Od Ariodante do Emilie Marty

Operu ne volim konceptualno, kao što ne volim ni mjuzikle (na isto se svodi). Ali, ima nekoliko koje mi prijaju.

Najupečatlkjivija mi je

Handel - Lascia ch'io pianga​

verovatno zato što sam gledao u filmu Farinelli pa je sve stavljeno u kontekst
Nisam nikad uživo gledao celu operu

Ali jesam nekoliko opera iz delova

Celu možda samo Karmen i to je vrhunsko delo

Sad mi se pre svega gleda Koštana, kao nacionalna opera pa dalje Pučini i 20 vek opere.

Operu ne volim konceptualno, kao što ne volim ni mjuzikle (na isto se svodi). Ali, ima nekoliko koje mi prijaju.

Najupečatlkjivija mi je

Handel - Lascia ch'io pianga​

verovatno zato što sam gledao u filmu Farinelli pa je sve stavljeno u kontekst
Volim ranu muziku i barok. Otuda i Ariodante iz naslova, Hendlova opera 🙃

Volim klasiku, ali pre svega instrumentale. Operu baš i ne.
Operu, nijednu, nisam mogao probaviti.
Izgledaju mi sve karikaturalno, i ono malo što sam vidio.

No moto mi je- 100 ljudi, 100 ćudi. Ako je meni nešto dosadno ili smiješno, ne znači da je to mnoštvu ljudi daleko većega znanja ili ukusa od mog, o nekoj vrsti kreacije, bilo umjetničke, bili umne, bilo znanstvene...

Operu, nijednu, nisam mogao probaviti.
Izgledaju mi sve karikaturalno, i ono malo što sam vidio.

No moto mi je- 100 ljudi, 100 ćudi. Ako je meni nešto dosadno ili smiješno, ne znači da je to mnoštvu ljudi daleko većega znanja ili ukusa od mog, o nekoj vrsti kreacije, bilo umjetničke, bili umne, bilo znanstvene...
Nije to neobicno. Zapravo se jako mnogo ljudi koji drze do svog intelekta stidi opere. Ona je jedna antiestetska kategorija, monstruozan spoj tri umetnosti, cudoviste koje odbija da umre.

Nisam gledala ovu operu, ali omiljena belkanto pevacica mi je Mariella Devia. Nastupala je uglavnom po malim itslijanskim operskim kucama, bas jedan biser "lepog pevanja".

Ovu sam (presmesnu) produkciju Norme gledala, to joj je bio oprostajni nastup na stejdzu (mislim da i dalje peva recitale):

Ta arija je iznimno slozena; mislim da se smatra da je niko nije izveo dobro kao ona.

Back