obdaniste ili bake&co ?

Ja sam prvo mislila da klinca dam u obdaniste sa 3 ipo godine, ali sam od toga odustala kad vidim koliko se drugi muce u smislu bolesti, odsustva sa posla i sl. Odgodicu odlazak u obdaniste sto vise, mozda i skroz do predskolskog. Ima ko da ga cuva, pa sam i ja u fazonu sto da se muci. E sad nisam pametna sta po pitanju socijalizacije i sl. Mada sa druge strane ni ja nisam isla u obdaniste, pa mi nista ne fali.

Mi smo krenuli u obdaniste pre nekoliko meseci. Prvo kada sam shvatio koliko je to skupa zanimacija za NISTA koje pruzaju deci , debelo sam se razocarao.. Dakle dve vaspitacice i 35. dece..ma daaaajte..pa na sve to, svakog prvog u mesecu kupi case, maramice, ovo ono..ma daaaaj.. Na sve to dodati da nema nedelje u kojoj se dete ne razboli na bilo koji nacin.. Ne, ne, mom Petru mesto tamo nije i to potpisujem. Niti sta uce niti sta rade..pa sta mogu te dve zene (i to ne zajedno, vec jedna pre podne, a druga popodne) da rade sa tolikom decom? I na sve to, dete ne jede tamo, ujutru kao na klanje da ga vodimo i plus mi lepo kaze da ne voli da ide tamo, da ne voli vaspitacice i da ne voli igracke tamo..i sto da ga maltretiram? Ionako imam radno vreme takvo da nema potreba da ide, jer sam 3-4 dana nedeljno kod kuce. Pa vise cu ga ja nauciti nego tamo za veeeelike pare!!

Dete treba da ide u obdaniste u svakom slucaju (socijalizacija itd.). Siterku (tacnije au-pair, koja zivi kod nas) smo uzeli vise radi mladjeg deteta, koje jos nije krenulo u vrtic, starije dete i dalje normalno pohadja vrtic. Siterka nudi jos neke prednosti (fleksibilnost pre svega (ne moramo tri nedelje unapred da gledamo ko ce ih cuvati kada planiramo da odemo sami u bioskop ili nesto tako, ne moramo ih voditi sa sobom u kupovinu itd)). Pored toga, da je nemamo jutros bi neko od nas morao ostati sa malom, jer je dobila vodene ospice. Ovako, siterka je odvela kod lekara, pokupila kremu iz apoteke i niko od roditelja nije bio primoran da ostane kuci. Da se, ne daj Boze, radi o necemu ozbiljnijem, svakako bi neko od nas dvoje ostao kuci. Ovako, kod prehlade i ostalih standardnih, "laksih" oboljenja to nije neophodno.

Mene su,kao malu,uvek bake čuvale,a ponekad i deke z:D tako da prednost dajem tome.Vaspitačice se često ne trude dovoljno oko dece,znam to iz iskustva.A često izvoljevaju,i kao što neko reče,traže te ovo te ono da se kupi za decu.Ne znam i da li bih dala dete na čuvanje nekoj nepoznatoj osobi,poput bebisiterke,posebno ako one i nisu kvalifikovane za taj posao(a takvih je tušta i tma,samo hoće da zarade novac).Naravno,ukoliko roditelji nisu u mogućnosti da prepuste decu nekome od rođaka na čuvanje,ostaju ove druge dve opcije.Mada bih ja savetovala da se to,ako je moguće,izbegne.

..zashto "zadnjih 10 godina"..? :think:
..i ranije je bilo isto..svako dete stiche imunitet prvih meseci..

..moja svekrva je starijeg sina ispisala iz vrtica poshto se chesto razboljevao,
pa je zmalo ishao na razredni ispit u prvom razredu osnovne, jer je tek tada sticao imunitet kolektiva..
..da ne pricham daje boginje lezao sa svojim sinom, koji je zbog toga jedinac..

I ja sam mislila da dete treba da ide u vrtic zbog socijalizacije i sl, medjutim sada malo drugacije razmisljam. Sta ako ne ide u vrtic nece uspeti da se socijalizuje, ma da kako da ne....Svasta sam i ja cula o drzavnim vrticima, a boga mi i o nekim privatnim i to od drugarice koja u tim privatniim vrticima drzi engleski, x puta joj se desilo da dodje ranije i da zatekne novokoponovanu muziku u sobi, deca igraju, a vaspitacice cavrljaju i piju kaficu.

Obdanište iz više razloga.
Deca se razboljevaju i kući, a u obdaništu imaju društvo svojih vršnjaka što je za decu ključno u razvoju.

Međutim, primećujem da novije generacije neguju tradiciju "svilene dece" pa ih drže pod staklenim zvonom i to traje i kada deca postanu odrasle osobe. U školama se roditelji obračunavaju sa profesorima koji se usude da detetu daju slabu ocenu pa sad sve više imamo i privatne škole, a kasnije mame i tate obezbeđuju deci auto, stan, posao. Deca samo treba da udišu vazduh, a roditelji im prostiru crvene tepihe i drže ih kao malo vode na dlanu.

Ja moju decu ne volim toliko pa ih radije šaljem u obdanište, ići će u državne škole i ako ne budu hteli da studiraju, moći će da biraju da li će da čiste ulice ili će biti automehaničari. Ali neće džaba ležati jer ih nisam rodila da mi budu kućni ljubimci nego da od njih stvorim ljude.

bolesti će kad tad preležati.a nama je u državnom vrtiću super.svašta nešto lepo rade.uče se kreativnosti.crtaju..prave razne stvari...pevaju.naravno,ne kič muziku...vaspitačice su nam super.zaista su dobre osobe.vidiš na njihovom licu da ih istinski vole i da im se posvećuju.svi moji strahovi su se pokazali kao neosnovani.a da smo u početku bili bolesni-jesmo.ali je naša ćerka krenula u vrtić sa npr godinu i po dana,što je poprilično rano i dete je tada bez imuniteta.sada je super.e,da,i hrana im je ok.zaista jedu raznovrsnu hranu.i tamo je naučila puno stvari koje bi van kolektiva verovatno bile preskočene.sve u svemu moj glas je - za.

starijeg je cuvala baba do 3 i po godine kada je krenuo u vrtic. nije isao u celodnevni boavak, neog do rucka-znaci samo nije spavao. posto opet imam takvu mogucnost, i mladjeg ce cuvati baba do 3. godine, pa onda vrtic. ja nisam za opciju jaslica od godinu dana, za one koji imaju mogucnost izbora i nekoga da im cuva dete kod kuce.

nisam majka ali sam tetka.

Milica je krenula sa godinu dana u vrtic jer brat niej htio da je cuvaju babe ili nekkave zene.

argument 1 ZA vrtic:
Za Bolest ste u pravu ali vremenom dijete stekne imunitet. Ako ga budete sklanjali od vretica zbog bolesti, docekace ga u skoli. Prica mi drugarica koja radi sa prvim razredom. Ogromna je razlika po pitanju imunitete izmedju djece koja su to prosla u vrticu i onih koji se stim susrecu tek u skoli.

argument 2 ZA vrtic:
Milica je okrenula za 180stepeni. Nakon pola godine vrtica nikad vise nije usla obuvena, brise noga na samom ulazu, u hodniku se izuva.
"Prijatno-hvala" za svaki obrok.
Postala je mila, drustavena, razigrana.
Sad sa 3 god zna vise pjesmica nego ja.
Puno ali bas puno teta radi s njima..uce pjesmice, pisu (doduse ona skraba samo :) ), crtaju, setaju..
-vrtic je od nje napravio malu damicu :)

PROTIV bake:
niko ih nece cuvati, paziti i maziti kao baka ALI baka ce ih razmaziti, baka pored djeteta ima i kucu, dedu, obaveze.
Sa bakom realno nece nauciti ni pola ovog asto nauci u vrticu, nece se druziti sa djecom, nauciti nekom redu.
Drugo, bake su bake a opet teta u vrticu je obucena za rad sa djecom, zna sta mogu a sta ne, dokle mogu i obrnuto.

-mada opet kazem, svako iam neke drugacije kriterije, ovo su recimo moji i ja sam sto posto za vrtic.

Poslednja izmena:
starijeg je cuvala baba do 3 i po godine kada je krenuo u vrtic. nije isao u celodnevni boavak, neog do rucka-znaci samo nije spavao. posto opet imam takvu mogucnost, i mladjeg ce cuvati baba do 3. godine, pa onda vrtic. ja nisam za opciju jaslica od godinu dana, za one koji imaju mogucnost izbora i nekoga da im cuva dete kod kuce.

meni je ova kombinacija do sada i najbolja.
samo sto bih ja sutra svoje djete sa tri slala na cjeli dan..7-15h recimo

Ovo mi se bas dopada kao mogucnost. Jel to izvodljivo i u drzavnim ili samo u privatnim?

ja sam za to da dete do 4 ili 5 godina čuvaju roditelji ili bake i deke, jer tek u tom uzrastu otprilike deca počinju da se igraju sa drugom decom, a ne pored druge dece

smatram da dete ništa neće izgubiti od socijalizacije jer roditelj (odn baba ili deda) može dete povremeno (češće ili ređe, zavisi od drugih obaveza, vremenskih okolnosti, interesovanja deteta itd) odvesti na igralište, među drugu decu, u igraonicu i sl
što se tiče imuniteta, ne smatram da je vrtić jedino mesto za sticanje istog----moj Jovan je krenuo tek sa 6 god u obavezno predškolsko i nije polagao razredni ispit zbog izostanaka...u celom prvom razredu izostao je samo jednu nedelju...

mislim da deca, sem od hrane rastu i od ljubavi, ...pre će baba da ga zagrli, poljubi,nego vaspitačica, što je sasvim normalno
mislim da taj faktor ne treba zanemariti
s tim što ljubljeno i maženo dete ne postaje automatski i razmaženo
deca i kod kuće i dok su mali, u predškolskom uzrastu treba da imaju svoje obaveze --sređivanje svojih igračaka, ostavljanje svojih stvari na mesto--to se podrazumeva, ali, možemo im uvestii druge obaveze u skladu sa uzrastom, npr obaveze oko kućnog ljubimca(mama ili tata spreme hranu koje će ono odneti šetnja i sl) iznošenje smeća, i sl
ono što deca nauče pre 4 god u vrtiću otprilike može i kod kuće
dečije pesmice, bojanke--to može kod kuće

no, ko je zakljuičo da je detetu bolje u vrtiću nego kod kuće sa babom i dedom
ili kome baba nije u mogućnosti da čuva dete
i to je ok

Ovako nekako ce biti i kod nas..
Ja sam za vrtic i ako mi dete povremeno pripaze mama i tata ipak mi je ova druga opcija bolja, bas zbog socijalizacije..
Ja sam bas volela da idem u vrtic, posle sam sa nekim drugarima i u osnovnu isla, a neke sam ponovo srela u srednjoj :D
I bas lepe uspomene nosim odande.. secam se i suza ali to je sve decije, pa mi je nekako zao da mu to uskratim..

Ved sve sto si napisala i to stoji, znam dosta ljudi koji nisu isli u vrtic i nemaju ama bas nikakve falinke zbog tgoa, zivi zdravi veseli i druzeljubivi..

ja sam za to da dete do 4 ili 5 godina čuvaju roditelji ili bake i deke, jer tek u tom uzrastu otprilike deca počinju da se igraju sa drugom decom, a ne pored druge dece

smatram da dete ništa neće izgubiti od socijalizacije jer roditelj (odn baba ili deda) može dete povremeno (češće ili ređe, zavisi od drugih obaveza, vremenskih okolnosti, interesovanja deteta itd) odvesti na igralište, među drugu decu, u igraonicu i sl
što se tiče imuniteta, ne smatram da je vrtić jedino mesto za sticanje istog----moj Jovan je krenuo tek sa 6 god u obavezno predškolsko i nije polagao razredni ispit zbog izostanaka...u celom prvom razredu izostao je samo jednu nedelju...

mislim da deca, sem od hrane rastu i od ljubavi, ...pre će baba da ga zagrli, poljubi,nego vaspitačica, što je sasvim normalno
mislim da taj faktor ne treba zanemariti
s tim što ljubljeno i maženo dete ne postaje automatski i razmaženo
deca i kod kuće i dok su mali, u predškolskom uzrastu treba da imaju svoje obaveze --sređivanje svojih igračaka, ostavljanje svojih stvari na mesto--to se podrazumeva, ali, možemo im uvestii druge obaveze u skladu sa uzrastom, npr obaveze oko kućnog ljubimca(mama ili tata spreme hranu koje će ono odneti šetnja i sl) iznošenje smeća, i sl
ono što deca nauče pre 4 god u vrtiću otprilike može i kod kuće
dečije pesmice, bojanke--to može kod kuće

no, ko je zakljuičo da je detetu bolje u vrtiću nego kod kuće sa babom i dedom
ili kome baba nije u mogućnosti da čuva dete
i to je ok

slazem se samo sto bih ja rekla je za detenajbolje da krene u vrtic sa nekih 3-4 godine....iz mog iskustva tada deca pocinju da se "druze". takodje baka servis moze biti negativan ako se ne ustanove neka stroga pravila ne mislim za dete, vec za baku :lol: koja ce baka ili deka postovati. moj slucaj sa prvim detetom koga je cuvao deda je jedno negativno iskustvo jer mi je dete dok ja ne dodjem kuci zivelo na grickalicama i slatkisima, dogovor nije bio moguc...srecom to je trajalo 4 meseca kada sam dete, najvise zbog toga, upisala u vrtic. imao je 15 meseci kada je krenuo. adaptacija je tekla uzasno polako i to je bio dosta stresan period jer je jako dugo plakao kada se ostavlja...mada su me vaspitacice uveravale da to traje samo par sekundi dok roditelj ne ode. i verujem da jeste tako ali to ne menja odvratan osecaj koji se svakog jutra javlja.
sa drugim detetom je stvar isla lakse..krenuo jetakodje sa 15 meseci ali je adaptacija bila odlicna...mozda zao sto ga je baba vodila na period adaptacije prvih nedelju dana :lol:. e problem je bio cesto razboljevanje...sto smo nekako pregurali, ali mislim da taj period razboljevanja ceka svako dete bez obzira kada krene u vrtic.
ovoj seski sestrici samo da kazem sto se tice toga da vaspitacice trazeda se kupuje svasta nesto...to jeste isitna ali deluje drsko a zapravo nije jer zaista, bar kad je nas vrtic u pitanju, potrebe vrtica daleko prevazilaze njohove mesecne zalihe.

Ovako nekako ce biti i kod nas..
Ja sam za vrtic i ako mi dete povremeno pripaze mama i tata ipak mi je ova druga opcija bolja, bas zbog socijalizacije..
Ja sam bas volela da idem u vrtic, posle sam sa nekim drugarima i u osnovnu isla, a neke sam ponovo srela u srednjoj :D
I bas lepe uspomene nosim odande.. secam se i suza ali to je sve decije, pa mi je nekako zao da mu to uskratim..

Ved sve sto si napisala i to stoji, znam dosta ljudi koji nisu isli u vrtic i nemaju ama bas nikakve falinke zbog tgoa, zivi zdravi veseli i druzeljubivi..

moji obozavaju vrtic cak i kada ne idu duze od nedelju dana zazele se drugara.

Moju decu je cuvala baka do pete godine kad su krenuli u obdaniste .I jako sam zadovoljna bila ,bili su pazeni i mazeni ( ne i razmazeni ,svekrva je bila cak stroza od mene i supruga po pitanju sta se sme a sta ne sme ),a i bili su i sad su druzeljubivi i veseli jer su redovno imali svakodnevno kontakt sa decom slicnog uzrasta ( selo,puna ulica dece ,dosta i rodjaka u selu sa decom slicnog uzrasta- i pre i po podne su ili isli negde ili su nam dolazila deca da se igraju)
Istina kod nas i nije bilo vrtica ali moja cerka koja planira decu uskoro kaze da ih ne bi nikad vodila tako male u vrtic ako ne mora.Pa nisu babe uvek neobrazovane i zatucane ,a sigurno imaju i vise vremena i volje da se posvete deci i da ih nauce mnogo cemu a to vaspitacice ne mogu u vrticu uvek samim tim sto ih je malo na mnogo dece .Na kraju krajeva i da ih samo pricuvaju tu su roditelji kad dodju sa posla da ih kroz igru nauce svemu sto bi naucili u vrticu .
I samo da kazem da moja deca ono sto su naucili kuci nikad ne bi u vrticu -cerka je sa godinu-i-po znala slova i po neku rec da procita (mama,tata...),sin je od tri godine znao to isto ;da ne pominjem :bili su lepo vaspitani,znali su puno pesmica i pricica, da sklone svoje stvari i igracke ...i najvaznije puno.puno ljubavi su dobili
Po meni vrtic je nuzno zlo za one koji nemaju ko da im cuva decu

Moj malac je krenuo sa godinu ipo u jaslice. Mesec dana je bilo suza - ne zato što nije hteo u vrtić, nego što ne idem i ja s njim. Posle je baš zavoleo, prvo vaspitačice, pa tek onda drugare. I svašta je lepo i pametno tamo naučio. To što treba ponekad kupiti papire, maramice ili bojice nije nešto što zameram - to kupujemo i kad je kući. Sada se preko raspusta baš zaželi društva. Iako nema još tri godine već odavno se igra sa drugarima, a ne samo pored njih, mada mu je i pre, dok su se samo igrali jedni pored drugih, društvo vršnjaka puno značilo... nemam pojma zašto, kad skoro nikakve interakcije nije bilo, ali uvek bi plakao kada se dečije društvo razilazi (dal sa igrališta, rođendana, kućne posete... nije bitno). Mi imamo samo jednu, dosta staru i slabije pokretnu baku, tako da smo u jaslice krenuli kao nužno zlo, ali sam se jako prijatno iznenadila koliko je to "nužno zlo" ispalo dobro :D Definitivno glasam za vrtić, pogotovo kad je u pitanju jedno dete u porodici koja živi u gradu - njima je samima sa bakama dosadno. Kada je u pitanju manje mesto, gde se deca još mogu juriti po ulici, pa se skupi njih desetak braće, sestara i drugara iz komšiluka, pa se svi druže svaki dan, dok ih relativno mlade bake nadziru - to mi je jedina varijanta bolja od vrtića.

Moju decu je cuvala baka do pete godine kad su krenuli u obdaniste .I jako sam zadovoljna bila ,bili su pazeni i mazeni ( ne i razmazeni ,svekrva je bila cak stroza od mene i supruga po pitanju sta se sme a sta ne sme ),a i bili su i sad su druzeljubivi i veseli jer su redovno imali svakodnevno kontakt sa decom slicnog uzrasta ( selo,puna ulica dece ,dosta i rodjaka u selu sa decom slicnog uzrasta- i pre i po podne su ili isli negde ili su nam dolazila deca da se igraju)
Istina kod nas i nije bilo vrtica ali moja cerka koja planira decu uskoro kaze da ih ne bi nikad vodila tako male u vrtic ako ne mora.Pa nisu babe uvek neobrazovane i zatucane ,a sigurno imaju i vise vremena i volje da se posvete deci i da ih nauce mnogo cemu a to vaspitacice ne mogu u vrticu uvek samim tim sto ih je malo na mnogo dece .Na kraju krajeva i da ih samo pricuvaju tu su roditelji kad dodju sa posla da ih kroz igru nauce svemu sto bi naucili u vrticu .
I samo da kazem da moja deca ono sto su naucili kuci nikad ne bi u vrticu -cerka je sa godinu-i-po znala slova i po neku rec da procita (mama,tata...),sin je od tri godine znao to isto ;da ne pominjem :bili su lepo vaspitani,znali su puno pesmica i pricica, da sklone svoje stvari i igracke ...i najvaznije puno.puno ljubavi su dobili
Po meni vrtic je nuzno zlo za one koji nemaju ko da im cuva decu
:eek: oću i ja takvu baku da napravi čudo od mog drugog deteta kad već mi nismo uspeli od prvog.

Back