Oci menjaju boju

moje ne menjaju boju... uvek su zelene.. :o
al kad se malo uzhivish, izgledaju kao da imaju neshto zhuto unutra....:)
al to je samo trip.. niko nema zhute pa ni ja :lol:
Imam ja malo zute boje oko zenice...kad sam bila klinka,doktorka me poslala da se testiram na Hepatitis :lol:
Dzabe sam joj objasnjavala da mi je tako oduvek.

Kameleon :per:
Menjam boju u skladu sa spoljasnjom sredinom.

ocito imas neku lepu mesavinu gena, koji daje takvu pigmentaciju. Pitacu cika endonucleasa da nesto napise o tome ovde...

Ukratko: pigmentacija očiju nije ravnomerna. Ako pogledate oči pažljivo, videćete da postoje "flekice" raznih veličina i oblika, i različitih (mada bliskih) boja. Kako se zenica skuplja ili širi, tako se ove oblasti različito skupljaju i šire, i to u zavisnosti od oblika i udaljenosti određene tačke od centra zenice. Time se površina oka koja je određene nijanse povećava ili smanjuje, što "iz daljine" izgleda kao promena boje oka.

Povrh ovoga, tu je i pitanje spektra svetla pod kojim se oko posmatra. Oko neće izgledati iste boje pod svetlošću sunca i pod svetlošću fluorescentne lampe, recimo.

:)

Ukratko: pigmentacija očiju nije ravnomerna. Ako pogledate oči pažljivo, videćete da postoje "flekice" raznih veličina i oblika, i različitih (mada bliskih) boja. Kako se zenica skuplja ili širi, tako se ove oblasti različito skupljaju i šire, i to u zavisnosti od oblika i udaljenosti određene tačke od centra zenice. Time se površina oka koja je određene nijanse povećava ili smanjuje, što "iz daljine" izgleda kao promena boje oka.

Povrh ovoga, tu je i pitanje spektra svetla pod kojim se oko posmatra. Oko neće izgledati iste boje pod svetlošću sunca i pod svetlošću fluorescentne lampe, recimo.

Dobro endi, hvala na odgovoru, ali nadao sam se nekom temeljnijem. Malo više stručnom. Ovo mi je već bilo jasno manje-više. ;)

:klap::klap:

Meni su prirodno žućkasto-smedje. To,ili su onakooo baš zlatne. :D
Kada plačem zelene.

To su hazel oči. Jako lepa boja, ako mene pitaš.

Martin-Schultz - ova skala:

human-eye-color-chart.jpg

Back