Od Nove godine bez interneta za telefone i laptopove stare pet godina

Veccika

Zainteresovan član
Poruka
451
:) Postovani formurasi ovako glasi naziv teksta u najnovijim vestima online.Prenosim Vam ceo tekst.Moze li neko da mi pojasni sta da ja u ovom slucaju, a i mnogi drugi radimo.Ja imam laptop iz 2010. i to znaci da sam u ovoj kategoriji koja ce doziveti promene.Hvala unapred svima koji se jave:) i evo tog teksta u celosti.

Naime, više od 40 miliona ljudi će platiti cenu veće sigurnosti na internetu i sve većeg ograničavanja prava na privatnost.

Razlog zbog kog će veliki broj ljudi ostati bez interneta je zapravo nova enkripcija stranica kojima želite da pristupite, a koji će se promeniti prvim danom 2016. godine.

Problem je u poslednjoj verziji algoritma koji služi za proveru autentičnosti datoteka ili poruke prilikom prenosa između pošiljaoca i primatelja. SHA-1 (Secure Hash Algorithm) verzija više nije sigurna, pa je nadležna CA/Browser Forum grupa od prvog januara više neće izdavati, već će uvesti SHA-2 verziju.

Oni sa starijim mobilnim telefonima i laptopima jednostavno neće imati podršku za SHA-2 verziju.

U razvijenim zemljama ova promena neće predstavljati problem, ali prema istraživanju Facebooka i CloudFlarea, u nekim delovima sveta, uključujući naš, do sedam odsto korisnika bi moglo da bez upozorenja ostane bez pristupa popularnim društvenim mrežama i ostalim stranicama.

Jedino rešenje ovog problema je da, ukoliko imate uređaj stariji od pet godina, na vreme nadogradite postojeći internet pretraživač (ukoliko postoji mogućnost), instalirate neki drugi browser ili da kupite neki savremeniji model.

Svetski trendovi nalažu da internet bude dostupan svima uvek i na svakom mestu i to besplatan !!!
Da
, jeste ali, naravno ali, hard diskovi izumiru, postojaće naš lični virtuelni disk na serveru koji ćemo da pla-ća-mo. ( Cloud, Google Drive, ...).
Jednostavno. E sad, normalno je da to povlači za sobom tehničke standarde koji se moraju dostići i mislim da je 5 godina fore sasvim korektno.
A i za to će ljudi već naći neko hakersko rešenje. PC možeš apdejtovati ali telefon teže. Međutim, ne znam koji od današnjih telefona i doživi 5-ti rođendan. Samo opušteno... :D

net ce raditi i na prastarim racunarima iz devedesetih a kamoli na starim do 5 godina
Радиће али биће веома ограничен. Нисам могао са ИксПе да претражујем у Хромеу, Опери.... многе сајтове, посебно оне где треба сигурност података типа банка, онлине куповина и сл... Сад уосталом лаптопови нису скупи као некад, од пола плате купиш нов и миран си годинама.

Радиће али биће веома ограничен. Нисам могао са ИксПе да претражујем у Хромеу, Опери.... многе сајтове, посебно оне где треба сигурност података типа банка, онлине куповина и сл... Сад уосталом лаптопови нису скупи као некад, од пола плате купиш нов и миран си годинама.
ja kada sam ovde pisao početkom godine da zbog uvođenja sse2 standarda da stariji računari čiji procesori nemaju podršku za taj standard neće moći instalirati chrome na svoje računare kao i da skype kamere neće raditi sa skypom i sl. tada ste svi izgleda sedeli na ušima , naravno da se uvode novi standardi da procesori zastArevaju ali daleko je to od toga da će internet biti nedostupan .

i danas na matorim telefonima ulaz na google je uzas a kamoli nesto drugo.Postoje i sajtpvi koje drze neki seljaci ioniciji su vlasnkvi umrli a opstaju na netu ko neke arhive,raspadanu se i sad ce bas oni da predju na najnpviju enkripciju.Matori fonovi dok god imaju Operu mocice net.

- - - - - - - - - -

svi ce da umremo kad se potpuno predje ne ipv6 standard a ukine ipv4

Back