Od fikcije do realnosti

Već dugo nameravam da otvorim ovu temu, ali sam dosta oklevala pre svega zato što sam pretpostavljala da neće doživeti željni odaziv i da će postati samo još jedna u nizu otvorenih tema koje nisu dožive ni drugu stranu. :confused: Međutim kada sam malo bolje razmislila, odlučila sam da probam, pa šta bude. :)

Tema se pre svega odnosi na nauku iza naučne fantastike. :) Znam da bi ova tema možda bila prikladnija na pdf-u Naučna i epska fantastika, ali sam odlučila da je otvorim ovde zato što želim da akcenat bude na nauci, dok naučna fantastika treba da bude samo lepa pozadina i inspiracija. :) Takođe, ovu temu možete doživeti i kao temu na kojoj možete postavljati vesti iz sveta nauke i tehnologije (ne vesti o otkriću novih buba i žaba, već vesti u kontekstu prethodne rečenice), pošto sam primetila da su slične teme više puta otvarane, ali, na žalost, nisu zaživele. :(

Dakle, ovde bih želela da pišemo na prvom mestu o onim idejama koje su trenutno u sferi naučne fantastike, ali koje imaju potencijal da u skorijoj budućnosti postanu naša stvarnost ili su to postala minulih meseci ili godina, ali su slabo poznate široj javnosti. Drugim rečima, to bi trebala da budu najsavremenija dostignuća iz oblasti nauke i tehnologije (tzv. ''cutting edge'' i ''bleeding edge'' tehnologije) . U obzir, takođe, dolaze i ideje iz više spekulativne oblasti tzv. ''fringe'' iliti marginalne nauke.

Ovde možemo da postavljamo tekstove i klipove (bilo bi poželjno da uz linkove ka tekstovima i klipovima na jeziku koji nije srpski stoji prevod ili bar objašnjenje na srpskom), kao i da razmenjujemo mišljenja o mogućnosti realizacije tih ideja, njihovoj potencijalnoj primeni, potencijalnim opasnostima i sl. Ne bi bilo na odmet ni da povremeno preporučimo neki seriju ili film vezan za ovu oblast. :)

jaoo fringee! :))

nemam šta pametno da kažem..dodjoh samo da spamujem :aha:

odgledala si sve ili..?

ja sam krenula da pratim od ..pa ne znam ni ja koje sezone, sad se završila 4.jel tako? sva sam pogubljena. nadam se da Saint iz paralelnog sveta nije ovoliko pogubljena :lol:

Ja sam odgledala do treće ili četvrte sezone... ne sećam se više, davno je to bilo. :lol: Tu negde u sredini neke od te dve sezone je prestala da mi bude zanimljiva... previše su je bre razvukli. :(
A mislim da su završili četvrtu i počeli petu. E vidiš, mogla bih ponovo da počnem da je gledam i da je privedem kraju već jednom... razvlačim je već godinama. :D

Tema je FANTASTIČNA (interesantan izbor reči, nenamerno :) )
Iako je otvorena 2012. evo ja je oživljavam!

U poslednje vreme razmišljam dosta o temama tipa prenošenje svesti u drugo telo, evo setih se 2 dobra filma:
"Source code" Iz 2011. i "Self/less", 2015.

I ja volim ovu temu i imam mnogo toga da kažem, ali polako :)

Back