Obišao 90 zemalja i 2.150 gradova: Rođen sam u Srbiji, ali svet je moj dom

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.426

Ugostilo ga je 1.300 domaćina

Nenad Stojanović (37) iz Niša je pre 14 godina krenuo na put oko sveta uputivši se iz Grčke u Italiju na koncert Enia Morikonea. Od tada je posetio 90 zemalja i približno 2.150 gradova na pet kontinenata (Južnoj, Severnoj Americi, Evropi, Aziji i Africi), a sve je to stalo u pet ispunjenih pasoša od korice do korice i što je još važnije, u bezbroj uspomena i priča koje je doživeo.
..................
Kako kaže, od malena je pokazivao interesovanje za upoznavanje novih, nepoznatih mesta, pa je put oko sveta donekle bila prirodna odluka.
...........................
"Jednom kada krenete na putovanje sami, počinjete da shvatate svoju kreativnost, snalažljivost, kao i da svako novo poznanstvo donosi mnogo novih mogućnosti, u zavisnosti od ličnih interesovanja".
Kao jednu od najvećih inspiracija za put oko sveta izdvaja aplikaciju couchsurfing, koju aktivno koristi 13 godina.
.................................
"Couchsurfing povezuje lokalne ljude sa putnicima, i omogućuje besplatan smestaj kod različitih domaćina širom sveta. Tokom godina sam stekao brojna prijateljstva sa jako zanimljivim ljudima, a za ekonomično upoznavanje sveta mi je pomoglo nekih 1.300 domaćina koje sam imao u osamdesetak različitih zemalja. Takođe, i sam sam ugostio ukupno 330 ljudi, što u Srbiji, što u zemljama u kojima sam živeo", kaže Stojanović.

Na putovanjima je često i radio kako bi se izdržavao.
"Radio sam samo u nekoliko zemalja, i nikad duže od godinu dana (Kina, Indonezija, Letonija, Kolumbija). Bio sam više puta nastavnik engleskog jezika, radio kao organizator mreže ekološkog turizma, vozač, menadžer hotela, prevodilac, a jednom sam čak sam i prodavao krompire na pijaci jednog celog dana dok sam putovao po Tadžikistanu", rekao je Stojanović za B92.net.
................................
Do sada je obišao 90 zemalja i otprilike 2.150 gradova.
Trenutno se nalazi na putovanju istočnom Afrikom.

Otkrio nam je da trenutno ima u planu da bude u Africi dok ne popuni svoj peti pasoš, a onda kada bude našao srpsku ambasadu i došao do šestog pasoša, biće lakše planiranje narednih koraka.

Kad se tebi ne sviđa, neće se svideti ni meni, što da budem gora?
:mrgreen:
nekome je samo mesto bitno, makar spavao na periferiji u kolibici...ja ipak volim neki svoj kutak, hotelsku sobu, mesto za osamu da malo svedem utiske...i da ne moram na prstima da ulazim i izlazim, drugim rečima želim potpunu slobodu i kontrolu svog vremena. Tako da mi taj koncept da se nekome privališ besplatno pri gajbi...pa nije privlačan. Ja ni hostele ne koristim.

Nije to losa opcija kada je jedina opcija...Ja sam kao mlada puno razmisljala i o volontiranju za smestaj i tome slicno...
Bas tako...bitan bi je bio dozivljaj, istrazivanje, upoznavanje a komfor mi je bio skroz nebitan faktor...
Bolje i tako nesto doziveti ako nema druge opcije nego uopste ne ziveti u ovom nasem jedinom, kratkom zivotu.

Dobro...svi smo mi razliciti...drugacije dozivljavamo putovanja,dozivljaje i odnose sa ljudima...

Nikada u zivotu nisam osecala gubitak slobode, mog vremena ili bilo cega u kontaktu sa ljudima, konkretno tu u kontaktu sa drugim putnicima ili lokalcima.
Svako iskustvo je jedan plus u mom zivotu, od svake osobe naucimo nesto, cujemo nesto novo, osetimo nesto novo...

i bas su ljudi ti koji su mi obicno doprineli sirenju vidika...posebno lokalci...neprocenjivo mi je za upoznavanje jednog mesta upravo autenticni iskustveni dozivaljaj sa istima...te price sa njima, o njihovom zivotu, shvatanjima, snovima, zeljama...

dobro...sada vec ne bih isla u hostele...odavno nemam preteranu tu zelju...ne bih koristila ni taj sajt...malo sam se i ja maknula sa istrazivanja na uzivanje...malo...:lol:

i dalje bi mi bilo suludo placati preko 50 evra max za smestaj u gradu gde se samo prespava...ne bih ni u lepim selima, mestima...izuzetak su resorti za maksimalno uzivanje na nekom perverznom lepom mestu...

Back