Odakle toliki muslimani u BiH?

mjaut82

Obećava
Poruka
92
Pozdrav,

Ovih dana malo sam istrazivao popise BiH u periodu izmedju 61, 71 i 81 godine. Znam da ima ovde pametni glavica pa da mi objasni.

1961 je bilo 3 277 948 stanovnika BiH
Srba - 1 406 057
Muslimani - 842.248
Hrvati - 711.665
Jugosloveni 275.883

ostale necu navoditi jer nemogu da uticu na moju tezu dalje...

https://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_stanovništva_u_Bosni_i_Hercegovini_1961.

1971 je bio 3 746 111 stanovnika BiH {vise za pola miliona}
Muslimani 1 482 430
Srbi 1 393 148
Hrvati 772 491
Jugoslaveni 43 796

https://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_stanovništva_u_Bosni_i_Hercegovini_1971.

Znaci dobili smo nekih preko 640 000 novih muslimana, broj Srba i Hrvata se nije nesto drasticno menjao {Srba manje 15 hilj i Hrvata vise za 50ak hilj.}, dok vidimo da se broj Jugoslovena smanjio za nekih 230 hiljada. Otprilike dobijamo 400 000 stanovnika muslimana, ako su ti 230 hiljada Jugoslovena i tih 15 hiljada Srba kojih je manje, se izjasnilo kao muslimani.

1981 je bilo 4 124 256 stanovnika BiH. {skoro 1 milion vise nego 61}
Muslimani 1 630 033
Srbi 1 320 738
Hrvati 758 140
Jugoslaveni 326 316

https://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_stanovništva_u_Bosni_i_Hercegovini_1981.

Vidimo da je 1961 bilo 840 000. muslimana, 1981 ih ima 1 630 000, dobijamo skoro 800 000 vise za 20 godina, broj Srba se smanjio za tih 20 god. nekih 80 000, Hrvata se povecao 40 hiljada. Jugoslovena se povecalo 50 hiljada {iako ih 71 bilo samo 40 hilj.} Broj stanovnika BiH se povecao za skoro citavih milion stanovnika za tih 20 god, ali kako vidimo taj broj od citavog miliona dobismo 80% vise muslimana. Mene sada ubedjuju da su se ti muslimani izjasnjavali kao Srbi, Hrvati ili Jugosloveni {koji su ustavom 71 dobili pravo na nacionalno opredelenje da se izjasne kao narod} onda bi se trebalo drasticno smanjiti broj Srba,Hrvata i Jugoslovena koji su posle prelazili u muslimansku naciju u periodu 61-81 god...

Znam da sam mozda ovo konfuzno napisao, ali se nadam da cete moci shvatiti sta zelim da pitam. Izvinjavam se takodje na pravopisnim greskama.

Molim objasnjenje :rtfm: :per:

Алија Изетбеговић се својевремено изјашњавао као Србин.

Тако су имноги други 1961. године.

- - - - - - - - - -

Zašto su se Bošnjaci izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati ?

Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u demokraciji, godinama se izjašnjavao kao Srbin. Izetbegović ipak nije iznimka jer su se brojni muslimani iz bivše Jugoslavije svojedobno izjašnjavali kao Srbi ili, rjeđe, kao Hrvati.

MOSTAR - Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u demokraciji, godinama se izjašnjavao kao Srbin. Izetbegović ipak nije iznimka jer su se brojni muslimani iz bivše Jugoslavije svojedobno izjašnjavali kao Srbi ili, rjeđe, kao Hrvati. Bilo je to posebno naglašeno u razdoblju od II. svjetskog rata do početka 70-ih godina prošloga stoljeća kad je muslimanima konačno priznato pravo na naciju.

No, imali su muslimani tada i sretnijih rješenja mogli su se izjasniti kao neopredijeljeni ili prihvatiti jugoslavenstvo. Uostalom, većina je to i činila, pa je pitanje zašto su se neki priklonili hrvatskoj, odnosno srpskoj naciji.

Odgovor, čini se, prema pisanju Večernjeg lista, leži u činjenici da se na taj način lakše preživljavalo i napredovalo. Najteže je objasniti postupak Alije Izetbegovića, dugogodišnjeg lidera Bošnjaka.

Činjenica da se na popisu stanovništva nekad izjašnjavao kao Srbin poprilično kompromitira njegova kasnija, ekstremno islamistička stajališta.

Остатак на http://forum.klix.ba/alija-i-mesa-srbi-a-raif-i-mak-hrvati-t22375.html

- - - - - - - - - -

Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u demokraciji, godinama se izjašnjavao kao Srbin. Izetbegović ipak nije iznimka jer su se brojni muslimani iz bivše Jugoslavije svojedobno izjašnjavali kao Srbi ili, rjeđe, kao Hrvati.

MOSTAR - Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine u demokraciji, godinama se izjašnjavao kao Srbin. Izetbegović ipak nije iznimka jer su se brojni muslimani iz bivše Jugoslavije svojedobno izjašnjavali kao Srbi ili, rjeđe, kao Hrvati. Bilo je to posebno naglašeno u razdoblju od II. svjetskog rata do početka 70-ih godina prošloga stoljeća kad je muslimanima konačno priznato pravo na naciju.

No, imali su muslimani tada i sretnijih rješenja mogli su se izjasniti kao neopredijeljeni ili prihvatiti jugoslavenstvo. Uostalom, većina je to i činila, pa je pitanje zašto su se neki priklonili hrvatskoj, odnosno srpskoj naciji.

Odgovor, čini se, prema pisanju Večernjeg lista, leži u činjenici da se na taj način lakše preživljavalo i napredovalo. Najteže je objasniti postupak Alije Izetbegovića, dugogodišnjeg lidera Bošnjaka.

Činjenica da se na popisu stanovništva nekad izjašnjavao kao Srbin poprilično kompromitira njegova kasnija, ekstremno islamistička stajališta.

Остатак на http://forum.klix.ba/alija-i-mesa-srbi-a-raif-i-mak-hrvati-t22375.html

Nisi mi objasno nista, ako su ti koji su prelazili u muslimane, a nekada su se izjasnjavali kao Srbi, onda bi to u popisima se moralo odraziti...Molim bolje pojasnjenje, jer to sto si mi objasnio sam dobijao od njih.

Нема другог објашњења, сем да је држава кривотворила резултате пописа. Друга евентуална опција би била да су Мујо и Хасо свако вече били са својим женама.

муслимана је међу тзв југословенима било најмање, углавном су то били Срби и они из мешовитих бракова. током деведесетих један део је побегао на запад а мањи део се истовремено повлачио са јна у Србију и после су остали у њој.

- - - - - - - - - -

Bio sam u vojsci 1976. godine a za svaku novu klasu sam primao u četu nove vojnike .
Upisivao sam im podatke i raspoređivao ih po vodovima . Za svakoga sam morao upisati
i nacionalnost . Lako je bilo po imenu i prezimenu raspoznati ko je musliman .
Svi do jednoga su se izjasnili kao Jugosloveni mada sam im skrenuo pažnju da se mogu
izjasniti i kao Muslimani , kao OSTALI ili mogu izabrati bilo koju od opcija koje su ponuđene .
Nikada nisam sreo ( do ovih ratova )nekog muslimana koji se izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat .

Razlog je taj što su muslimani imali pozitivniji prirodni priraštaj odnosno natalitet sličan albanskom na KiM a drugi razlog je iseljavanje Srba u Srbiju.Krajevi naseljeni pretežno Srbima zapadno od Drine najnerazvijieniji su krajevi bivše Jugoslavije.To je rezultat politike KPJ- SKJ odnosno KPH- KPBIH koji su te krajevi zapostavili u nameri da pospeše iseljavanje Srba.

Bio sam u vojsci 1976. godine a za svaku novu klasu sam primao u četu nove vojnike .
Upisivao sam im podatke i raspoređivao ih po vodovima . Za svakoga sam morao upisati
i nacionalnost . Lako je bilo po imenu i prezimenu raspoznati ko je musliman .
Svi do jednoga su se izjasnili kao Jugosloveni mada sam im skrenuo pažnju da se mogu
izjasniti i kao Muslimani , kao OSTALI ili mogu izabrati bilo koju od opcija koje su ponuđene .
Nikada nisam sreo ( do ovih ratova )nekog muslimana koji se izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat .

To je zato što si sretao neobrazovane muslimane, ovi sa više obrazovanja uglavnom shvataju da je nacionalnost "musliman" ili "Bošnjak" obična smejurija...

Razlog je taj što su muslimani imali pozitivniji prirodni priraštaj odnosno natalitet sličan albanskom na KiM a drugi razlog je iseljavanje Srba u Srbiju.Krajevi naseljeni pretežno Srbima zapadno od Drine najnerazvijieniji su krajevi bivše Jugoslavije.To je rezultat politike KPJ- SKJ odnosno KPH- KPBIH koji su te krajevi zapostavili u nameri da pospeše iseljavanje Srba.

Pogledaj povecanje stanovnika od 1 miliona, ako su se iseljavali, bilo bi drasticno manje Srba, pogotovo ako su se iseljavali, a dobar broj prezlacili u muslimansku naciju. Natalitet ne verujem da je drasticno bio veci nego kod ostalih naroda, jer bi valjda negde statisticari pisali o tom fenomenu nataliteta. I sad se u BiH busaju sa natalitetom, uzmes statistiku federalnog zavoda i vidis da je mortalitet veci od nataliteta, ali opet ih je sve vise i vise. Ovde su jako zayebane politicke igre...

то је истина, мој бивши комшо је од кладуше, тамо су усташе током ww2 направили страшне злочине над Србима, муслиманске усташе. после рата преживели су масовно мигрирали у Србију. кад је ишао да сређује нешто око земље коју је по папирима поседовала његова породица суптилно му је стављено на знање, од муслимана партијских функционера, да Срби тамо немају шта да траже.

Sumnjam da su ti krajevi bili nerazvijeniji od KiM, a takođe sumnjam da su muslimani imali po petnaestoro dece, poput Šiptara. Pre će biti da su opasne muljačine sa ciframa...

Pogledaj povecanje stanovnika od 1 miliona, ako su se iseljavali, bilo bi drasticno manje Srba, pogotovo ako su se iseljavali, a dobar broj prezlacili u muslimansku naciju. Natalitet ne verujem da je drasticno bio veci nego kod ostalih naroda, jer bi valjda negde statisticari pisali o tom fenomenu nataliteta. I sad se u BiH busaju sa natalitetom, uzmes statistiku federalnog zavoda i vidis da je mortalitet veci od nataliteta, ali opet ih je sve vise i vise. Ovde su jako zayebane politicke igre...
Naravno da su se Srbi masovno iseljavali.U početku ih je Titova država pod izgovorom potrebe kolonizacije neposredno iseljavala u Vojvodinu i Novi Beograd i Beograd.Novi Beograd i jeste sagrađen da primi što više Srba zapadno od Drine a od 60-tih iseljavali su se uglavnom u Beograd u potrazi za poslom.Srbi su između dva svetska rata bili najbrojniji narod u BiH oko 45 % da bi do kraja postojanja Brozoslavije pali na oko 31 %.Kao što već napisao ta dva faktora- iseljavanje Srba i kosovski natalitet muslimana doveo je to drastično drugačijeg brojčanog odnosa.

Naravno da su se Srbi masovno iseljavali.U početku ih je Titova država pod izgovorom potrebe kolonizacije neposredno iseljavala u Vojvodinu i Novi Beograd i Beograd.Novi Beograd i jeste sagrađen da primi što više Srba zapadno od Drine a od 60-tih iseljavali su se uglavnom u Beograd u potrazi za poslom.Srbi su između dva svetska rata bili najbrojniji narod u BiH oko 45 % da bi do kraja postojanja Brozoslavije pali na oko 31 %.Kao što već napisao ta dva faktora- iseljavanje Srba i kosovski natalitet muslimana doveo je to drastično drugačijeg brojčanog odnosa.

Исељавање Срба би објаснило проценте по којима Муслимана има више. Али овде су у питању бројеви. Дакле, број муслимаских глава се повећао за милион за 20 год. Срби малтене остали на истом броју - 1.320.000 до 1.400.000.

Sumnjam da su ti krajevi bili nerazvijeniji od KiM, a takođe sumnjam da su muslimani imali po petnaestoro dece, poput Šiptara. Pre će biti da su opasne muljačine sa ciframa...

Vidi Lepi u KIM uložena su ogromna sredstva i Srbije a jedan deo dale su i druge republike kad im je to bilo uinteresu kao npr.Slvoenci koji su ulagali u termoelekrrane na KiM u.Nema nikakve sumnje da je jedna Lika odnosno srpsli deo like bio daleko nerazvijeniji od KIM a ista stvar je i svim drugim područjima zapadno od Drine koji su bili pretežno naseljeni Srbima.Ti krajevi su pretvarani u pustinje kako u odlučnom trenutku ne bi imao ko da ih brani što se i dogodilo i što mogli da vidimo devedestih.

Vidi Lepi u KIM uložena su ogromna sredstva i Srbije a jedan deo dale su i druge republike kad im je to bilo uinteresu kao npr.Slvoenci koji su ulagali u termoelekrrane na KiM u.Nema nikakve sumnje da je jedna Lika odnosno srpsli deo like bio daleko nerazvijeniji od KIM a ista stvar je i svim drugim područjima zapadno od Drine koji su bili pretežno naseljeni Srbima.Ti krajevi su pretvarani u pustinje kako u odlučnom trenutku ne bi imao ko da ih brani što se i dogodilo i što mogli da vidimo devedestih.

Ulaganje para ne znači i da su te pare završile tamo gde je trebalo, ili da su iskorišćene za ono što je trebalo. Mislim, odavno je poznata činjenica da je KiM bila najnerazvijenija oblast u bivšoj SFRJ, skoro pa potpuno bez industrije i sa većinskim šiptarskim življem koje se nalazilo na nivou kamenog doba (doduše, nisu daleko odmakli ni sada). Ne postoji parametar na osnovu kog bi mogao da tvrdiš kako su zapadni srpski krajevi bili nerazvijeniji od toga. Takođe, pričao si o šiptarskom natalitetu među muslimanima, što jednostavno nije tačno. I na kraju, lepo ti je napisao čovek da, čak i da su tvoje teze tačne, to ne bi moglo da objasni kako je onda broj Srba ostao praktično isti.

Исељавање Срба би објаснило проценте по којима Муслимана има више. Али овде су у питању бројеви. Дакле, број муслимаских глава се повећао за милион за 20 год. Срби малтене остали на истом броју - 1.320.000 до 1.400.000.

Jedan broj muslimana izjasnili su se na tom poposu iz 1961 kao Hrvati ili kao Srbi To verovatno broj od oko 150-200 hiljada Pored toga postojao je i mehanički priliv muslimanskog stanovništva iz Raške oblasti,iz Crne Gore i KiM koje je takođe imalo ogroman natalitet.

Ulaganje para ne znači i da su te pare završile tamo gde je trebalo, ili da su iskorišćene za ono što je trebalo. Mislim, odavno je poznata činjenica da je KiM bila najnerazvijenija oblast u bivšoj SFRJ, skoro pa potpuno bez industrije i sa većinskim šiptarskim življem koje se nalazilo na nivou kamenog doba (doduše, nisu daleko odmakli ni sada). Ne postoji parametar na osnovu kog bi mogao da tvrdiš kako su zapadni srpski krajevi bili nerazvijeniji od toga. Takođe, pričao si o šiptarskom natalitetu među muslimanima, što jednostavno nije tačno. I na kraju, lepo ti je napisao čovek da, čak i da su tvoje teze tačne, to ne bi moglo da objasni kako je onda broj Srba ostao praktično isti.
KiM ili Kosovo kao federalna jedinca SFRJ jeste bilo najnerazvijenijie u odnosu na druge federalne jedinice ali to ne znači da u okviru drugih federalnih jedinica nisu postojala manja ili veća područja koja su bila nerazvijenija od KiM.!
Broj Srba na popisima je ostajao isti jer su i Srbi dugo imali visok natalitet istina ni blizu kao muslimani pa su kompenzirali broj iseljenih !

KiM ili Kosovo kao federalna jedinca SFRJ jeste bilo najnerazvijenijie u odnosu na druge federalne jedinice ali to ne znači da u okviru drugih federalnih jedinica nisu postojala manja ili veća područja koja su bila nerazvijenija od KiM.!
Broj Srba na popisima je ostajao isti jer su i Srbi dugo imali visok natalitet istina ni blizu kao muslimani pa su kompenzirali broj iseljenih !

Zaboravljaš još jednu činjenicu, a ta je da u BiH ranije nije bilo ovako striktne etničke podele kao danas, kad već pričamo o srpskim krajevima zapadno od Drine...

Zaboravljaš još jednu činjenicu, a ta je da u BiH ranije nije bilo ovako striktne etničke podele kao danas, kad već pričamo o srpskim krajevima zapadno od Drine...
Znaš kako ovo što ja pišem sadržano je i u dokumetima SANU.Poenta je u sledećem - što je opština imala veći procenat Srba u tu opštinu je manje ulagano.
Ono što se često previđa kod demografije odnosno uticaja prirodnog prištaja na ukupan broj stanovništva ili neke etničke ili verske grupe jeste da nije samo broj dece bitan nego i vreme stupanja u brak supružnika.Kod Alabanaca i drugih muslimana vreme stupanja u brak i početak stvaranja potomstva često je bilo i ispod osnvne zakonske granice od 18 godina dok je u pojedinim srpskim krajevima kao što je i tvoj užički kraj i za neženjenog muškarca od 50 godina
uobičajen naziv -momak.

Poslednja izmena:
Znaš kako ovo što ja pišem to je sadržano i u dokumetima SANU.Poenta je u sledećem - što je opština imala veći procenat Srba u tu opštinu je manje ulagano.
Ono što se često previđa kod demografije odnosno uticaja prirodnog prištaja na ukupan broj stanovništva ili neke etničke ili verske grupe jeste da nije samo broj dece bitan nego i vreme stupanja u brak supružnika.Kod Alabanaca i drugih muslimana vreme stupanja u brak i stvaranja potomstva često je bilo i ispod osnvne zakonske granice od 18 godina dok je u pojedinim srpskim krajevima kao što je i tvoj užički kraj i za neoženjenog i neženjenog muškarca od 50 godina
uobičajen naziv -momak.

Vidi, ja ne sumnjam da je manje ulagano u opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Uzgred, nisam iz kraja koji si pomenuo.

Back