Očinska figura

uticaj oca u porodici je manje/vise jednak onom koje ima djete na zivot kucnog ljubimca o kom se ne stara vec se eventualno poigra/premlati ga
tj. kod nas
u normalnoj porodici bi trebalo da bude drugacije, i bez seksizma

Ova tvrdja ima ukus predrasude i samo po sebi ne moze biti tacna .
Sam tvrdnja je seksisticka .
razlike postoje i od njih se ne moze pobreci , kao sto je glupo praviti se da ih nema , usled pogresnog vaspitanja, to jest , da smo svii isti pod kapom nebeskom . Jer nismo I te razlike zaista nisu samo morfoloske ( Bogu velikom hvala na tome ) .

Sam tvrdnja je seksisticka .
razlike postoje i od njih se ne moze pobreci , kao sto je glupo praviti se da ih nema , usled pogresnog vaspitanja, to jest , da smo svii isti pod kapom nebeskom . Jer nismo I te razlike zaista nisu samo morfoloske ( Bogu velikom hvala na tome ) .

aman zaman devojka/žena je rekla KOD NAS
dakle iskustvo i doživljaj iz svoje porodice:confused:

Sam tvrdnja je seksisticka
nase drustvo je vec poduzi niz generacija patrijahalno kao cinjenica a ne predrasuda, kao i seksisticko,
pozivanje na nigdje navedene razlike?
a samo petljanje religije vec diskvalifikuje kao sagovornika
dakle, sto me onda uopste citiras? slobodan si da nastavis monolog

i dalje ne pogađaš metu. šta je tu banalno, smisao tih primera je upravo ono što rehoh 12 puta na temi - da vidimo kako i nakoji način roditelj treba da vasppitava i utiče na dete u zavisnosti od polne kombinatorike, jer sasvim je jasno da ne može biti ista niti da jeadn treba da obavlja 90 posto a drugi 10 posto stavri

Mislis ono kad mama radi odgovoran poso , pa je po deset sati na poslu , a tata je horski pevac , pa radi samo 2 sata , al zato radi sve u kuci . Kuva Kupa , izvodi , vodi u obdaniste , vraca iz obdanista . Daklem on obavlja 90% stvari , a mama samo deset

Pre svega , treba jasno odvojiti bavljenje decom ,i opsuzivanje dece .

U konkretnom slucaju , ona je divna majka , jer se bavi svojom decom na adekvatan nacin , a i on je super otac ,jer se takodje bavi svojom decom tavcno koliko treba i nasao je vremena da se njima bavi , bez obzira sto ih opsluzuje .

nase drustvo je vec poduzi niz generacija patrijahalno kao cinjenica a ne predrasuda, kao i seksisticko,
pozivanje na nigdje navedene razlike?
a samo petljanje religije vec diskvalifikuje kao sagovornika
dakle, sto me onda uopste citiras? slobodan si da nastavis monolog

Nase drustvo je duuuugo bilo patrijahalno , ali to vise nije . Bojim se da su tim promenama zene najvise izgubile . No posto nisam zena , moja prava u takvoj raspravi su smanjena .
Ja ne petljam religiju . Mogao sam da se pozovem i na prirodu . Za nekog je priroda ono sto je za druge Bog .
Pitanje , da li je odnose , nase potrebe ,( razlike medju nama , koje su divne i zbog kojih je sve tako lepo u stvari ) , kreirala sama priroda , ili Bog , sasvim su irelevantne za ovu temu .

aman zaman devojka/žena je rekla KOD NAS
dakle iskustvo i doživljaj iz svoje porodice:confused:

Dakle, u mojoj porodici mislis . Eto ja imam troje dece .
Maksimalno se bavim svojom decom ,. I ja i moja zena . Ona ih vise opsluzuje nego ja , a ja se trudim da to nadoknadim , kad zavrsim ono sto moram ... kao otac , muz i muskarac . Ali se decom bavimo podjednako . Zajedno ih vaspitavamo . Ja kao otac , a onakao majka . Svako tacno ono sto treba da bude .

Daklem , da smaknem brige koje nosi civilizovan zivot .

ma blago vama...

Svako tacno ono sto treba da bude .

šta tačno treba da bude svako od roditelja, to me zanima...

Pa jednostavno je . Otac , treba da bude otadc , i da ne uzima ulogu majke . Grubo , otac treba da bude potpora, sigurnost , vaspitavaoc u stvarima , koje samo muskarac moze da prenese , a majka uteha , i vaspitavaoc u svemu sto zena treba da nauci svoju decu . Oboje daju neznost deci , i emotivni kapital , koji ce jednog dana preneti na svoje porodice . Ali to rade na dva razlicita nacina .
Daklem , da bi ti to objasnio , potrebno je da imas svoju decu , ili da sam bar procitao tu knjigu .
Koliko god to zvucalo seksisticki , i koliko god ce me neke feminiskinje razapeti , moram da kazem , da je za devojcicu vazno da razume one stvari , koje se ticu samog odnosa prema braku , porodici , muzu ..... i to samo zarad sopstvene srece .
Dakle , koliko god to rogobatno zvucalo i kolikoo god me napadali .. devojcive treba vaspitavati da budu dobre supruge i da pravilno naprave izbor .. a decake , da budu glave svojih porodica .

e sad čekam žene.... :mrgreen:

Naravno . Sad sam nederao . Al neka , ja tako mislim . Od uvek volim zene . A od kako sam se ozenio , volim moju zenu najvise na svetu .... cisto da se zna .

Na zalost jedan veliki proocenat nasih zena se vaspitava na zenskim casopisima koji su uvreda za zenski rod i zapravo su instruisane od strane radikalnih feminiskinja.
Na srecu moja zena je i suvise obrazovana , siroka, pametna , pa kod nas nema tih problema .

Poslednja izmena:
Nisam roditelj,ali se ukljucujem.
Moje detinjstvo je bilo ovako: roditelji su mi se rastali kad sam imao 10 godina.
Majka je otisla u grad gde su ziveli njeni roditelji,a ja sam ostao sa ocem , jer bi mi pored svega toga jos promena sredine dosla samo kao slag na tortu.
Cale je radio, trudio se da mi detinjstvo ide normalno,itd. mamu sam vidjao naravno.
Kad sam usao u pubertet,normalno kao i svim klincima vrzmale su mi se razne gluposti po glavi.
I pravio sam razne gluposti kao i svi klinci. Ali moj cale nije znao da vikne na mene, da me mozda udari ili ne znam sta vec.
On se trudio da prica, ali hormoni su cudo kome prica ne pomaze uvek.
Sreca, te ja nisam bio agresivac sklon delikvenciji vec sam imao ispade druge vrste.Ali opet...Mojim ortacima je bilo ono kao ''samo da cale ne sazna..'', a meni:roll:
tek kad sam bio izbacen iz gimnazije zbog neopravdanih i morao cetvreti razred da zavrsim vandredno on se pobunio. Tacnije keva je dosla po mene, spakovala me i odvela kod nje gde sam zavrsio skolu. Ona je bila pravi diktator. Ne zameram im nista da se razumemo. Pogotovu caletu. Volim ih oboje,sa njim sam blizi jer dosta vremena smo provodili i provodimo zajedno,ali pisem ovde cisto da iznesem svoje iskustvo. Ja bih na njegovom mestu pre uzeo stvari u svoje ruke:whistling:

oba roditelja su jako vazna u odrastanju i gajenju, pa i vaspitanju deteta

jako je bitno da oba roditelja imaju isti stav prema detetu kako dete ne mi moglo da 'pliva' izmedju njih dvoje, jer ako dete uoci naravno da ce da koristi tamo gde mu je mekse

Šta kada je kroz celokupno odrastanje deteta očinska figura odsutna?
Da li to rezultuje kasnijim poremećajima ličnosti ili nekim nedostatcima...? Postoje li neka istraživanja na tu temu? Ceo život tako funkcionišem, i tako sam funkcionisala i u periodu odrastanja...

Davno sam čitala negde da je osnova svega razlog odsutnosti.
Odnosno, da se razlikuje fizička i emotivna odsutnost.
Ili, bolje rečeno, odsutnost i odbačenost.
Recimo, otac radi u inostranstvu, dakle fizički je odsutan, ali je emotivno prisutan. Dete je svesno da oca ima, da ga otac voli. Isto je i kad su recimo roditelji razvedeni, čak i kad je otac pokojni. Postoji sećanje na njega, emotivna prisutnost u celoj porodici.

U svemu tome emotivna odsutnost je najpogubnija i fizičko prisustvo ne može da je nadoknadi.

Pa jednostavno je . Otac , treba da bude otadc , i da ne uzima ulogu majke . Grubo , otac treba da bude potpora, sigurnost , vaspitavaoc u stvarima , koje samo muskarac moze da prenese , a majka uteha , i vaspitavaoc u svemu sto zena treba da nauci svoju decu . Oboje daju neznost deci , i emotivni kapital , koji ce jednog dana preneti na svoje porodice . Ali to rade na dva razlicita nacina .
Daklem , da bi ti to objasnio , potrebno je da imas svoju decu , ili da sam bar procitao tu knjigu .
Koliko god to zvucalo seksisticki , i koliko god ce me neke feminiskinje razapeti , moram da kazem , da je za devojcicu vazno da razume one stvari , koje se ticu samog odnosa prema braku , porodici , muzu ..... i to samo zarad sopstvene srece .
Dakle , koliko god to rogobatno zvucalo i kolikoo god me napadali .. devojcive treba vaspitavati da budu dobre supruge i da pravilno naprave izbor .. a decake , da budu glave svojih porodica .

Naravno . Sad sam nederao . Al neka , ja tako mislim . Od uvek volim zene . A od kako sam se ozenio , volim moju zenu najvise na svetu .... cisto da se zna .

Na zalost jedan veliki proocenat nasih zena se vaspitava na zenskim casopisima koji su uvreda za zenski rod i zapravo su instruisane od strane radikalnih feminiskinja.
Na srecu moja zena je i suvise obrazovana , siroka, pametna , pa kod nas nema tih problema .
Савршено написано.
Још само да размислим на који од ова два поста да ти дан репутацију.:)

Небројено пута сам се уверила да жена која нема проблема са женским и мушким принципом у себи нема никакв проблем са ставом који си изнео.

Da ne govorim sada iz ugla roditelja, jer je vec dosta receno pa ne znam da li ce biti shvaceno kako treba, recicu iz ugla deteta. Meni moj otac jako fali, kao neko ko je bio moje rame za plakanje, neko ko je bez truna kriticnosti znao da pomogne sto se tice skolovanja, neko ko nije prepricavao sa prijateljicama moje ljubavne suze i lose ocene, moj otac je za mene bio prijatelj iako mnogi smatraju da je to nemoguce, tako je. Dakle u mom slucaju ja sam imala figuru majke i imala oca koji je bio sve samo ne neka roditeljska figura koja je tu zato sto me je stvorila. Nikad on mene nije okupao, i nikad me nije hranio, ali je bio tu apsolutno svaki put kada sam zaplakala ili kada sam pala da me digne i pomogne da nastavim dalje. Onda kada sam to shvatila, bilo je kasno da mu kazem Hvala. Ali sam se potrudila da moja deca imaju ne samo takvog oca u svom zivotu, vec i takvu majku. Nije merilo da li ce on presvuci, nahraniti, ili okupati, merilo dobrog roditelja, u ovom slucaju oca, je da je tu onda kada treba i mozda kad niko nije.

Jedno je sigurno a to je da odrastanje i razvoj mlade osobe bez jednog od roditelja sigurno ostavlja "crne rupe" u izgradnji sopstvene ličnosti mladog bića. Jedina gora situacija od toga je, na žalost žitavog društva, odrastanje uz "bolesne" roditelje.
U vezi "Očinske figure" citiram:
"Tri najvece nesrece koje covek može doživeti su: detinjstvo bez oca, zrelost bez žene i starost bez sina."

Back