Odakle Bogu pravo:

Grešiš Bankaru-tu Bibliju (Thoru),uključujući I etiopsku verziju su škrabali ljudi I zato pišu takve gluposti I nelogićnosti
u njoj!
Msm,grešiš ako ne veruješ u Boga (zvao tu silu kako god:cool:),ali ne grešiš što se tiče tih kupusara za zavođenje ljudskih
maloletnika I bezmozgovića...
U knjizi Postanja (čak I u izvornoj Thori!) ima toliko lupetanja da normalnom čoveku ili nije dobro kad to čita ili se raspada od
smeha!
Žalosno je što I u ovom 21 veku ima podosta "zaboraviosam" spodoba koje veruju u te tekstove bez obzira što prosto su
idijotski kontradiktorni,alogićni I iracionalni...

Elem...Vozim ja danas pored Almaške cvrke u NS I jedna baba ispred sa štapom.Prikočim,priđem I pitam je li joj treba para.
Klimne glavom I ja joj pedeseticu...Zavirim u crkvu,a ono nekoliko vernika,starijih,naravno...Liturgija u toku. U odlasku,kažem
babi da ja nisam vernik,samo malo radoznao..."Znam,davali ste mi I ranije..." Bože me prosti,ja mislio da je uvek neka druga baba...
No ,nema veze...
Hoću da kažem-nema vise ni blizu toliko vernika kao kad je bila pomama od 92.pa nadalje...

Biblija nije Tora.To je jedan od tri segmenta SZ.

Hvala i tebi na odgovoru,medjutim svako tumacenje koje procitam sve vise ucvrscuje moje ubedjenje u totalnu neispravnost ili biblije ili njenih tumacenja.Kao prvo,ispitivanje bez kriticizma je bespogovorno prihvatanje.Gde je tu slobodna volja?Ako Bog mora da brine o misljenju drugih nebeskih stanovnika znaci da nije vrhovni bog,da nije savrsen i bez greske i da to i sam zna inace ne bi brinuo o tome i preko smrti i patnje ljudskog roda ne bi dokazivao svoju velicinu.Bog koji je svemoguc i zeljan toga da se njegova rec ne tumaci pogresno mogao je bibliju da isklese u granitu tako da nikad ne bude ostecena i da bude jasno od koga je.Pisanje preko posrednika na netrajnom materijalu-papiru-pokazuje zelju za manipulacijom.Da li je djavo mocniji od boga kad je uspeo da udje u raj i zezne evu?Kviz pitanje,ako je bog toliko milostiv zasto je ipak isterao adama iz raja iako mu je ovaj rekao istinu?Sta ce meni pokajanje i istinoljublje kad od toga nema koristi?Necu reci kako ali jesam dobro prostudirao materijal.
Hvala za misljenje,nisam ga ni shvatio drugacije nego dobronamerni komentar

kolko god da je milostiv i dobar nije glup..prizno si okej al pokazi to na delu...i evo ti prilike..:D

to si ti tako zakljucio..:D

naravno da jesam...imas dve mogucnosti,druga je bila isterivanje iz raja.koja je onda prva?ostanak u raju uz totalnu lobotomiju?ili uz odsecanje ruke kojom si jeo jabuku?i zasto se hriscanstvo svodi na kazne?zasto se stalno na silu utuvljuje u glavu ta ljubav boga prema ljudima a svi zaveti su puni ubijanja,cerecenja,potoci krvi,ubijanje novorodjencadi....gde je taj svemoguci i milostivi bog koji te pomazi po glavi i ti postanes dobrica?nema ga,on odmah dohvati ognjeni mac i satre par hiljada ljudi za primer drugima.da bi spasao ljudski rod zrtvovao je sina NA KRSTU !!!! to je ljubav?a onako usput su ga bicevali,terali da nosa onaj krst .... iskreno,citanje hitlerovog majn kampfa deluje mnogo zdravije na decju psihu nego citanje bilo kog dela biblije.

naravno da jesam...imas dve mogucnosti,druga je bila isterivanje iz raja.koja je onda prva?ostanak u raju uz totalnu lobotomiju?ili uz odsecanje ruke kojom si jeo jabuku?i zasto se hriscanstvo svodi na kazne?zasto se stalno na silu utuvljuje u glavu ta ljubav boga prema ljudima a svi zaveti su puni ubijanja,cerecenja,potoci krvi,ubijanje novorodjencadi....gde je taj svemoguci i milostivi bog koji te pomazi po glavi i ti postanes dobrica?nema ga,on odmah dohvati ognjeni mac i satre par hiljada ljudi za primer drugima.da bi spasao ljudski rod zrtvovao je sina NA KRSTU !!!! to je ljubav?a onako usput su ga bicevali,terali da nosa onaj krst .... iskreno,citanje hitlerovog majn kampfa deluje mnogo zdravije na decju psihu nego citanje bilo kog dela biblije.

zasto ne bi mogla biti isto prva mogucnost..nije bog njih mucio da priznaju pa to da bude olaksavajuca okolnost..odma im reko ako pogrese da ih ceka smrt..prizno ne prizno a pogresis isto ti se vata..
i covek koji loce rakiju ceo zivot dzaba sto se kaje dok loce jetra ce da strada..to mu ne gine..:D

zasto ne bi mogla biti isto prva mogucnost..nije bog njih mucio da priznaju pa to da bude olaksavajuca okolnost..odma im reko ako pogrese da ih ceka smrt..prizno ne prizno a pogresis isto ti se vata..
i covek koji loce rakiju ceo zivot dzaba sto se kaje dok loce jetra ce da strada..to mu ne gine..:D

То и ја кажем, џаба кајање :D

- - - - - - - - - -

Eh "kad nepismeni i primitivni ljudi pocnu da skrabaju" ... :think:

Чудо једно како се даје толика пажња некаквим неписменим и примитивним пастирима који су шкрабали:mrgreen:

Hvala i tebi na odgovoru,medjutim svako tumacenje koje procitam sve vise ucvrscuje moje ubedjenje u totalnu neispravnost ili biblije ili njenih tumacenja.Kao prvo,ispitivanje bez kriticizma je bespogovorno prihvatanje.Gde je tu slobodna volja?Ako Bog mora da brine o misljenju drugih nebeskih stanovnika znaci da nije vrhovni bog,da nije savrsen i bez greske i da to i sam zna inace ne bi brinuo o tome i preko smrti i patnje ljudskog roda ne bi dokazivao svoju velicinu.Bog koji je svemoguc i zeljan toga da se njegova rec ne tumaci pogresno mogao je bibliju da isklese u granitu tako da nikad ne bude ostecena i da bude jasno od koga je.Pisanje preko posrednika na netrajnom materijalu-papiru-pokazuje zelju za manipulacijom.Da li je djavo mocniji od boga kad je uspeo da udje u raj i zezne evu?Kviz pitanje,ako je bog toliko milostiv zasto je ipak isterao adama iz raja iako mu je ovaj rekao istinu?Sta ce meni pokajanje i istinoljublje kad od toga nema koristi?Necu reci kako ali jesam dobro prostudirao materijal.
Hvala za misljenje,nisam ga ni shvatio drugacije nego dobronamerni komentar

Mislio sam na negativni kriticizam gdje osoba samo traži neke po njemu odgovarajuče odgovore i s ciljem da nađe nešto, neke mane, da optužuje Boga. A ne traži odgovore radi toga što
mu je stalo do odgovora. Potraga treba biti bez prethodno donesenog stava i mišljenja
i bez predrasuda.

Bog je milostiv. Ali je jesno naglasio da oprašta onima koji se kaju i prestaju činiti nepravdu, a da one koji uzrokuju nepravdu smatra krivima.

Nije adama istjerao iz raja, nego iz vrta, Edena.

Pročitaj ponovo i ponovo ono što sam predhodno gore napisao. Sve je ondje objašnjeno ukratko
:rtfm: :bye:

То и ја кажем, џаба кајање :D

- - - - - - - - - -

Чудо једно како се даје толика пажња некаквим неписменим и примитивним пастирима који су шкрабали:mrgreen:

i to stvarno daju paznje skrabanju i nebulozama bas pismeni i obrazovani...cudo nevidjeno.:D

Naravno,ali gde je tu onda bozija dobrota?uradis ovo-smrt i pakao.ne uradis ono-smrt i pakao.jel njemu bilo dosadno i nije vise imao koga da ubija pa je napravio coveka?hindusi,budisti cak i muslimani samoubice....ljudi su srecni sto ce umreti,raduju se drugom zivotu samo hriscani se plase smrti jer ne znaju sta ih ceka.koja je svrha takvog zivota?

Mislio sam na negativni kriticizam gdje osoba samo traži neke po njemu odgovarajuče odgovore i s ciljem da nađe nešto, neke mane, da optužuje Boga. A ne traži odgovore radi toga što
mu je stalo do odgovora. Potraga treba biti bez prethodno donesenog stava i mišljenja
i bez predrasuda.

Bog je milostiv. Ali je jesno naglasio da oprašta onima koji se kaju i prestaju činiti nepravdu, a da one koji uzrokuju nepravdu smatra krivima.

Nije adama istjerao iz raja, nego iz vrta, Edena.

Pročitaj ponovo i ponovo ono što sam predhodno gore napisao. Sve je ondje objašnjeno ukratko
:rtfm: :bye:

Izvini ali pozitivni kriticizam je oblik povladjivanja i po meni je samo jedan od stepenika ka totalitarizmu i fanatizmu i sigurno je jedna od stvari koju Bog prezire.Bog mi je dao razum i slobodnu volju i moja je stvar kakve cu odgovore traziti,pitanje je samo kakve ce mi odgovore ON pruziti.Uzgred,jos uvek nemam nista protiv Boga ali imam sve protiv nacina na koji je prikazan i cemu sluzi ljudima koji se predstavljaju kao njegovi tumaci i zastupnici.I smatram da je moj nacin verovanja u njega iskreniji i cistiji od javnog busanja u hriscanska prsa a skrivenog lihvarenja i inog bogohuljenja.
Mogu uvek da izrazim sumnju u svaku rec koja je napisana o Njemu ili u ime Njega jer nigde nema njegovog potpisa ali dokle god ne poricem Njegovo postojanje drazi sam Mu od kvazi vernika koji znaju samo Njegovu rec ali ne i smisao....

Naravno,ali gde je tu onda bozija dobrota?uradis ovo-smrt i pakao.ne uradis ono-smrt i pakao.jel njemu bilo dosadno i nije vise imao koga da ubija pa je napravio coveka?hindusi,budisti cak i muslimani samoubice....ljudi su srecni sto ce umreti,raduju se drugom zivotu samo hriscani se plase smrti jer ne znaju sta ih ceka.koja je svrha takvog zivota?

Моје лично мишљење је да је Бог пре свега праведан и да су писци самовољно уврстили да Бог тражи да се воли и обожава јер Исус је рекао да ко положи живот за свог брата веће љубави нема.
Ти би да се поредиш са богом као на судској парници. Он теби ти њему, ал то не функционише тако. Ако не Верујеш ебети се, кради, лажи, гази све пред собом и иди на фарму, велики брат, парове....:D ради све најбљутавије ствари и бићеш заслужан члан заједнице.
Са библијске тачке гледишта Исус богочовек се плашио смрти доказујући тиме да је смрт неприродно стање јер је библијски бог Бог живих.

Моје лично мишљење је да је Бог пре свега праведан и да су писци самовољно уврстили да Бог тражи да се воли и обожава јер Исус је рекао да ко положи живот за свог брата веће љубави нема.
Ти би да се поредиш са богом као на судској парници. Он теби ти њему, ал то не функционише тако. Ако не Верујеш ебети се, кради, лажи, гази све пред собом и иди на фарму, велики брат, парове....:D ради све најбљутавије ствари и бићеш заслужан члан заједнице.
Са библијске тачке гледишта Исус богочовек се плашио смрти доказујући тиме да је смрт неприродно стање јер је библијски бог Бог живих.

Isus Krist se nije plašio smrti, ali u trenutcima najtežih muka i iscrpljenosti je bio tjeskoban a to je normalno.
Smrt nije nešto prirodno i samo po sebi razumljivo, jer piše u Bibliji da će Bog uništiti smrt zauvjek.
To je kao neki virus, genetska greška, nesavršenstvo.
Bog je planira u budučnosti bliskoj dati ljudima vječnost. Isus je rekao da je smrt kao otiči na spavanje.
Bog je močan i kaže da je on je Bog živih.

Isus Krist se nije plašio smrti, ali u trenutcima najtežih muka i iscrpljenosti je bio tjeskoban a to je normalno.
Smrt nije nešto prirodno i samo po sebi razumljivo, jer piše u Bibliji da će Bog uništiti smrt zauvjek.
To je kao neki virus, genetska greška, nesavršenstvo.
Bog je planira u budučnosti bliskoj dati ljudima vječnost. Isus je rekao da je smrt kao otiči na spavanje.
Bog je močan i kaže da je on je Bog živih.

О итекако, у једном тренутку је завапио "оче зашто ме остави".
Како су изумрли стари богови, тако што им човек окрену леђа, као што ћеш ти умрети за 100|150 година, сви ће те заборавити и то ти је коначна смрт.
А тамо " горе" ствар је већ вере, индивидуалног осећаја или како ко већ "то" зове.

То је или нека божија промисао или за Чика Фројда :D

- - - - - - - - - -

И грех кажњава душу, такође праведно...

u teoriji ne bi trebalao ama bas ich da ih zanima religija i nebuloze pisane skrabopisom raznih dijabola iz proslosti ali izgleda nebuloze su jace od njih a to mu znaci da ih istina ebe u mozak i da je ona jaca..ipak mislim da je u pitanju bozija promisao..i njima ce da svane ako nastave da se lepe na cobane..:D

Како су изумрли стари богови, тако што им човек окрену леђа, као што ћеш ти умрети за 100|150 година, сви ће те заборавити и то ти је коначна смрт.
А тамо " горе" ствар је већ вере, индивидуалног осећаја или како ко већ "то" зове.

Otkrivenje 21:4 ..."i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više"

I ne samo to nego kaže i nek me mimoiđe ova čaša ali neka bude Tvoja Volja.To je suština.Prepuštanje Božijoj volji.A taj vapaj je projava ljudske prirode u Bogočoveku,Isusu Hristu.
Ko kaže da su izumrli?Ima danas pagana čak sam negde čitao da je paganizam u expanziji.Ta priča da bogovi nastaju i nestaju ljudskom verom podupire Frojdovu tvrdnju da su božanstva zapravo naše psihološke projekcije.

I ne samo to nego kaže i nek me mimoiđe ova čaša ali neka bude Tvoja Volja.To je suština.Prepuštanje Božijoj volji.A taj vapaj je projava ljudske prirode u Bogočoveku,Isusu Hristu.
Ko kaže da su izumrli?Ima danas pagana čak sam negde čitao da je paganizam u expanziji.Ta priča da bogovi nastaju i nestaju ljudskom verom podupire Frojdovu tvrdnju da su božanstva zapravo naše psihološke projekcije.

Као и ваша преварантска религија Исус Христ.

христ је веома добро разумео оца, зато је могао и да се препусти, док се човек слабо мири са том божијом вољом. тако сам и написао да је христ симболички показао људску слабост у вери, страх од коначне смрти. не верујем да се толико плашио колико је представљено ипак је он Бог. (сварожић) или син божији.
(то је моја интерпретација, да се не доводе у забуну остали форумаши који се овде представљају као руоположени представници својих религијских заједница)
п.с. уосталом то су давидове речи у псалмима (оно што је изговарано на крсту)

http://www.vokabular.org/?search=paganizam&lang=sr-lat
paganizam (lat. paganus)
neznaboštvo, mnogoboštvo (izraz nastao po tome što se neznaboštvo najduže zadržalo po selima, pagus selo).

не знам само како су повезали незнабоштво са пагус које значи село, мислим да је требало ипак правим именом да се назове та стара вера "сељачка вера", а све нешто размишљам ко би им могао бити кум.:confused:

https://sr.wikipedia.org/sr/Паганизам
Тек римским увођењем система колоната, који је легализовао везивање земљорадника за посједничку земљу, ријеч „паган“ добија негативне конотације, тј. почиње означавати једноставну древну религију сељачког свијета. Доминацијом аврамских монотеизама (јудаизма, хришћанства, а потом и ислама)

ZABORAV

Ne sećamo se starih bogova.
Ne sećamo se ko beše Volos, ko Svetovid,
ko behu Dajbog i Vesne. I nije nas stid
što negdašnjih se ne sećamo snova.

Izgubili smo sluh za glas vekova,
kao što se izgubi pamet i vid.
Isto nam je hram i morska hrid, –
svojih predanja ne znamo ni slova.

Nije nas nehaja, ravnodušja stid,
prekoračili smo žurno prag i zid
između novih i starih vremena.

Tvrdimo da smo onakvi kakvi nismo.
Svaki ima svoje Nesveto pismo.
Zvonimo u zvona snom neotplaćena.

Desanka Maksimović

што се тиче фројда и он је имао свој угао гледања, по оваквој тврдњи он је неверник у бога/богове, међутим ако неком окренеш леђа не мора да значи стварно непостојање.

Poslednja izmena:
Da stvori ovaj traljavi I propadljivi svet,
Da stvori ljude I solidne,ali I kretene,
Da upravlja zakonima Univerzuma,
Da bez trunke talenta piše "svete knjige" koje vise lice na bajke čime samo dodaje ulje na vatru verujućih I ateista...
Da bez da se ikom pravda I žari I pali I potapa,ali I ubija,pa čak I decu...
Da stvori popove secikese,fiškale,književnike,cirkuzante,prevarante,yebene kafanske pevaćice,političare,bankare I ostalu ološ...
Da blagoslovi svako štampanje para,a da se ne zna čije su te naštampane...
Da... itd...
Otkud mu-ko mu dade...

a kad si se probudio noge ti gole...

Otkrivenje 21:4 ..."i smrti neće biti više, ni plača, ni vike, ni bolesti neće biti više"

за малу одабрану групу и на небу и на земљи јер су јако уска врата тог живота.

- - - - - - - - - -

u teoriji ne bi trebalao ama bas ich da ih zanima religija i nebuloze pisane skrabopisom raznih dijabola iz proslosti ali izgleda nebuloze su jace od njih a to mu znaci da ih istina ebe u mozak i da je ona jaca..ipak mislim da je u pitanju bozija promisao..i njima ce da svane ako nastave da se lepe na cobane..:D

ни у теорији ни у пракси сем ако она божина тачкица у мозгу ради пуном паром :D

Као и ваша преварантска религија Исус Христ.

не хули без потребе.
то ти је исто као кад тураш нос тамо где му није место, па добијеш по носу. твоја перцепција не мора бити тачна, а шта ако је хришћанство тачно?
под један: бог је праведан, а твој поглед на правду није и божији, да би био праведан мораш да знаш све чињенице, а ти их не знаш
под два : у хришћанству бог је и љубав јер нико недаде сина на толике муке зарад човечанства и зацрта нови завет да имају сви шансу да победе смрт за коју је човек крив.

читао си фауста, ваљда, када те занимају овакве теме :)

Back