Od čega se prave generatori?

Kad nestane struje u domu zdravlja se automatski uključi generator kako bi bolnica mogla da nastavi sa radom. Koliko struje takvi uređaji mogu da akumuliraju i javljaju li se gubici u energiji?

Namerno sam pitao od čega a ne kako.
Generatori imaju svoje benzinske ili dizel motore. Mislim da bolnice imaju dizel geneneratore velikog kapaciteta ali ti generatori ne akomuliraju elektricnu energiju vec proizvode.
Gubici energije nastaju kada se predje 90% kapaciteteta generatora.

Akumulatori su za manje potrosace.Eventualno za pumpu od kotla za grejanje i neku sijalicu.Generatori proizvode struju,jaceg napona i moze vise stvari da se koristi.Imaju ljudi ispravljace za te pumpe za grejanje,po 3-4 akumulatora,kamionskih,jer ovi za automobile su mnogo slabi i brzo potrose struju,ako se u dogledno vreme ne dopunjuju.Zgradu kao sto je dom zdravlja,ko zna koliko stotina akumulatora bi trebalo postaviti,ili napraviti neki koji jos ne postoji da moze da se koristi osvetlenje u celoj zgradi i za aparate,koji su potrebni.Zato se u tim vecim zgradama i koriste agregati za proizvodnju struje.

Zašto bi bili skuplji? Akumulator u sebi ne sadrži neke retke metale. Akumulira se energija i troši se kad nestane struha dok ne dođe ponovo struja.
Da li ti znaš koliko struje troši jedna bolnica/dom zdravlja?
Akumulator ima 12V, da bi nagurao 230V, deliš kapacitet akumulatora sa minimum 20.
Plus gubici u konverziji, to je otprilike faktor 30 puta manje.
Trebao bi otprilike ceo podrum u bolnici da napuniš akumulatorima za par sati rada.

Koliko sam ja shvatio on je pun neke tečnosti koja uvek može da se dopunjuje. U jednom slučaju idu natriju-hlorid i voda.
Da mogu da se dopunjavaju,ili menjaju tecnosti,t.j. kiseline iz akumulatora,ali to moze samo par puta i posle mozes da ga bacis.Zaro su agregati prakticniji.Imaju domovi zdravlja i punjive panik lampe u slucaju nestanka struje,ali opet samo za svetlost.One se pune dok ima struje,a sijaju,kada nema,ali za iostale aparate,mora jaca snaga i zato idu agregati.

Back