Размисли, Арије је веровао да Христос није Бог. То нема никакве логике.
razmisli ti da je neko apostolu Pavlu opalio ''samarcinu'', kako ovi sada likuju, kada kaze u
I TIMOTIJU 2,5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus.
Веровао је да је било времена када Сина није било. То нема везе са оним што је заиста било учење првих хришћана. Ти барем познајеш Нови Завет, не треба да ти причам шта ту пише.
ako sin kaze da je pocetak, to znaci da je pocetak vremena koje je neoophodno za proces stvaranja, a otac-sin je neraskidiv dualizam - nema nikakve logike da je arije zagovarao to sto ti mislis da jeste
Значи Свети Никола је погрешио што је ошамарио Арија ? Тако ти постављаш ствари.
ne, ja samo citam legende i pitam se dokle cete da verujete u lazi,, koje nazivate predaja-predanje1, predaja-predanje 2 itd
https://laudato.hr/Novosti/Zanimljivosti/Kako-je-sveti-Nikola-krivovjercu-opalio-samarcinu.aspx
Zbog tog čina Nikolu su udaljili sa sabora te mu je na neko vrijeme zabranjena svećenička služba. Međutim, legenda kaže kako su se Nikoli jedne noći, dok je ležao u tamnici, ukazali Uskrsli Krist i Djevica Marija. Isus je pitao Nikolu zašto je udario Arija, a on je odgovorio: "Zato što te volim, Gospodine." Na te riječi Isus je Nikoli dao novu knjigu Novoga zavjeta, a Marija mu je predala novi episkopalni palij. Kada je car Konstantin čuo za ovaj događaj, odmah je oslobodio Nikolu i vratio mu položaj biskupa. Druga pak predaja kaže da se sam Krist javio u snu nekim biskupima te im objavio kako je Nikola u pravu i da je Arije u zabludi.
i gde je ta NOVA knjiga, jel sacuvana?
a jel mozes samo ovo da mi objasnis:
jel mu zavario samar zato sto vise nije mogao da ga slusa, kako kaze legenda, ili su arijeve spise drugi citali, kako pise ovde:
Dvadesetak biskupa isprva je podržavalo Arija, no nakon čitanja dijelova njegovih spisa potakli su ih da mu se usprotive.
============================
dakle:
Na ovom saboru je ustanovljen
Nicejski simbol vjere,
dogma koje su se imali pridržavati svi hrišćani. Na utvrđivanje dogme je uticala i careva podrška, potpomognuta brojnošću legionara koji su okruživali sabor, kao i najava da će episkopi koji se budu protivili mišljenju Konstantina i saborske većine biti smenjeni i proterani
Spisi samoga sabora nisu sačuvani. Pretpostavlja se da su ih uništili arijanci koji su naknadno uspjeli odnijeti premoć u
Carigradu.
teror vojske i pretnje progonstvom! arija su zrtvovali i izmisli taj samar kao da je nikola zrtva - LAZ!
pa za koga djavola su legionari cuvali i okruzivali sabor, arije de facto zrtvovan [odglumljeno zrtvovanje nikole, legenda], da bi potom opet bili krivi arijanci za nestanak dokaza? jel vi shvatate da verujete u lazi, cak i ne krijete kada kazete legende? VAMA CAK JEDNA LEGENDA POD PLASTOM ''PREDANJA'' USKACE U DRUGU, sanjali neki da je tako?
a kamo dokazi sa sabora koji je vojska i car cuvao pod pretnjom tzv. ''arijancima''? opet ''arijanci'' krivi sto su dokazi nestali?
NEMOJ VISE DA LAZETE, KAKO VAS NIJE SRAMOTA DA POTURATE BAJKE I LEGENDE KOJE NEMAJU VEZE SA ISTINOM?
JEL OKRENUO ARIJE DRUGI OBRAZ TOM NIKOLI? - sta kaze legenda
e, pravite zrtvom tog nikolu a ovamo legionari i car cekaju da skidaju glave i proteruju, izmisljate bajke i lazne snove
mene ste nasli? gde su vam spisi sa sabora? nestali? nasli ste da opanjkavate jednog ARIJA sa nekim Nikolom, a dokaz su vam lazni snovi nekih ucesnika sabora? legende, bajke, IZMISLJOTONE
Јел тебе ти АРИЈАна превела у свој
табор 
?
ja sam u taboru jevsevija kesarijskog autora crkvene istorije, dakle molicu za istorijske fakte, a snove i samaranje zadrzite za sebe, mitove i legende, lazne zrtve, lazne podele, i raskole, ko je jaci, ko je glavni, ko ima prevlast, cast - ma, kakvi, nista od toga ne predstavlja hriscanstvo.
u mom taboru si i svi koji su odbacivali lazno otkrivenje ako pricamo o 4. veku, ali meni ocigledno da je zaplet bio ranije, cak ako pominjemo nikejski sabor, mi nemamo njegove spise, a imamo spise ovog sabora gde je zavera skovana
Tek u 20. vijeku otkriveni su spisi mjesnog sabora koji je održan pola godine prije Nikejskog sabora u
Antiohiji (današnja
Antakya u Turskoj). Taj bi se sabor mogao nazvati stvarnom prethodnicom Prvog nikejskog sabora, a na njemu je učestvovalo 59
biskupa iz Palestine,
Arabije,
Fenicije i
Kapadocije. Vodio ga je biskup Hozije iz Cordobe, koji će imati odlučujuću ulogu i na Nikejskom saboru. Povod ovom saboru bio je izbor novog antiohijskog biskupa, no usto je prihvaćeno i jedno protuarijansko Vjerovanje. Trojica biskupa, sudionika ovog sabora, među kojima i Euzebije Cezarejski, odbili su potpisati odluke sabora, te su privremeno ekskomunicirani s mogućnošću da promijene mišljenje na »velikom i svetom saboru u Anciri« (koji se potom ipak održao u Niceji).
ovo je sustina cele price i borbe koja se i dalje vodi i koji je
moj tabor, a koji neprijateljski:
moj tabor vam je ostavio ISTORIJU CRKVE a hosija se slihtao caru Konstantinu [njegov asistent, poverenik, i ko zna sta jos, saznacemo], dok je cuvao ledja atanasiju... na kraju nam je atanasije utrapio lazno otkrivenje, antihristovo, ali je ostalo ZABRANJENO NA LITURGIJI, jer smo Bozija Crkva
https://hr2.wiki/wiki/Hosius_of_Corduba
pitaj neprijatelja zasto NEZNI HOSIJA NIJE SVETAC?Iz svog izgnanstva napisao je Konstanciju II svoj jedini sačuvani sastav, pismo koje je francuski povjesničar Louis-Sébastien Le Nain de Tillemont s pravom okarakterizirao kao gravitaciju, dostojanstvo, nježnost, mudrost, velikodušnost i zapravo sve osobine velike duše i velikog biskupa.Wikipedia site:hr2.wiki
When the Council of Nicæa met, Hosius presided, together with the two Roman priests Vitus and Vincent.
Znaci imamo Konstantivog poverenika, okolo sabora vojsku, i ajde sad, sta se desilo? Nikola osamario arija?
citaj dalje:
In what capacity he presided is a matter much discussed: Gelasius of Cyzicus is categorical in declaring that it was in the name of the pope (Hist. Nic. Conc., Bk. II, c. v). Hefele is of the same opinion. Chapman holds that he was nominated by Constantine. Leclercq inclines to the same opinion, but leaves the question open.
znaci, konstantinov poverenik, poslat od pape
dalje, atanasije prognan nalazi utociste kod pape, u rimu... nonstop se pakuje arijanskoj jeresi, i oni se zigosu,a sto imamo najlukavije latinsko porobljavanje nikoga nije briga?
lepo vas pitam zasto hosije nije svetac, ako je olicenje hrabrosti, integriteta, i ako je bio broj 1 decenijama, predsedavao saborima itd?
He presided at the
First Council of Nicaea and also presided at the
Council of Serdica.
[1]
In reply Hosius sent his brave letter of protest against imperial meddling in Church affairs, preserved for us by St. Athanasius
Da li stvarno verujete da je moj tim pomiritelja zbog jedne reci porazen?
https://svetosavlje.org/sedam-vasel...ma-sv-dimitrija-rostovskog/2/?pismo=lat#note4
jednosuštni[21]. Ova reč je za pravoslavne članove sabora, dovoljno snažno i određeno, ne ostavljajući mogućnost za drugačije tumačenje, izražavala potrebnu misao o jednakosti Božanstva Sina Božijeg i Božanstva Oca. Njenim unošenjem u simvol, nade Evsevija Kesarijskog razvejale su se u prahjer ova reč je očigledno da očiglednije biti ne može razotkrivala jeretička umovanja poluarijanaca i krajnjih arijanaca, osiguravajući istovremeno trijumf pravoslavlja za sve naredne vekove.
covek koji je, citiram:
Evsevije je bio
hrišćanski istoričar, erudita, apologeta i
filolog. Sabrao je sva dokumenta i podatke koji se tiču događaja i hrišćanskih ustanova, pisaca i mučenika prve
hrišćanske crkve. U
Crkvenoj istoriji sakupio je ne samo najvažniji istorijski materijal o prvobitnom hrišćanstvu, nego je prepisao i odlomke tekstova, komentara i akata od velike vrednosti za rekonstrukciju postapostolske Tradicije.
i vi kazete da covek koji se trydui da pomiri istok i zapad covek ovakvog kalibra, da su se njemu sve nade razvejale zbog JEDNE RECI?
„One koji govore da je bilo (vreme) kada nije bilo (Sina), da On nije postojao do rođenja i da je nastao iz nebića,
A ODAKLE VAM TAJ DUALIZAMM BICE I NEBICE, JA GA ZNAM IZ TAOIZMA, JEL JEVSEVIJE BIO TAOISTA?
odakle taoizam u hriscantsvu, meni nije jasno, VEROVATNO OD NEKE OD GNOSTICKIH SEKTI, koje nam po pravilu dolaze sa istoka