Očekivanja od nas

Disko Kauč

Elita
Poruka
24.596
Sa jedne strane imamo milokurku, sa druge Tatjanu Vojtehovski. 😍

Probajte. Da. Slušate. Video. Ja mislim da je to to, kraj. To je tako. A vi?

I bonus pitanje: ako su ove reči iz najbolje namere u stvari đubre, šta su onda one ogavne reči koje čujemo i da li je, te koliko štetan njihov efekat?

Fin govor, sve u svemu. Samo, ne nudi rešenje, nudi samo konstataciju problema. Šta dobijamo kada stvari nazovemo pravim imenom? Šta onda mi očekujemo od onoga kome plasiramo te stvari koje smo nazvali pravim imenom.
Čak šta više, mislim da je previše ljudi koji previše nazivaju stvari pravim imenom. Treba puno toga sakriti za sebe i rešiti ih na svoj način. Ispolji ih ali onome kome treba. Bliskoj osobi, stručnoj osobi, osobi koja može da ti pomogne. A ne bilo kome.
Previše je ljudi koji na pitanje "kako si" odgovaraju nizom društveno emotivnih tugovanki koje su ga snašle osobi koju time stavlja u vrlo neprijatan položaj.

Fin govor, sve u svemu. Samo, ne nudi rešenje, nudi samo konstataciju problema. Šta dobijamo kada stvari nazovemo pravim imenom? Šta onda mi očekujemo od onoga kome plasiramo te stvari koje smo nazvali pravim imenom.
Čak šta više, mislim da je previše ljudi koji previše nazivaju stvari pravim imenom. Treba puno toga sakriti za sebe i rešiti ih na svoj način. Ispolji ih ali onome kome treba. Bliskoj osobi, stručnoj osobi, osobi koja može da ti pomogne. A ne bilo kome.
Previše je ljudi koji na pitanje "kako si" odgovaraju nizom društveno emotivnih tugovanki koje su ga snašle osobi koju time stavlja u vrlo neprijatan položaj.
Ma to su takozvani "lajfkoučevi". Ili "pisci" kao ona budala Stefan Simić što žica pare na Facebooku i isto tako kao i ova drži seminare.

Njima nije cilj da stvarno ikome pomognu nego da prežive, u nekim slučajevima i da se obogate kao Marko Nikolić- lajfkouč.

Slažem se s maltene svim, osim zadnjeg. Koja je poenta pitati nekoga kako si, ako te stvarno ne zanima da čuješ? Samo da se zadovolje društvene norme? To postigneš i s običnim dobar dan. Nikog ne pitam kako je, ako to nije neko do kog mi je stvarno stalo. Baš me briga kako je tamo nekoj desetoj komšinici, ko što ni nju nije briga za mene.
S druge strane, ako već to pitam, onda se ne žalim kad ljudi krenu da mi kukaju. Ako se loše osećaju i imaju probleme, a ja ih pitala, logično je da mi odgovore kako jeste. Inače samo oboje glumimo ludilo, i ja što pitam i oni ako se prave. Totalna besmislica i utrošak vremena.

Slažem se s maltene svim, osim zadnjeg. Koja je poenta pitati nekoga kako si, ako te stvarno ne zanima da čuješ? Samo da se zadovolje društvene norme? To postigneš i s običnim dobar dan. Nikog ne pitam kako je, ako to nije neko do kog mi je stvarno stalo. Baš me briga kako je tamo nekoj desetoj komšinici, ko što ni nju nije briga za mene.
S druge strane, ako već to pitam, onda se ne žalim kad ljudi krenu da mi kukaju. Ako se loše osećaju i imaju probleme, a ja ih pitala, logično je da mi odgovore kako jeste. Inače samo oboje glumimo ludilo, i ja što pitam i oni ako se prave. Totalna besmislica i utrošak vremena.

Ja pitanje "kako si" shvatam kao nešto na šta bi trebao da odgovoriš što sažetije, naravno, u skladu sa situacijom i mestom kada i gde je pitanje postavljeno. Dobro sam, nisam dobro iz tog i tog razloga ako imaš potrebu da kažeš.
Tu je usko povezano sa onim što sam u ovom postu i naveo - šta očekuješ od nekoga kome se izjadaš i ispričaš mu svoju tužnu životnu priču. Šta očekuješ kada mu ispričaš sve šta te muči? Da li očekuješ da ti on stvarno pomogne ili da se oseća neprijatno jer niti može da ti pomogne niti zna šta da ti kaže.

Ja pitanje "kako si" shvatam kao nešto na šta bi trebao da odgovoriš što sažetije, naravno, u skladu sa situacijom i mestom kada i gde je pitanje postavljeno. Dobro sam, nisam dobro iz tog i tog razloga ako imaš potrebu da kažeš.
Tu je usko povezano sa onim što sam u ovom postu i naveo - šta očekuješ od nekoga kome se izjadaš i ispričaš mu svoju tužnu životnu priču. Šta očekuješ kada mu ispričaš sve šta te muči? Da li očekuješ da ti on stvarno pomogne ili da se oseća neprijatno jer niti može da ti pomogne niti zna šta da ti kaže.
Ne očekujem da me za zdravlje pitaju ljudi koje moje zdravlje ne brine i za njeg ne mare. Ako me pita, čak i ako mi ne može konkretno pomoći - izvaditi iz džepa neki eliksir mladosti ili šta god - očekujem da je iskren i, shodno tome, saosećajan. Nekad pomogne i samo da se pojadaš, bez da od druge osobe očekuješ bilo šta konkretnije. Onaj ko to ne želi čuti, ne treba da pita. Potvrdio si moje mišljenje da se takva pitanja postavljaju samo iz kurtoazije, u čemu ja ne vidim nikakav smisao. Kurtoazija se može izraziti i na drugačije načine.
Inače, da ne ispadne kako trčim okolo po gradu i svima plačem na ramenu, mrzim to pitanje kako si, i nikad mi nije bilo jasno zašto se uopšte koristi, pogotovo na ulici, tokom mimoilaženja. To mi je uvek bilo totalno besmisleno. Tebe realno ne zanima kako je taj koga pitaš, a od istoga očekuješ da te laže kako ti ne bi bilo neugodno.
?

Kaze zenska decku , ako ne uradis ovako kako ja trazim ti si bre slabic, piz.da....
Ako joj lupi samar onda nije pi.zda ali je grubijan...
Ali ako stalno radi kako mu kaze e onda je rob ili papucha...

Cisto da saberem, ovim su pokrivene sve moguce varijante ocekivanja koje danasnja zenska ima prema muskarcima....

Ne očekujem da me za zdravlje pitaju ljudi koje moje zdravlje ne brine i za njeg ne mare. Ako me pita, čak i ako mi ne može konkretno pomoći - izvaditi iz džepa neki eliksir mladosti ili šta god - očekujem da je iskren i, shodno tome, saosećajan. Nekad pomogne i samo da se pojadaš, bez da od druge osobe očekuješ bilo šta konkretnije. Onaj ko to ne želi čuti, ne treba da pita. Potvrdio si moje mišljenje da se takva pitanja postavljaju samo iz kurtoazije, u čemu ja ne vidim nikakav smisao. Kurtoazija se može izraziti i na drugačije načine.
Inače, da ne ispadne kako trčim okolo po gradu i svima plačem na ramenu, mrzim to pitanje kako si, i nikad mi nije bilo jasno zašto se uopšte koristi, pogotovo na ulici, tokom mimoilaženja. To mi je uvek bilo totalno besmisleno. Tebe realno ne zanima kako je taj koga pitaš, a od istoga očekuješ da te laže kako ti ne bi bilo neugodno.
?

Mislim da nisi shvatila. Pitanje "kako si" je sasvim u redu i ne očekujem da mi neko svakako kaže da je dobro da bi zadovoljio, jelte, moja očekivanja jer sam mu, navodno, postavio pitanje čisto što nemam šta drugo da ga pitam.
Očekujem, shodno situaciji sažet odgovor i to prevashodno što se tiče zdravlja.
Ja sam, recimo, primetio da me ljudi konstantno bombarduju nekim svojim problemima koje ja nikako ne mogu da rešim za njih. Ne može niko osim njih a za to su, eventualno, potrebne samo određene njihove reakcije ili promene. Ali kada im ja to kažem, oni nastave da me pobijaju činjenicama zašto to nije moguće sve dok me ne sateraju u ćošak gde samo mogu da im ponavljam ono što sam im već rekao i gde meni postaje već neprijatno.
Zato se u zadnje vreme prosto plašim da nekoga pitam kako je.
Da poentiram, ljudi mnogo kukaju a mnogo ne žele da prihvate ničiji savet. Kao da uživaju u svojoj negativnosti i očekuju da se ceo svet okrene ka njima i sve im moguće drugi reši.

Pa, Kristi, Tanjučka nam i kaže da sami sa sobom nazivamo stvari svojim imenom. Možda nam je to i zadatak. A to kako si, mislim slažem se, ništa gore nego kad neko raspali tugovanku, osećam kao da me ne poštuje, ne znam što. :)))

Ja ovakve teme shvatam kao drogu narkomanima...tj publika je navikla na NLP i onda joj treba dnevna doza NLP....
Normalna osoba ne razmislja ovako kako se opisuje na temi niti onako kako ona misli...
To i jeste problem sa svim tehnikama ubrzanog kao shvatanja a ustvari nije shvatanje...samo mazanje ociju argumentima da je shvatanje.....

Klasika je upotrebljena i ovde, rec OCEKIVANJE je iskoristena kao magicni trik.....
Ja ne vidim nikakvu korisnu stvar u celoj prici, osim da je sve izvrnula da bi bilo pogodno za pricu , bas kako se i radi sa NLP...auto NLP kako bi se reklo...

Osim sto mi je zanimljivo koliko su nadmeni ljudi koji su trube na nivou svesti......kao seljober koji je procitao u novinama o CERN nuklearnom istrazivackom centru i onda mi prica o tome i prica kako sam ja glup i nemam pojma...a ja cutim da sam bio u CERN i da svako moze da posalje sta hoce da mu CERN izvede kao eksperiment pa i taj seljober , da ista zna....znao bi i to.

Back