Oblak u pantalonama

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
''...Krilati nitkovi!
U raju da ste zbijeni!
Gomila perjaša od straha valja se!
A tebe, što si tamjanom opijen,
rasporiću odavde do Aljaske!

Pustite me!

Nećete me zaustaviti,
lažem li, u pravu li
sam ja,
ali više ne mogu da budem spokojan.

Gledajte -
zvezde su opet obezglavili
i nebo okrvavili od pokolja!

Ehej!
Nebo!
Skini kapu!
Ja dolazim! ''

- - - - - - - - - -

Da li Majakvski peva o frustraciji?

Je li ovo za vas frustracija?

Ili samo previse titrate svome strahu?

Ne o frustraciji vec o akciji i revoluciji.
Frustracija moze da bude destruktivna ako je samo zalivamo a moze da povuce na izrazavanje i aktivnost.

Potpuno je nebitno moje misljenje o komunizmu kao neuspelom, labaratorijskom eksperimentu ali divim se ljudima koji su svet zamisljali kao pravednije mesto.

Mnogi ljudi naprosto odluce da budu frustrirani. Cini mi se da tako skidaju odgovornost sa svog vrata.

Ne o frustraciji vec o akciji i revoluciji.
Frustracija moze da bude destruktivna ako je samo zalivamo a moze da povuce na izrazavanje i aktivnost.

Potpuno je nebitno moje misljenje o komunizmu kao neuspelom, labaratorijskom eksperimentu ali divim se ljudima koji su svet zamisljali kao pravednije mesto.

Mnogi ljudi naprosto odluce da budu frustrirani. Cini mi se da tako skidaju odgovornost sa svog vrata.

Naravno, kada Majakovski peva, to onda nije frustracija, jer je on poznati umetnik, a kada obican covek govori to isto, onda je to frustracija, jer on nije poznati umetnik.

Oblak u pantalonama nije nikakav poziv na komunisticku revoluciju, to je pre svega poema koja je cista i sustinska reakcija na malogradjansko drustvo, ljubav, veru. Reakcija na mediokritete. Samo reakcija. Zamisli, tu nema nikakve ponude sta i kako izgraditi posle tog rusenja, tu ima samo i jedino rusilacke emocije, nikakve gradivne. Posto je to pojedinim ljudima samo frustracija, lepo bi bilo da makar kazu kako je, po njima, Majakovski dno dna od umetnika. Znas, to su oni ljudi koji misle sve najgore o ljudima koji nece da se zapitaju gde oni grese, nego koji cvrsto imaju stav da svet gresi, i da on treba da se menja, ne oni. Ljudi koji ne vole takve ljude, ne bi trebalo da vole ni ovu poemu.

Oblak u Pantalonama je poema o neuzvracenoj ljubavi. Mislim, mnogo vise je od toga, ali ljubav je idealan povod, jer je to glavna stvar, i odatle mogu da se izvlace najtacnije analize ljudske psihe i ljudskog drustva.

- - - - - - - - - -

Koliko je znam pesma je o neuzvracenoj ljubavi, jer ona je devojka na glasu, iz dobre familije, a on pijanica, boem.

Da, neuzvracena ljubav je povod, jer je ljubav najbitnija emocija.

Poslednja izmena:
naravno da jeste frustracija vremenom u kojem je živeo i malogradjanštinom koja je vladala

Gordost pesnika koji je sebe smatrao mesijom novog vremena, (futurizma).suprotstavljena opštim gadjenjem na stanje, stalež, religiju

" On, pesnik, lirski subjekt može da bude besan i da reži, a može da bude beskrajno nežan, ne čovek već - oblak u pantalonama "...
http://opusteno.rs/analiza-dela-f15...u-pantalonama-vladimir-majakovski-t24243.html

Pa baza joj je ideja o ravnopravnosti? Zar ne?

Nije ni on po mom ukusu, da si izvukao nekog apoliticnog pa nekako...niti mi je kao umetnik ah...niti sam niti bih uzivala u Majakovskom u hladnom danu uz solju kafe. Niti je to moj svet.

Kami, mogu ti reci kako ja prihvatam svet. Ako se vec moram pozvati na umetnika, neka bude ona stara Dostojevskog, odnosim se kulturno prema zivotu iako je medju nama pukao jaz.
Selektujes sta ces videti. Mozes da vidis kako jeste, bolje ili gore. Selekcija i konzistentnost su dva najvaznija cinioca lepog dana. Tvoj Oskar Vajld, valjda ga bese ti volis, je kazao da su kultivisani oni ljudi koji su sposobni da vide lepotu u lepim stvarima.
Ne verujem u borbu za bolje sutra, ne verujem u iskren, ostar zivot, zilet od jezika, direktnost i uvek zadnje misli. Ne smatra da nam agresivnost donosi ista dobro. Najcesce se radi o nacinu kako zivimo a ne o onome sta govorimo. Nemam potrebu da opravdavam svoje odluke ma kako iracionalne bile. Potreban mi je moj mehur koji me fakat drzi dalje od ostrine koja mi kvari misli ali me i stiti. To je kompromis koji sam dobrovoljno napravila, znam sta gubim i sta dobijam. Smatram da je jedna od vaznijih zivotnih lekcija rec ne, nije za mene ma kolilo privlacno bilo. Ne divim se ljudima koji glasno zive bez kompromisa, nista ostrih ivica mi ne prija. Neka je i bela laz ako je u pravo vreme izrecena draza mi je nazubljene istine za koju mozda um i telo nisu spremni.

• Podržavam
Reactions: Tol
Pa baza joj je ideja o ravnopravnosti? Zar ne?

Baza joj je rusenje malogradjanskih vrednosti.

Podignuti masku i boriti se protiv straha nije nista lose. Strah od mraka, koji smo svi imali kada smo bili mali, nisi pobedila tako sto si usla u mrak i pobedila sva ona cudovista iz njega kojih si se plasila, vec kada si 'shvatila' (iracionalno shvatila, osetila), da mrak nije uopste strasan, moze cak da bude i opostajuci. Mrak nije strasan. Potpuno, ali potpuno se otvoriti nije nista strasno.

Ja ti preporucujem da pogledas True Detective seriju, fenomenalna je, a i kratka ima samo 8 epizoda, nece ti oduzeti previse vremena.

Poslednja izmena:
Baza joj je rusenje malogradjanskih vrednosti.

Podignuti masku i boriti se protiv straha nije nista lose. Strah od mraka, koji smo svi imali kada smo bili mali, nisi pobedila tako sto si usla u mrak i pobedila sva ona cudovista iz njega kojih si se plasila, vec kada si 'shvatila' (iracionalno shvatila, osetila), da mrak nije uopste strasan, moze cak da bude i upostajuci. Mrak nije strasan. Potpuno, ali potpuno se otvoriti nije nista strasno.

Ja ti preporucujem da pogledas True Detective seriju, fenomenalna je, a i kratka ima samo 8 epizoda, nece ti oduzeti previse vremena.

Snimaju sledecu sezonu... bar kad sam se ja zadnji put informisala...

Kami, podsecas me na predvodnike Krstasa u borbi protiv nevernika. Cuo si za izreku da revolucija jede svoju decu, shvatas da je ljudska priroda sklona zastranjivanju pozivajuci se na visi cilj. Jel znas da je CeGevara trazio smrtnu kaznu za coveka koji nije hteo sedmogodisnju decu da uci staljinizmu? Bazicna ljudska priroda je dobra, covek instiktivno oseti i razdvoji dobro od loseg, to se vidi prilikom nesreca i opasnih situacija i pruzanja pomoci. Sve lose sto je ljudima nametnuto dala nam je civilizacija. Ja volim da verujem da svako od nas ima deo zvezdane prasine u sebi, da su se planete vrtele stotinama hiljada godina i vrtece se, da ce priroda izgledati isto kada nas odavno vise nema. Posto smo samo zrnce mi nemamo moc osim da ovo vreme koje nam je dato dozivimo sto punije. Zato su borbe i zahtevi besmisleni. Vreme prodje a covek ostane prazan jer se svet okrece kako se uvek okretao i pokusava da uspostavi ravnotezu hladnog i toplog, dobrog i loseg, muskog i zenskog, kulturnog i nekulturnog, uredjenog i neuredjenog, zbog balansa sveta koji se vrti mora da postoji jedinstvo suprotnosti. Uvek ce postojati razliciti karakteri, razlicite kulture a ako si drhtav primaces razlicite zahteve i tvoje vreme ce proci u osecaju da zivis pogresno. Zasto drugi imaju potrebu da namecu svoje kalupe nije ni vazno...motiva i previse...

Kami, podsecas me na predvodnike Krstasa u borbi protiv nevernika. Cuo si za izreku da revolucija jede svoju decu, shvatas da je ljudska priroda sklona zastranjivanju pozivajuci se na visi cilj. Jel znas da je CeGevara trazio smrtnu kaznu za coveka koji nije hteo sedmogodisnju decu da uci staljinizmu? Bazicna ljudska priroda je dobra, covek instiktivno oseti i razdvoji dobro od loseg, to se vidi prilikom nesreca i opasnih situacija i pruzanja pomoci. Sve lose sto je ljudima nametnuto dala nam je civilizacija. Ja volim da verujem da svako od nas ima deo zvezdane prasine u sebi, da su se planete vrtele stotinama hiljada godina i vrtece se, da ce priroda izgledati isto kada nas odavno vise nema. Posto smo samo zrnce mi nemamo moc osim da ovo vreme koje nam je dato dozivimo sto punije. Zato su borbe i zahtevi besmisleni. Vreme prodje a covek ostane prazan jer se svet okrece kako se uvek okretao i pokusava da uspostavi ravnotezu hladnog i toplog, dobrog i loseg, muskog i zenskog, kulturnog i nekulturnog, uredjenog i neuredjenog, zbog balansa sveta koji se vrti mora da postoji jedinstvo suprotnosti. Uvek ce postojati razliciti karakteri, razlicite kulture a ako si drhtav primaces razlicite zahteve i tvoje vreme ce proci u osecaju da zivis pogresno. Zasto drugi imaju potrebu da namecu svoje kalupe nije ni vazno...motiva i previse...

Ce Gevaru ne podnosim, niti imam osecaj da zivim pogresno. Ova 'frustracija' kod Majakovskog se ne javlja zbog ocaja i slabosti, to je inace i jedna od poenti Oblaka u Pantalonama.

Maske i zidovi nikada nisu dobri, ma kolike odbrambene mehanizme ljudi izgradili da ih ubede da su dobri.

- - - - - - - - - -

Ne zezaj?? Koje razocarenje...

Kolin Farel, VIns Von, i ona iz Notebook-a, Rejcel MekAdams, to je ekipa za drugu sezonu.

''...Krilati nitkovi!
U raju da ste zbijeni!
Gomila perjaša od straha valja se!
A tebe, što si tamjanom opijen,
rasporiću odavde do Aljaske!

Pustite me!

Nećete me zaustaviti,
lažem li, u pravu li
sam ja,
ali više ne mogu da budem spokojan.

Gledajte -
zvezde su opet obezglavili