N3Wz
Iskusan
- Poruka
- 5.268
Ne možeš se sećati ničega tako rano, a sad ću ti objasniti i zašto ne možeš.
Dete kad se rodi ono je tabula raza i sve što vidi u novoj okolini vidi prvi put. Roditelji mu daju ime, ali ono prohoda i nauči govoriti, ali to ime ne prihvata kao svoje. Do neke treće, četvrte godine dete govori u trećem licu jednine. Tek kada prvi put svoje ime prihvati kao Ja, kada se identifikuje sa njim, počinje i svet oko sebe da veže za to svoje Ja. Svi događaji koji mu se dešavaju on počinje da veže za to Ja sa kojim se identifikovao i tada počinju i njegova sećanja.
Dakle, pre nego što se identifikuje sa svojim Ja, nema sećanja jer događaje koji su mu se u tom periodu desili nije vezao za svoje Ja, te se tih događaja ne može ni setiti.
Baš deluješ siguran u to, a možda ne bi trebalo. Tokom treće godine imao sam veliki porodični gubitak i sećam se osobe koju sam izgubio u životu kao i dešavanja koji su se dogodili pre no što je osoba poginula.
Ja imam sećanja iz kolica i igračaka (boje, zvuci) koji su mi bili pri ruci iako mi je motorika i funkcija udova bila drastično čudna i nikada nisam uspeo da učinim ono što sam zamislio u tom trenutku. Te igračke su me zapravo nervirale i bile su mi dosadne, a nisam mogao da ukažem na to da mi smetaju. Motorika je bila ili prejaka ili preslaba u nekim trenucima te sve što sam uspeo da činim jeste da besomučno udaram u igračku koja je zvečala.
Sećam se držanja flašice sa čajem koje sigurno nisam pio tokom moje četvrte godine.
Jednostavno, imam sećanja i imam vremensku odrednicu na kontu datih sećanja koju sam pratio i ustanovio koje je relativno doba kada mi počinju neka najranija sećanja kojih se u svesnom stanju mogu prisetiti.
To su boje, glasovi, zvuci kao i reakcije ljudi oko mene, grimase i slično. I ti dođeš i kažeš ''nije tačno''. Šta sad, ja lažem ili sam umislio?

I ovo što si napisao nema apsolutno nikakve povezanosti. Osoba uopšte ne mora da poseduje identifikaciju sa sopstvenim imenom kako bi ''počela da se priseća''. Ja se sećam da sam bežao od jednog roditelja do drugog zbog zaštite kada recimo zgazim cveće

A ti sad napiši da nisam u pravu, a ja odoh da kupim cipiripi