adelaidea
Poznat
- Poruka
- 7.184
Pa otprilike.Naravno da nisu žalile, ali moraš da nosiš crnu maramu da ti oči ne bi pocrnele kao zrele šljive kad te muž uhvati za kosu i povede na razgovor u četri oka.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa otprilike.Naravno da nisu žalile, ali moraš da nosiš crnu maramu da ti oči ne bi pocrnele kao zrele šljive kad te muž uhvati za kosu i povede na razgovor u četri oka.
Dalji su nosili crno do 40 dana, a bliži godinu dana. Ja sam za babomCrnina je takođe bila i deo folklora, nevezano da li nekoga zaista žališ. Snajke su nosile crninu za skoro svakim rođakom iz nove familije, čisto sumnjam da su sve te ljude žalile na način na koji žališ blisku osobu i ideš na terapiju zbog toga.
Ne bi te niko pitao za misljenje, to je tako sa obicajima. Ne preispituju se. Nekad bi za nekim imala potrebu da nosis crninu, za nekim drugim ne bi, ali svejedno bi se znojila na +40 u crnom od glave do pete.Dalji su nosili crno do 40 dana, a bliži godinu dana. Ja sam za babom
nosila ešarpu crnu 40 dana, pa je i to u Beogradu bilo čudno. Mislim
se nešto da može da me vidi onakvu šarenu, sa ešarpom i da ne
nosim potpunu crninu godinu dnana, kako bi me grdila..
Al da sam na selu živela, nosila bih.
Ima toga i danas. Pre desetak godina znam za čoveka koji je ženi izlupao glavu od zid jer nije htela da nosi crn šal za njegovu mrtvu tetku.Pa otprilike.
Šta ćeš. Lepo ja pričam da 50 posto starijih od 30 godina ima ptsd u ovoj jaruziIma toga i danas. Pre desetak godina znam za čoveka koji je ženi izlupao glavu od zid jer nije htela da nosi crn šal za njegovu mrtvu tetku.
Ma ćuti. Nekad je bilo gore. Kad se setim priča starijih pomislim da su svi bili monstrumi, prosto nije bilo normalnih i zdravih u ono vreme pre 50-60 godina.Šta ćeš. Lepo ja pričam da 50 posto starijih od 30 godina ima ptsd u ovoj jaruzi
Ne znam zasto imas potrebu da se sprdas sa obicajima.Ima toga i danas. Pre desetak godina znam za čoveka koji je ženi izlupao glavu od zid jer nije htela da nosi crn šal za njegovu mrtvu tetku.
Svi običaji su smišljeni sa namerom da svako zna svoje mesto i da bude spušten tamo gde pripada. Običaj te podseti da si stoka nedostojna ljudskog života, sediš, trpiš i ćutiš.Ne znam zasto imas potrebu da se sprdas sa obicajima.
Obivaji nisu nastali bezveze i iz hira,sigurno su imali neku svrhu.To sto mi danas mislim da smo najpametniji i da svijet pocinje od nas,to je druga prica.
Iz kog si ti naroda i kakvi su vaši običaji?Svi običaji su smišljeni sa namerom da svako zna svoje mesto i da bude spušten tamo gde pripada. Običaj te podseti da si stoka nedostojna ljudskog života, sediš, trpiš i ćutiš.
Silom se običaji nisu mogli isterati iz naroda. Što je veća sila bila, bolje suNe znam zasto imas potrebu da se sprdas sa obicajima.
Obivaji nisu nastali bezveze i iz hira,sigurno su imali neku svrhu.To sto mi danas mislim da smo najpametniji i da svijet pocinje od nas,to je druga prica.
Običaji su postojali da bi se sirotinja držala u šaci. Raznim ucenama u vidu običaja se održavao kastinski sistem. Svi svadbeni običaji na Balkanu su osmišljeni da bi ljudsko dostojanstvo bilo uniženo i da bi se svakome pokazalo svoje mesto, od kupovine mlade, preko darivanja svatova, do kumova je sve bilo detaljno osmišljeno da sirotinja bude ponižena.Silom se običaji nisu mogli isterati iz naroda. Što je veća sila bila, bolje su
običaje čuvali. Danas se gadimo i stidimo svega. Ne znam pred kim i zašto.
Ovde pišemo o običajima do 40 dana od upokojenja, pa ako bi mogao da seObičaji su postojali da bi se sirotinja držala u šaci. Raznim ucenama u vidu običaja se održavao kastinski sistem. Svi svadbeni običaji na Balkanu su osmišljeni da bi ljudsko dostojanstvo bilo uniženo i da bi se svakome pokazalo svoje mesto, od kupovine mlade, preko darivanja svatova, do kumova je sve bilo detaljno osmišljeno da sirotinja bude ponižena.
Pa rekao sam gore. Butanje crvenog konca u pokojnikovu odeću.Ovde pišemo o običajima do 40 dana od upokojenja, pa ako bi mogao da se
držiš teme i objasniš koji ti je običaj iz tvog kraja tu uvredljiv.
Šta te tu vređa? Kako se tu sirotinja postavlja na mesto? Nema crveni konac?Pa rekao sam gore. Butanje crvenog konca u pokojnikovu odeću.
Jok. To je posledica držanja sirotinje u stanje niske duhovnosti. Bogat i obrazovan ne zabada konac u pokojnika. Bogat će se u tome smejati ubogoj i prostoj sirotinji.Šta te tu vređa? Kako se tu sirotinja postavlja na mesto? Nema crveni konac?
I ako više ne praktikuješ taj običaj, imaćeš utisak da si bogat, obrazovan i duhovan?Jok. To je posledica držanja sirotinje u stanje niske duhovnosti. Bogat i obrazovan ne zabada konac u pokojnika. Bogat će se u tome smejati ubogoj i prostoj sirotinji.
Siromaštvo prvo počinje u glavi.I ako više ne praktikuješ taj običaj, imaćeš utisak da si bogat, obrazovan i duhovan?
Suštinski jesi u pravu da običaji služe održavanju kastinskog sistema, jer recimo Britanija nema pisani ustav već gomilu smešnih običaja. Samo što nije hot da se kaže da Britanija penis od države, npr, ali je opušteno to reći za naše običaje oko sahranjivanja iako je smrt oduvek vezana za gomilu običaja. Jer smrt, jbg. Strašna je.Siromaštvo prvo počinje u glavi.
Nije mi poznato da se u srpskom narodu običaji dele po klasama. VarirajuSuštinski jesi u pravu da običaji služe održavanju kastinskog sistema, jer recimo Britanija nema pisani ustav već gomilu smešnih običaja. Samo što nije hot da se kaže da Britanija penis od države, npr, ali je opušteno to reći za naše običaje oko sahranjivanja iako je smrt oduvek vezana za gomilu običaja. Jer smrt, jbg. Strašna je.
Ovo sa tv-om je svakako novijeg datuma, ali je genijalno. Ne znam komeU Srbiji je kult pokojnika baš izražen, u zavisnosti od krajeva. Znam za mnoge običaje u Homolju, gde su pomešani pravoslavni i sujeverni običaji. Prisustvovala sam običaju kada se u tekuću reku bacaju venci cveća sa svećama, prave se posebne vrste hlebčića sa svećama...i kod nas ima sličnih običaja, prave se tzv poskurice, hlebčići koji se služe u toku tzv večere, posle sahrane, naredna tri dana od sahrane se svako jutro izlazi na groblje, podeli se pokojnikova odeća, tj podeli se nekome, TV se ne uključuje niti bilo koja muzika ne sme da se čuje iz kuće, negde i do godinu dana od smrti..