обичај

suvo-oko.jpg

Цртице о Лепоти

Кад одеш на истину, питаће те Господ да му покажеш

своје ране и ожиљке. Ако кажеш да их немаш, питаће:

„Зар за целог свог живота ниси нашао ништа вредно због

чега би се вредело борити“

ПРОЛОГ

С времена на време, деси се да лепота и чаролија никну тамо где то нико не

очекује и где мали људи сматрају да је немогуће да је буде. Као кад леп и

здрав цвет никне између масних железничких прагова. Кад се међу

сналажљивцима и муљаторима појави искрен и поштен човек. Кад се међу

урбаним себичњацима и малограђанима појави јунак. Деси се, да се леп и

весео сунчев зрак пробије кроз неку рупу у унутрашњост свињца, обасја

буђаве дуваре од блата, па они постану филмична и мистериозна сцена, а не

туга, штрока и јад. Онда очи свикле на сиво, просто не верују да је призор

стваран. Тада уместо дивљења већину захвати узбуђење сасвим друге

природе. Онда владају предрасуде и неверица и непознати страхови.

П.С

Ја сам о њој свашта слушао на задњим платформама аутобуса, где су нам становници радничких насеља демнострирали диктатуру пролетаријата свакодневно, гласно се смејући, пуштајући ветрове и причајући трагично глупе, али масне вицеве, тако да их сви чујемо. Оговарале су је икебане од папилотни у пошти, на пијаци и у продавнциама. Коцкасте главе су се преко живих ограда домунђавале и цинично се хватале испод каиша кад о њој говоре. А она није бирала и делила је редом. На олајавање је одговарала смехом и презиром. Није обраћала пажњу, бар на изглед.
А у ствари, крварила је а да није ни знала. Била је као здрава и јака птица која залута у тесну собу пуну стакла, пa лети бесно док је стакло рањава. А она не престаје да лети и крвари из стотину рана а да тога није свесна, док не постане касно.
А приградска насеља имају судбину и карактер спаваоница и логора. Она су као апсане за слободњаке. Имају све оне тегобе и блатиште сваког људског насеља, а немају ништа да понуде за узврат. Ништа од оног што краси сва друга насеља.
Нити имају слободу, ширину и чедност наших села, ни једноставност сеоског живота. Али зато имају и сеоског глиба и штроке сеоских прчварница за брзу храну, а и простаклук сеоских ђилкоша.
Нити имају онај специфичан дендијевски шарм, душу и лични печат наших мањих градића. Али у њима има, преко мере, забијања носа у туђе животе које је типично за мања места.
Нити имају дарове које нуде велики градови у читавом спектру. Али у њима има и те како и отуђења и гужве великх градова, коју праве лоше замишљене улице, низови пекара, трафика, апотека, позамантерија, малих књижара ( без књига, само са свескама, оловкама, опремом), које су разбацене мимо сваке урбанистичке логике и укуса.
Зато је тамо лакше да се човек изгуби у сталној чежњи да се одсели и непрекидном осећају да је за нешто велико и важно закинут, јер је осуђен да одрасте на таквом месту. А опет, људи који тамо стасавају, а имају нешто личног штофа, морају много више елемената да уграђују у своје личности него они у граду, или ма где, како би опстали, па самим тим буду комплексније и слојевитије личности. Зато такви брже стигну, ма где кренули. Све једно да ли на горе, у светлост, или на доле, у таму. А низбрдо је увек било лакше, од како је света и века.
Е онда сам је упознао једне вечери случајно, па сам открио да је паметна, шармантна и духовита. Била је лепа, стасита, сисата и у опште добро умешена са свих страна и на сваки начин. Дружили смо се целе зиме. Ја сам стално покушавао, а она ме је стално одбијала. Нежно, али одлучно. Само смо се дружили. Зевезечили се и смејали сатима, или напросто, разговарали.
Пролетери и вуцибатине јој тад нису ни прилазили, јер је мене у то време пратила нека грозна репутација која је била претерана али делотворна. Нико нам није прилазио, а ми смо у томе уживали. Шминкала се неупадљиво и по ваздан мирисала на лаванду коју је држала у плакарима. Мени на неки волшебан начин није сметало што је била као сеоски бицикл, на коме су се сви провозали, осим мене. У ствари, волео сам је онако како се воли сакато дете. Најдубље и уз саучешће.
Прође тако цела зима у нашим сусретима, што случајним, што договореним.
Ојужи па почеше да капљу стреје и снег поче да се претвара у лапавицу, која се стезала с вечери. Мене обори пролећна малаксалост и мрзовоља, а њу ухвати „Светлоноша“ под своје па паде у неко мутно пролећно лудило. Она је била пролећно дете и са отопљавањем, будила се из дремежа, па је цветала у стотину боја и била орна и насменјана са само неколико сати сна. Ја сам, с друге стране, рођен у јесен, у време берићета, па сам само у јесени бивао потпуно свој. А с пролећа, падао сам у слабост, безвољу и малаксалост. Препричавала је детаље својих авантура, неких стварних, а неких измишљених.
Играла је неку чудну игру, чију кореографију ја нисам познавао и за чију сам музику био глув. А уз то, био сам млад. Водиле су ме час страсти, час отрови литературе, час сујета, никла из дечачке несигурности и ничим подржани младалачки понос, а ум ми није био ни приближно гибак ни зрео. Говорила је експлицитно, а мени је свака реченица била справа за мучење, бар онолико колико ми је будила машту и колико сам у свакој уживао, али се она није обазирала.
Онда сам решио да прекинем све то једне звездане вечери, кад је ведрина пробудила хладноћу која је поново замрзла полу-отопљени снег и бљузгавицу, по којој смо се суљали и због које смо газили као да смо обукли тесне сукње. Допратио сам је до зграде у којој је живела и чији је улаз личио на јазбину. Ту смо застали а она је наставнила да говори брзо, док јој је из плавих очију избијао дијаболични сјај, а из уста сипала бела пара на хладном ваздуху. Тада сам је прекинуо, и загрлио је нагло и скоро на силу, па сам јој рекао на уво да се више нећемо дружити.
Она је занемела.
Окренуо сам се на пети и несигурним корацима одгацао преко замрзнуте корице блата у звонку и ледену ноћ. Иза мене, у потпуној тишини, могао сам да је наслутим залеђену на месту, раширених очију и полу отворених уста, без покрета и без гласа. Нисам се освртао и наставио сам да ходам док се нисам изгубио у архипелагу трафика и пекара, покушавајући да ходам свечано, као матадор, што је на клизавици изгледало комично и помпезно. А у глави су ми се ројиле рогате и осветничке мисли, којих сам се касније дуго стидео.

Никад је више нисам видео.

За недељу дана, завршила је у установи Лаза Лазаревић. Нисам сигуран да ли је икад одатле изашла, али ја нисам престао да се кајем до данас. Њу је сломио један топли заграљај, а мене до данас ломи грижа савести.

Смилуј се Господе на њу гладну и жељну. Смилуј се и на мене грешног и опрости ми младалачку простоту и трапавост.

Poslednja izmena:
Ja skoro nesto lepse i potresnije nisam procitala, a slucajno sam videla ovo.
A ja сам је грешком поново овде окачио. Била је у блоговима и раније, и хтео сам нешто друго да обесим ту, али см грешком окачио баш ову стару причу.

A ja сам је грешком поново овде окачио. Била је у блоговима и раније, и хтео сам нешто друго да обесим ту, али см грешком окачио баш ову стару причу.
Ja tek sada vidim da ti vec poduze pises blogove, takoreci otkad si se uclanio na forum. Nisam ih citala, tek malopre sam neke. I potajno me raduje da jos neko osim mene ne voli prolece (osim aprila, bas zbog ceste pojave tzv. tonje).

Ne citam blogove skoro uopste, ali otkad su uveli pravilo da se na glavnom spisku foruma s desne strane vide i oni kao teme, od tad nehtice otvorim neki blog misleci da je tema. Tako i ovaj.

Jedino imam ispravku umesto "toplog zagrljaja" - "nagli zagrljaj i/ili odlazak", jer da je bio topao, ne bi se ona slomila. S druge strane ukoliko je ovo istinita prica, ponekad ne treba suvise sebi da prebacujemo jer je moguc drugaciji sled i razvoj dogadjaja, a mi mislimo cesto da smo sami krivci i uzrok necemu. U tom smislu preporucujem film "Ostrvo"....nije nov, ali je poucan.

Back