OD LESKOVCA DO KARIBA: Aleksandar je napustio Srbiju i ima VAŽNU poruku za sve koji b

verovatno zivi na neki minus pa samo misli o klopi ...:D

Pa ne stvarno, da li ti ljudi koji stalno spominju sendvice znaju da ima i gurmana koje ne bi zadovoljio sendvic? :lol: Prema tome, nisu "podobni".

Nego da ne skrecemo od teme, ali zaista tom logikom moze da se kaze da se ide u inostranstvo da se "masiraju babe " ili slicni prostakluci. A nije tako ni jedno ni drugo.

Лесковчанин са Тринидада поручује Србима да не напуштају отаџбину. Нешто ми је ту нелогично, али не могу да провалим шта...

Mozda je uradio neki sitan kriminal ili ko zna....ima kaze na sajtu "lako do posla" ali meni lici na reklamu.

Lako je inzenjerima elektrotehnike, IT strucnjacima i doktorima da se snadju negde u inostranstvu jer su to uvek trazena zanimanja. Mene zanima kako prolaze sociolozi i slicni

Увек постоји могућност за преквалификацију у социјалног инжењера :cool:

- - - - - - - - - -

Лесковчанин са Тринидада поручује Србима да не напуштају отаџбину. Нешто ми је ту нелогично, али не могу да провалим шта...

Фаца човек, направио посластичарску франшизу, точи сладолед у бабуре, тринидаџани прсте да поједу

Aleksandar Mihajlović (42) išao je putem većine: završio je fakultet, zaposlio se na jugu Srbije, doškolovavao da bi imao bolji posao, a rezultat svega bio je, kako kaže,“plata koja je omogućavala da se prehraniš, a za ostalo važi parola ‘Snađi se’”. Nije tada ni sanjao da će živeti i raditi u malenoj ostrvskoj zemlji Trinidad i Tobago, zemlju karnevala, kalipso muzike i limbo plesa.

- Mogu da kažem da i pored toga što sam diplomirani inženjer elektrotehnike, nemam lepo iskustvo na poslovima u Srbiji. Prvo je bila borba da se završi škola, koja se i nastavila. Morao sam da se obrazujem u drugom pravcu od elektrotenike, i da se dodatno školujem kako bih mogao da nađem posao na jugu Srbije. Položio sam stručni ispit za bezbednost i zaštitu na radu i radio na tim poslovima. Dešavalo se da ne primim platu mesecima, a plata je omogućavala samo da se prehraniš. I danas mi jedna firma duguje tri plate i staž za 18 meseci - kaže Aleksandar za portal Klik do posla.

Pogledajte prilog 416297

A onda se dogodio „poziv koji je promenio sve“

- Za odlazak na Trinidad najviše je zaslužan moj prijatelj Zoran, čiji je telefonski poziv iz Nemačke sve započeo. On se nalazio na sajmu sa svojom firmom, koja je poslovni partner moje sadašnje firme. Njima je bio potreban inženjer sa određenim iskustvom, a Zoran se setio mene. Usledio je odlazak u Italiju na razgovor sa vlasnikom firme iz Trinidada.

Bio je primljen. Nakon toga, supruga Lidija mu je dala punu podršku da se otisnu u novu životnu avanturu. Otišli su u malu istrvku zemlju, od 1,3 miliona stanovnika, gde ljudi žive punim plućima i nikuda ne žure.

- Razlika u odnosu na Srbiju je ogromna. Ljudi na Trinidadu su ljubazni i ležerni, a tempo života je veoma lagan. Radi se pet dana u nedelji po osam sati, i to je strogo regulisano zakonom i sporazumom sindikata i poslodavca. Prekovremeni rad se plaća, kao i rad nedeljom i praznikom. Plata je na vreme, poštuje se obrazovanje koje je adekvatno plaćeno – priča ovaj Leskovčanin.

Dodaje da je sve ostalo vreme rezervisano za porodicu i prirodu. Zemlja u kojoj živi obiluje prirodnim lepotama, peščanim plažama sa palmama, beliom peskom što ljudi maksimalno koriste.

- Posla ima dosta i lako se nalazi. Stalno su u toku neki projekti i velike investicije. Ovde živi i dosta stranaca angažovanih na raznim projektima – Portugalaca, Bugara, Japanaca... Žitelji Trinidada su prema strancima veoma ljubazni i puni poštovana. Životni standard je visok u odnosu na Srbiju. Ovde vam je život bez stresa, imate platu koja dolazi na vreme i poslodavac vas poštuje – objašnjava naš zemljak, ali dodaje i da svima koji žele da odu iz Srbije poručuje da to ne rade.

- Nemojte da idete. Gde god budete otišli ići ćete van Srbije, ali će vaše srce i duša biti u Srbiji – kaže naš sagovornik. A o jednom razlogu zbog koga bi se čak i iz ovog raja vratio u Srbiju, pročitajte na portalu Klik do posla.

Glavni grad ove ostrvske zemlje je Port of Spain. Najpoznatiji su po čuvenom karnevalu u Trinidadu, za koji se spremaju cele godine. To je po značaju drugi karneval posle onog u Riju. Na ogromnom travnatom terenu u centru prestonice, veličine nekoliko fudbalskih stadiona danima defiluju karnevalske trupe u kostimama nezamislivih oblika i boja. Stare kuće iz kolonijalnog perioda su, kaže Aleksandar, pretvorene u muzeje, ambasade i ministarstva i odišu duom prošlih vremena kada su Britanci gospodarili i nametnuli svoj stil gradnje.

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/...iju-i-ima-vaznu-poruku-za-sve-koji-bi/24kspj6

Ovaj čovek ima izvitoperen patriotizam.

zasto patriotizam..pa tamo u leskovcu je detinjstvo i mladost proveo a ne na marsu..tu u leskovcu prvi put je ugledo mamu tatu i drugare..zivot..to je taj raj koji je ostavio a koje nema cenu..:D

Znaš šta, on je tamo otišao zato što nije ovde bio zadovoljan. A nama prosipa priču da ne odlazimo iz Srbije. To je kao čovek koji ima ćerku i sina i nervira se što mu se sin nije oženio, a ćerka jeste. Ili kao čovek koji nema dece, a priča o natalitetu. Zato kažem izvitopereni patriota. Ne fali njemu Srbija, fali njemu nešto drugo.

Znaš šta, on je tamo otišao zato što nije ovde bio zadovoljan. A nama prosipa priču da ne odlazimo iz Srbije. To je kao čovek koji ima ćerku i sina i nervira se što mu se sin nije oženio, a ćerka jeste. Ili kao čovek koji nema dece, a priča o natalitetu. Zato kažem izvitopereni patriota. Ne fali njemu Srbija, fali njemu nešto drugo.

pa da nije otiso ne bi ni znao sta je pravo pravcato blago i izvor zivota..alhemicar sad pokusava da nam to saopsti...:D

Nije evo ja sam dosta boravio po inostranstvu, bogatim i siromasnim zemljama. Zaista je tako. No svako ko sumnja treba da proba.

Opet kazem ko je iole skolovan i snadje se za 40 - 50 000 plate u Srbiji ne treba da odlazi OSIM ako nije neki strucnjak koji ce da nahvata preko 5000 eur plate preko ili ako nije neki retard klozet baba pa onda je isto bolje biti klozet baba u Nemackoj.

Dakle

ako si

1. Strucnjak koji moze da nabaci 5000 i vise eur plate
2. Ako si klozet baba

Onda treba ici

Sociolozi, psiholozi, pravnici, profesori, filolozi, pa i svi prirodnjaci koji nisu iznad prosecni oni treba da ostanu u Srbiji i da uzivaju jer tudje sunce nece da ih ogreje hehe.

Poslednja izmena:
Nije evo ja sam dosta boravio po inostranstvu, bogatim i siromasnim zemljama. Zaista je tako. No svako ko sumnja treba da proba.

Opet kazem ko je iole skolovan i snadje se za 40 - 50 000 plate u Srbiji ne treba da odlazi OSIM ako nije neki strucnjak koji ce da nahvata preko 5000 eur plate preko ili ako nije neki retard klozet baba pa onda je isto bolje biti klozet baba u Nemackoj.

Dakle

ako si

1. Strucnjak koji moze da nabaci 5000 i vise eur plate
2. Ako si klozet baba

Onda treba ici

Sociolozi, psiholozi, pravnici, profesori, filolozi, pa i svi prirodnjaci koji nisu iznad prosecni oni treba da ostanu u Srbiji i da uzivaju jer tudje sunce nece da ih ogreje hehe.

A na koji način si prvi put otišao u inostranstvo?

A na koji način si prvi put otišao u inostranstvo?

Sve je to bilo poslom. A dodajem da sam uvek radio dobre poslove jer sam jako lenj i moj mozak ne bi izdrzao da radi neke klozet baba poslove. Jednostavno mislim da bih umro. I pored toga, nisam bio zadovoljan. Jer nikada nisam imao velike zarade. Ali jednostavno ti zapadni a i istocnjacki sistemi meni ne odgovaraju. U stvari pre bih mozda, ako bih morao, se odlucio na iseljenje u Belorusiju nego recimo u Francusku, Nemacku i slicno.

Sve je to bilo poslom. A dodajem da sam uvek radio dobre poslove jer sam jako lenj i moj mozak ne bi izdrzao da radi neke klozet baba poslove. Jednostavno mislim da bih umro. I pored toga, nisam bio zadovoljan. Jer nikada nisam imao velike zarade. Ali jednostavno ti zapadni a i istocnjacki sistemi meni ne odgovaraju. U stvari pre bih mozda, ako bih morao, se odlucio na iseljenje u Belorusiju nego recimo u Francusku, Nemacku i slicno.

Mislio sam na koji način si dobio prvi posao u inostranstvu?

A to je bila sreca. Prijatelj mi je radio tamo pa me povukao.

E upravo to sam hteo da čujem. Ja nisam čuo slučaj gde je čovek otišao sam u inostranstvo da radi. Uvek su tu prijatelji da pomognu. I da kažem da nemam ništa protiv toga. Sve je to normalno. Ali mi je zanimljivo kako ljudi hoće da odu u inostranstvo, a neće da ostanu u Srbiji, da bi kada odu u inostranstvo prosipali teorije kako je bolje u Srbiji. Pri čemu ostaju tamo negde van Srbije. Retko ko se vraća. Bez ljutnje, ali meni je to potpuno kontradiktorno i mogu samo da mislim koji su razlozi za to. Naravno, ništa ne mogu da dokažem.

E upravo to sam hteo da čujem. Ja nisam čuo slučaj gde je čovek otišao sam u inostranstvo da radi. Uvek su tu prijatelji da pomognu. I da kažem da nemam ništa protiv toga. Sve je to normalno. Ali mi je zanimljivo kako ljudi hoće da odu u inostranstvo, a neće da ostanu u Srbiji, da bi kada odu u inostranstvo prosipali teorije kako je bolje u Srbiji. Pri čemu ostaju tamo negde van Srbije. Retko ko se vraća. Bez ljutnje, ali meni je to potpuno kontradiktorno i mogu samo da mislim koji su razlozi za to. Naravno, ništa ne mogu da dokažem.

Evo druze ja sam u cetiri drzave ziveo ukupno devet godina. I vratio sam se. I sada samo turisticki idem preko. Zanimljivo mi je da posecujem druge gradove. Ali i nase. Vratio sam se jer mi je u Srbiji bolje. Bolje i jeftinije zivim, mnogo sam slobodniji a uglavnom nam je i klima mnogo bolja nego bilo gde. Svuda je ili prevlazno, pretoplo, prehladno. A ovde taman.

A oni sto se ne vracaju to su oni koji ovde ne mogu da se snadju pa je bolje tamo ogde ima ikakav posao. Vrlo prosto. Ili velika manjina zaista ima velike pare preko, ali i oni malo malo dolaze u Srbiju.

Poenta je cela u narodnim poslovicama, a nas narod iako je glup, mudar je ehehe.

Svuda podji kuci dodji.

Moja kucica moja slobodica.

Svaka ptica svome jatu leti.

Ako je i koliba nasa je.

Evo druze ja sam u cetiri drzave ziveo ukupno devet godina. I vratio sam se. I sada samo turisticki idem preko. Zanimljivo mi je da posecujem druge gradove. Ali i nase. Vratio sam se jer mi je u Srbiji bolje. Bolje i jeftinije zivim, mnogo sam slobodniji a uglavnom nam je i klima mnogo bolja nego bilo gde. Svuda je ili prevlazno, pretoplo, prehladno. A ovde taman.

A oni sto se ne vracaju to su oni koji ovde ne mogu da se snadju pa je bolje tamo ogde ima ikakav posao. Vrlo prosto. Ili velika manjina zaista ima velike pare preko, ali i oni malo malo dolaze u Srbiju.

Poenta je cela u narodnim poslovicama, a nas narod iako je glup, mudar je ehehe.

Svuda podji kuci dodji.

Moja kucica moja slobodica.

Svaka ptica svome jatu leti.

Ako je i koliba nasa je.

Dobro ti si merodavan da kažeš. Bio video, vratio se i na kraju izneo svoj stav.
Moje mišljenje je da nigde nema ovolike slobode kao u Srbiji. Jedno kratko vreme sam radio u inostranstvu, međutim nisam planirao da se zadržim tamo. Imam rodbinu po inostranstvu i različita su iskustva. Ima tu svega i svačega. Najupečatljivije mi je to što u svakoj državi prednost ima narod koji je i osnovao državu, tj. domoroci.

evo ja se nikad, ali nikad ne bi vratila u srbiju...a moglo bi mi se sad, sa privatnim biznisom za koji imam mogucnosti da pokrenem zivela bih kao kraljica od sabe...
ali mi ne pada na pamet..

Dobro ti si merodavan da kažeš. Bio video, vratio se i na kraju izneo svoj stav.
Moje mišljenje je da nigde nema ovolike slobode kao u Srbiji. Jedno kratko vreme sam radio u inostranstvu, međutim nisam planirao da se zadržim tamo. Imam rodbinu po inostranstvu i različita su iskustva. Ima tu svega i svačega. Najupečatljivije mi je to što u svakoj državi prednost ima narod koji je i osnovao državu, tj. domoroci.

Kao i kod nas realno. Samo mi toga nismo svesni jer mi nemamo stranih radnika. Ali ne mozemo da kazemo da ne postoji animozitet prema ljudima koji u nas grad dodju sa strane i uzmu nam radno mesto. To je recimo glavna zamerka izbeglicama na primer.

Sto se tice Zapada najcesce se mladi vrate kada shvate da tamo mnoooogo vise rade, imaju mnoooogo manje sanse da napreduju jer su stranci, pogotovo kada odes u recimo Holandiju ciji ces jezik da naucis super na sveti nikad, a na kraju skontaju da im tamo dani prolaze u relativnoj usamljenosti, a na kraju meseca ustede 100 - 200 eur. Za te pare se ne isplati. Kada kazem usamljenost, ne mislim bukvalno. Usamljenost tipa u pabu si sa deset drugara, svi pricaju holandski ili engleski, a niko srpski. Smeta bre.

Mada uvek ima izuzetaka. Odes u Svedsku ozenis Svedjanku pa se uvuces u kulturu i drustvo. Mada.. ozeniti Svedjanku, koliko je to sloboda i koliko je balkanski muskarac spreman na zivot sa Svedjankom. Ja bih recimo radije ziveo sam, nego da se zenim a da moram da peglam, perem, kuvam.

Back