obaveze...

DeeLite

Zaslužan član
Poruka
141.914
da li vam bivši redovno uplaćuju alimentaciju i šta je činiti sa onima koji to ne čine redovno ili uopšte ne čine...?
edit...da prošarenim...: šta mislite o muškarcima koji izbegavaju plaćanje alimentacije...ono..bilo im lepo dok jebbali, a sad se prave blesavi...komentari i to, moliću...
nadam se da će te ovog puta ozbiljno shvatiti temu...

Znam par baš dobrih slučajeva.
Jedan dalji rodjak se razveo (dvoje dece)
sa drugom dete.
Žena i deca i Beranama on u PG.
Medjutim deca iz prvog braka mu sada studiraju u PG
Dao im je sobu, hrani ih i brine o njima.
Druga žena korektno pomaže.

da li vam bivši redovno uplaćuju alimentaciju i šta je činiti sa onima koji to ne čine redovno ili uopšte ne čine...?
edit...da prošarenim...: šta mislite o muškarcima koji izbegavaju plaćanje alimentacije...ono..bilo im lepo dok jebbali, a sad se prave blesavi...komentari i to, moliću...

будале, шта друго да мислим

Razumem zene kojima je ispod casti da se bore za alimentaciju, ali mislim da one na to ipak nemaju prava, jer se ne radi o njihovim interesima, vec o interesima dece ciji su one u ovom slucaju samo zastupnici i nista vise.

Odricanje zarad deteta se ne dozivljava kao odricanje. Trudis se da mu nista ne fali (u granicama normalnog, ne praviti razmazenka i snoba, naravno), ti se skupis i sve se nekako izgura... A on ako je digao ruke... Njemu na cast. Sigurno se ne bih povlacila po sudovima. Ja ga nosila u stomaku, ja ga rodila, ja ga dojila, ja cu i ostalo...
Naravno, da imam carobni stapic, pozelala bih normalan, civilizovan odnos u svakom smislu, ali vile ne postoje... Najlepse i najzdravije za dete je kada se roditelji (ako brak ne funkcionise) prijateljski razidju i nastave da dele obaveze (i materijalne, i odvodjenje kod lekara, u skolu, na sport, jezik,...), ponekad odu svi zajedno na rucak, pa mozda i neki praznik provedu skupa. To je, naravno, nemoguce, ako se ni u braku nije tako vladao. Neki ljudi naprave dete, a ne znaju dalje sta ce sa njim. Busaju se pred drugima kako ga imaju, ali se tako i ne ponasaju...
Naravno, ovo ne vazi samo za muskarce, ima blago receno- ocajnih majki, kojima je prosto sramotno i nepodobno dodeliti tu titulu.

Da mogu da biram, bilo bi mi najdraze da mu redovno uplacuje neku sumu, koja vremenom raste, na koju ide kamata, pa da dete, kada napuni odredjen br. god. (npr. kada zavrsi fax) moze da podigne vecu svotu i to pametno iskoristi.
On bi tako ulozio u njegovu buducnost (za npr. doskolovavanje van zemlje ili sl.), dete bi imalo koristi i znalo da ima oca koji brine i razmislja, a ne bi meni svaki mesec mogao da zanoveta, sumnja gde pare idu i ostala natezanja.

Poslednja izmena:
шта сад, испада да се очеви свете бившим супругама тиме што не уплаћују алиментацију

мсм не дај Боже да се дође до тога да морам да се разведем, да нам брак постане толико лош, па да развод буде бољи од таквог брака
али мислим да бих га тужила за неуплаћивање алиментације
и наравно да бих примила алиментацију
и нису то моји лични интереси, него интереси деце
зашто да се деци не купи боља одећа, обућа?
зашто да се не упалти екскурзија?, књиге?
па и да се купи нешто што није директно везано само за децу...нпр нови бојлер који ће деца да користе за купање или нова веш машина у коме ће дечји веш да се пере? (под претпоставком да је стара неисправна?
мсм зашто се у томе види директан интерес мајке? :dontunderstand:

ако отац сумња да његова бивша троши на децу, најбоље да узме старатељство и да брине о деци сам

Jos uvek ne uplacuje, ali s obzirom da sam se vec odavno oslonila samo na sebe, postedila sam se neprijatnih iznenadjenja, oslanjanja na imaginarni novac i neodgovorne ljude.

знам да се не ослањаш
да је био одговорнији, не би био бивши--контам, зар не?
ал би био ред и фер од њега да те (и тебе и децу) једанпут пријатно изненади уплаћеном алиментацијом
па да се почастите неким ручком , изласком у луна парк или нешто слично
(ал да се не мисли одма како ти мислиш само на своје интересе :aha:)

- - - - - - - - - -

Da sam zensko,rodio bih šestoro dece:zaljubljena:

па ти роди, ко ти брани, шта смета што си мушко?
немој само да одустанеш после другог--трећег
а можеш и да направиш шесторо, ако ти је тако лакше, па се разведи, тражи старатељство и алиментацију
имаш право на то

Poslednja izmena:
Ja bih ovde dodala da je veci problem uopstena neodgovornost, nebriga, neinteresovanje,...
Preko tog materijalnog bi vecina (cini mi se) i presla. Ali je cesto totalno odsustvo jednog roditelja. Pa, ako si se razveo/razisao od supruznika, nisi od deteta. A mnogi se upravo tako ponasaju...
Vise znaci ucestvovanje u detetovom zivotu od samog novca. Da ga pokupi iz skole; odvede u setnju; na sladoled; da zajedno voze bicikl,... Da upoznaje svoje dete. A toliko ih je koji ne znaju ni koju cokoladu im dete voli. Da treba da ga iznenade tortom ne bi znali izabrati ukus, kupiti pravu velicinu garderobe, narezati zeljeni crtani,... To je najtuznije.
Deca su prilagodljiva. Odrastu. Sve prodje... Njima i pripada da idu napred i idu. Ali TI roditelji onda cesto (kada im dodje iz *** u glavu i ostanu sami) pozele da se vrate nazad. Eee- nema. Sutra dolazi, juce se ne vraca.

Verujem da je nekim ljudima tesko odreci se pozamasnog procenta svoje plate, makar i za svoje dete. Zato ne vidim ja sta je lose u potezanju sudova da bi se doveli u red oni koji bi placanje alimentacije da izbegnu.

Па не, ма како хоћете,сад па вреди да чукам да ви ништа не узимате за себе него да тражите да други родитељ испуни обавезу према свом детету.
Ви само заступате као род. своје малолетно дете.

mislim da nije u stanju da stane iza onoga sto radi i da tera inat tako.
ovde imam opciju da ako mi ne plati dva meseca (sto je otprilike ono sto moj bivsi uglavnom radi, toliko mu vremena treba da ga prodje crna faza) trazim novac od poreskog a oni da naplate prinudno od njega. posto je poresko u rangu sa belzebubom jer ti nakon naplate upadne u kucu i proverava racune a kazne su astronomske, ne isplati se igrati se.
nisam jos pribegla tome, ne bih volela da moram ali ako bas bude trebalo i kada budem sigurna da ima novac, hocu.

podrzavam samo ako je opravdano :deda:

Razumem zene kojima je ispod casti da se bore za alimentaciju, ali mislim da one na to ipak nemaju prava, jer se ne radi o njihovim interesima, vec o interesima dece ciji su one u ovom slucaju samo zastupnici i nista vise.

Slicno razmisljamo. Dete nije trazilo da se rodi i da prebija roditeljske dugove. Ukoliko je meni ispod casti njegov novac super, otvorila bih mu racun i orocila novac. Svejedno nije moj i nije meni namenjen.

kada sam otvarao temu nisam podrazumevao da ti taj njegov novac toliko znači, ono...ne možeš bez njega...uostalom ne vidim da ste vi ovde neka sirotinja kojoj bi nešto mnogo značilo tih 10tah hiljada ili koliko već...u pitanju je njegov obraz, njegov osećaj za to dete...
baj d vej da ne kažete šta sad ovaj kenjja, šta zna o tome - i ja sam odrastao uz natezanje oko alimentacije koju otac nije hteo da plaća...

znam kako zavrsavaju ljudi koji krenu putem kojim sada on gazi s jedne strane a necu da negativne emocije vezem za njega jer bi to stetilo meni s druge strane.
ako hoces da kvalifikujem takvo ponasanje to mogu: nezrelo je, sebicno i nimalo inteligentno ali postoji razlog za to.
moj bivsi na kraju uvek plati, samo pre toga klinacki hoce da krsi pravila i to je trenutna realnost. nije u pitanju sam osecaj prema detetu nego neke mnogo dublje stvari koje kuvaju u psihickoj ravni i da sada stanem da se svadjam ili da se potpuno distanciram, promasila bih svoj cilj na duge staze. ono sto hocu je da on ponovo pocne da se ponasa konstruktivno a bacanje drvlja i kamenja bi me udaljilo od toga. deo moje odgovornosti je da mu pomognem da sam prihvati svoje obaveze jer je samo to u interesu naseg deteta.
p.s. mogla bih da ga sa bezbedne distance samo osudjujem sto je ovakav i onakav ali to bi znacilo da odustajem od borbe a ulog je previsok da bih mogla sebi da ga priustim.
u sustini, ulog je taj da ako se meni nesto desi, nase dete ce ziveti sa njim - zato ne mogu da razmisljam drugacije, moram da nalazim resenja za situaciju a ne da sebi olaksavam zivot.

Poslednja izmena:

Back