Obraćate li pažnju na perspektivu?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.687
Koliko vremena provedete, ako uopšte, pokušavajući da uramite fotografiju "po meri"?

Da li obraćate pažnju na perspektivu, da linije budu paralelne, i slično?

Da li korigujete perspektivu u post procesiranju?

Evo primer. Ovo sam uslikao trudeći se da uhvatim pravilnu geometriju ali nisam mogao sve na licu mesta

Resized_20220122_112438.jpeg

Iako je za mene prihvatljiva i takva kakva jeste, ipak mi djavo nije dao mira nego sam u fotošopu korigovao perspektivu da ispadne ovako

Resized_20220122_112438-p.jpg

Možda je stvar ukusa? Da li mislite da je vredno truda korigovati?

Poslednja izmena:
Koliko vremena provedete, ako uopšte, pokušavajući da uramite fotografiju "po meri"?

Da li obraćate pažnju na perspektivu, da linije budu paralelne, i slično?

Da li korigujete perspektivu u post porocesiranju?

Evo primer. Ovo sam uslikao trudeći se da uhvatim pravilnu geometriju ali nisam mogao sve na licu mesta

Pogledajte prilog 1089436

Iako je za mene prihvatljiva i takva kakva jeste, ipak mi djavo nije dao mira nego sam u fotošopu korigovao perspektivu da ispadne ovako

Pogledajte prilog 1089437

Možda je stvar ukusa? Da li mislite da je vredno truda korigovati?
Ne.
Ne korigujem.
i ne.
Nije vredno truda.

ali, neće sve da ti pobegne!
Razumem da je tica ili neki drugi živi stvor ili nešto što se mrda, ali statične scene...
Ni statične..Kod mene je uvek "nakrivo "..
Čini mi se da naginjem da desnu stranu ..To sam primetila i kod
Crtanja i slikanja..Uvek se nekako težina prebaci na jednu stranu.
A inače , što se tiče korigovanja , ne volim "zamaskiranost"..

Ni statične..Kod mene je uvek "nakrivo "..
Čini mi se da naginjem da desnu stranu ..To sam primetila i kod
Crtanja i slikanja..Uvek se nekako težina prebaci na jednu stranu.
A inače , što se tiče korigovanja , ne volim "zamaskiranost"..
nakrivljene slike mogu da budu veoma "trendi". Umetnička sloboda je dozvoljena kao i za sve druge vrste umetnosti.

Recimo, pravilo je da se horizont uvek pokaže paralelan sa dnom fotografije ali neki su slavu stekli sa iskrivljenim horizontom

u danasnje vreme je previse toga..ovo ovako treba ono onako...i na kraju sve lici jedno na drugo...
volela bih da u nekim stvarima i dalje vlada umesto pravila i kvazi umetnosti istinska licnost osobe i trenutak taj...neponovljen...
za mene umetnost nije zanat koji se uci...vec emocije koje se prenose bez obzira na formu i dopadljivost siroke mase...

ne bas...fotografiju volim da dozivim i vidim kroz objektiv osobe...naivnu, nedoradjenu...bez razmisljanja previse...vise kao uhvacen trenutak....
svaka nesavrsenost je za mene unikatnost...

one doradjene, osmisljene vise dozivljam ok...lepo....sta god...ne zanima me...ne izaziva emociju...
pričaš za svoje ili fotografije drugog?

Svoje fotografije doživljvamo (naravno) subjektivno jer smo već doživeli original i možemo da nadomestimo nedostatke fotografije memorijom.

Umetnost, a i spretnost-umeće se ogleda u tome da onaj trenutak koji smo mi doživeli prenesemo tako da i neko drugi, ko nije bio prisutan, doživi na sličan način.

pričaš za svoje ili fotografije drugog?

Svoje fotografije doživljvamo (naravno) subjektivno jer smo već doživeli original i možemo da nadomestimo nedostatke fotografije memorijom.

Umetnost, a i spretnost-umeće se ogleda u tome da onaj trenutak koji smo mi doživeli prenesemo tako da i neko drugi, ko nije bio prisutan, doživi na sličan način.
bilo cije...ali to je licna preferencija...

ako na svoje i stavim neki filter ili slicno to je iz zezanja...i tome i sluze...
a ima ljudi koji obradjuju svaku zivu fotografiju...ko kako voli...ne ulazim u to...meni se ne svidjaju...
sem ukoliko tema nije fantasy ili slicno...

Back