Obavezan vojni rok

Da li podržavate vojni rok koji bi trajao 75 dana?

• Ukupno glasova
    16

Kako bi izgledala obuka?​

Kako se moglo čuti u prethodnom periodu, predloženo je da obuka bude iz dva dela - teorijska i praktična.

• Teorija bi obuhvatala osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo, prvu pomoć i samozaštitu, atomsko, biološko, hemijsku odbranu...
  • Tokom praktične obuke regruti bi naučili kako se rastavlja i sastavlja oružje, gađa iz različitog pešadijskog naoružanja, prošli bi i borbu bez oružja i samoodbranu, kretanje i maskiranje na bojištu, kopanje rovova i izgradnju zaklona, preživljavanje u prirodi, prelaženje prepreka, a u zavisnosti od potreba mogla bi biti sprovedena i dodatna specijalistička obuka.

Šta znamo do sada​

• Obavezni vojni rok od šest meseci je ukinut (suspendovan) 2011. zbog slabog odziva mladih.
  • Pre suspendovanja vojnog roka mnogi su birali civilno služenje po bolnicama, bibliotekama, pozorištima...
  • Od 1. januara 2011. na služenje vojnog roka su u Srbiji upućivani samo oni koji su to želeli.
  • U SFR Jugoslaviji vojni rok je bio 24 meseca, pa je zatim smanjivan na 18, 15 i konačno godinu dana.
  • Procene koliko novca treba za povratak vojnog roka variraju od 100 do 600 miliona evra po generaciji.
  • Ideja o vraćanju obaveznog vojnog roka je aktuelna u Francuskoj, Nemačkoj, Crnoj Gori...
  • Obavezan vojni rok imaju Grčka, Norveška, Švedska, Austrija, Švajcarska, Danska, Rusija, Kipar, Turska...
  • Za promene je neophodno promeniti zakon u kojem stoji da vojni rok traje šest meseci.
  • Za neodazivanje na služenje vojnog roka predviđene su i sankcije - novčano ili do jedne godine zatvora.

Šta znamo do sada​

• Obavezni vojni rok od šest meseci je ukinut (suspendovan) 2011. zbog slabog odziva mladih.
  • Pre suspendovanja vojnog roka mnogi su birali civilno služenje po bolnicama, bibliotekama, pozorištima...
  • Od 1. januara 2011. na služenje vojnog roka su u Srbiji upućivani samo oni koji su to želeli.
  • U SFR Jugoslaviji vojni rok je bio 24 meseca, pa je zatim smanjivan na 18, 15 i konačno godinu dana.
  • Procene koliko novca treba za povratak vojnog roka variraju od 100 do 600 miliona evra po generaciji.
  • Ideja o vraćanju obaveznog vojnog roka je aktuelna u Francuskoj, Nemačkoj, Crnoj Gori...
  • Obavezan vojni rok imaju Grčka, Norveška, Švedska, Austrija, Švajcarska, Danska, Rusija, Kipar, Turska...
  • Za promene je neophodno promeniti zakon u kojem stoji da vojni rok traje šest meseci.
  • Za neodazivanje na služenje vojnog roka predviđene su i sankcije - novčano ili do jedne godine zatvora.
trcis pred rudu maricu

cuces ne brini

Kako bi izgledala obuka?​

Kako se moglo čuti u prethodnom periodu, predloženo je da obuka bude iz dva dela - teorijska i praktična.

• Teorija bi obuhvatala osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo, prvu pomoć i samozaštitu, atomsko, biološko, hemijsku odbranu...
  • Tokom praktične obuke regruti bi naučili kako se rastavlja i sastavlja oružje, gađa iz različitog pešadijskog naoružanja, prošli bi i borbu bez oružja i samoodbranu, kretanje i maskiranje na bojištu, kopanje rovova i izgradnju zaklona, preživljavanje u prirodi, prelaženje prepreka, a u zavisnosti od potreba mogla bi biti sprovedena i dodatna specijalistička obuka.
Sine misko , pa ja sam bio talentovan vojnik, pa nisam siguran da bih mogao sve ovo za 60 dana...
Dan i po mi je trebalo da spustim sklapanje i rasklapanje ispod 55 sek....a to je brzo, dobro bila mraz zima, ali bar ne tece krv kad se isposeces...
Dan treba za marsevski korak , a da naucis kako treba, sigurno treba dan...inace ima da ti posle marsevskog koraka vojska bude sa otecenim zglobovima jajima i tabanima..

uh , ovo prezivljavanje...to mora da znaju podosta iz zivota inace sto ce da nauce....
Ali dobro dvojica u sobi, mada svejedno je, uz ovakav program znas kad ce da vide sobu....nikad....

Mozda sam i zaboravio kako je brzo islo ....jer za prva tri dana sam od gustera dosao do tehnickog lica vojnickog drzanja i plus naucio odnose sa staresinama razlicitih jedinica i psihologija...Al eto zapamtio sam da mi je za uvezbavanje ispod 55 trebalo dan i po...

Vreme na obuci brzo prolazi , ali rov , ceo dan sigurno , samo da proba...
Zuljevi ima da izadju sa ovim tempom vec prve nedelje...mogao je i da kombajnira na selu nedeljama , opet ce mu izaci zuljevi...

Sad mi postaje zanimljivo , kako ce neko ko nema kondiciju, a ja sam imao pa se razmisljam da li bi ovo mogao da stignem, da stigne sve ovo....
Nama su nabijali kondiciju istovarivanjem slepera sa municijom i raketama...

Sad sam pod utiskom trenutnog stanja, tacno mi prodje hladan znoj da sve ovo moram sad prvi put da prodjem....
Garantujem nema nista od teorijske obuke....kakva teorijska, to ti je kao sto je nekad bila posteda za spec jedinice....postoji u teoriji , ali cik ti u kasarni gde su spec jedinice praktikuj postedu....to smesno i zvuci , cak i kad si tek operisao krajnike....smesno zvuci...
Ne racuna se na 7 dana oboljenja nekog prehlade....?

Dobro bas ce biti zabavno....Sobu nece da vide do 20 30, to je vise nego sigurica...

Па зар није лакше платити једином и главном мафијашу тих 1,4 милијарди и онда бар знаш да имаш заштиту и да те нико неће напасти.
Овако, ем издвајаш силне новце за војску, ем да те нападне и шиптар из Прешева, нећеш имати подршку јединог и главног мафијаша, него ће тај шипац да има заштиту, па ћеш имати дуплу штету, ем си пук'о паре за војску, ем ти мафијаш разбије и војску и државу, а и шипац те пребије, јер му се може кад има леђа.
Mafijaš košta mnogo više a tranša Rafala je delić rekera. To da je tako jeftino ne bi se niko dvoumio.

Šta znamo do sada​

Ne znam da li Vucic ima makar jedan jedini hobi koji ne kosta ovu zemlju 600 miliona evra u kreditu, kesu i porezu.

Da se uhvatio za nesto besplatno, tacno bi mu se ruka osusila od soka.

Taj vojni rok je inace besmislen i bespotreban. Od seprtlje vojnika napraviti ne moze za dva meseca, samo moze klinac da izgubi vreme a drzava novac.

"I DEVOJKE DA SLUŽE OBAVEZNI VOJNI ROK!" Šta Beograđani misle o vraćanju obaveznog vojnog roka u Srbiji: Nekima i 75 dana PREMALO, a evo šta kažu o generaciji "Z" (VIDEO)​

"Sve generacije bi trebalo da idu u vojsku", "Ne mislim da treba da ide", "Pa, ne znam", "Ja mislim da bi trebalo da idu u vojsku, ne znam da li je 75 dana to dovoljno, jer naša omladina je dosta u problemu, treba im ipak neka disciplina. Devojke bi isto trebalo da služe obavezni vojni rok"...

.
Foto: Dušan Milenković, Blic TV / Ringier
.
Ovako u anketi "Blica" odgovaraju Beograđani na pitanje šta misle o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji, ali i da li bi u vojsku trebalo da idu, rame uz rame sa mladićima, i devojke.

Priče o povratku obaveznog vojnog roka aktuelne su već više od pola decenije, ali su nadležni ovog puta otišli korak dalje. Sada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisao saglasnost za vraćanje obaveznog vojnog roka, a Vlada je naložila Ministarstvu odbrane da pokrene proceduru za obnovu vojne obaveze, što je pokrenulo pitanja o spremnosti Vojske Srbije da se adaptira na nove zahteve.

Podsetimo, obavezni vojni rok u trajanju od 75 dana bi se sastojao iz dva dela - 60 dana obuke i 15 dana vežbe. Bio bi obavezan muškarce i dobrovoljan za žene.
U videu ispod, pogledajte šta su reporterima "Blica" rekli Beograđani o uvođenju obaveznog vojnog roka:

"Trebalo bi, pošto smo mi stari isto bili (u vojsci), ali ne mislim da bi devojke trebalo da idu u vojsku."

"Aha, kao moja generacija? Pa, ne znam. Mislim, ako neko želi da ide onda u redu, a ko ne želi ne mora. Znam da uvode sad obavezni vojni rok", kaže za "Blic" jedna studentkinja, i dodaje da bi devojke trebalo da idu u vojsku ako to žele.

"Ne, zato što nemaju šta da nauče za taj kratki vremenski period. Vojska minimum treba da traje 6 meseci."
"Ne znam, trebalo bi da idu vojsku. Ne bi trebalo devojke da idu. Možda samo koje žele samoinicijativno, ovako ne mislim da bi trebalo da idu devojke da služe obavezni vojni rok."

"Ne znam, možda. Trebalo bi malo da se disciplinuju. 75 dana mislim da je kratko. Možda malo duže. Nisam za obavezu za devojke, to po želji."

"75 dana premalo"​

"Devojke bi naravno trebalo da idu u vojsku. Za muškarca nije loše. I čuo sam da je nešto skraćeno, nekih 75 dana."

"Ja mislim da bi trebalo da idu u vojsku, ne znam da li je 75 dana dovoljno jer je naša omladina dosta u problemu, treba im neka disciplina ipak. Devojke bi isto trebalo da idu u vojsku, što da ne."

"Zašto?" Čemu svrha? Sada je veštačka inteligencija 100 odsto u vojsci, svuda je. A zašto da ginu? Pogledajte ovo u Ukrajini, besmislica."

"Ovo je jedan kratak rok. Neće doći do nekakvog rata, ali je dobro da budu obučeni. Ja mislim da i mlade žene do određenog broja godina, pa i one koje to žele, treba da idu. Sad je pitanje koliko država ima novca, jer to košta."

"Apsolutno. Pa mogu i devojke kad već forsiramo ravnopravnost, zašto da ne. Možda steknu neke radne navike koje nisu do sada imali, i da nauče da čuvaju mir za svoju zemlju."

Podsetimo, proteklih dana pisali smo i o tome kako bi se generacija "Z" snašla na služenju vojnog roka, kao i da li se u kasarnama i dalje jedu drnč i vojnički pasulj.

Вучић боље да је упослио те регруте да нешто раде у фабрици оружја, па да имамо већу палету наоружања да понудимо свету који воли да ратује.
Или да је упослио гејмере да уче како се рукује војним дроновима.

Боље да је тих милијарду евра уложио у пропагирање копања литијума, да ове замлате нам не упропасте развојну шансу Србије.

Emocije naprednjaka su za ono sto kaze AV
И добар део опозиције се ложи на војску ... да се не лажемо.

Situacija u EU njihvim glasanjem je dovela da se može reći da je kasno za ovo.
Ono što je Srbiji hitno potrebnije je tzv odbrana i zaštita , počev sad od septembra( a kasni se drastično) u svim osnovnim, srednjim školama , višim i fakultetima.
I svi koji nisu prošli ranije a završili školovanje da završe ubrzani kurs .
Protivpožarna obuka, spasilačka, medicinska, prepoznavanje mina, osnovno rukovanje oružija , hemijsko biološka i atomska zaštita , zaštita od dronova itd , relativno dovoljno a neophodno.
Ti već za mesec dana si spreman za probno gadjanje na poligonu kako je nekad bilo u Jugoslaviji.( A sposobnom treba i 7 dana da savlada gradivo)

Obavezno služenje vojnog roka trebalo bi da počne u septembru sledeće godine​

1726479020-Tan2024-09-1611282139_2-750x500.jpg
Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da je ideja da obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, počne u septembru 2025. godine, odnosno da prva klasa vojnika bude na jesen te godine.

On je, na Povlenskom saboru, rekao da u ovom trenutku nije samo pitanje izmene zakona i administrativnih tehničkih mera, već da sledi i priprema kasarni, logistike, kao i medicinskih centara u kojima će se vrštiti pregledi regruta.

Pročitajte još:​

Vlada Srbije formirala radnu grupu za aktiviranje obaveznog vojnog roka: Na vanrednoj sednici bio i Vučić

„Onda da pripremimo ceo proces i obuke koje će biti izazovne za naše oficire i podoficire, koji će u 75 dana da izvrše tu osnovnu vojničku obuku za novu vojsku, odnosno naše nove regrute“, rekao je Vučević.

Naravno da bi devojke trebalo da služe obavezni vojni rok, medjutim, onda bi im država dala opravdanje da ne radjaju, a to je važnija funkcija nego što je obuka u rukovanju naoružanjem.
U svakom slučaju važno je da svi mladi nauče da rukuju oružjem, makar samo da se ne ubogalje ili povrede nekog drugog....

Back