Običaji do 40 dana od upokojenja

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Crnina je takođe bila i deo folklora, nevezano da li nekoga zaista žališ. Snajke su nosile crninu za skoro svakim rođakom iz nove familije, čisto sumnjam da su sve te ljude žalile na način na koji žališ blisku osobu i ideš na terapiju zbog toga.
Dalji su nosili crno do 40 dana, a bliži godinu dana. Ja sam za babom
nosila ešarpu crnu 40 dana, pa je i to u Beogradu bilo čudno. Mislim
se nešto da može da me vidi onakvu šarenu, sa ešarpom i da ne
nosim potpunu crninu godinu dnana, kako bi me grdila..
Al da sam na selu živela, nosila bih.

Dalji su nosili crno do 40 dana, a bliži godinu dana. Ja sam za babom
nosila ešarpu crnu 40 dana, pa je i to u Beogradu bilo čudno. Mislim
se nešto da može da me vidi onakvu šarenu, sa ešarpom i da ne
nosim potpunu crninu godinu dnana, kako bi me grdila..
Al da sam na selu živela, nosila bih.
Ne bi te niko pitao za misljenje, to je tako sa obicajima. Ne preispituju se. Nekad bi za nekim imala potrebu da nosis crninu, za nekim drugim ne bi, ali svejedno bi se znojila na +40 u crnom od glave do pete.

A narikače?
Prolaziš pored groblja, ne znaš ni koga sahranjuju, al kad ih čuješ
samo se rasplačeš.

U četvrtoj godini srednje, premine iznenada dečko. Ode ceo razred
na sahranu u selo odakle su njegovi i vrate se ludi odande. Ubile
ih narikače u pojam. Hajde kad je neko stariji, bolestan, pa će
malo ko i plakati. Potaknu one te emocije da izađu. Al ovde bi
kamen zaplakao za onim detetom, a još one nadodale. Evo ti
drugara, ustani da poneseš torbu pa za njima u školu.. Samo su
ponavljali one rečenice danima.

Ima toga i danas. Pre desetak godina znam za čoveka koji je ženi izlupao glavu od zid jer nije htela da nosi crn šal za njegovu mrtvu tetku.
Ne znam zasto imas potrebu da se sprdas sa obicajima.
Obivaji nisu nastali bezveze i iz hira,sigurno su imali neku svrhu.To sto mi danas mislim da smo najpametniji i da svijet pocinje od nas,to je druga prica.

Obivaji nisu nastali bezveze i iz hira,sigurno su imali neku svrhu.To sto mi danas mislim da smo najpametniji i da svijet pocinje od nas,to je druga prica.
Svi običaji su smišljeni sa namerom da svako zna svoje mesto i da bude spušten tamo gde pripada. Običaj te podseti da si stoka nedostojna ljudskog života, sediš, trpiš i ćutiš.

Silom se običaji nisu mogli isterati iz naroda. Što je veća sila bila, bolje su
običaje čuvali. Danas se gadimo i stidimo svega. Ne znam pred kim i zašto.

Silom se običaji nisu mogli isterati iz naroda. Što je veća sila bila, bolje su
običaje čuvali. Danas se gadimo i stidimo svega. Ne znam pred kim i zašto.
Običaji su postojali da bi se sirotinja držala u šaci. Raznim ucenama u vidu običaja se održavao kastinski sistem. Svi svadbeni običaji na Balkanu su osmišljeni da bi ljudsko dostojanstvo bilo uniženo i da bi se svakome pokazalo svoje mesto, od kupovine mlade, preko darivanja svatova, do kumova je sve bilo detaljno osmišljeno da sirotinja bude ponižena.

Običaji su postojali da bi se sirotinja držala u šaci. Raznim ucenama u vidu običaja se održavao kastinski sistem. Svi svadbeni običaji na Balkanu su osmišljeni da bi ljudsko dostojanstvo bilo uniženo i da bi se svakome pokazalo svoje mesto, od kupovine mlade, preko darivanja svatova, do kumova je sve bilo detaljno osmišljeno da sirotinja bude ponižena.
Ovde pišemo o običajima do 40 dana od upokojenja, pa ako bi mogao da se
držiš teme i objasniš koji ti je običaj iz tvog kraja tu uvredljiv.

Siromaštvo prvo počinje u glavi.
Suštinski jesi u pravu da običaji služe održavanju kastinskog sistema, jer recimo Britanija nema pisani ustav već gomilu smešnih običaja. Samo što nije hot da se kaže da Britanija penis od države, npr, ali je opušteno to reći za naše običaje oko sahranjivanja iako je smrt oduvek vezana za gomilu običaja. Jer smrt, jbg. Strašna je.

U Srbiji je kult pokojnika baš izražen, u zavisnosti od krajeva. Znam za mnoge običaje u Homolju, gde su pomešani pravoslavni i sujeverni običaji. Prisustvovala sam običaju kada se reku bacaju venci cveća sa svećama, prave se posebne vrste hlebčića sa svećama...i kod nas ima sličnih običaja, prave se tzv poskurice, hlebčići koji se služe u toku tzv večere, posle sahrane, naredna tri dana od sahrane se svako jutro izlazi na groblje, podeli se pokojnikova odeća, tj podeli se nekome, TV se ne uključuje niti bilo koja muzika ne sme da se čuje iz kuće, negde i do godinu dana od smrti..

Suštinski jesi u pravu da običaji služe održavanju kastinskog sistema, jer recimo Britanija nema pisani ustav već gomilu smešnih običaja. Samo što nije hot da se kaže da Britanija penis od države, npr, ali je opušteno to reći za naše običaje oko sahranjivanja iako je smrt oduvek vezana za gomilu običaja. Jer smrt, jbg. Strašna je.
Nije mi poznato da se u srpskom narodu običaji dele po klasama. Variraju
od mesta do mesta, malo, ali svi su ih primenjivali i bogati i siromašni.

U Srbiji je kult pokojnika baš izražen, u zavisnosti od krajeva. Znam za mnoge običaje u Homolju, gde su pomešani pravoslavni i sujeverni običaji. Prisustvovala sam običaju kada se u tekuću reku bacaju venci cveća sa svećama, prave se posebne vrste hlebčića sa svećama...i kod nas ima sličnih običaja, prave se tzv poskurice, hlebčići koji se služe u toku tzv večere, posle sahrane, naredna tri dana od sahrane se svako jutro izlazi na groblje, podeli se pokojnikova odeća, tj podeli se nekome, TV se ne uključuje niti bilo koja muzika ne sme da se čuje iz kuće, negde i do godinu dana od smrti..
Ovo sa tv-om je svakako novijeg datuma, ali je genijalno. Ne znam kome
je to na pamet palo i kako se tako brzo proširilo svuda. Kao da se nekako
podrazumevalo.

Back