Običaji do 40 dana od upokojenja

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Juče sam čula za jedan običaj na Kosovu, koji je modifikovan za vreme
opsade pod Turcima. Bilo je suviše opasno da izlaze na groblje svakodnevno,
pa su onda do 40 dana rođaci dolazili u kuću. Spremili bi nešto hrane, a kako
to kod našeg naroda biva, gozba se spremi čitava i onda donesu i proborave
neko vreme sa ožalošćenima.

Danas je svako prepušten sam sebi..

Upaljeno svetlo ispred kuće, keva je stavljala i neku vodu i hleb na viseće elemente u kuhinji. Ne sećam se nečeg drugog.

Inače jedna anegdota. :D Posle sahrane, keva nije htela da spava u sobi u kojoj su ona i ćale spavali, pa smo zajedno spavale u mojoj.
Nekad u toku noći nastupi strašna buka - znači nešto lupa katastrofa. Ja ćutim, da ne budim kevu, jer kao verovatno su golubovi na tavanu ili puhovi ili nešto tako. Ali, probudi se i keva i nastupa panika. I kao, ajde da odemo do ulaznih vrata, da vidimo da li se nešto dešava napolju. Otvorimo vrata, nema ništa naravno. Ali u buka je prestala potpuno. :)

Upaljeno svetlo ispred kuće, keva je stavljala i neku vodu i hleb na viseće elemente u kuhinji. Ne sećam se nečeg drugog.

Inače jedna anegdota. :D Posle sahrane, keva nije htela da spava u sobi u kojoj su ona i ćale spavali, pa smo zajedno spavale u mojoj.
Nekad u toku noći nastupi strašna buka - znači nešto lupa katastrofa. Ja ćutim, da ne budim kevu, jer kao verovatno su golubovi na tavanu ili puhovi ili nešto tako. Ali, probudi se i keva i nastupa panika. I kao, ajde da odemo do ulaznih vrata, da vidimo da li se nešto dešava napolju. Otvorimo vrata, nema ništa naravno. Ali u buka je prestala potpuno. :)
Da, ima i nekih običaja koij su vezani za strah od pokojnika. Prekrivaju
se ogledala, na primer. Izbacuju se kreveti, ako je pokojnik preminuo
u kući.

U mom kraju se crnina nosi i do godinu dana. Keva je tako za ćaletom.
Ja nisam osim na sahrani jer ta crna boja nema veza sa tim kako se ja osećam, a neprijatna je.
Meni je bas imala veze sa tim kako se osjecam.Nista drugo nisam mogla zamisliti da obucem.
Inace,kod nas je običaj da se posle sahrane pokojnika okreči soba.

Meni je bas imala veze sa tim kako se osjecam.Nista drugo nisam mogla zamisliti da obucem.
Inace,kod nas je običaj da se posle sahrane pokojnika okreči soba.
Pa da, individualno je. Ja crno oduvek nosim i normalizovala sam tu boju. Prosto, nijedna boja mi sama po sebi nije simbol ničega, samo ponekad postoji dres kod, kao što je na sahrani ili generalno na groblju.

to su psihijatri lepo objasnili.
40 dana je neko vreme koje je potrebno da rad tuge odradi svoje i da ljudi prihvate odlazak voljene osobe.
Da, tada je najteže. Mada period tugovanja traje do godinu dana. I meni
je načisto imalo smisla nošenje crnine. Danas bi radije da o tome ne pričamo,
da ne znaju ljudi da smo ožalošćeni. Šta ćemo svima pričati? Zapravo samo
potiskujemo emocije. Skrivamo ih i sami od sebe, a ne od drugih.

Zapad eto ima grupne terapije za tugovanje, a mi smo imali pregršt
narodnih običaja koji su bili bolji od grupnih terapija.

Da, tada je najteže. Mada period tugovanja traje do godinu dana. I meni
je načisto imalo smisla nošenje crnine. Danas bi radije da o tome ne pričamo,
da ne znaju ljudi da smo ožalošćeni. Šta ćemo svima pričati? Zapravo samo
potiskujemo emocije. Skrivamo ih i sami od sebe, a ne od drugih.

Zapad eto ima grupne terapije za tugovanje, a mi smo imali pregršt
narodnih običaja koji su bili bolji od grupnih terapija.
Crnina je takođe bila i deo folklora, nevezano da li nekoga zaista žališ. Snajke su nosile crninu za skoro svakim rođakom iz nove familije, čisto sumnjam da su sve te ljude žalile na način na koji žališ blisku osobu i ideš na terapiju zbog toga.

Crnina je takođe bila i deo folklora, nevezano da li nekoga zaista žališ. Snajke su nosile crninu za skoro svakim rođakom iz nove familije, čisto sumnjam da su sve te ljude žalile na način na koji žališ blisku osobu i ideš na terapiju zbog toga.
Naravno da nisu žalile, ali moraš da nosiš crnu maramu da ti oči ne bi pocrnele kao zrele šljive kad te muž uhvati za kosu i povede na razgovor u četri oka.

Back