima toga i u drugim reprezentacijama. S druge strane, u fudbalu su menadžeri takođe veoma jaki, ali nema govora o tome da igrači odbijaju da nastupaju za svoju zemlju ( makar se vucarali po terenu ). Imate li neko objašnjenje?

Svedoci smo da neki naši igrači neće da igraju za reprezentaciju, pretpostavlja se da je to zbog uticaja menadžera koji im savetuju da se čuvaju za narednu sezonu. Ima toga i u drugim reprezentacijama. S druge strane, u fudbalu su menadžeri takođe veoma jaki, ali nema govora o tome da igrači odbijaju da nastupaju za svoju zemlju ( makar se vucarali po terenu ). Imate li neko objašnjenje?

Samo da iz budzeta ne treba izdvajati zute banke, za grupne sportovove i profi klubove.

Slažem se, al to nije tema...:) Pokušavam da skapiram u čemu je fora...Ovi naši, i ne samo naši, fudbaleri koliko god da su neozbiljni, pritupasti, razmaženi isl svi od reda se odazivaju pozivu da nastupaju za reprezentaciju.

Verovatno ima razloga koji su sličini, ako ne i isti, samo sa drugačijom manifestacijom, a u vezi su sa boljom reklamom i prodajom igrača.

Nisam siguran da to ima utemeljenje u praksi kada je reč o nastupima za reprezentaciju...A i ako je tako postavlja se pitanje zašto fudbaleri ne odbijaju da igraju za repku...
U fudbalu igraci postaju zvezde na Svetskim i Evropskim prvenstvima, nekako javnost vise isprati, digne se veca prasina i time znacajno podizu svoju cenu. Posle svakog prvenstva bude igraca koji se prodaju samo zato sto su dobro igrali tamo.

Takodje, prvenstva u fudbalu su redja nego u kosarci. SP i EP su na 4 godine, znaci veliko takmicenje svake dve, dok je u kosarci svake godine neko prvenstvo plus je tu i Olimpijada koja u fudbalu maltene uopste nije bitna. Doduse nije da smo mi ucestvovali nesto na ovi novim Olimpijadama...

Valjda se i preko igranja za reprezentaciju prodaju...

Prodaju se oni koji su na prodaju, a oni koji su prodati imaju vodu u kolenu ili ne znam šta je ono Dangubić imao...
Razlika je između košarke i fudbala ta što UEFA i FIFA čvrsto drže i klupski i reprezentativni fudbal, dok u košarci ULEB i NBA vuku na svoju stranu, a FIBA je izgubljena u prostoru i vremenu.

Amerika? Nešto si pobrkao...:)

odbijanje nastupa za reprezentaciju je pocelo masovnim probojem srpskih kosarkasa u NBA
mislim samo su pokupili ono sto tamo vlada i amerima je to nerazumljivo
igrac ide na svoju ruku i u slucaju povrede sam snosi troskove
s druge strane mondijal i euro su mega dogadjaji koji donose mnogo vece pare i sponzore samim tim i menadzere itd.
dok eurobasket i fiba prvenstvo sveta u poredjenju sa ova dva gore su mnogo minorniji dogadjaji
za olimpijadu mozda ameri salju neku kao kopiju drim tima a i evropski igraci u NBA dolaze
opet zato jer je olimpijada finansijski jako i medijski popularno takmicenje

odbijanje nastupa za reprezentaciju je pocelo masovnim probojem srpskih kosarkasa u NBA
mislim samo su pokupili ono sto tamo vlada i amerima je to nerazumljivo
igrac ide na svoju ruku i u slucaju povrede sam snosi troskove
s druge strane mondijal i euro su mega dogadjaji koji donose mnogo vece pare i sponzore samim tim i menadzere itd.
dok eurobasket i fiba prvenstvo sveta u poredjenju sa ova dva gore su mnogo minorniji dogadjaji
za olimpijadu mozda ameri salju neku kao kopiju drim tima a i evropski igraci u NBA dolaze
opet zato jer je olimpijada finansijski jako i medijski popularno takmicenje

Sada to nije tako jer nemamo NBA igrače. A Divac, Stojaković, Jarić kao najistaknutiji naši NBA igrači su se odazivali pozivu...Dakle, nema izgovora da ovi evropski ne igraju.

Koliko me secanje sluzi, prvi su reprezentaciju bojkotovali Divac i Beric za OI u Sidneju 2000 (doduse, i jedan i drugi sa vise ili manje opravdanim razlozima).
Stojakovic je 2004. i 2005. cini mi se izostao zbog toga sto je Zeljko na njemu isterivao neke svoje principe.
Prvi put se reprezentacija sa ovom pojavom suocila pred EP 2003, a od debakla 2005. godine, to je postala uobicajena pojava, tako da se ja ipak ne bih slozio da je to uticaj igranja nasih u NBA.

Video bih vas da godinama ne možete da se odmorite i zalečite da li bi trčali na pripreme tipa mesec dana visinskih priprema, mesec dana pripreme s loptom i dve nedelje svakodnevnih utakmica SVAKE GODINE.

Moderni sport ima finansije, ali je poguban po zdravlje igrača. To se pogotovo odnosi na vrhunske košarkaše i tenisere kojima se odmor praktično ne dozvoljava.

Da, u fudbalu moze da ti cena jako puno poraste ako igras na svetskim i evropskim prvenstvima, Rodrigez iz Kolumbije ti je najnoviji primer. U kosarci, prvenstva su potpuno nebitna za bilo sta sto je pokazatelj kvaliteta nekog igraca. Nicemu ne sluze, nebitna su, i treba ih ukinuti i ostaviti samo Olimpijske igre.

Valjda se i preko igranja za reprezentaciju prodaju...

U fudbalu da. U kosarci, apsolutno niko se vise nece prodati zbog igara za reprezentaciju.

- - - - - - - - - -

Prodaju se oni koji su na prodaju, a oni koji su prodati imaju vodu u kolenu ili ne znam šta je ono Dangubić imao...
Razlika je između košarke i fudbala ta što UEFA i FIFA čvrsto drže i klupski i reprezentativni fudbal, dok u košarci ULEB i NBA vuku na svoju stranu, a FIBA je izgubljena u prostoru i vremenu.

Da, razlog tome je sto su u fudbalu parazitske institucije poput FIFA-e i UEFA-e jace nego parazitske institucije u kosarci. Zato sto imaju vise para, naravno.

Koliko me secanje sluzi, prvi su reprezentaciju bojkotovali Divac i Beric za OI u Sidneju 2000 (doduse, i jedan i drugi sa vise ili manje opravdanim razlozima).
Stojakovic je 2004. i 2005. cini mi se izostao zbog toga sto je Zeljko na njemu isterivao neke svoje principe.
Prvi put se reprezentacija sa ovom pojavom suocila pred EP 2003, a od debakla 2005. godine, to je postala uobicajena pojava, tako da se ja ipak ne bih slozio da je to uticaj igranja nasih u NBA.

Prvi su reprezentaciju bojkotovali Divac i Paspalj 97. za evropbasket u Barseloni...Paspalj do duse tad vise nije ni bio ozbiljan kosarkas ko danas Novica.
Pa smo opet bili prvaci.
Djordjevic od 98. (a i te godine igrao kao kapiten povredjen samo 5 min protiv Argentine) nije igrao a tad je imao ko Krstic sada.
Stojakovic posle 2003. sa 26 godina vise nije hteo da igra a redjali se treneri...

Razlika je u tome sto NBA treba da preuzme organizaciju medjunarodnih takmicenja od FIBE koja je poslednjih 20-ak godina i odlaska Bore Stankovica unazadila evropsku kosarku dibidus-unistili su svojom verzijom bosmana sve najvece proizvodjace.

a da umalo da zaboravim NBA je 100% uzrok jer bas prvi prvi koji je odbio je jos pokojni Drazen Petrovic pred evrobasket 91. ( i ma sta hrvati pricali nema veze sa ratom nego jer se spremao za NBA sezonu, Kukoc,Radja,Komazec,Perasovic su igrali, Kukoc cak bio kapiten)

Poslednja izmena:
Prvi su reprezentaciju bojkotovali Divac i Paspalj 97. za evropbasket u Barseloni...Paspalj do duse tad vise nije ni bio ozbiljan kosarkas ko danas Novica.
Pa smo opet bili prvaci.
Djordjevic od 98. (a i te godine igrao kao kapiten povredjen samo 5 min protiv Argentine) nije igrao a tad je imao ko Krstic sada.
Stojakovic posle 2003. sa 26 godina vise nije hteo da igra a redjali se treneri...

Razlika je u tome sto NBA treba da preuzme organizaciju medjunarodnih takmicenja od FIBE koja je poslednjih 20-ak godina i odlaska Bore Stankovica unazadila evropsku kosarku dibidus-unistili su svojom verzijom bosmana sve najvece proizvodjace.

a da umalo da zaboravim NBA je 100% uzrok jer bas prvi prvi koji je odbio je jos pokojni Drazen Petrovic pred evrobasket 91. ( i ma sta hrvati pricali nema veze sa ratom nego jer se spremao za NBA sezonu, Kukoc,Radja,Komazec,Perasovic su igrali, Kukoc cak bio kapiten)

Da nije NBA-a, kosarka ne bi ni postojala u ovom obliku, vec bi bila negde na nivou univerzitetske zabave.

Da nije NBA-a, kosarka ne bi ni postojala u ovom obliku, vec bi bila negde na nivou univerzitetske zabave.

Ne kazem da ne bi ali NBA je glavni razlog sto evropski kosarkasi najcesce odbijaju da igraju za reprezentacije.
Da NBA vidi svoj interes ($) u organizaciji internacionalnih takmicenja situacije bi bila drugacija kao i u fudbalu.
Vec postoje price u americi o organizovanju neke dodatne lige po kup sistemu pred sezonu, kao 2. titula tako da oni svakako imaju zelju da vise zarade i vremena u rasporedu.

Ne kazem da ne bi ali NBA je glavni razlog sto evropski kosarkasi najcesce odbijaju da igraju za reprezentacije.
Da NBA vidi svoj interes ($) u organizaciji internacionalnih takmicenja situacije bi bila drugacija kao i u fudbalu.
Vec postoje price u americi o organizovanju neke dodatne lige po kup sistemu pred sezonu, kao 2. titula tako da oni svakako imaju zelju da vise zarade i vremena u rasporedu.

Reprezentativna takmicenja su ionako zaostavtina amaterizma u sportu, a mi smo uveliko usli u profesionalizaciju sporta. Takmicenja reprzentacija su tamo negde za 1956-u godinu.

Reprezentativna takmicenja su ionako zaostavtina amaterizma u sportu, a mi smo uveliko usli u profesionalizaciju sporta. Takmicenja reprzentacija su tamo negde za 1956-u godinu.

fudbal svi prate svetsko i tu je velika zarada
kosarka je jedini "americki" sport koji se bas bas primio svuda po svetu ali poslednjih deceniju, dve je interesovanje van interesovanja za NBA u padu uzasnom
to je proizvod koji bi NBA mogao da unovci jos vise kroz internacionalizaciju i organizaciju reprezentaticnih takmicenja
Stern je hteo da se siri klupski van granica severne amerike ali ne verujem da za to ima realne mogucnosti bar tamo gde oni to zele ( London,Madrid,Pariz,Berlin, Peking)
Ali ko zna uz nezainteresovanost NBA i dalji diletantizam FIBA mozda pre amerika uspe da izveze americki fudbal svuda po svetu nego basket

Back